Skocz do zawartości

Zdjęcie

Błędy w SG-1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
361 odpowiedzi w tym temacie

#61 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 17.12.2003 - |15:27|

Właśnie jestem świeżo po obejrzeniu 4x21 "Double Jeopardy"

I w tym problem... oglądałeś 4x22? Bo tam będzie to poruszone
Log65: Happy camper

#62 dave

dave

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 17.12.2003 - |15:40|

I w tym problem... oglądałeś 4x22? Bo tam będzie to poruszone

:unsure: Poważnie ? No to teraz rozumiem...

BTW:
4x22 się ciągnie :D
  • 0

The Corps is Mother, The Corps is Father

[Babylon5-Cały][B5:Crusade-Cały][EFC-3sez][Farscape-3sez][StarGate SG1-4s]
[SAAB-Cały][ST:Enter-2s][ST:DS9-2s][ST:TNG-2s][ST:Voy-3s][X-Files-6s]

#63 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 20.01.2004 - |19:42|

Jedno mnie nurtuje , cała sprawa z wrotami jkest ściśle tajna ; a X303 to nie myssliwiec żeby mozana go było zbudowac gdzieś w hangarze

Wiec jakim cudem istnienie X303 udało się SGC utrzymac w tajemnicy , przecież ten okręt jest wielki jak cholera ,i musiał byc raczej budowany na orbicie ; bo watpie żeby nam go np. Asgardczycy czy Noxowie zbudowali
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#64 Loboot

Loboot

Szeregowy

• Użytkownik
  • 53 postów
  • MiastoOleśnica/Wrocław

Napisano 20.01.2004 - |20:08|

Co do ukrycia to został zbudowany w podziemnym hangarze na ziemi. Jest to pokazane w odcinku SG-1 (bodajże 6x11 Prometheus).
Ma on możliwość startowania i lądowania na planetach więc było możliwe wybudowanie takiego okrętu na ziemi. Problem w tym że trzeba było wybudować potężny hangar, który by pomieścił ten okręt. A z tego co wiadomo na dzień dzisiejszy to hangar ten musi być ogromny bo ziemianie budują więcej takich jednostek tylko właśnie niewiem czy kilka na raz czy po prostu drugiego i potem dopiero trzeciego.
  • 0
PRZECZYTAJ REGULAMIN

#65 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 20.01.2004 - |20:39|

Posty raydena i Loboota zostały przeniesione do tego tematu, gdyż tu ich miejsce, a nie nowy topick.

gulus
  • 0

#66 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.01.2004 - |21:02|

Kolejna sprawa to start i lądowanie takie fury. Rosjanie ani nikt inny tego nie zarejestrowali? Też to dla mnie jest dziwne. Chyba, że ruskie wiedzą ale wtedy wpychali by się w ten projekt z łapami albo by mieli całą masę zastrzeżeń.
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

#67 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 20.01.2004 - |21:05|

O ile się coś mi nie pomyliło, to główne mocarstwa wiedzą co się dzieje w projekcie SG. W końcu Rosjanie mówili innym państwom, że lepiej pozwolic Amerykanom bawić się prototypami, za ich pieniądze, a póniej pobawić się sprawdzonymi modelami, niż samemu ładować miliardy w badania.

gulus
  • 0

#68 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 21.01.2004 - |00:24|

dla mnie istnienie prometeusza to jeden wielki bug :D
  • 0

#69 Loboot

Loboot

Szeregowy

• Użytkownik
  • 53 postów
  • MiastoOleśnica/Wrocław

Napisano 21.01.2004 - |02:11|

Jego główny sprawdzian nastąpi w odcinkach 7x21 i 7x22 gdy mam nadzieję dojdzie do walki na orbicie ziemskiej z Anubisem. Wtedy będzie można ocenić jego przydatność dla SGC. Oby ta bitwa była zaciekła mam nadzieję że się na oglądamy rużnych ciekawych scen bitewnych.
  • 0
PRZECZYTAJ REGULAMIN

#70 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 21.01.2004 - |09:02|

Czy wrota z Antarktydy miały DHD uszkodzone badź z rozładowanymi bateriami??

Czy te baterie mozna było ponownie naładować ??

Zaś co do X303 , cos nie chce mi sie wierzyc żeby o SG wiedzieli np. Ruscy , czy Chinczycy ; już w samym USA byli wywrotowcy , a co dopiero w komunistycznych chinach lub po radzieckiej Rosji ; amerykańcew tego by nie powiedzieli innym mocarstwom

Pozatym start X303 z tego hangaru był by nie do ukrycia
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#71 ender00

ender00

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 02.02.2004 - |12:40|

Ale czy ktos juz wyjasnil ile bylo tak naprawde wrot? jezeli 7 symbol okresla punkt wyjscia to wrot moze byc tylko tyle ile symboli tzn 32 chyba wiec co z tym fantem zrobimy?
  • 0

#72 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 02.02.2004 - |13:09|

Ale czy ktos juz wyjasnil ile bylo tak naprawde wrot? jezeli 7 symbol okresla punkt wyjscia to wrot moze byc tylko tyle ile symboli tzn 32 chyba wiec co z tym fantem zrobimy?

Biorąc pod uwagę ile jest symboli na wrotach i że adres to siedem i ilość możliwych kombinacji to..... chyba masz gdzies błąd w obliczeniach :lol:
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

#73 The3rock

The3rock

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoKraków

Napisano 02.02.2004 - |17:00|

Biorąc pod uwagę ile jest symboli na wrotach i że adres to siedem  i ilość możliwych kombinacji to..... chyba masz gdzies błąd w obliczeniach :lol:

...to gdzieś koło 34359738368 adresów (oczywiscie biorąc pod uwagę iż wrota maja 32 symbole i niepomyliłem się w obliczeniach) :ph34r:.

Użytkownik The3rock edytował ten post 02.02.2004 - |17:01|

• 0

#74 Jolinar

Jolinar

Szeregowy

• VIP
  • 47 postów

Napisano 08.02.2004 - |21:20|

A mnie wciąż nurtują te tunele podprzestrzenne...
Odległości w kosmosie są ogromne. Statki więc otwierają "okna podprzestrzenne", które są jakby "skrótami na przełaj" z jednej planety na inną. To tak jakby poruszać się z Warszawy do Nowego Jorku przez tunel w kształcie cięciwy wykopany w Ziemi (zamiast poruszać się po dłuższej krzywiźnie Ziemi). Tak to prosto można opisać...
No OK. Mimo wszystko jednak podróż taka trwa, niejednokrotnie Tok'ra w odpowiedzi na wołanie o pomoc odpowiada, że nie dotrze tam wcześniej niż za tyle a tyle...
Zgoda. Więc dlaczego przy podobnych odległościach kosmicznych podróż przez tunel podprzestrzenny WRÓT trwa tylko KILKA SEKUND??? Czy to jest jakiś inny model tunelu :unsure:
Dlaczego ten super-błyskawiczny rodzaj tunelu nie jest używany przez statki Goauldow czy też Asgardów (już nie wspomnę o Prometeuszu bo Ziemianie są zacofani)...?

A w ogóle jak Prometeusz otwiera sobie to okno to po cholerę im wrota?? Niech użyją urządzenia z Naquadrią otwierającego okno do DOWOLNEJ części wszechświata...
  • 0

#75 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 08.02.2004 - |22:15|

Po pierwsze: Wrota to sztucznie stworzony system łączności, nie można nimi dotrzeć gdzie się chce, a tylko tam, gdzie sa inne Wrota.
Po drugie: Tok`ra nie ma tylu okrętów, by lecieć na każde zawołanie, zwłaszcza okrętów zdolnych do tworzenie dróg podprzestrzennych. Jak wiadomo są statki o bardzo różnych prędkościach.
Po trzecie: dróg podprzestrzennych nie da się otworzyć w dowolnym miejscu przestrzeni, ale nie jestem tego do końca pewien.

gulus
  • 0

#76 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 08.02.2004 - |22:33|

A mnie wciąż nurtują te tunele podprzestrzenne...
Odległości w kosmosie są ogromne. Statki więc otwierają "okna podprzestrzenne", które są jakby "skrótami na przełaj" z jednej planety na inną. To tak jakby poruszać się z Warszawy do Nowego Jorku przez tunel w kształcie cięciwy wykopany w Ziemi (zamiast poruszać się po dłuższej krzywiźnie Ziemi). Tak to prosto można opisać...
No OK. Mimo wszystko jednak podróż taka trwa, niejednokrotnie Tok'ra w odpowiedzi na wołanie o pomoc odpowiada, że nie dotrze tam wcześniej niż za tyle a tyle...
Zgoda. Więc dlaczego przy podobnych odległościach kosmicznych podróż przez tunel podprzestrzenny WRÓT trwa tylko KILKA SEKUND??? Czy to jest jakiś inny model tunelu :unsure:
Dlaczego ten super-błyskawiczny rodzaj tunelu nie jest używany przez statki Goauldow czy też Asgardów (już nie wspomnę o Prometeuszu bo Ziemianie są zacofani)...?

A w ogóle jak Prometeusz otwiera sobie to okno to po cholerę im wrota?? Niech użyją urządzenia z Naquadrią otwierającego okno do DOWOLNEJ części wszechświata...

hmm - uzupelniajac odpowiedz gulusa - tunel wytworzony przez Wrota to nie to samo co okno podprzestrzenne wytwarzane przez statek. :D Podczas podrozy rzeczywscie - otoczenie statku przypomina tunel ale to tylko tak wyglada - w sumie ciezko jest stwierdzic co widac przy podrozy z predkoscia wyzsza od predkosci swiatla :D - Wrota natomiast to inna bajka - zwroc uwage iz przenosza w kilkanascie sekund (ponizej minutki przynajmniej) na duzo wieksze odleglosci - chocby w The fifth race - do innej galaktyki - statek takiego przyspieszenia nigdy nie dostal (za wyjatkiem odcinka w ktorym Sam i Jacom wysadzili slonce pewnego ukladu - ale wtedy lecieli kilka minutek).

Statkiem idealnym bylby statek mogacy utworzyc korytarz jaki tworza wrota - ale jest to nie mozliwe niestety - co najwyzej udaloby sie nam moze w daliekiej przyszlosci zbudowanie jumpgate'ow ktore wystepowaly w filmach, ksiazkach i grach s-f wielokrotnie :D
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#77 Jolinar

Jolinar

Szeregowy

• VIP
  • 47 postów

Napisano 08.02.2004 - |22:59|

Statkiem idealnym bylby statek mogacy utworzyc korytarz jaki tworza wrota - ale jest to nie mozliwe niestety

Prozaiczne pytanie - DLACZEGO?

Sam często stwierdzała (np. jak opisywała wrota swojemu chłopakowi-policjantowi) że tworzą one tunele podprzestrzenne. Statki też tworzą tunele podprzestrzenne. Pytanie, które mnie nurtuje - czym różnią się te tunele? Chodzi mi o różnice w fizyce wytwarzanych podprzestrzeni - w jednej ciału trzeba nadać pęd żeby doleciało (okno wytwarzane przez statek), w drugiej ciało samo dociera do celu bez potrzeby "popchnięcia".

Statki stosują więc połączenie dwóch sposobów pokonywania dużych odległości: skrócenie drogi (tunel) + prędkość nadświetlna. Pomijając inne seriale S-F, SG dlatego mi się spodobał, iż do pewnego momentu nie podważał tej żelaznej moim zdaniem zasady w fizyce jaką jest nieprzekraczalność prędkości światła. Chodzi o to, że prędkość światła może być osiągnięta tylko wtedy gdy ciału nada się NIESKOŃCZONEJ ilości energii... A ile energii trzeba nadać ciału aby przekroczyło prędkość światła? I dobrze by było gdyby tak zostało, a podróże statkami opierano jedynie na skróceniu drogi przez tworzenie okien podprzestrzennych, a tu nagle w pewnym momencie nawet Prometeusz ma napęd Hyper... Trochę się moim zdaniem z tym zagalopowano. I tak z nawet realistycznego S-F zrobiono StarTrek (również mój ulubiony serial ale to inny gatunek - bardzie Fiction niż Science).
  • 0

#78 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 08.02.2004 - |23:20|

Jolinar, za odpowiedź na takie pytania, bohaterowie serialu oddaliby z połowę życia. Tylko Pradawni wiedzą jak wytworzyć wrota, czy rozgryźli całkowicie fizykę hiperprzestrzeni? Nie koniecznie, w końcu i my, na Ziemi, w dzisiejszych czasach, w sposób praktyczny wykorzystujemy osiągnięcia, których teoria nie jest do końca znana.
Pojazd w hiperprzestrzeni nie musi mieć prędkości nadświetlnej. Wyobraź sobie, że wrota, czy też wlot do tunelu powodują, że przestrzeń przed statkiem kurczy się z prędkością nadświetlną. Przestrzeń jako taka nie podlegałaby ograniczeniom teorii Einsteina, szczegółowej teorii. A sam statek, w tym tunelu poruszałby się z prędkością, dla niego, mniejszą niż prędkość światła, tylko dla obserwatora z zewnątrz, prędkość ta byłaby większa od C.

gulus
  • 0

#79 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 08.02.2004 - |23:28|

wydaje mi się że szybkość statku nie ma nic do rzeczy w szybkośći podrózy przez nadprzestrzeń, raczej jest to kwestia ilosci energi. im wiecej energi tym bardziej mozna zagiac przestrzen. predkosc swiatla nie jest przekraczana - lokalnie. asgardczycy posiadaja bardziej wydajne zrodla energi wiec moga szybciej podrozowac.
natomiast podroz przez wrota opiera sie na innej zasadzie. wrota tworza tunele podprzestrzene - w naszej fizyce sa to tunele einsteina-rozekratza czy jakosc tak, w tym przypadku podroz trwa podobny okres czasu - na pewno w obrebie naszej galaktyki. natomiast wycieczka do innej galaktyki trwa juz dluzej a utworzenie tunelu wymaga duzo wiekszej ilosci energi.
  • 0

#80 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 08.02.2004 - |23:42|

Na wstepie chcialem zaznaczyc iz moja wiedza na razie ogranicza sie do 7x13 - nie mialem czasu aby reszte obejrzec - zalki, sesja :D. Za ewentualne bezsensowne teorie z tego wynikajace przepraszam :D.

I dobrze by było gdyby tak zostało, a podróże statkami opierano jedynie na skróceniu drogi przez tworzenie okien podprzestrzennych, a tu nagle w pewnym momencie nawet Prometeusz ma napęd Hyper... Trochę się moim zdaniem z tym zagalopowano. I tak z nawet realistycznego S-F zrobiono StarTrek

Hmm - a czy Teal'c nie mowil czasem jeszcze w 1 serii (koncowka 1x21) ze Ha'tak'i leca szybciej niz swiatlo?? :)

Poza tym cala einsteinowska teoria (nie umniejszam tu zaslug Einstiena - bardzo go szanuje i podziwiam) nie jest jakims szczegolnym przypadkiem :) (mozna tak sadzic na podstawie innego odcinka - numerka nie pomne ale tez 1 sezon - po raz pierwszy spotykamy w nim Tollan).

Prozaiczne pytanie - DLACZEGO?

Hmm - juz odpowiadam - zamiast leciec do odleglej lokacji kilka dni (czas jeszcze zalezy od silnika danej jednostki - swego czasu troszke o tym dyskutowalismy w topicu o odleglosciach i o panowaniu w galaktyce) - mozna zrealizowac podroz za pomoca kilku skokow poprzez odpowiednie Jumpgate'y (bramy skoku) - nie znam serialu BAbylon 5 - ale tam chyba podobnie sie poruszaja :D - ja znam ten system z gry o nazwie Freelancer. Zyskujemy w przypadku takiego rozwiazania to co najcenniejsze - czas, a jest on dosc istotny jesli chodzi o posiadanie kolonii lub prowadzenie handlu - ewentualnie toczenie wojen.
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych