Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ile wlaściwie jest DHD?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
244 odpowiedzi w tym temacie

#61 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 20.09.2003 - |20:16|

Tea’lc wyraźnie powiedział, że jeśli Gauldowie utracą jedne Wrota to zastępują je innymi.

Prosze przypomnij mi w którym odciknu - ciekaw jestem okrótnie :D

Inna sprawa.

Pewnie dlatego, że było jej baaaaardzo zimno a poza tym nie słyszeli wtedy jeszcze, żeby na jakiejś planecie były drugie wrota, więc nie zwracała na to uwagi.

Takkkkkkkkkk i pewnie z zimnna dostła ślepoty. Na każdych wrotach jest jeden symbol który jest dla nich unkatowy - symbol danej planety (1x20). Ciekawe jak to przeoczyła. Pozatym jeżeli zakładacie że drugie wrota zostały przywiezione z innej planety to wszystko by mi pasowało (nawet z "przemalowniem" symboli na wrotach) - ale skąd do cholery Ra wiedział jak wyglada 7 symbol.
  • 0

#62 zbzikowana

zbzikowana

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 76 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.09.2003 - |22:24|

Tea’lc wyraźnie powiedział, że jeśli Gauldowie utracą jedne Wrota to zastępują je innymi.

Prosze przypomnij mi w którym odciknu - ciekaw jestem okrótnie :D

Inna sprawa.

Pewnie dlatego, że było jej baaaaardzo zimno a poza tym nie słyszeli wtedy jeszcze, żeby na jakiejś planecie były drugie wrota, więc nie zwracała na to uwagi.

Takkkkkkkkkk i pewnie z zimnna dostła ślepoty. Na każdych wrotach jest jeden symbol który jest dla nich unkatowy - symbol danej planety (1x20). Ciekawe jak to przeoczyła. Pozatym jeżeli zakładacie że drugie wrota zostały przywiezione z innej planety to wszystko by mi pasowało (nawet z "przemalowniem" symboli na wrotach) - ale skąd do cholery Ra wiedział jak wyglada 7 symbol.

[21470][21509]Teal'c, czy Goa'uldowie umieszczali na|jednej planecie więcej niż jedne Wrota?
[21510][21539]Jeśli stracili pierwsze, to możliwe.

Z napisów. Choć wcale nie mówię, że to świadczy o tym, że tak było.
  • 0
Vita sine libris mors est.

#63 Maciek

Maciek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 21.09.2003 - |15:33|

Może jednak na Ziemi bło dwoje wrót stworzonych przez Pradawnych. Scenarzyści pokręcili fabuła już chyba kilka razy i do sedna się nie dojdzie.
  • 0

#64 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 21.09.2003 - |16:05|

Wydaje mi się, że o tym przywiezieniu wrót było gdzieś powiedziane w serialu.

Prosze przypomnij mi w którym odciknu - ciekaw jestem okrótnie 

Było powiedziane w 117 w trybie przypuszczającym przez Teal'ca

Jeśli ktoś doliczył się więcej, to albo źle policzył, albo to twórcy serialu się pogubili.

Ktoś źle policzył... bo DHD jak narazie wiemy o isteniu dwóch na Ziemi.

Dziwi mnie jak cholera - dlaczego układ symboli (pomijam fakt że one są takie same) jet identyczny na jednych i na drógich (ciekwe czemu głupia Sam tego niezauważyła w 1x17 - nie mam pojecia)

Trochę nie rozumiem zdziwienia... Jak Sam mogła nie zauważyć że symbole na DHD są takie same! Wskazała tylko na symbol wyjścia jako nowy i potem wybierała normalnie standardowe współrzędne Ziemi z zastosowaniem nowego punkty wyjścia. Dlaczego układ symboli jest taki sam w całej galaktyce? Teraz nasunął mi się pomysł że może gwiazdozbiory to odpowiednik jakiś cyfr

Może jednak na Ziemi bło dwoje wrót stworzonych przez Pradawnych

:D nie sądze :>
Log65: Happy camper

#65 Maciek

Maciek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 21.09.2003 - |17:11|

Ra kiedy przybywał na ziemię nie miał ludzkiego nosiciela.
Ludzi prawdopodobnie nie znał. Cała sprawa z Pradawnymi ich technologią i Gouldami nie trzmyma sie logicznej całości. Nie wiadomo gdzie ra zetknął się z technologią kosmiczną. Pierwotna Planeta Gouldów wygląda na mało zurbanizowaną nawet w przeszłości.
Hipoteza - Ra dosiadł Unasa. Znalazł statek pradawnych i odleciał na Ziemię. Tam znalazł ludzi. Powrócił po Hathor. Od nich rozwinęli się Gouldowie którzy porozprzestrzenili się po poznawanej części galaktyki. Gdy Pradawni umierali i Atlantyda była zniszczona używano drugich wrót do komunikacji - które stworzyli wcześniej Pradawni tuż przed wymarciem.
Stąd dwa DHD i dwa wrota
  • 0

#66 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.09.2003 - |20:05|

Może jednak na Ziemi bło dwoje wrót stworzonych przez Pradawnych.  Scenarzyści pokręcili fabuła już chyba kilka razy i do sedna się nie dojdzie.

Myślę, że gdyby to Pradawni musieli stworzyć drugie Wrota na Ziemi, to użyli by tego samego symbolu wyjściowego. Więc może to Ra załatwił drugie Wrota z innej planety. To by mogło wyjaśnić inny symbol wyjścia. Tylko czy można zaadoptować „ osobisty” nr planety dla jakiejś innej?
Druga możliwość, że to od razu Pradawni z jakiś powodów stworzyli dwoje Wrót na Ziemi. W takim razie inny symbol mógł oznaczać do których Wrót z innej planety chcemy trafić. Ale ta teoria jest bez sensu. Siódmy symbol oznacza punkt wyjścia, a nie wejścia.
  • 0

#67 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.09.2003 - |20:21|

Ale ta teoria jest bez sensu. Siódmy symbol oznacza punkt wyjścia, a nie wejścia.

Teoria iż siódmy symbol oznacza czy to punkt wejścia czy też wyjścia jest błedny , ponieważ w takim przypadku jesteśmy ograniczeni do małej liczby wrót , z drugiej strony twierdzenie iż każde wrota mają unikatowy symbol też jest bez sensu ponieważ w tym momeńcie pojawia się szereg wrót z których nie morzemy wybrać adresu ziemi i odwrotnie . Uważam że jest to raczej kwestia przywaiązania DHD do konkretnej planety , z założeniem że niektórzy Goa`uldowie potrafią wybudować wersjię przenośną DHD , gdzię jego połorzenie się uaktualnia co jakiś czas .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#68 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 21.09.2003 - |21:28|

Chcialbym jedynie zauwazyc w stosunku do posta mojego przedmowcy iz kazde DHD aktualizuje swe polozenie w stosunku do mapy nieba (polozenie gwiezdne)
Wiemy o tym z odcinka 7 serii
Spoiler
:D
Jesli chodzi ci - a tak zrozumialem - o pelnowymiarowe DHD przenosne - to powiem szczerze ze nie wiem jaki ma sens cos takiego - no chyba ze przenosimy samo DHD na jakas planete na ktorej go nie ma :) O czyms takim jak na razie brak danych.
Natomiast nad mniejsza wersja DHD popracujemy i my - dowod byl w drugiej serii w odcinku
Spoiler
:) - inne rasy cos takiego maja - Asgard (Thor sie czyms takim poslugiwal), Nox (hmm - tu do konca nie wiem - moze kontrola za pomoca umyslu ?? - ciekawe). Natomiast z tego co pamietam (prosze mnie poprawic jesli zawiodla ma pamiec :D) dowody na to iz Goa'uld'owie maja cos takiego pojawily sie tylko chyba w 1x01 (na poczatku odc)

Użytkownik Katharn edytował ten post 21.09.2003 - |21:31|

Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#69 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.09.2003 - |21:40|

Tak , ale aktaulizuje wzglendem swojego połorzenia na planecie . Jeżeli przenieśież DHD na inną planete to niewiadomo czy nastąpi aktualizacja danych , na odpowiadające nowej lokacji , chociaż Apophis takie miał naswojim Ha`Taku .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#70 lawl

lawl

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 23.09.2003 - |18:13|

tok'ra tez wozili wrota ze soba, czyli skonfigurowanie adresu nie powinno stanowic dla nich problemu
  • 0
LAWL

#71 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 23.09.2003 - |18:56|

tok'ra tez wozili wrota ze soba, czyli skonfigurowanie adresu nie powinno stanowic dla nich problemu

moze to wina mojej pamieci - coz jak wiadomo ludzka pamiec nie jest doskonala - ale nie przypominam sobie aby Tok'ra targali ze soba Wrota - wkoncu oni nie uzywaja Ha'tak'ow - to niby jak mieli je targac?????????????
Bylbym bardzo wdzieczny za przypomnienie mi w ktorym to odcinku spotkales Wrota transportowane przez Tok'ra, bo oni chyba raczej wykorzystuja na swe bazy planety ktore juz maja wrota :D

#72 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.09.2003 - |19:20|

Bylbym bardzo wdzieczny za przypomnienie mi w ktorym to odcinku spotkales Wrota transportowane przez Tok'ra, bo oni chyba raczej wykorzystuja na swe bazy planety ktore juz maja wrota

W 4x22 Exodus zabrali wrota na Ha`taka , ale tu się zgodze z tobą że to był jedyn raz i niemiał na celu przeniesienie ich gdzie indziej ,a tylko ekslozje słońca :) .
Z tego co pamnientam to tylko Apophis miał wrota na Ha`taku i nikt wiecej , a to że Balowi udało zmodyfikowoać wirusa to już raczej inna sprawa . Zresztą mogł to być przypadek , a nie zamierzone działane , które i tak wykorzystali .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#73 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 23.09.2003 - |19:29|

Bylbym bardzo wdzieczny za przypomnienie mi w ktorym to odcinku spotkales Wrota transportowane przez Tok'ra, bo oni chyba raczej wykorzystuja na swe bazy planety ktore juz maja wrota

W 4x22 Exodus zabrali wrota na Ha`taka , ale tu się zgodze z tobą że to był jedyn raz i niemiał na celu przeniesienie ich gdzie indziej ,a tylko ekslozje słońca :) .
Z tego co pamnientam to tylko Apophis miał wrota na Ha`taku i nikt wiecej , a to że Balowi udało zmodyfikowoać wirusa to już raczej inna sprawa . Zresztą mogł to być przypadek , a nie zamierzone działane , które i tak wykorzystali .

Pamietalem o 4x22 :) tylko ze tam na ten pomysl wpadla Carter :D i Ha'tak byl nasz :) - pomagalismy wtedy Tok'ra :D

Użytkownik Katharn edytował ten post 23.09.2003 - |19:41|

#74 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.09.2003 - |20:35|

Teoria iż siódmy symbol  oznacza czy to punkt wejścia czy też wyjścia  jest błedny , ponieważ w takim przypadku jesteśmy ograniczeni do małej liczby  wrót , z drugiej strony twierdzenie iż każde wrota mają unikatowy symbol też jest bez sensu ponieważ  w tym momeńcie pojawia się szereg wrót z których nie morzemy wybrać adresu ziemi i odwrotnie  . Uważam że jest to raczej kwestia przywaiązania  DHD do konkretnej planety , z założeniem że niektórzy Goa`uldowie potrafią wybudować wersjię przenośną DHD , gdzię jego połorzenie się uaktualnia co jakiś czas .

To by oznaczało, że dla każdej planety należało by w pewnym sensie zaprojektować oddzielne DHD. Moim zdaniem mocno by to skomplikowało całą konstrukcję sieci Wrót. Fakt, że Gauldowie (czy też tylko Apofis) wozili Wrota na statku sugeruje, że jednak ta teoria jest błędna. Sądzę, że Wrota jak i DHD jest wszystko jedno skąd się wybiera adres i dokąd. One sobie i tak poradzą. Wystarczy im tylko wskazać punkt docelowy w przestrzeni truj wymiarowej, oraz punkt wyjścia. A Wrota zrobią resztę.
Mam tylko jedno pytanie. Skoro każde Wrota mają własny symbol, to czy nie było by łatwiej wskazać właśnie ten symbol jako punkt docelowy?
  • 0

#75 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.09.2003 - |20:58|

Wystarczy im tylko wskazać punkt docelowy w przestrzeni truj wymiarowej, oraz punkt wyjścia. A Wrota zrobią resztę.
Mam tylko jedno pytanie. Skoro każde Wrota mają własny symbol, to czy nie było by łatwiej wskazać właśnie ten symbol jako punkt docelowy?

Co do przenoszenia DHD to morze i tak bedzie że każde bedzie się aktualizować według swojego położenai , ale powtarzam WROTA na statku miał TYLKO Apophis i NIKT wiecej .
Kolejny bład tej teorji to ten nieszczesny symbol właściwy dla każdych wrót - znowu pojawia się ograniczenie do niewielkiej ilości wrót lub do niemożności nawiązywania z jednych wrót wszystkich połączeń . Lepej uznać że na wszystkich wrotach jest jednakowy zestaw symboli i symbole oznaczaja wspórzedne położenia planety docelowej , bo wrota i DHD znają swoje położenia i nie trzeba ich informować o nim .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#76 Lustro

Lustro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoKraków

Napisano 29.09.2003 - |10:24|

Co do wrót na Ha`Taku.
Daniel, jak to wytłumaczył, gdy uciekał ze statku wybrał adres planety, na której akurat był zwiad, a jako punkt początkowy podał ziemię. Czyli wrota musiały mieć znaczek piramidy ze słońcem. Ile jest znaków na wrotach? Montowanie wrót na statku nie miał by sensu, gdyby można go użyć tylko z niektórych planet (tyle planet - punktów wyjściowych - ile znaków na wrotach). A co z pozostałymi planetami.
Więc może jednak rzeczywiście każde wrota mają swój symbol – przywiązanie do wrót a nie do planety. Czyli jest możliwość przeniesienia wrót na inną planetę. Za przykład podajmy wyrzutnię rakiet samobieżnych. Podajemy jej współrzędne docelowe punktu w który ma trafić, punkt wyjścia jest miejscem gdzie znajduje się wyrzutnia.
Jeszcze jedno – co ze współrzędnymi? Zgodnie z filmem symbole oznaczają gwiazdozbiory, jest to chyba mało precyzyjne określenie. Tym bardziej, że w pierwszym odcinku serialu Daniel pokazuje odkryte kartusze z mapą wrót. Nie można ich wykorzystać gdyż kosmos ulega rozszerzeniu i zmieniły się współrzędne. Czego – środka gwiazdozbioru?
Moja teoria:
Przyjmujemy, że cały system wrót jest dokładnie zaprogramowany. Gdy ponumerujemy wszystkie wrota od 1….., to sześć odpowiednich symboli nie określa dokładnie współrzędnych, tylko np. wrota o nr 56. Znajdują się one orientacyjnie w punkcie pomiędzy gwiazdozbiorami. Zaś punkt wyjścia – znak siódmy – określa np. wrota 128, gdziekolwiek się one znajdują. W czasie wybierania kombinacji symboli program eliminuje kolejne wrota, wybierając te właściwe i tworzy tunel pomiędzy nimi i wrotami wyjściowymi. W myśl tej teorii można by wytłumaczyć istnienie dwóch wrót na jednej planecie. Drugie wrota opisuje po prostu inny zestaw symboli.

To tyle. Proszę o komentarz.
  • 0

#77 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 29.09.2003 - |10:51|

kazde wrota maja swoje DHD a to ma 40 symboli z czego jeden jest inny na kazdych wrotach-startu, DHD automatycznie aktualizuje polozenie zwiazane z przemieszczaniem sie planet, gdy wiec hat'ak nieporusza sie ma ustalone polozenie zapisane w symbolu startu, niebylo nic mowy o tym ze wcisnol piramide pozatym na tamtym DHD nie ma piramidy, dodatkowo niewiedzieli wtedy jeszcze jak to dokladnie dziala

Użytkownik mirc edytował ten post 29.09.2003 - |10:52|

Sometimes, the best way to hide the truth is to keep it in plain sight.

#78 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 29.09.2003 - |19:28|

W myśl tej teorii można by wytłumaczyć istnienie dwóch wrót na jednej planecie. Drugie wrota opisuje po prostu inny zestaw symboli.

Teoria ciekawa mimo, że nie zgadza się z tym co powiedzieli w serialu. Oznaczałaby, że gdy zamontowano drugie wrota SG-1 musiałaby podawać inny adres "domu". Nie da się też w ten sposób wyjaśnić odcinka Solitudes.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#79 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 29.09.2003 - |19:44|

Teoria ciekawa mimo, że nie zgadza się z tym co powiedzieli w serialu. Oznaczałaby, że gdy zamontowano drugie wrota SG-1 musiałaby podawać inny adres "domu". Nie da się też w ten sposób wyjaśnić odcinka Solitudes.

A może jest to zależne od DHD , według mnie wszystkie wrota są identyczne , posiadaą ten sa zestaw symboli i kwestja adresu to raczej kwestjia DHD które jest konsolą strerującą . Jeżeli samo DHD potrafi uaktualniać położenia systemów z wrotami to czemu dwa DHD nie mogą na dwóch adresach obsługiwać planety . To było by rozsądne , taka małą centralka :D .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#80 Lustro

Lustro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.09.2003 - |14:35|

kazde wrota maja swoje DHD a to ma 40 symboli z czego jeden jest inny na kazdych wrotach-startu, DHD automatycznie aktualizuje polozenie zwiazane z przemieszczaniem sie planet, gdy wiec hat'ak  nieporusza sie ma ustalone polozenie zapisane w symbolu startu, niebylo nic mowy o tym ze wcisnol piramide pozatym na tamtym DHD nie ma piramidy, dodatkowo niewiedzieli wtedy jeszcze jak to dokladnie dziala

Zależy od tłumaczenia np.: „Kiedy znaleźliśmy się dostatecznie blisko żeby użyć Ziemi jako punktu startowego.” – to chyba oznacza to samo.

Będę bronił swojej teorii.
Jest to więc następna nieścisłość w serialu. Rozważmy przypadek:
Gdyby ważna była planeta a nie dane wrota, to co by się stało z kimś kto z innej planet chciałby się wybrać na ziemie, w momencie gdy statek Apophis był na orbicie. Do których wrót by trafił?
SG1 przedostało się na statek Apophis za pomocą wrót, używając kombinacji przywiezionej przez Daniela. Statek stał wtedy na orbicie jakieś planety. A co gdy statek będzie na orbicie innej planety, nie można użyć wrót?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych