Skocz do zawartości

Zdjęcie

Technologia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
529 odpowiedzi w tym temacie

#61 Mirax

Mirax

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 30.08.2003 - |09:13|

Mimo, że porucznik, porucznik... (jak on miał na nazwisko?)

Porucznik Elliot

Nie zastanawiało was nigdy jak to jest z przesłoną? Gdzie ona jest ukryta, gdzie się wsuwa i tak dalej?

Tak, z tą osłoną to interesujace. Zastanawiałam się już nad tym. W końcu przecież nie bardzo jest miejsce, żeby ona się schowała. A nie pojawia się przecież z nikąd. Niby jest "składana", ale i tak te części, które widzimy są chyba nieco szersze niż szerokość wrót.
  • 0

#62 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 30.08.2003 - |09:47|

Ufff nieco mi czasu zajęło nim przeczytałem te trzy strony...

Co do Intarów: można ustawiać w nich moc, dlatego postrzeleni mogą się tylko zwijać z bólu, a nie spać przez kilka godzin. Mimo, że porucznik, porucznik... (jak on miał na nazwisko?) uważał, że Jack ustawia Intara na maksa mogła to byc nieprawda. Zresztą potem wszyscy tracili przytomność.

Co do innych technologi:
Nie zastanawiało was nigdy jak to jest z przesłoną? Gdzie ona jest ukryta, gdzie się wsuwa i tak dalej?

Dziala ona jak przeslona aparatu. Ale z ta szerokoscia elementow to chyba jednak racja. Przy okazji: jak to w koncu jest z tymi wrotami? W odcinku Red Sky byla omowiona kwestia tego, ze wrota musza byc dostatecznie dlugo otwarte, zeby mozna bylo nimi bezpiecznie podrozowac. Natomiast w wielu sytuacjach widac, ze wrota sa zamykane prawie natychmiast.
  • 0
There is always a bigger fish.

#63 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 30.08.2003 - |10:11|

No. Zawsze wydawało mi się, że tunel zamyka się z taką samą prędkością z jaką przechodzi przez niego materia.
WrotaA : ||================||:WrotaB <=
WrotaA : ||==========________||:WrotaB <=
WrotaA : ||===_________________||:WrotaB <=

W ten sposób jeśli ktoś przechodzi przez horyzont zdarzeń, a wrota zamkną się zaraz za nim , to osoba przejdzie bezpiecznie. Red Sky temu zaprzecza.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#64 hirek

hirek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 30.08.2003 - |10:42|

Tak, z tą osłoną to interesujace. Zastanawiałam się już nad tym. W końcu przecież nie bardzo jest miejsce, żeby ona się schowała. A nie pojawia się przecież z nikąd. Niby jest "składana", ale i tak te części, które widzimy są chyba nieco szersze niż szerokość wrót.

Obejrzyj jakikolwiek obiektyw, zamknij i otwórz przysłonę. Konstrukcja przysłony irysowej jest taka że mieści się w niewielkim pierścieniu. Migawki centralne są jeszcze bardziej efektowne.

Pozdrawiam
  • 0

#65 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 30.08.2003 - |12:00|

Jesteś pewien, że się mieści? Jeśli nawet tak to pozostaje problem gdzie znajduje się ten malutki pierścień.
  • 0

#66 hirek

hirek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 30.08.2003 - |13:27|

Jesteś pewien, że się mieści? Jeśli nawet tak to pozostaje problem gdzie znajduje się ten malutki pierścień.

Szerokość pierścienia Wrót jest całkiem wystarczająca, ale Wrota ziemskie wyglądają ak każde inne. Albo więc za nimi ( nie wiem dokładnie gdzie się tworzy horyzont zdarzeń, albo między jedną a drugą ich częścią ( wiadomo, w środku jest ruchoma obręcz w symbolami). Przysłona jest bardzo dokładna - ma ok. 20 listków.

Pozdrawiam
  • 0

#67 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 30.08.2003 - |15:05|

Tak, wygląda na to że z żyjących Goa'uldów dopiero Anubis posiadł technologię naquadrium. Wcześniej jakiś prowadził eksperymenty, ale żle się dla niego skończyły.

Posiadl???? - chyba raczej probowal :D experyment mu nie wyszedl - nie potrafil utzymac stabilnosci reakcji, a niedlugo potem jego statek zostal zamieniony na zyletki :D Zreszta on wcale o naquadrii nie wiedzial - dopuki nie zaczal grzebac Jonasowi w mozgu :D
Jesli zas chodzi o pytanko why na Gliderach nie ma hiperdriva - to bylo to wyjasnione przy okazji testow i utraty pierwszego prototypu X-302 :D
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#68 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 30.08.2003 - |15:20|

Szerokość pierścienia Wrót jest całkiem wystarczająca, ale Wrota ziemskie wyglądają ak każde inne. Albo więc za nimi ( nie wiem dokładnie gdzie się tworzy horyzont zdarzeń, albo między jedną a drugą ich częścią ( wiadomo, w środku jest ruchoma obręcz w symbolami). Przysłona jest bardzo dokładna - ma ok. 20 listków.

Pozdrawiam

Sadzac po widoku z boku w trakcie aktywacji, to chyba miedzy dwiema czesciami. Tylko czy Tauri odwazyliby sie w taka ingerencje we wrota, ktorych zasady dzialania nie opanowali? To by chyba bylo zbyt duze ryzyko uszkodzenia wrot.
  • 0
There is always a bigger fish.

#69 hirek

hirek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 30.08.2003 - |15:24|

Tak, wygląda na to że z żyjących Goa'uldów dopiero Anubis posiadł technologię naquadrium. Wcześniej jakiś prowadził eksperymenty, ale żle się dla niego skończyły.

Posiadl???? - chyba raczej probowal :D experyment mu nie wyszedl - nie potrafil utzymac stabilnosci reakcji, a niedlugo potem jego statek zostal zamieniony na zyletki :D Zreszta on wcale o naquadrii nie wiedzial - dopuki nie zaczal grzebac Jonasowi w mozgu :D
Jesli zas chodzi o pytanko why na Gliderach nie ma hiperdriva - to bylo to wyjasnione przy okazji testow i utraty pierwszego prototypu X-302 :D

Nie czytam tzw. spoilerów, nie wiem więc co będzie dalej. Podejrzewam jednak, że kapsuła była akurat tak duża, by zmieścić obok Anubisa trochę naquadrii i wiedzę "wygrzebaną z mózgu".

Swoją drogą, ta kapsuła ( statek ratunkowy) miała hipernapęd. A może tylko przy statku Anubisa wyglądała na małą?

Pozdrawiam
  • 0

#70 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 30.08.2003 - |18:21|

Pozdrawiam

Sadzac po widoku z boku w trakcie aktywacji, to chyba miedzy dwiema czesciami. Tylko czy Tauri odwazyliby sie w taka ingerencje we wrota, ktorych zasady dzialania nie opanowali? To by chyba bylo zbyt duze ryzyko uszkodzenia wrot.

Rozłożyli wrota na części i wpakowali tam przesłonę. Albo przesłona jest za wrotami i się zasuwa na horyzont, który jest cofnięty. Swoją drogą to nie wiem czy przesłona aparatu zazębvia się tak jak to robią wrota.
  • 0

#71 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 30.08.2003 - |18:25|

Swoją drogą, ta kapsuła ( statek ratunkowy) miała hipernapęd. A może tylko przy statku Anubisa wyglądała na małą?

Sądze ze byłą troche mniejsz niżtrasportowiec i posiadała technologię stealth - innaczej została by zestrzelona przez któryś statek znajdujący się na orbicie planety .
Swoją drogo aż dziw bierze że Ball zachował się honorowo wobec wrogów i nie dopytywał się czemu Anubis poleciał na takie "za[beeep]e" i czego tam szukał .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#72 hirek

hirek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 30.08.2003 - |19:01|

Rozłożyli wrota na części i wpakowali tam przesłonę. Albo przesłona jest za wrotami i się zasuwa na horyzont, który jest cofnięty. Swoją drogą to nie wiem czy przesłona aparatu zazębvia się tak jak to robią wrota.

Przesłona Wrót zazębia się, tak jak przysłona irysowa w obiektywie. Konstrukcja taka pozwala zamknąć przysłonę do zadanego otworu ( Wrota są zawsze zamykane do końca, obiektyw - nigdy). Aparat ma jednak mniej listków ( 5,6, 9).
Przysłonę taką posiadają wszystkie obiektywy wymienne, z wyjątkiem lustrzanych. Aparaty kompaktowe mają stały otwór lub migawko-przysłonę ( dwie blaszki, otwierają się -jako migawka, do pewnego stopnia - jako przysłona).

Sądze ze byłą troche mniejsz niżtrasportowiec i posiadała technologię stealth - innaczej została by zestrzelona przez któryś statek znajdujący się na orbicie planety .

Mnie się zdawało że weszła w hiperprzestrzeń zanim którykolwiek statek zaatakował.

Pozdrawiam
  • 0

#73 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 30.08.2003 - |21:05|

Widzę, że znasz się na przysłonach.

Co do kapssuły to była cały czas widzialna. Jak zauważyłeś weszła w hiperprzestrzeń tak szybko, że nikt jej nie spostrzegł i nie zaatakował.
  • 0

#74 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 31.08.2003 - |09:50|

Jesli chodzi o hiperdrive kapsuly Anubisa to przeciez wcale nie musialy bys to generatory ktore sa uzywane na Ha'tak'ach (zamieniajac na nasza terminologie Goa'uld'owie moze uzywaja wersji Mark 2 a Anubis Mark 10 - skoro przyswoil sobie w znacznym stopniu technologie pradawnych)
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#75 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 31.08.2003 - |10:23|

Zauważcie, że to nie była mała kapsuła. Wydaje mi się, że była duża jak statek transportowy, gdzie znajduje się hipernapęd.

P.S. Jak jest po Goa'uldowskiemu statek transportowy, bo zapomniałem, a muszę uzupełnić słownik kwiatka.
  • 0

#76 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 31.08.2003 - |10:44|

Jak jest po Goa'uldowskiemu statek transportowy, bo zapomniałem, a muszę uzupełnić słownik kwiatka.

Teltac inaczej cargo ship :>
Ciągle polecam bardzo dobrą stronę z której często korzystam gdy szukam jakiejś informacji:
Tu jest bezpośredni link do statków Goauldów:
http://trickster.org...ld.html#vessels
Log65: Happy camper

#77 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 31.08.2003 - |11:56|

Byłem kiedyś na tej stronce, ale zapomniałem spisać jej adresu. Faktycznie masa wiedzy o SG-1, ale mało grafiki. Ale co tam. Od grafiki jest inna stronka.
  • 0

#78 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 31.08.2003 - |18:29|

Co do kapsuły którą Anubis użył aby przemieścić siena z góry upatrzoną pozycję :D , to prawdopodobnie ( tak jak statek ) była budowana zgodnie z najnowszymi trendami u Anubisa i prawdopodobnie poza napedem hiperprzestrzennym mogła posiadać dodatkowo silniejsze pola oraz broń .
Przynajmniej ja bym tak zrobił jesli zakładał że taki drobiazg jak kapsuła na takim poteżnym statku bedzie potrzebna . :D
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#79 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 31.08.2003 - |18:56|

W czasie pierwszych misji, drużyna SG-1 używała jako uzbrojenie rewelacyjnego pistoletu maszynowego H&K MP-5. W którymś momencie bez podania powodu został zamieniony na FN P-90. Mnie osobiście nie satysfakcjonuje takie podejście do tematu. Dlatego stworzyłem sobie wyjaśnienie zaistniałej sytuacji. Pistolety maszynowe MP-5 strzelają nabojem 9mm parabellum. Jest to standardowy nabój stosowany w pistoletach, podczas gdy P-90 nowo opracowanym nabojem 5.7x28mm.
Informacje o broni pochodzą ze strony:

http://www.osemka.p....mls/spistre.htm

Nabój ten charakteryzuje się bardzo dużą zdolnością przebijania - według producenta pocisk wystrzelony z tego pistoletu przebija 48 warstw kevlaru z odległości 200 m, podczas gdy 9 mm parabellum przebija tylko 6 warstw z bezpośredniej odległości. Po pierwszych kontaktach z Jaffa mogła zaistnieć konieczność zmiany uzbrojenia na takie, które poradzi sobie z pancerzami wojowników Gauldów.

Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie zastanawia. Jak wiemy typowe uzbrojenie Jaffa składa się ze staffa i zbroi. Wydaje mi się, że jest to trochę prymitywne a nawet (zbroja) śmieszne. Można powiedzieć, że Jaffa mają za zadanie utrzymywać porządek wśród podbitej ludności, i nie potrzebują wyrafinowanego uzbrojenia. Tylko czegoś co wyda się tajemnicze i straszne prymitywnej ludności. (hełmy) Ale to nie wszystko. Jaffa to przede wszystkim podstawowa siła bojowa Gauldów. Kiedy władcy galaktyki walczą między sobą, tak proste uzbrojenie ich armii jest mało efektywne. Myślę tutaj o systemie Land Warrior, a raczej o jego Gauldowskim odpowiednikiem.
Ci, którzy nie wiedzą co to jest Land Warrior niech zajrzą tutaj:

http://www.gildia.pl...re/land_warrior

Czy to nie dziwne, że ktoś tak zawansowany technicznie i przykładający tyle znaczenia do uzbrojenia nie stworzył takiej technologii? Przecież, gdyby któryś z Gauldów zastosował coś takiego zyskałby olbrzymią przewagę nad rywalami. Nie mówiąc już o biednej SG-1. :D :D A co wy o tym wszystkim myślicie?

Użytkownik M.M edytował ten post 01.09.2003 - |17:49|

• 0

#80 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 31.08.2003 - |19:05|

Czy to nie dziwne, że ktoś tak zawansowany technicznie i przykładający tyle znaczenia do uzbrojenia nie stworzył takiej technologii? Przecież, gdyby któryś z Gauldów zastosował coś takiego zyskałby olbrzymią przewagę nad rywalami. Nie mówiąc już o biednej SG-1.   A co wy o tym wszystkim myślicie

Należy pamnientać że dla Goa`uldów Jaffa to jedynie niewolnicy oraz nosiciele przyszłej konkurencji ( czasem sług ) , wiec nie opłaca się inwestować w ich bezpiećeństwo . Dochodzi do tego że nawet wśród Jaffa zdażają sie zdrajcy którzy służa innemu "bogowi" niż to pokazują i mogli by donieść taką nowinnke innemu ( co prawda predzej zrobił to by jakiś Goa`uld w niszej radze aby zdobyćwiekszą władze ) .
A po drugie : Gdy Jaffa Kupa to i Ozyrys D..A - wiec ewętualne uzbrojenie takiego jaffa mogło by prześć do kogoś innego .

A co do broni to jak się nie myle poza różnica kalibru miedzy MP5 a FN P90 dochodzi też różnica w ilości amunicji ( w FN p90 - 60 pocisków a w MP5 coś około 35 ).
Chociaż ja osobiście przesiadł sie na ich miejscu na HK G-11.

Użytkownik obi edytował ten post 31.08.2003 - |19:06|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych