Skocz do zawartości

Zdjęcie

Legend of Earthsea (2004)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

#61 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 27.12.2004 - |21:51|

Upieram się , że to nie była ekranizacja :censored:

Była w zamyśle twórców, ponieważ jasno jest napisane "based on books by Ursula L. Guin". Oni naprawdę tak uważali, ignoranci. Gdyby była to inspiracja byłoby "inspired by books by Ursula L. Guin". Różnica jest wyraźna, formalna, i często używana.
  • 0

#62 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.12.2004 - |00:03|

Naprawdę radzę wszystkim którzy chcą obejrzeć ten serial, najpierw przeczytajcie książkę, jest naprawdę krótka:-)). Wystarczy pierwszy tom. Potem porównajcie to z filmem i wszystko stanie się jasne. Ufff ale się wkurzyłem, a tak się cieszyłem że obejrzę fajną ekranizację...

Nie zgodze się z kolegą - lepiej najpierw obejżeć przeciętne fantasy , a dopiero potem cieszyć się rewelacyjną książką .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#63 osek

osek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • Miastoszczecin

Napisano 28.12.2004 - |00:15|

Tja może i przeciętne i warto najpierw obejrzeć....
  • 0

#64 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 28.12.2004 - |00:31|

Przeczytajcie książkę, ocenicie ten film zupełnie inaczej (chociaż szczerze: nie radzę oglądać tego gówna ani przed ani po przeczytaniu ksiązki - już lepiej obejrzeć drugi raz Wiedźmina). A książka to obowiązkowa klasyka, zaraz po Władcy Pierścieni. Film to popłuczyny, poza tytułem nie mające nic wspólnego z powieścią. Nawet główny bohater nazywa się inaczej (w pewnym sensie). Nazywanie go Gedem w filmie "trochę" mnie zaszokowało.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#65 Sienki

Sienki

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoP1X-Ruda Śląska

Napisano 28.12.2004 - |00:36|

Ja traktuje raczej ten miniserial jako zachete do przeczytania ksiazek. Wiem juz co bede czytal jak skoncza mi sie zapasy Andre Norton ...

Miniserial calkiem fajny, ale tylko dla tych, co ksiazek jeszcze nie czytali (czyli dla mnie :P). Oglada sie przyjemnie. Mam nadzieje, ze czytac bedzie sie wysmienicie...
  • 0

#66 occultus

occultus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoLONDek Zdrój

Napisano 24.01.2005 - |22:49|

Mi się trafiła "niewątpliwa" przyjemność obejrzenia ten miniserial własnie wczoraj!! Powiem krótko, gdyby nie to, ze byłem na tycim kacu po "gorączce sobotniej nocy" to nie wytrzymałbym do końca - po prostu nie maiłem siły ani ochoty wstać i zmienić/wybrac inny film!! Muzyczka, krajobrazy..tak jak ktoś napisał wcześniej - naprawde ciekawe i godne uwagi (nio nie wspomne o kobiałkach :) ). Ale reszta to połączenie Sindbada Żeglarza/Harego Poterra/Willow/itd. Czułem conajmniej niedosyt po perwszej części a po drugiej niesmak. Pamietam jak sie "modliłem" w ostatniej scenie aby sie ne pocałowali...a oni co.... :angry:
  • 0

#67 memlay

memlay

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 31.01.2005 - |11:02|

To są naprawdę świetnę ksiązki - czytalem kilka razy. Mają swoją magię. Polega ona na realizacji mitu "od pucybuta do milionera" ;), tylko że w wydaniu maga. Chłopca z prowincji, ktory nagle dostaje szanse. Dostaje si ę do szkoły magicznej. W końcu staje się Arcymagiem, a bajarze śpiewają o nim legendy.
Fajnie się to czyta :).
  • 0

#68 Gość_Voyager_*

Gość_Voyager_*
  • Gość

Napisano 25.02.2005 - |01:30|

Jak dla mnie miniserial w deche i mam nadzieje, ze bedzie z wielka pompa kontynuowany, gdyz sag telewizyjnych osadzonych w swiecie fantasy jest niestety ciagle jak na lekarstwo w ramowkach stacji TV, a ten na obecny czas znakomicie zrekompensuje mi oczekiwanie na ekranizacje Silmarillionu ^_^
  • 0

#69 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 08.05.2005 - |20:35|

Po emisji Farscape PKW, Hellmark reklamuje ten serial w swojej ramowce....

Zdaje sie mignela mi data kolejnego weekendu, jesli sie myle to poprawcie mnie :)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#70 Kalliope

Kalliope

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 132 postów
  • MiastoWarszawa Żoliborz

Napisano 08.05.2005 - |21:04|

Hallmark nie tylko reklamuje Earthsee w swojej ramówce... w To&Owo, chyba w ub. tygodniu była cała stona na temat tego mini-serialu. A jak na Wielkanoc była premiera Farscape: PKW, to w ŻADNYM tygodniku telewizyjnym nie było nawet najmniejszego artykuliku na jego temat. Cieszę się bardzo, że w Saturnach Farscape: PKW pokonał to Hallmarkowskie gówienko. Nie mam zamiaru tego oglądać.
  • 0
Katarzyna

CBOOL #72
CEO #15
FAM #34

"She will lie and steal and do whatever, but she has a moral compass" Claudia Black o Vali, Stargate Magazine Yearbook Mar/Apr 2006

Dołączona grafika

Gadu Gadu: 1454784

#71 cap0ne

cap0ne

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 15.05.2005 - |12:24|

Kurcze troszke pozno to pisze ale dzis o 19:00 jest juz druga czesc powtorka o 1:00 , oczywiscie na Hallmarku. Pierwsza czesc byla w sobote.
  • 0

#72 300FraYda

300FraYda

Starszy szeregowy

• VIP
  • 92 postów
  • MiastoKrAkÓw

Napisano 16.05.2005 - |12:55|

Jak dla mnie za bardzo przypomina Pottera :/ Serial ma sie nijak do ksiazki taka moja opinia i nie mam zamiaru dluzej go ogladac :)

Pozdrawiam
  • 0
^>> Chroń mnie Boże od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradze << ^

<<<<Jeśli Szukasz Mnie Na eMule>>>>

#73 cLoNe_xx

cLoNe_xx

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów
  • MiastoJelenia Góra

Napisano 16.05.2005 - |14:53|

Jak dla mnie za bardzo przypomina Pottera :/ Serial ma sie nijak do ksiazki taka moja opinia i nie mam zamiaru dluzej go ogladac :)

Pozdrawiam

Wyświetl post

To nie jest serial tylko miniserial i są tego tylko 2 części nakręcone. Więc i tak zabardzo nie miałbyś jak tego oglądać :P
  • 0

#74 300FraYda

300FraYda

Starszy szeregowy

• VIP
  • 92 postów
  • MiastoKrAkÓw

Napisano 16.05.2005 - |19:43|

Em "dluzej ogladac" chodzilo mi raczej w sensie wracac drugi czy trzeci raz do pierwszych czesci :P

Użytkownik 300FraYda edytował ten post 16.05.2005 - |19:43|

• 0
^>> Chroń mnie Boże od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradze << ^

<<<<Jeśli Szukasz Mnie Na eMule>>>>

#75 Aga01

Aga01

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 23.05.2005 - |15:51|

Oglądałam go na hallmarku i nie podobał mi się. Nic ciekawego w nim nie było.

Użytkownik Aga01 edytował ten post 23.05.2005 - |15:52|

• 0

#76 Hakson

Hakson

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 02.10.2005 - |22:06|

Powiem tylko jedno - słaby, nudny, kiepscy aktorzy, banalne rozwiązania.

Le Guin pewnie osiwiała jak to zobaczyła.

Użytkownik Hakson edytował ten post 02.10.2005 - |22:06|

• 0

#77 Ursus

Ursus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 03.10.2005 - |13:02|

wlasnie mam zamiar to zoabczyc z kilku powodow;)

1. Uwielbiam ziemiomorze ;)
2. Jestem na glodzie Fantasy nawet cienkiego bylenei XEna i Hercules :)
3. bo i taknei am pomyslu co sciagnac ;)
  • 0

#78 Muoteck

Muoteck

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 03.10.2005 - |13:54|

To jest gorsze od Xeny i Herkulesa.
  • 0
Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.

#79 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 05.10.2005 - |14:08|

Bez przesady. Nie jest tak źle.
Źle jest wobec ogromnych oczekiwań jakie wypływają z pozycji na rynku prozy Le Guin i generalnie sukcesów jej książek - na czele z Czarnoksiężnikiem z Archipelagu. Film sam w sobie jest niezły, ale zdaje się, że większość oczekiwała czegoś o wiele lepszego i ciekawszego.
  • 0

#80 bartek

bartek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 08.10.2005 - |12:41|

Film można obejrzec ale nie spodziewajcie sie czegos bardzo dobrego. Po prostu zadanie przerosło twórców tej ekranizacji.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych