Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koniec Stargate?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
82 odpowiedzi w tym temacie

#61 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 18.08.2006 - |19:50|

Stargate SG-1 w momencie zatwierdzenia sezonu 10 i jego emisji stało się najdłuższym kolorowym serialem sci-fi w historii.

Nieprawda :)

(ale ciekawe zastrzeżenie... chociaż nawet je uwzględniąc nie jest to prawda)

Użytkownik psjodko edytował ten post 18.08.2006 - |19:54|

::. GRUPA TARDIS .::

#62 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 18.08.2006 - |20:53|

Stargate SG-1 w momencie zatwierdzenia sezonu 10 i jego emisji stało się najdłuższym kolorowym serialem sci-fi w historii.

Dodałbym, że jest najdłuższym amerykańskim serialem SF. Bo tu może być haczyk psjodko'a.

Nieprawda :)

(ale ciekawe zastrzeżenie... chociaż nawet je uwzględniąc nie jest to prawda)

Jeżeli by "Modę na sukces" zaliczyć do SF (bo dla mnie to jest serial nie z tej ziemii) to byłaby najdłuższa.

Licząc odcinkami X-Files jest jeszcze najdłuższy (205 odcinków).

Licząc serią, Star Trek ma 726 odcinki (703+1+22).

Innych przykładów nie znam.

Więc prosimy o rozwiązanie zagadki psjodko i podanie tytułu serialu :)
  • 0
VeeDee

#63 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.08.2006 - |21:58|

Gwoli ścisłości SG nie jest najdłuższym serialem SF. :)
I jeszcze duuuużo mu brakuje do najdłuższego :P ;)

No to może nas wraszcie oświecisz, który serial jest najdłuższy. :unsure: Tylko nie wyskakuj mi tu ze Star Trekiem, bo chodzi tu o jeden serial ( a startrek miał ich łącznie kilka, nie można sumować odcinków np Voyagera z Enterprise bo to w gruncie rzeczy 2 różne seriale). A jestem bardzo ciekaw jaki to serial może być :huh:
  • 0

#64 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.08.2006 - |22:07|

"Dr Who"

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 18.08.2006 - |22:08|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#65 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 18.08.2006 - |22:09|

Jakoś dziwnym przeczuciem wydaje mi się ,że @psjodko myśli o Doctor Who. :huh:
Choc i tam jest kilka ,,wersji" aktorskich.

ps o widze Hans mnie akurat jak pisałem ubiegł ale zostawię swego posta i też obstawiam D W.

Użytkownik biku1 edytował ten post 18.08.2006 - |22:10|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#66 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.08.2006 - |22:16|

Przy czym z tego co wiem, to DW mial strasznie długie przerwy między niektórymi sezonami i zapewne były spore zmiany w obsadzie itp. więc nie wiem czy można wszystkie sezony DW policzyć jak jeden serial. Tym bardziej, że w życiu nie widziałem ani jednego epizodu :D
  • 0

#67 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.08.2006 - |22:16|

"Dr Who"

Ok. Kojarze tylko ten z SCIFI Channel, ale pewnie chodzi o wcześniejszą wersję, ale konkretnie ile miał sezonów ew. odcinków lu ile lat leciał??
  • 0

#68 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.08.2006 - |22:19|

Chby prawie 700. Tak wyczytałem na jakimś zagranicznym forum. Emitowany bodaj od 1965 roku.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 18.08.2006 - |22:19|

• 0

#69 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.08.2006 - |22:22|

Chby prawie 700. Tak wyczytałem na jakimś zagranicznym forum. Emitowany bodaj od 1965 roku.

OMG!!! To na ostro z nim polecieli. Z tego co czytałem w opisie tego serialu to nie jest jakiś wybitnie ciekawy
  • 0

#70 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 18.08.2006 - |22:24|

Blisko 700 z tego --> http://www.imdb.com/title/tt0056751/ wynika jeśli dobrze zrozumiałem to tyle powstało do 1989 a serial przecież nadal jest robiony --> http://www.imdb.com/title/tt0436992/.
I ja również nie orientuję się w nim oprócz tego ,że było juz kilka zmian aktorskich postaci Doktora.
Choć kto wie może jako dziecko i widziałem jakowyś odcinek.

O i troche zeszliśmy z tematu czyli SG :D
A wracając do tematu to jeśli już twórcy SG postanowią zakończyć jego produkcję.To mam WIELKA nadzieję ,że nie pozostawią nierozwiązanych wątków tylko z jakimś sensem je pokończą.I oby to się nie stało juz w sezonie 10 gdzie musieliby dać nam skróconą wersję pokonania lub nie Ori.

Na epwno nie bede plakal jezeli nie powstanie nastepny sezon

No może też bym nie płakał ;) ale szkoda by mi było tych wielu nierozwiązanych zapewne wątków.Z których przy odpowiednim podejściu dałoby sie zrobić jeszcze conieco dobrych odcinków.

Użytkownik biku1 edytował ten post 18.08.2006 - |22:39|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#71 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 19.08.2006 - |00:57|

Tak Dr Who, ale tam jak pisąłem, mamy trochę B&W i do tego odcinki tez nie zawsze były 40min, czasem 20min, trzeba by dokładnie się przyjrzeć sprawie.
  • 0
Master of possimpible ;)

#72 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 19.08.2006 - |05:17|

No fajnie
Doctor Who jest emitowany przez BBC od 1963 r. !
W marcu 2007 rozpocznie się emisja 29 sezonu.
Od 3 stycznia 1970 (godz. 17:15 ) jest emitowany w kolorze.
A był to już 7 sezon.
Przerwa była jedna od 1989 do 2005 (jeżeli nie liczyć filmu kinowego z 1998).
Z tym, że wcześniej bywało, że emitowano po 45 (!!) odcinków w sezonie.
Oczywiście odcinki sa "pełnometrażowe" :)
Od 2005 r. sezony mają standardowo po 13 odcinków + conajmniej 1 odcinek specjalny
W sumie faktycznie coś koło 700 odcinków.

Co do obsady aktorskiej to oczywiście, że sie zmienia.
Dzięki pewnemu trikowi scenarzystów ("regeneracja") jest to jednak cały czas ten sam serial.
Z tym "samym" głównym bohaterem, z tymi samymi glównymi przeciwnikami i z ciągłością akcji.

Oczywiście "jakość" gry aktorskiej w odcinkach sprzed 40 lat jest mierna... (podobnie jak Star Trek TOS)
ale ostatnie sezony to już rewelacja - no przynajmniej dla tych co lubią specyficzny angielski humor :)

PS.
Praktycznie wszystkie pomysły późniejszych twórców seriali SF są już w Doctorze Who.
Łącznie z tunelami robaczkowymi na przykład :P

Użytkownik psjodko edytował ten post 19.08.2006 - |05:23|

#73 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 19.08.2006 - |08:08|

Warto jeszcze wspomnąć o słuchowisku radiowym na BBC w 1985, 1993, 1996 :afro: więc seria jest potężna, ale jeśli SG-1 chwali się tym że jest najdłuższym serialem scif to im chodzi o to że jest najdłuższym serialem w którym obsada nie wiele się zmieniła od początku serialu tak samo jak producenci i scenarzyści, oraz o to że nie w chistori seri nie było żadnych przerw, to tutaj można się zgodzić :)
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#74 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 19.08.2006 - |09:38|

Warto jeszcze wspomnąć o słuchowisku radiowym na BBC w 1985, 1993, 1996 :afro: więc seria jest potężna,

Słuchowiska radiowe lecą niemal bez przerwy :) (i występuja w nich aktorzy znani z odcinków serialu).
Do tgo tysiące powieści (!!) i opowiadań (wiele z nich czytanych jest w radio przez głównych bohaterów) ,
oraz niezliczone ilości komiksów.

Ale wystarczy już na ten temat. Tematy o Doctorze Who i najnowszym spin-off Torchwood są w innych działach.

Stargate jest bezwzględnie najdłuższym serialem amerykańskim i tak juz to zostawmy :clap:

#75 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 19.08.2006 - |11:10|

Stargate jest bezwzględnie najdłuższym serialem amerykańskim i tak juz to zostawmy :clap:

i najlepszym :clap: :P :D
  • 0

#76 baku

baku

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 552 postów

Napisano 19.08.2006 - |17:46|

Najlepszym, ale science-fiction. Przy Prison Break, Lost czy 24 niestety wysiada.
A tak na poważnie to mi się nowe odcinki podobają i nie chciałbym, aby serial się skończył. Jeśli nawet taka decyzja ma zapaść to niech nie przerywają go w środku sezonu. Niech skończą sezon i zrobią drugi film kinowy na zakończenie.
Atlantis jednak powinni zostawić w spokoju. W końcu te 2 pełne sezony i 3 w emisji to nie za wiele.

Taka mała ciekawostka. Sezony 4-7 oglądałem UWAGA po niemiecku. Nie rozumiałem wiele, ale lepsze to niż nic. Może dlatego wydaje mi się, że nowe odcinki są dobre?

PS. Wszyscy zgodnie twierdzą, że BSG jest świetne. Ja widziałem tylko pilot w polskiej TV i delikatnie mówiąc nie zachwycił mnie. Czy serial jest lepszy?
  • 0

#77 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 19.08.2006 - |17:58|

Jest lepszy 1 odcinek byl niezły ale to był wstęp :P
  • 0

#78 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 19.08.2006 - |18:00|

Pewnie, że Ci się nie podobał skoro widzialeś tylko pilota. Pilot to preludium i jeśli się obejrzy tylko jego to można nieslusznie wyrobić sobie negatywną opinię o całości. Całość jest wręcz genialna.
  • 0

#79 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 19.08.2006 - |18:06|

PS. Wszyscy zgodnie twierdzą, że BSG jest świetne. Ja widziałem tylko pilot w polskiej TV i delikatnie mówiąc nie zachwycił mnie. Czy serial jest lepszy?

Pewnie, że Ci się nie podobał skoro widzialeś tylko pilota. Pilot to preludium i jeśli się obejrzy tylko jego to można nieslusznie wyrobić sobie negatywną opinię o całości. Całość jest wręcz genialna.

A mi się pilot własnie podobał i wręcz zachęcił do obejrzenia serialu.
A idąc dalej co sądzę o serialu to sie dołanczam do ostatniego zdania Hansa O.

ps.Jedna mała uwaga uważam ,że ten serial należy oglądać wyłacznie z oryginalną scieżką dzwiękową + pl napisy.
Całkiem inne wrażenia ,widziałem właśnie tak pilota w obu wersjach. Pomijam ,że większośc seriali lepiej tak oglądac ale i można niektóre z nich z lektorem ale NIE ten. :D

Użytkownik biku1 edytował ten post 19.08.2006 - |18:11|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#80 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 19.08.2006 - |18:34|

Nie no mi sie też pilot podobał. Ale gdybym go obejrzał i nic dalej to też bym po kilku miesiacach nie mial pozytywnych odczuć.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych