Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 43 - S03E03 – Irresistable

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
138 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (194 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (9 głosów [5.56%])

Procent z głosów: 5.56%

2. 9,5 (4 głosów [2.47%])

Procent z głosów: 2.47%

3. 9 (12 głosów [7.41%])

Procent z głosów: 7.41%

4. 8,5 (7 głosów [4.32%])

Procent z głosów: 4.32%

5. 8 (9 głosów [5.56%])

6. 7,5 (11 głosów [6.79%])

Procent z głosów: 6.79%

7. 7 (15 głosów [9.26%])

Procent z głosów: 9.26%

8. 6,5 (4 głosów [2.47%])

Procent z głosów: 2.47%

9. 6 (8 głosów [4.94%])

Procent z głosów: 4.94%

10. 5,5 (6 głosów [3.70%])

Procent z głosów: 3.70%

11. 5 (15 głosów [9.26%])

Procent z głosów: 9.26%

12. 4,5 (3 głosów [1.85%])

Procent z głosów: 1.85%

13. 4 (19 głosów [11.73%])

Procent z głosów: 11.73%

14. 3,5 (5 głosów [3.09%])

Procent z głosów: 3.09%

15. 3 (7 głosów [4.32%])

16. 2,5 (1 głosów [0.62%])

Procent z głosów: 0.62%

17. 2 (6 głosów [3.70%])

Procent z głosów: 3.70%

18. 1,5 (2 głosów [1.23%])

Procent z głosów: 1.23%

19. 1 (7 głosów [4.32%])

20. 0,5 (3 głosów [1.85%])

Procent z głosów: 1.85%

21. 0 (9 głosów [5.56%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 02.08.2006 - |07:28|

Nie chodzi o to ze przeskakujac przez kilka wrot beda szybciej niz przez jedne wrota ale o to ze przeskazujac przez kilka wrot nie trzeba uzywac ZPMa ani krysztalu specjalnego, trzeba znac tylko wspolrzedne, tak wiec wyjdzie taniej.
Pozatym jedyne jednostki ktore beda mogly z tego korzystac to skoczki. Dobrze ze nie mamy ich zbyt duzo bo by sie jeszcze korki na trasach porobily i trza by swiatla porobic :P

Prawde powiedziwszy to ten pomysł jest kiepski. :0
Przeciez oni już mają stałe połączenie międzygalaktyczne.
Więc po co ustawiać wrota między galaktykami?
Wystarczy ustawic jedne (!) wrota w naszej galaktyce (koło superwrót) i połączenie uzyskane.
Zeby było łatwiej to takie samo (jedne) wrota trzebaby ustawić koło czarnej dziury w galaktyce Pegaza.
Ot i wszystko.

Zamiast 20 (czy ile tam potrzeba) wrót stawia się 2dodatkowe:
Atlantis - czarna dziura 1 - czarna dziura 2 - superwrota - normalne wrota - Ziemia.

Edit po chwili namysłu:
No tak ale co z droga powrotna ? :(

2 Edit po kolejnym namysle :)
A co z Wraith? Mają otwarta droge do naszej galaktyki!
Wiem, wiem, że tylko darty moga przeleciec. Ale wiemy równiez, że odpowiednia duża grupa Wraith może wezwać HS z dużej odległości.
Więc wystarczy wysłac Wraith w kilkudziesięciu dartach oni jednoczą się w naszej galaktyce i wskazują droge dla HS.
To że lot potrwa dośc długo dla Wraith raczej nie ma znaczenia - przeciez i tak większa cześc życia hibernują.

Użytkownik psjodko edytował ten post 02.08.2006 - |07:37|

::. GRUPA TARDIS .::

#62 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 02.08.2006 - |07:52|

Prawde powiedziwszy to ten pomysł jest kiepski. :0
Przeciez oni już mają stałe połączenie międzygalaktyczne.
Więc po co ustawiać wrota między galaktykami?

No niestety muszę Cię zmartwić, bo połączenie w tą stronę mają nawiązane już dzięki Atlantis. Tu chodzi o drogę powrotną z ziemi do atlantis jako (A) a jako (B) chodzi o oszczędność ZPM'a na atlantis

Żeby nie było nieporozumień, to powiem dosłownie. To połączenie które nawiązali teraz jest OD galaktyki pegaza DO naszej galaktyki a nie odwrotnie
  • 0

#63 mati5

mati5

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoKielce

Napisano 02.08.2006 - |08:12|

No odcinek oceniony na 6.5
fabulka taka sobie milosc radosc i dobroc az mnie zamulilo po obejrzeniu ale przyznam ze historia jaka ziom opowiedzial jak ratowal dziecko i potem pokazal ktore to jest to o mal nie spadlem z krzeselka ze :clap: dla niego ... ale swoja droga taka nalewka by sie przydala :>

Pozdrawiam
  • 0

#64 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 02.08.2006 - |08:45|

No odcinek oceniony na 6.5
fabulka taka sobie milosc radosc i dobroc az mnie zamulilo po obejrzeniu

Ciebie zamuliło, a ja prawie zwymiotałem obiadek, poza tym miałem ochotę skopać TV za te wszystkie uśmiechy i pełne szczęścia spojrzenia w kierunku lucjusza.

Pomysła miał scenarzysta niezłego, ale musi mu czegoś w życiu chyba brakować, że se taki soczek wymyślił ;)
  • 0

#65 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 02.08.2006 - |09:05|

[415][453]Jeśli zlokalizujemy wszystkie Wrota|pomiędzy Pegazem a Drogą Mleczną,
[454][494]będziemy mogli przechodzić z jednej|planety na kolejną i kolejną aż do Ziemi.

Z całym szacunkiem dla osoby tłumaczącej - w oryginale Rodney nic nie wspominał o planetach. A to wypacza całkowicie znaczenie tego, co powiedział (zobacz cytat w moim poście gdzieś wyżej).

Mój błąd, przyznaję się. Wyszedłem z założenia, że skoro skaczą przez wrota to wrota muszą być na planecie lub jej orbicie, bo niejako planeta z wrotami tworzą adres, który można wybrać. Owszem, tłumaczenie jest już poprawione, ale wy też troszkę wzięliście je zbyt dosłownie. Z mojej winy.;)

Nie wiem kto pisał ten tekst do tego odcinka ale niech przeczyści sobie uszy bo w filmie nie ma mowy o żadnych planetach! Wyraźnie słychać jak MacKeyy gada że umieszczę wrota między galaktyką pegaza a drogą mleczną i będą skakać z jednych wrót do następnych i potem znowu do następnych.
Więc jakie planety ?????
Oni chcą zebrać wrota i umieścić je w kosmoscie. ehh boziu <_<

Dziękuję, uszy umyte. Już powinno być lepiej.;) Aha, i przekażę McKay'owi, że po dwóch sezonach wciąż przekręcasz jego nazwisko. ;) :P
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#66 komar

komar

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 324 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 02.08.2006 - |09:43|

Dziękuję, uszy umyte. Już powinno być lepiej.;) Aha, i przekażę McKay'owi, że po dwóch sezonach wciąż przekręcasz jego nazwisko. ;) :P

Sory Cholek nie wiedziałem że to ty ^_^ no ale rzeczą ludzką jest się pomylić więc wszystko gra :D ja też przekręcam imie "MacKey'a" :P
  • 0
Noc na miescie -50PLN
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne

#67 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 02.08.2006 - |10:20|

dla mnie spadek napiecia zwiazanego z wraith w poprzednich odcinkach byl jak.. ja wiem, szklanka cieplego mleka zamaiast kufla piwa??
odcinek sam w sobie moze nie taki tragiczny, ale poniewaz oczekuje sie "co dalej z michaelem", wypada okropnie na tle kilku ostatnich. oceniam wiec nisko, na 4, choc wiem, ze za jakis czas, po obejrzeniu calego sezonu, bede sie z niego smiac.
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#68 Lukassuss

Lukassuss

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 02.08.2006 - |19:26|

A mnie tak jedno odnośnie tych skoków zastanawia.

Jedna sieć wrót generalnie obejmuje JEDNĄ galaktykę. W galaktyce Pegaza z tego co wiadomo tylko wrota na Atlantis mają możliwość nawiązania połaczenia z inną galaktyką - naszą. Do tego jest potrzebny kryształ i ósmy szewron - "międzymiastowa". Tak samo jak zrobił Jack w "Piątej Rasie" gdy pojechał sobie do Asgardów.
Tak więc przeskakiwanie ma chyba mały sens. Można "przeskakiwać" do bólu, ale w końcy dotrze się do krańca galaktyki i d... dalej.
Odległości między galaktykami są OGROMNE - to nie to samo co skok z planety na planetę w tej samej galaktyce. Tak więc raczej logiczne powinno być że wrota na jakiejś planecie na skraju galaktyki NIE SĄ W STANIE stworzyć połaczenia z sąsiednia galaktyką - z racji braku mocy chociażby.
Kilka razy było w serialu stwierdzone że "zwykle" wrota nie są do tego zdolne. Muszą być "zmodyfikowane" jak te na Atlantis czy ziemskie kiedy zmienił je Jack przy pomocy wiedzy Pradawnych, no i mieć sporo dodatkowej mocy !
Taka mała nielogiczność chyba w tym ich pomyśle - sami sobie zaprzeczają.
  • 0
Nie to ładne co mówią ale to co się komu podoba... czyli "de gustibus..."

#69 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 02.08.2006 - |19:59|

Obejrzałem ten odcinek, a jakże. I wbrew wielu opiniom nawet mi się on podobał. Ale nie znaczy, że pieję z zachwytu nad nim. Wile ciekawostek w nim nie znalazłem, ale jkoś kojarzył mi się z Top Secret i chyba dlatego mi sięspodobał. Tak głupi, że aż śmieszny.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#70 mrufka

mrufka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 02.08.2006 - |20:31|

Jedna sieć wrót generalnie obejmuje JEDNĄ galaktykę. W galaktyce Pegaza z tego co wiadomo tylko wrota na Atlantis mają możliwość nawiązania połaczenia z inną galaktyką - naszą. Do tego jest potrzebny kryształ i ósmy szewron - "międzymiastowa". Tak samo jak zrobił Jack w "Piątej Rasie" gdy pojechał sobie do Asgardów.
Tak więc przeskakiwanie ma chyba mały sens. Można "przeskakiwać" do bólu, ale w końcy dotrze się do krańca galaktyki i d... dalej.
Odległości między galaktykami są OGROMNE - to nie to samo co skok z planety na planetę w tej samej galaktyce. Tak więc raczej logiczne powinno być że wrota na jakiejś planecie na skraju galaktyki NIE SĄ W STANIE stworzyć połaczenia z sąsiednia galaktyką - z racji braku mocy chociażby.
Kilka razy było w serialu stwierdzone że "zwykle" wrota nie są do tego zdolne. Muszą być "zmodyfikowane" jak te na Atlantis czy ziemskie kiedy zmienił je Jack przy pomocy wiedzy Pradawnych, no i mieć sporo dodatkowej mocy !

Przeprowadziłam krótkie badanie, odnośnie ilości wrót, jakie byłyby wymagane, żeby dotrzeć z Pegaza na Drogę Mleczną i oto co mi wyszło:

1.Droga Mleczna ma około 100 000 lat świetlnych średnicy i musimy założyć, że na taką odległość przeniosą nas wrota bez "wspomagania".

2. Niech mnie ktoś poprawi, ale chyba nigdy nie zostało powiedziane, do którego Pegaza odnosi się określenie, użyte przez twórców Gwiezdnych Wrót. A mamy tu dwie opcje:
a - Pegasus dwarf irregular – który zaliaczny jest do galaktyk w naszej grupielokalnej i znajduje się w odległości około 3,5 mln lat świetlnych
b - Pegasus dwarf spheroidal – galaktyka w konstelacji Pegaza, satelicka galaktyki Andromedy, znajduje się w odległości około 2,5 mln lat świetlnych (wszystkie dane z Wikipedii, na ile można jej ufać).

Co po prawdzie robi to aż tak znaczącej różnicy, bo jak łatwo wyliczyć, ekspedycja potrzebowałaby minimum 25 lub 35 wrót. Przyjmijmy, że 50, żeby nie stawiać na absolutnej granicy zasięgu. Nie wiem ile może być układów gwiezdnych w Pegazie, ale w naszej galaktyce przyjmuje się, że oko 6 miliardów. Nawet jeśli pradawni zostawili wrota tylko na ułamku tej liczby, daje to mnóstwo możliwości.

Oczywiście, od strony logistycznej, zorganizowanie takiego projektu to już zupełnie inna bajka…

I jeśli jest tu ktoś z wykszłatceniem astronomicznycm, niech poprawi błędy w moim laickim rozumowaniu.

Użytkownik mrufka edytował ten post 02.08.2006 - |20:32|

• 0

#71 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 03.08.2006 - |07:19|

1. Żadne wrota w galktyce Pegaza nie nawiążą bezpośredniego połączenia z nasza galaktyką (poza wrotami w Atlantis).
2. Każde wrota w galaktyce Pegaza nawiąże łączność z każdymi innymi wrotami w galaktyce Pegaza.
3. Wystarczy rozstawic je nie na planetach a na drodze (sznureczkiem) z Pegaza do Drogi Mlecznej.
4. Ostatnie wrota oczywiście na Ziemi w sąsiednim silosie SGC :)
5. Dla płynności lotu potrzeba co najmniej 50/70 wrót - konieczne są wrota ustawiane parami. Wrota wylotowe - wrota wlotowe itd. Chyba, że robimy duże przerwy w locie. Wylatujemy z wrót - przerywamy połączenie - wybieramy nowy adres - wlatujemy we wrota i tak 25 razy.

Na marginesie: jak przerwać aktywne połączenie po stronie "wylotowej" wrót ?
Odczekać 38 min ?
W SGC zawsze robią to technicy w sali wrót. A na planetach?

#72 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 03.08.2006 - |07:29|

Skoczki mają DHD wiec chyba z nich też można przerywać połączenia.

A co do ustawienia wrót to jest to wg mnie możliwe. Tylko trzeba im nadać adresy i zaprogramować kryształ do ich wybierania.

Zresztą mają obszerną wiedzę na temat wrót w bazie Pradawnych.
Tolanie jakoś sobie zrobili wrota ;)

Ktoś zaraz powie że to była bardzo rozwinięta rasa. No ok ale ziemianie też się sporo nauczyli przez te prawie 10 lat serialu ;)
  • 0
Pozdrowienia:
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate :)

#73 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 03.08.2006 - |07:37|

Ktoś zaraz powie że to była bardzo rozwinięta rasa. No ok ale ziemianie też się sporo nauczyli przez te prawie 10 lat serialu ;)

no może się i nauczyliśmy, ale to i tak za mała wiedza na bardzo duże kombinacje. A pomysł z wrotami jest po prostu bomba :) ciekawe tylko, na ile uda im się go zrealizować, bo ustawienie 50 wrót, to niemała robótka :)
Zagrożenia ze strony wraith by nie było tak długo, jak długo by nie poznali prawidłowej kolejności wybierania wrót przez całą drogę do naszej galaxy :D

P.S. :clap: i podziw dla mrufki za prawdziwe zaangażowanie w rozwikłanie tematu :clap:
  • 0

#74 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 03.08.2006 - |13:26|

Skoczki mają DHD wiec chyba z nich też można przerywać połączenia.

Z DHD (nieważne czy na skoczku czy na planecie) można przerwać połączenie przychodzące ?
Ejże - nie widziałem tego w serialu i zdaje się nikt o tym nie wspominał.
To po co Ziemianie trudzą się ze swoją przesłoną skoro to taka prosta sprawa ?
A i pradawni zainstalowali przesłonę na Atlantis.
W Atlantis był nawet fragment gdy wrota wpadły do lawy a ostatni prechodzacy krzyczy "włącz przesłonę" a nie "przerwij połączenie".
A teraz sobie przypomniałem, że był nawet taki atak na SGC, gdzie goauld celowo inicjowali połączenie aby ziemianie nie mogli przez 38 minut skorzystac z wrót.
Nawer Sam coś starała się przyspieszyć w kompie wybieranie adresu żeby zdążyc przed gouldami. :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 03.08.2006 - |13:28|

#75 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 03.08.2006 - |14:50|

Z DHD (nieważne czy na skoczku czy na planecie) można przerwać połączenie przychodzące ?
Ejże - nie widziałem tego w serialu i zdaje się nikt o tym nie wspominał.
To po co Ziemianie trudzą się ze swoją przesłoną skoro to taka prosta sprawa ?
A i pradawni zainstalowali przesłonę na Atlantis.
W Atlantis był nawet fragment gdy wrota wpadły do lawy a ostatni prechodzacy krzyczy "włącz przesłonę" a nie "przerwij połączenie".
A teraz sobie przypomniałem, że był nawet taki atak na SGC, gdzie goauld celowo inicjowali połączenie aby ziemianie nie mogli przez 38 minut skorzystac z wrót.
Nawer Sam coś starała się przyspieszyć w kompie wybieranie adresu żeby zdążyc przed gouldami. :)

Mój błąd za szybko przeczytałem posta i błędnie zinterpretowałem treść. Myślałęm że chodzi o zamykanie wrót po przejściu kogoś, lub czegoś.

Sorry :lol:
  • 0
Pozdrowienia:

#76 <1980>

<1980>

Szeregowy

• VIP
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 03.08.2006 - |20:46|

Odcinek ten to taki przerywnik w walce, mnie się akurat podobał tak na 7. Mógł być. Postać Lucjusza śmieszna (choć on akurat dla mnie będzie już na zawsze Paulem ze "Spin City" :D )
  • 0
"NO MA'AM - National Organization of Men Against Amazonian Masterhood"

#77 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 04.08.2006 - |06:53|

Ja już się wypowiadałem, ale powtórzę:
Odcinek jak dla mnie do bani !!!!!!!!! gęsiej skórki dostaję na samą myśl o lucjuszu i mam chotę skopać kineskop ;)
  • 0

#78 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 04.08.2006 - |09:01|

Na początku wydawał się miły, jednak puźniej zaczoł zachowywać się jak rozpieszczone dziecko.

On chce skoczka, chce to co było w plekacu.

Jednak pewność siebie to podstawa sukcesu ;P

Co nie zmienia faktu że mimo tego że to przerywnik ( pewnie wraitch musieli skołowiać kolejnego HS'a po tym jak im SG-1 jeden zdetonowało), to i tak raczej kiepski.

No nic czekam na dzisiejszą projekcję ;)

Pozdrawiam
  • 0
Pozdrowienia:

#79 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 04.08.2006 - |09:02|

Odcinek, cóż nic specjalnego, stwierdziłem, że nie będę czytać porpzednich 70 wypowiedzic jak mam w zwyczaju bo nic odkrywczego nie wniose.

Lekki do obejrzenia, nic nie wnoszący do fabuły, taki przerywnik. Mimo swszystko nie porywa... Ale taki najgorszy znowu nie jest. :]

5
  • 0

#80 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 04.08.2006 - |09:05|

Dla mnie był traaaaagiczny :bag: :angry: żal mi scenarzysty, bo chyba jest lekko psychiczny :) albo mu brakuje miłości i ciepła :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych