Skocz do zawartości

Zdjęcie

Książki polecenia warte

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
165 odpowiedzi w tym temacie

#61 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 28.11.2006 - |08:49|

Przejrzałem temat tak naoko i nie widziałem żeby ktoś wspomniał o "Zwodniczy Punkt" Dona Browna. Dla mnie najleprza jego ksiazka jaka przeczytałem.

najlepsza książka Browna tu się zgodzę; ale IMHO wszystkie jego książki powinny znaleźć się w temacie książek grafomańskich;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#62 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 28.11.2006 - |13:34|

no w sumie

chcę jeszcze zauważyć, że wszystkie jego książki są pisane na jedno kopyto ;P
dawno temu przeczytałam kod, później starałam się zmęczyć anioły i demony, ale nie widziałam w tym większego sensu, skoro wiedziałam co stanie się za chwilę:P
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#63 Astra

Astra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 105 postów
  • MiastoEłk

Napisano 28.11.2006 - |13:37|

Polecam polskiego pisarza Andrzeja Ziemiańskiego autora świetnej powieści pt.Achaja.Składa się z trzech częśći.Opowiada ona o losach tytułowej Achai , czyli księżniczki której za wszelką cenę chce się pozbyć jej wredna macocha Asija.Oprócz księżniczek w powieści mamy do czynienia z magami , oszustami, siłami nadprzyrodzonymi i samym Bogiem.Naprawdę świetna powieść Fantasy.
  • 0

#64 Dub van Grup

Dub van Grup

Szeregowy

• Email
  • 23 postów
  • MiastoKołobrzeg

Napisano 29.11.2006 - |15:16|

Brak tylko Sierakowskiej i Leppera.:)
A tak powiedzmy szczerze w Achai podobał mi się pierwszy tom. Reszta była trochę naciągana.

- Zmęczyłem, w końcu, Webera cykl o Honor i czekam na więcej.

Dawno nie czytałem nic dobrego polskich autorów - poradźcie coś!!!!
  • 0

#65 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 29.11.2006 - |16:25|

JACEK DUKAJ!!!- to jest odpowiedź;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#66 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 29.11.2006 - |17:26|

Kres W.Feliks i cykl związany z Szernią
  • 0

#67 Kira Nerys

Kira Nerys

Plutonowy

• VIP
  • 353 postów
  • MiastoKraków

Napisano 29.11.2006 - |20:36|

...

Dla lubiących literaturę wojenno - szpiegowską:
Bogusław Wołoszański "Twierdza szyfrów" i "Operacja Talos" - całkiem zgrabne powieści jak na dokumentaliste;

z innych klimatów to Marcin Wolski no i oczywiście Andrzej Pilipiuk z genialnym Jakubem Wędrowyczem ( z resztą niejednokrotnie już tu wspominanym).

Inne książki, niekoniecznie polskie, które bym poleciła to:

cykl Borysa Akunina o przygodach Erasta Pietrowicza Fandorina - "Azazel", "Gambit turecki" itd. - bohatera możnaby określić jako rosyjski odpowiednik Sherlocka Holmesa - całkiem miła lektura;

"Egipcjanin Sinuhe" Mika Waltari -książka, którą przeczytałam kilkakrotnie - opowiada o losach egipskiego lekarza, królewskiego trepanatora Sinuhe oraz o Egipcie za panowania faraona Echnatona.

"Sphere" ("Kula") Michael Crichton - jedna z moich ulubionych książek - o tym co naprawdę można spotkać w kosmosie i czy jesteśmy na to przygotowani, na jej podstawie powstał film z Dustinem Hoffmanem i Sharon Stone ale jak większość ekranizacji niedorasta książce do pięt;

z s-f to obowiązkowo Asimov cykl "Fundacji" oraz Orson Scott Card - Saga Endera
  • 0

#68 DjMarco

DjMarco

Starszy szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 109 postów
  • MiastoPiastów

Napisano 10.12.2006 - |16:41|

A co myslicie o ksiązkach Harlan'a Coben'a i Dean'ie Koontz'u ???? Czy któraś z ksiązek tych autorów jest warta przeczytania i wydania na nią pieniedzy???? czy sa one wszym zdaniem naprawde dobre? Oraz co sądzicie o Atlantis autorstwa Davida Gibbinsa ??

Użytkownik DjMarco edytował ten post 10.12.2006 - |16:43|

• 0
HALLOWED ARE THE ORI

Dołączona grafika

#69 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 11.12.2006 - |16:16|

A co myslicie o ksiązkach Harlan'a Coben'a i Dean'ie Koontz'u ?

Harlan jest całkiem niezłym pisarzem i z przyjemnością czytam jego książki; jeżeli masz pieniądze na zbyciu to kup; nie są jednak na tyle dobre, żeby odejmować sobie od ust ;) ;
o Dean'ie Koontz'u się nie wypowiem z tego powodu, że generalnie nie lubię horrorów i nie czytałem go;

co sądzicie o Atlantis autorstwa Davida Gibbinsa ??

bez komentarza :X ; mam zwyczaj kończenia książek, które zacząłem czytać(nawet gdy są słabe np. "Kod..." Brown'a), ale w przypadku tej książki podziękowałem po 50 stronach;

"Sphere" ("Kula") Michael Crichton - jedna z moich ulubionych książek - o tym co naprawdę można spotkać w kosmosie i czy jesteśmy na to przygotowani, na jej podstawie powstał film z Dustinem Hoffmanem i Sharon Stone ale jak większość ekranizacji niedorasta książce do pięt;

IMHO najlepszą książką Crichton'a jest "Andromeda znaczy śmierć";

Użytkownik inwe edytował ten post 11.12.2006 - |16:18|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#70 DjMarco

DjMarco

Starszy szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 109 postów
  • MiastoPiastów

Napisano 02.01.2007 - |16:57|

tak może troszkę poza tematem.
Wie ktoś może kiedy będzie polska premiera książki pt. "Kod da Vinci Klucz Salomona" ??? (chyba dobry tytuł podaje)

Edit:
Jednak nie ma to jak google. Poszperałem i znalazłem:

– Mieliśmy nadzieję, że uda nam się wydać nową książkę Browna w okolicach października lub listopada, jednak ostatnio wszystko wskazuje na to, że nie ukaże się ona wcześniej, niż w 2007 roku – mówi Larry Finlay z londyńskiego oddziału Random House, Transworld Publishers.

Tematem sequelu bestsellerowej powieści Browna będą podobno tajemnice wolnomularstwa, tymczasem w przyszłym miesiącu na ekrany kin wejdzie ekranizacja Kodu w reżyserii Rona Howarda z Tomem Hanksem i Audrey Tautou w rolach głównych.

Źródło: http://ksiazki.wp.pl...,wiadomosc.html

Użytkownik DjMarco edytował ten post 02.01.2007 - |17:14|

• 0
HALLOWED ARE THE ORI

Dołączona grafika

#71 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 02.01.2007 - |20:46|

Koontza nie polecam jakos specjalnie, kiedys przeczytalam "Grom" i bardzo mi sie podobala historia z podroza w czasie (tyle pamietam) , siegnelam wiec po kolejne tytuly ale jakos odpadlam chyba przy trzeciej ksiazce...

dla wielbicieli dreszczykow lektura konieczna jest "kraina chichow" Carolla.
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#72 kurak666

kurak666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.02.2007 - |17:14|

Zdecydowanie polecam cykl (niestety jeszcze niedokończony) Georga R.R. Martina - "Pieśń Lodu i Ognia" Rewelacyjne saga fantasy. Dotychczas ukazały sie następujace tomy:
1. Gra o tron.
2.Starcie królów.
3.Nawałnica mieczy (tom pierwszy "Stal i Śnieg" i tom drugi "Krew i Złoto")
4.Uczta dla Wron (tom pierwszy "Cienie śmierci" i tom drugi "Sieć spisków")
  • 0

#73 Gucus

Gucus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBytom

Napisano 13.02.2007 - |20:43|

o i mam odpowiedź na pytanie które zadałem w innym wątku :)
Po ilości pozycji Georga Martina które leżały na półce wydawało mi sie że jest tego więcej. to napełnia mnie optymistycznie :)
  • 0

#74 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 13.02.2007 - |21:58|

...

"Egipcjanin Sinuhe" Mika Waltari -książka, którą przeczytałam kilkakrotnie - opowiada o losach egipskiego lekarza, królewskiego trepanatora Sinuhe oraz o Egipcie za panowania faraona Echnatona.
...

jak ktoś zmęczył Egipcjanina (czytałam to w liceum i wtedy dotrwałam do końca ale mnie nie porwało)
to będzie zachwycony sagą, chyba 4 tomy (piszę chyba bo połknęłam jednym tchem):
Christian Jacq - "Świetlisty kamień"
piękna rzecz
a pan generalnie pisze o tych klimatach :clap: dużo Egiptu, starożytnych bogów, tajemnictw, klątw itp :sma1:
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#75 demoniusz1

demoniusz1

Szeregowy

• Email
  • 2 postów

Napisano 02.03.2007 - |14:03|

Ale z tego co widze to o Rafale A. Ziemkiewiczu wszyscy zapomnieli np: "[beeep]y los kataryniarza"/to jest tytul nie [beep]/ zajefajna ksiazka.
Moze tez Marek Oramus tez sie komus moze spodobac np: " Swieto Smiechu"

Użytkownik demoniusz1 edytował ten post 02.03.2007 - |14:24|

• 0

#76 Dub van Grup

Dub van Grup

Szeregowy

• Email
  • 23 postów
  • MiastoKołobrzeg

Napisano 04.03.2007 - |11:13|

Mam przed sobą na biurku dwa tomy autorstwa Davida Gemmella "Lew Macedonii" i "Książę Mroku".
W sumie jedna powieść o losach Parmeniona - mentora i wychowawcy Olka Macedońskiego.
Od razu piszę, że to fantasy a nie literatura historyczna. Dla miłośników historii znajdzie się w niej parę smaczków :).
Gemmell jest autorem, którego z czystym sumieniem polecić mogę miłośnikom mrocznego fantasy.

Użytkownik Dub van Grup edytował ten post 04.03.2007 - |11:13|

• 0

#77 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 01.04.2007 - |14:54|

Koontza nie polecam jakos specjalnie, kiedys przeczytalam "Grom" i bardzo mi sie podobala historia z podroza w czasie (tyle pamietam) ksiazce...

Z Koontza do przeczytania nadją się w/w "Grom"-trochę ściągnięty z Terminatora ale nie jest o T!!
i przede wszystkim "Opiekunowie"!! :clap: :clap: Dla mnie najlepsza książka Koontza

Jak ktos lubi sf militarne(ja uwielbiam) :lol: :lol:
to polecam
John Ringo
"Pieśń przed bitwą"
"Pierwsze uderzenie"
"Taniec z diablem"
"Doktryna piekieł"
Dla mnie bomba! :clap: :clap:
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#78 tony montana

tony montana

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 25.06.2007 - |13:28|

Ja polecam serdecznie książkę braci Strugacckich "Poniedziałek zaczyna się w sobotę" na allegro można dostac praktycznie za darmo, a ksiazka wybitna :-)
  • 0

#79 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 25.06.2007 - |14:27|

Ja polecam serdecznie książkę braci Strugacckich "Poniedziałek zaczyna się w sobotę" na allegro można dostac praktycznie za darmo, a ksiazka wybitna :-)

O tak, jeśli podobał wam się "Mistrz i Małgorzata" - pozycja Strugackich jest obowiązkowa. Podobna zabawa konwencją, mieszanie różnych rzeczywistości. Ze Strugackich polecam jeszcze genialnego "Ślimaka na zboczu" (fabuła książki jest niemal identyczna jak w filmie "Osada" Shyamalana, z tym że książka powstała kilkadziesiąt lat wcześniej. Opowieść o wiosce w lesie, otoczonej lasem, w którym żyją potwory. Mieszkańcy nie wiedzą nic o świecie zewnętrznym, aż do pewnego dnia, kiedy jeden ze śmiałków ośmiela się naruszyć granice puszczy...

No i polecam jeszcze "Trudno być bogiem". Jeśli sam początek powieści nie zmrozi wam krwi w żyłach, to żadna książka tego nie zrobi. Opowieść o podboju kosmosu, gdzie ludzie okazują się być najwyżej rozwiniętą rasą, tytułowymi "bogami", i okazuje się, że wcale nie są lepsi od prymitywnych "dzikusów" z innych planet.
  • 0

#80 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 25.06.2007 - |15:38|

2 ciekawe książki Sci-fi jakie mi wpadły w rączki:
1)"Kwarantanna" George Egan- kawałek dobrze napisanej hard Sci-Fi, ciężka jednak w odbiorze trzeba mieć pewien background z mechaniki kwantowej;
2)"Przestrzeń objawienia" Alastair Reynolds-ciekawa, dobrze napisana Sci-Fi z ciekawą zagadką, która zmusza do dalszego czytania, aby poznać odpowiedź;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych