Najlepszy serial SF
Napisano 28.03.2004 - |23:55|
Co do Stargate to myśle że zdecydowanie drugie miejsce w moim rankingu. Serial dobry, nawet bardzo dobry ale mowie to po tym co obejrzałem na TVN (reszta odcinków sie ściaga). Taaak soboty ze Stargate na TVN były naprawdę spoko.
Trzecie miejsce to Star Trek. Ale musze powiedzieć że seriale o tej tematyce okey. Ale co jak co telewizja potrafi obrzydzić wszystko. Emitowac 1 sezon albo kawałek sezonu potem przerywać... Bleeee...
Napisano 19.04.2004 - |15:40|
Napisano 29.05.2004 - |11:08|
To jest cytat z WP:
------------------------
Najbardziej kultowe seriale wybrane
wenn
2004-05-28 14:40 (czytana: 1350 razy, komentowana: 15 razy)
Popularny serial Star Trek pokonał perypetie agentów FBI i pogromczyni wampirów w nowym rankingu kultowych seriali amerykańskich.
Oryginalna seria, która gościła na antenie w latach 1966-69, zajęła pierwsze miejsce na liście 25 kultowych seriali telewizyjnych opublikowanej przez magazyn Tv Guide.
Oto pierwsza dziesiątka:
1. Star Trek
2. Z Archiwum X
3. Buffy Postrach Wampirów
4. Farscape
5. Latający Cyrk Monty Pythona
6. The Simpsons
7. The Prisoner
8. Strefa Mroku
9. Wojownicza Księżniczka Xena
10. Pee-Wee's Playhouse.
---------------------------------
ARTURS
Napisano 29.05.2004 - |11:52|
Jak dojdziesz do 4 sezonu to juz bedziesz na 100 % pewien ze Babylon 5 to The Best SerialAle Babylon 5 pomijając trudne początki jest narazie dla mnie wzorcowym przykładem jak powinno się wprowadzać widza w scenariusz. Wruce tu pewnie za jakiś czas, żeby to odwołać ale puki co ...
Sam skonczylem wlasnie 4 serie i jestem na 5...troszke gorsza...ale klimacik jest
Pozdrowionka
Napisano 01.06.2004 - |20:28|
Ogladam teraz Farka - pierwsze 2 sezony sobie odswiezylem ( ogladalem kiedys na wizji 1 i pewnie wiecie jaka byla moja rozpacz, jak mi sie 2 sezon skonczyl to be continued a kanal z pakietu wizji zostal zdjety). Jestem teraz przy sezonie 3 i uwazam, ze jest jeszcze lepszy!! ( buuu tylko 1,5 zesonu przedemna)
Z innych seriali to polykalem wszysko co w tv lecialo - poczynajac od kosmos1999 jak bylem w przedszkolu po wszelkie babylony i startreki.
SAAB jak lecial to sprobowal by mi ktos przeszkodzic
X files, moze i fajne bylo ale ile razy mozna konczyc odcinek ze swiadomoscia, ze i tak sie nic nie wyjasnilo. Teraz leci na tvp2 sezon, ktorego nie ogladalem iiii ......przegapilem na razie wszystkie odcinki.
Taken - slaby serial. Andromeda - obejzazlem na axn ze 3 odcinki - bajka dla dzieci.
Glosuje wiec na farscapa i ide obejzec nastepny odcinek.
Napisano 02.06.2004 - |17:05|
Napisano 15.06.2004 - |12:12|
Dalej idą Seaquest i Eart: FC. Dobre seriale, z niezłymi pomysłami, dobrymi efektami, na wysokim poziomie, ale... Nie mają tego "czegoś", co sprawia, że stają się kultowe, mają "fanatyków" a nie "fanów"
X-Files z kolei to bardziej serial detektywistyczny, a nie kanon sci-fi. Nie ma tu obcych (jako bohaterów), bardziej skupia się na wyjaśnianiu zagadek i zjawisk paranormalnych (i te odcinki są chyba dużo lepsze, niż te z wątkiem porywania ludzi przez kosmitów czy tajnej działalności nieformalnych agencji).
No i czołówka: SAAB, Farscape i B5. O B5 nie napiszę nic, bo to jedyny z wymienionych, którego nie widziałem. Ale SAAB i Farek jak najbardziej zasłużenie. Mają klimat, wyraźne i niejednoznaczne postacie, efekty idt.
Dlaczego wygrał Stargate? Kilka powodów. Na pewno po części dlatego, że to jest jego forum, ale sądzę, że głównie dlatego, że posiadając prawie wszystkie zalety serialu sci-fi, jest też serialem dla wszystkich, nie tylko fanów fantastyki. Przykład: kiedy w TV leciał jakikowiek serial sci-fi niemożliwe było, żeby przekonać moją rodzinkę do oglądania tego, ale przed każdym odcinikiem Sg-1 mój ojciec pierwszy siedział przed telewizorem i jeszcze burczał, jak ktoś proponował coś innego.
Star Trek to przede wszystkim genialna konstrukcja świata no i chyba klasyka. Jeżeli policzyć głosy na teki łącznie, to będzie stał w rankingu całkiem wysoko. Tyle, że jakby go było za dużo i za długo?
Na koniec odpowiedź na pytanie, co powinien mieć najlepszy serial sci-fi?
1. Pomysł na to, co się dzieje i gdzie się dzieje. I tu rządzi Star Trek, szczególnie kreacja wszystkich ras - każda ma charakterystyczne cechy (nie chodzi mi tu o wygląd, bo to sprawa mniej ważna), a homo spaiens to taka wyważona mieszanka. Tak więc obcy i jeszcze raz obcy.
2. Bohaterów - nie jakichś idealnych herosów, ale najlepiej postacie złożone wewnętrznie, z kupą problemów i rozterek i z mnóstwem wad (o zaletach nie wspominam, bo tych to nigdy nie brakuje ), ale z silnym charakterem. No i czarne chartery; te to dodają smaczku! Tutaj wygrywa Farek i SAAB.
3. Technikę - tu mam na myśli wszystko od trikorderów i kroju mundurów po wygląd i budowę statków kosmicznych.
Motyw wojska (albo innej galaktycznej siły porządkowej), strzelania i bitew całych flot też mile widziane, ale bez przesady. Aaa... i jeszcze piękne kobiety... do przesady nejlepiej.
Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe, według ważności i kolejności ustalonej przeze mnie i nikomu nie znanej, a także subiektywych odczuć obu żołądków, pozwalam sobie nie zgodzić się z większością i wybieram SAABa.
Pozdrawiam
Napisano 15.06.2004 - |21:25|
1. StarGate SG-1 (zobaczymy jak tam Atlantis)
2. Babilon 5 (Długo się zastanawiałem czy nie wtrącić na pierwsze meijsce..nio ale SG-1 wygrało)
3. Star Trek (Jako całość....super klasyka)
Raczej moje typy nie są zbyt rózne od większosci tutaj wymienianych. Niestety nie miałem możliwości zagłębić się w seriale : Farscap i SAAB , tak wieć moje zdanie rychło może ulec zmianie...
.... C.D.N.
Napisano 29.06.2004 - |18:23|
1. Stargate SG-1 ( pomimo, że 7 sezon trochę rozczarował ) :clap:
2. Farscape ( obejrzałem dopiero 2 sezony, ale dla mnie i tak numer 2 )
3. Star Trek ( bo to po prostu klasyka ).
Jest jeszcze SAAB, szkoda że nakręcili tylko 1 sezon.
Pozdrawiam
-----------------
Napisano 08.07.2004 - |22:51|
Napisano 09.07.2004 - |10:23|
To chyba reszty seriali nie widziałeś .no przeciez to oczywiste ze SG1, jest najbardziej rozbudowany i ma chyba najlepsze efekty specjalne wsrod ww seriali, a pozatym rzeczy takie jak tajna baza wojskowa i wmieszanie w to politykow dodaje realizmu serialowi wg mnie lider NR 1
Napisano 09.07.2004 - |11:14|
Zaraz potem plasuje się równo Andromeda, StarTrek (ze szczególnym uwzględnieniem Voya i Entka, NxG jest średni-na-jeża) oraz Earth: FinalConflict (oglądałem pierwsze trzy sezony). Tuż po nich Babylon 5 - oglądałem do sezonu trzeciego (kiedy odnalezli miasto w podprzestrzeni, a kapitan JakisTam wrocil statkiem Cieni do bazy), potem z braku czasu (i odcinkow w TVNie) przestalem - ale to bylo dawno, bo chyba w 1998. SAAB widzialem, ogladalem, bardzo mi sie podobal, ale jakos nie jest moj ulubiony Farka nie miałem okazji zobaczyć, ale w miarę możliwości postaram się
X-Files mnie nie fascynują, bo "Truth is out there", chociaz bylo kilka ciekawych epizodow...
Reszty seriali nie widzialem, albo nie podobaly mi sie
Aha, ktos zapomnial o Earth 2 i 7days, jedne z tzw. średnich SF - niby to dobre, ale w praktyce to taka szmira na wolny wieczór - mimo wszystko mi się podobały
PS. Smallville to SzajsFikszyn, z seriali młodzieżowo-SF osobiście wolę Roswell
Napisano 16.07.2004 - |18:13|
#74 Gość_jooboo_*
Napisano 26.07.2004 - |20:30|
- Farscape:
+ świetny pomysł, scenografia, nieamerykański, całkowicie inne podejście do tematu, HUMOR!!!, łamanie utartych schematów, Gigi Edgley (Chiana), wspaniałe lalki i generalnie make-upy
- tylko cztery sezony (choć jest nadzieja), dość słaby początek (pierwsze 5 odcinków)
- Star Trek Deep Space 9:
+ jedyny trek opowiadający kompletną historię, dużo sensownych walk w kosmosie, wyższy od przeciętnego poziom intelektualny (czasem było o czym podumać PO filmie), realność i spójność przedstawionego świata (Bajor, okupacja, polityka i religia itp.), idealnie dobrana dawka mistycyzmu, realizacja, Terry Farrel (Dax)
- widoczny trekowy schemat postaci (dowódca, lekarz, mądrala, mechanik i ktoś "z boku patrzący na ludzkość"), są odcinki mocno nie trzymające poziomu (choć nieliczne ale jednak)
- Outer Limits:
+ ogląda się to doskonale, pomysły są czasem absolutnie 1 klasa, dobra realizacja, bez zadęcia
- trudno o tym powiedzieć "serial" (każdy odcinek jest o czymś zupełnie innym), niektóre odcinki wyraźnie słabsze (zwłaszcza w późniejszych sezonach)
Zastanawiałem się też nad SG-1, ale w miarę oglądania mina mi coraz bardziej rzednie .
Oprócz tego, bez uzasadnienia, podam trzy najgorsze seriale:
- Andromeda
- Enterprise (w tytule nie ma STAR TREK!!! z całym szacunkiem dla moderatora)
- Seaquest
P.S. Jednak Farscape!!!
P.S. 2 Ankieta jest tendencyjna!
Użytkownik jooboo edytował ten post 26.07.2004 - |20:47|
#76 Gość_jooboo_*
Napisano 26.07.2004 - |22:00|
Napisano 26.07.2004 - |22:03|
AAAAA!!!!! Heretyk!!! Spalić na stosie!!!!Zastanawiałem się też nad SG-1, ale w miarę oglądania mina mi coraz bardziej rzednie .
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel
Napisano 02.08.2004 - |09:16|
- chronologia wydarzen i konsekwencja w prowadzeniu fabuly
- mnogosc glownych bohaterow przy zachowaniu ich roznorodnosci
- zmiany zachodzace w osobowosciach bohaterow
- klimat (duza zasluga muzyki) i emocjonalne oddzialywanie na widza (przynajmniej w moim przypadku )
- gra aktorska, widac bylo ze kazdy wczul sie w odgrywana przez sobie role i nie popuszczal, ani nie gral od niechcenia
- efekty specjalne i scenografia, ktore po dekadzie od powstania 1 odcinka nadal milo sie oglada, gdy np SAAB jest juz ciezko strawny
Napisano 02.08.2004 - |10:34|
Jeśli fantastyka ma swojego Szekspira to jest to z pewnością JMS :clap:
Pozdrawiam
Napisano 02.08.2004 - |11:23|
Cenzura to ograniczenie prawa do wypowiedzi jednej osoby przez inną.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych