[sprzęt] drukarki
Napisano 16.06.2008 - |20:02|
Też zastanawiam się nad kupnem drukarki laserowiej ale cóż wolałbym taką drukarkę której tonery nie będą drosze od samej drukarki, zastanwiamłem się nad tym Epsonem co o nim sądzicie ? jaki jest koszty ekspatacyjny czy są tanie zamieniki i czy z ich kozystania nie popsuje drukarki?
Napisano 17.06.2008 - |07:11|
Witam
Też zastanawiam się nad kupnem drukarki laserowiej ale cóż wolałbym taką drukarkę której tonery nie będą drosze od samej drukarki, zastanwiamłem się nad tym Epsonem co o nim sądzicie ? jaki jest koszty ekspatacyjny czy są tanie zamieniki i czy z ich kozystania nie popsuje drukarki?
No tak ale cena tego Epsona to ok. 1300 zł a HP Color LaserJet 1600 teraz kosztuje niecałe 700.
A sprawuje się bardzo dobrze - jedzie na zamiennikach (Ecoprint) i nie widzę różnicy z oryginalnymi tonerami .
Tylko raz zdarzyło się że zamiennik był "uszkodzony" (rysy na wałku) ale został natychmiast za darmo wymieniony na inny sprawny.
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 18.09.2009 - |15:01|
- ktos uzywa?
- ktos sie na niej zawiodl?
- ktos wie po co ona ma 2 czarne tusze?
- ktos wie jak sie spisuja tusze-zamienniki do Canonow?
Dzieki za pomoc :]
Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty
Napisano 18.09.2009 - |17:08|
Dzis bylem w sklepie i jak uslyszalem cene czarnego tuszu do mojego Epsona (DX3800) to sie prawie zalamalem. Bilans prosty - czas zmienic drukarke na innego producenta. Pierwszy moj wybor: Canon Pixma Ip4600.
- ktos uzywa?
- ktos sie na niej zawiodl?
- ktos wie po co ona ma 2 czarne tusze?
- ktos wie jak sie spisuja tusze-zamienniki do Canonow?
Dzieki za pomoc :]
Używam wcześniejszego modelu 4200.
Komplet oryginalnych tuszy ok 200-250 zł.
Nie używam zamienników (ponieważ używam jej do celów ekskluzywnych a nie na "zwykłe" drukowanie i zależy mi na jakości i dobrym działaniu).
Jeden tusz jest do drukowania "normalnego" czarne litery (znaki, pola) na białym tle, drugi jest do mieszania kolorów.
Co nie znaczy że możesz cokolwiek wydrukować jak ci zabraknie jednego z nich - generalnie drukarka się blokuje i nie pozwala drukować jeżeli brakuje któregokolwiek tuszu z zestawu.
Nie nie zawiodłem się - a używam jej od 3 (?) lat chyba.
Napisano 18.09.2009 - |17:28|
- blokada przy zuzyciu ktoregokolwiek tuszu? czy jednego z czarnych? - Epson 'pada' przy ktorymkolwiek
- tusze zuzywaja sie w 100% czy zostaje w zbiorniku mimo tego, ze podaje, ze koniec - tak niestety dzieje sie z Epsonami :/
- liczac, ze drukujemy tylko okladki Na ile okladek starczy komplet zbiornikow?
Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty
Napisano 18.09.2009 - |19:59|
Thx, psjodko kolejne pytania do Ciebie:
- blokada przy zuzyciu ktoregokolwiek tuszu? czy jednego z czarnych? - Epson 'pada' przy ktorymkolwiek
- tusze zuzywaja sie w 100% czy zostaje w zbiorniku mimo tego, ze podaje, ze koniec - tak niestety dzieje sie z Epsonami :/
- liczac, ze drukujemy tylko okladki Na ile okladek starczy komplet zbiornikow?
- któregokolwiek (najbardziej denerwuje przy braku jednego z dwu czarnych - mimo, ze drugi jest pełny, drukarka nie drukuje)
- 100% wysącza naprawdę do ostatniej kropelki.
- nie liczyłem, niestety - ale nie jest to jakaś oszałamiająca ilość, wydaje mi się, że wszystko zależy od jakości papieru ale raczej dziesiątki niż setki. Dlatego ostatnio używam do okładek laserówki kolorowej a tej jedynie do druku na płytach, więc wyraźnie dłużej nie muszę zmieniać tuszy.
W tej chwili nawet trudno będzie policzyć ile bo tusze kończą się nierównomiernie (co oczywiste) i praktycznie nie ma okazji aby wymienić wszystkie jednocześnie.
Dodatkowa informacja to to, że nie ma co się martwić ewentualnym zaschnięciem dysz, tuszu czy czegoś tam.
Używam tej drukarki co pewien czas (gdy zgromadzi mi się odpowiednia ilość materiału do druku) i nigdy jeszcze nie miałem problemu z drukiem. Przerwy niejednokrotnie trwają więcej niż miesiąc.
Drukarka ma jeszcze dwie ewidentne zalety:
1- sposób podawania papieru czyli standardowo z kasety pod drukarka oraz podajnika od góry (powiedzmy, że ręcznego choć można dołożyć tam więcej kartek), dzięki któremu możemy podać grubszy (sztywniejszy) papier. Nie zawsze bowiem papier fotograficzny pociągnie z dolnego podajnika.
2- zmyślny podajnik (i odpowiednie oprogramowanie) do druku bezpośrednio na płytach (oczywiście płytach odpowiednio przystosowanych do tego celu - ponieważ te płyty są stosunkowo drogie przerzuciłem się na naklejki na normalne płyty. Najpierw naklejam naklejkę na płytę a następnie drukuję na płycie. Wychodzi taniej.)
Użytkownik psjodko edytował ten post 18.09.2009 - |20:09|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych