Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#61 Zoisyte

Zoisyte

Wielki Organizator

• VIP
  • 295 postów
  • MiastoJabłonna

Napisano 27.02.2004 - |08:46|

Jest takze Cinemix

http://www.cinemix.coe.pl/

Niestety...Cinemixa nie polecam.
Zbyt uproszczony i niedporacowany.
Movix ma nad nim przewagę w ilości obsługiwanych kart graficznych.
Twórcy Cinemixa przegięli z "wycinaniem" jądra Linuxa.
Zresztą na ich stronie jest umieszczony link do Movixa, którego polecają jako "profesjonalniejszą konkurencję"

Po testach w pracy stwierdzam że Movix chodzi super nawet na zwykłych Pentiumach.

Tesowy komp:
Pentium 200MMX
64MB RAM
Riva TNT

Filmy chodzą przyzwoicie.Trochę problemów z AC3.

Natomiast na tym:
PII 300
128MB RAM
G4 MX 440
szły już super.

Więc za kwotę ok. 1000 zł

http://217.160.208.2...qisbn_st=IQ3601

mamy fajny player DivX, którego możemy podłączyć do telewizora
Playery KISS kosztują sporo więcej.

Użytkownik Zoisyte edytował ten post 27.02.2004 - |08:54|

• 0

Yo, ho, haul together,
hoist the Colors high.
Heave ho,
thieves and beggars,
never shall we die.

#62 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 27.02.2004 - |10:18|

Więc za kwotę ok. 1000 zł
mamy fajny player DivX, którego możemy podłączyć do telewizora
Playery KISS kosztują sporo więcej.

Kupilem w Niemczech Yamade 6000 za rownowatrosc nieco ponad 520 PLN.

Odtwarza niemal wszystko co sie rusza (DVD, Divx, MPEG, VCD, SVCD, MP3, JPEG itd - na wszelkich mozliwych nosnikach). Jedynie jest troche zabawy z konwertowaniem napisow do divx-ow bo obsluguje tylko .srt i bez polskich znakow. Ale po za tym nie ma sie do czego przyczepic. Obraz bardzo dobry, wyjscie na glosniki 5.1, a komputer moze byc zajety czyms innym.

No i nic nie zastapi "leniucha" w lapie :)

Użytkownik dzidzia edytował ten post 27.02.2004 - |10:19|

• 0
Maruda
1. Praca uszlachetnia, lenistwo czyni szczesliwym. Wybor nalezy do ciebie - Minister Zdrowia
2. Sikanie z wiatrem jest pójściem na łatwiznę

Moje napisy znjadziesz na: hatak.pl [Dead Like Me], [Smith] i i mogłeś znaleźć na Ś.P. napisy.org [Two and a Half Men], [Gilmore Girls 7]

#63 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 27.02.2004 - |15:47|

Tak, wpadłem na iscie szatański pomysł zakupu nagrywarki DVD i w gre oczywiscie wchodza tylko tanie urządzenia i w związku z tym ma pytania :
1. Miał ktoś kontakt z nagrywarką BenQ ?
2. LG i LiteOn sa dobrymy nagrywarkami DVD ?
3. Jaki model i producenta byście polecili ?

Kumpel ma kupiona nagrywarke TDK - niby pożadna firma ale nie wszystkie płyty odczytuje. Czy te obecne na rynku nagrywarki (te najtańsze) czytaja wszystkie czy tylko wybiórcze rodzaje ?
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#64 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 27.02.2004 - |20:01|

Samsung, generale, Samsung.
Ostatnio można ich tylko chwalić, rewelacyjne nagrywarki CD i DVD.
Z wyższej półki LiteOn, Panasonic.

Nigdy LG.
Ciągle zaliczają jakieś wpadki sprzętowe.

Samsung SD-161

121277 w imieniu męża
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#65 PUPI

PUPI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 27.02.2004 - |20:12|

Tak, wpadłem na iscie szatański pomysł zakupu nagrywarki DVD i w gre oczywiscie wchodza tylko tanie urządzenia i w związku z tym ma pytania :
1. Miał ktoś kontakt z nagrywarką BenQ ?
2. LG i LiteOn sa dobrymy nagrywarkami DVD ?
3. Jaki model i producenta byście polecili ?

Kumpel ma kupiona nagrywarke TDK - niby pożadna firma ale nie wszystkie płyty odczytuje. Czy te obecne na rynku nagrywarki (te najtańsze) czytaja wszystkie czy tylko wybiórcze rodzaje ?

Co do producentów to zdania są rózne i zależne od wielu względów. Najważniejszą chyba rożnicą jest to czy dana nagrywarka obsługuje wszystkie formaty płyt DVD.

Niestety ale te najtańsze tego nie robią :(
Lepiej jest zainwestować trochę więcej pieniędzy i kupić nagrywarkę dwuformatową.

Polecam LiteOn LDW-411S
  • 0
"COM - TRAYA"

#66 LechNik

LechNik

Organizator

• VIP
  • 98 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 28.02.2004 - |10:19|

odnosnie nagrywarki LiteOn 451s - to mam pytanko moze się ktoś sie tym spotkał - nagrywa mi na płyty które w teori maja 4,7 GB jedynie 4,5GB niema znaczenia czy wkłądam płyty "+" czy "-". Program którego uzywam do wypalania to NERO 6 :(
  • 0
A przecież nie cały umieram!
To co we mnie niezniszczalne trwa!
Teraz staje twarzą w twarz z Tym który jest!

Jan Paweł II

#67 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 28.02.2004 - |11:56|

Te plyty maja taka pojemnosc. Wiecej danych tam nie wcisniesz.
Zdaje sie ze reszta pojemnosci idzie na informacje potrzebne na formatowanie plyty.

A nagrywarka DVD przy nagrywaniu seriali to swietna rzecz, sam posiadam Toshibe SD-R5002 .
Koszty dla mnie sa w zasadzie takie same jak przy nagrywaniu na CD-R ale za to plytki zajmuja mniej miejsca a jeszcze pozostaje mozliwosc robienia kopii zapasowych plyt dvd.

Użytkownik dzidzia edytował ten post 28.02.2004 - |12:01|

• 0
Maruda
1. Praca uszlachetnia, lenistwo czyni szczesliwym. Wybor nalezy do ciebie - Minister Zdrowia

Moje napisy znjadziesz na: hatak.pl [Dead Like Me], [Smith] i i mogłeś znaleźć na Ś.P. napisy.org [Two and a Half Men], [Gilmore Girls 7]

#68 LechNik

LechNik

Organizator

• VIP
  • 98 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 28.02.2004 - |13:48|

Zdaje sie ze reszta pojemnosci idzie na informacje potrzebne na formatowanie plyty.

200 MB :blink: na informacje o foramtowaniu czy to troche nie zadużo - nadal uwazam ze gdzieś jet błąd w oprogramowaniu albo co bo jaktu przegrać "normalna" płytke DVD" jak ma wieksza pojemnośc :(
  • 0
A przecież nie cały umieram!
To co we mnie niezniszczalne trwa!
Teraz staje twarzą w twarz z Tym który jest!

Jan Paweł II

#69 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 28.02.2004 - |14:23|

200 MB :blink: na informacje o foramtowaniu czy to troche nie zadużo - nadal uwazam ze gdzieś jet błąd w oprogramowaniu albo co bo jaktu przegrać "normalna" płytke DVD" jak ma wieksza pojemnośc :(

a moze to po prostu wina plyty? np plyty cd do nagrywania maja rozne pojemnosci - 700,800 i moze tak samo jest z dvd? tzn strzelam bo nagrywarki nie mam ale chce kupic wiec ten temat mnie wielce interesuje :D
a probowales moze po prostu przegrac plyte dvd? w nero jest zdaje sie taka opcja..
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#70 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 28.02.2004 - |15:43|

Nigdy LG.
Ciągle zaliczają jakieś wpadki sprzętowe.

Hmm. Dlaczego nie LG? Ja mam ich napęd CD/RW i nie mam z nim żadnych problemów - podobnie jak kilkoro moich znajomych, którzy też używają LG.

Co do nagrywarek DVD to TUTAJ można przeczytać artykuł o nich i test kilku najnowszych modeli.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#71 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 28.02.2004 - |15:49|

@ PUPI - co rozumiesz pod pojeciem rózne formaty DVD ?. Wiem że jest podział na + i - ...BTW czym one sie róznia ?

@LechNik - jak sie sprawuje ten LiteOn co posiadasz ?. Widze ze byłby dla mnie jedna z alternatyw - cena nawet przystepna bo 440 zł w moim regionie, wiec było by mnie stac, czy są jakies problemy z róznymi płytkami ?. Czyta wszystkie i da sie na wszystkich nagrac czy np ta nagrywarka jest wybredna ??

Czy naprawde nikt sie nie wypowie co sadzi o nagrywarkach BenQ ??
  • 0

Dołączona grafika

#72 PUPI

PUPI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 28.02.2004 - |15:55|

Ja nie spotkałem się z nagrywarkami BenQ.

Jeśli chodzi o podział DVD to jest to właśnie + i -.
Nie wszystkie nagrywarki, zwłaszcza te tańsze obsługują oba formaty.
  • 0
"COM - TRAYA"

#73 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 28.02.2004 - |16:05|

@ PUPI - co rozumiesz pod pojeciem rózne formaty DVD ?. Wiem że jest podział na + i - ...BTW czym one sie róznia ?

TUTAJ jest dokladny opis standardow
nie wie ktos czy wszystkie nagrywarki maja problem z wypaleniem 4,7?

Użytkownik Dag edytował ten post 28.02.2004 - |16:05|

• 0

#74 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 28.02.2004 - |16:11|

no ale jak widze w cennikach to każda nagrywarka (np BenQ w cenie 333 zł czy wspomniany wyżej LiteOn za 440 zł) ma oznaczenie i + i - że obsługuje więc czegos tu nie rozumiem - chyba ze jest to tylko jakies kłastwo.
  • 0

Dołączona grafika

#75 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 28.02.2004 - |16:19|

no ale jak widze w cennikach to każda nagrywarka (np BenQ w cenie 333 zł czy wspomniany wyżej LiteOn za 440 zł) ma oznaczenie i + i - że obsługuje więc czegos tu nie rozumiem - chyba ze jest to tylko jakies kłastwo.

z tego co zauwazylem to niektore starsze nagrywarki obsluguja tylko jeden format: np Philips DVDRW228K jest tylko +. a poza tym z tego co sie zorientowalem to inne sa plyty + i - (ale tego nie jestem pewien) - i jeszcze roznice sa przy nagrywaniu. np nagrywarka LiteOn LDW851S ma szybkosci 8x DVD+R, 4x DVD-R. hmm i tyle mojej wiedzy :D a do tej 851 sie przymierzam ale nie jestem pewien do konca - tzn nie znam opini z praktycznego uzytkowania.
  • 0

#76 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 28.02.2004 - |16:19|

Poszukalem jeszcze troche na temat pojemnosci plyt DVD i na jednym forum znalazlem nieco informacji na ten temat.
Wynika z nich ze jest tak jak mowilem czyli plyty o pojemnosci 4,7 GB faktycznie sa w stanie zmiescic 4,5 GB (a wlasciwie to jeszcze nieo mniej - w jednym z watkow bylo podane 4.448 GB).
Nie jest wiec to zaden blad plyty czy programu.
  • 0
Maruda

#77 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 28.02.2004 - |16:40|

no ale jak widze w cennikach to każda nagrywarka [...]  ma oznaczenie i + i - że obsługuje

Moim zdaniem to oznaczenie dotyczy jedynie obsługiwanych formatów odczytu płyty - czyli taka nagrywarka odczyta zarówno płyty + jak i -. Ale nagrywać będzie tylko w jednym z tych standardów. W razie czego trzeba wydobyć od sprzedawcy lub producenta dokładniejsze dane sprzętu.
Sądzę, że nagrywarka za 300-400 zł raczej nie może w 100% obsługiwać obu formatów - przynajmniej przy zapisie.

Użytkownik Gosiek edytował ten post 28.02.2004 - |16:41|

• 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#78 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 28.02.2004 - |16:47|

Moim zdaniem to oznaczenie dotyczy jedynie obsługiwanych formatów odczytu płyty - czyli taka nagrywarka odczyta zarówno płyty + jak i -. Ale nagrywać będzie tylko w jednym z tych standardów. W razie czego trzeba wydobyć od sprzedawcy lub producenta dokładniejsze dane sprzętu.
Sądzę, że nagrywarka za 300-400 zł raczej nie może w 100% obsługiwać obu formatów - przynajmniej przy zapisie.

LDW411S OEM zapisuje i + i - (przynajmniej tak jest napisane) i kosztuje w okolicy 400zl
to ja jeszcze update do mojego wlasnego posta:

nagrywarka LiteOn LDW851S ma szybkosci 8x DVD+R, 4x DVD-R.

chodzilo oczywiscie o szybkosc nagrywania

jak ktos chce sprawdzic to daje linka do zrodla z ktorego mam ta informacje
tutaj

update: mi sie wydaje, ze + i - to jedyne co widze, tzn ze jest to wylacznie format zapisu i np kazdy czytnik dvd bedzie odczytywal zarowno plyty nagrane jako dvd+ i jako dvd-. sprawdze i dam znac jak kupie nagrywarke (o ile w koncu kupie :D)

update2: ciekawe czy ktos to czyta wogole hehe

200 MB  na informacje o foramtowaniu czy to troche nie zadużo - nadal uwazam ze gdzieś jet błąd w oprogramowaniu albo co bo jaktu przegrać "normalna" płytke DVD" jak ma wieksza pojemnośc

200mb to jest tylko niecale 5% pojemnosci plyty - a w to wliczone sa tez sumy kontrolne - tylko co 20-sty bajt jest na to przeznaczony - to raczej niewiele. a dzieki temu jak ci sie zrobi rysa (pewnie niewielka) to dasz rade odczytac.

Użytkownik Dag edytował ten post 28.02.2004 - |22:18|

• 0

#79 VADER

VADER

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 03.03.2004 - |17:06|

Mam kupioną nagrywarkę liteona 851 i sprawuje się dobrze. Niestety mam mały problem może ktoś już spotkał się z tym. Otóż nagrywarka ta ma obsługę booktype, kożystałem z tego programu i działał prawidłowo . Niestety po ponownej instalacji windowsa ( system nie był reinstalowany) program odmawia uruchomienia. Podaje następujący komunikat EAccessViolation ze znakiem graficznym czerwoną kropką z x . Jakby ktoś wiedział co z tym fantem można zrobić proszę o pomoc. :)
  • 0

#80 masedo

masedo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoLublin

Napisano 03.03.2004 - |18:55|

Spróbuj VADER jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś upgrade biosu ngrywary (to wprawdzie teoretycznie nie powinno wpływać na ten problem) ale ja widziałem już wiele nielogicznych problemów zwłaszcza w windows'ach :)

200 MB  na informacje o foramtowaniu czy to troche nie zadużo - nadal uwazam ze gdzieś jet błąd w oprogramowaniu albo co bo jaktu przegrać "normalna" płytke DVD" jak ma wieksza pojemnośc

są programiki które automatycznie preparuja i nagrywaja 1 DVD+/-R lekko kompresując z np 2 warstwowej oryginalnej DVD
  • 0
z pozdrowieniami
masedo

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych