Skocz do zawartości

Zdjęcie

Statki kosmiczne w Stargate

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
195 odpowiedzi w tym temacie

#61 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.09.2006 - |17:36|

Ale ten hipernapęd nie był chyba ziemskiej produkcji. Z tego co sobie przypominam, to był zdobyczny silnik wyjęty z jakiejś jednostki Goa'uldów. My po prostu zmodyfikowaliśmy zasilanie.

Oczywiście mogę się mylić, bo to było daaawno temu :huh:
  • 0

#62 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 20.09.2006 - |17:39|

na prometeuszu był napęd z Alkesz, ale transportowca (czy jak się to tam pisze) ale coś nie wypaliło i 9wszyscy znamy historię)

potem przyszedł z pomocą Asgard i dlatego 304 są zdolne do lotów międzygalaktykami

#63 quisatz

quisatz

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoPiotrkow

Napisano 20.09.2006 - |21:06|

Ja bym sie zastanowil nad technologia nazwijmy ja SG. Bo jak widac strumien energi wytworzony przez superwrota zjadl doslowie statek ORr. Teleportowanie SG wprost na stater Ori i aktywacja pierscienia byla by dosc zaista taktyka :D Problemem sa same SG sa zbyt cenne ale moze juz ludzie nieco doszli jak pradawny z drutu i kolorowego papieru zrobil miniwrota.
Mozna by bylo sie jeszcze popawic w technologie wormhol - stworzyc czarna dzure w poblizu.
Probowac wysylac jakies srednie stadki na kamikaze -wychodzic z nadprzestrzeni przed albo nawet w stadku Ori :P

Mysle ze Asgard troche spi ;]
  • 0

A kiedy podniosł sie z kaluzy krwi jego serce ogarnol gniew.

#64 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 20.09.2006 - |21:15|

Mozna by bylo sie jeszcze popawic w technologie wormhol - stworzyc czarna dzure w poblizu.

Wormhol to nie czarna dziura .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#65 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 20.09.2006 - |21:26|

1. Prometeusz miał osłony zbudowane na podstawie osłon goa'uld (dopiero po 6x12 Unnatural Selection asgard postanowił upgradować nasze 303)
2. Prometeusz miał ziemski działajacy hipernapęd (który kosztował 2 mld dolarów), ale program który sprawił że napęd zadziałał napisał goa'uld -> 6x11 Prometheus)
3. Prometeusz używał przez pewien czas silnika alkesha (po tym jak stracił bufor stabilizujący przepływ mocy z naquadrii)
4. Asgard za pomoc w walce z replikatorami dał nam osłony i napęd
4. Dziwi mnie że nie próbowali zaatakować statku ori tak jak atakowali statek Anubisa (302 wyszły z hiperprzestrzeni pod osłonami anubisa i ostrzelały jego statek)

Użytkownik Shalom edytował ten post 20.09.2006 - |23:29|

• 0

#66 Sir Gregor

Sir Gregor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 03.10.2006 - |10:16|

4. Dziwi mnie że nie próbowali zaatakować statku ori tak jak atakowali statek Anubisa (302 wyszły z hiperprzestrzeni pod osłonami anubisa i ostrzelały jego statek)

Dokladnie ten sam problem mnie nurtuje. Dla tych ktorzy sa fanami Babilon 5- eskadra mysliwska jest w stanie zjesc duzy okret , bylo t otam widoczne pare razy. A w SG mysliwce w zasadzie nie biora udzialu w walkach. Przecierz glidery tak samo jak 302 maja możliwośc lotu w nadprzestrzeni, co za problem wyskoczyc pod oslonami i wykonac "skin dance" przy okazji niszczac co sie da. Przecierz wolni Jaffa razem z cala flota Hatakow musieli przejac jescze wiecej gliderow. Gdzie to wszystko. A co do broni energetycznej to gdzie Tauri wykorzystuje dziala laserowe nad ktorymi juz sie pracuje od jakiegos czasu, przeciez najwiekszy problem czyli zasilanie sie tak jakby sam rozwiazal. Generatory maquada hulaja w najlepsze i co rusz to mamy nowe wersje coraz bardziej wydajne i produkujące coraz wieksza ilosc energii. Najnowsze sa tak wydajne ze sa w stanie zasilac placowke pradawnych na bieduni (czyli jak dla mnie dosc mocne).
  • 0

#67 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 03.10.2006 - |10:20|

Przecierz glidery tak samo jak 302 maja możliwośc lotu w nadprzestrzeni,

gdzie? skąd to info? tego w serialu nie było

#68 Sir Gregor

Sir Gregor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 03.10.2006 - |10:32|

Odcinek w ktorym SG-1 odpiera pierwszy atak na ziemie. Tam Tealc rzuca takie zdanko ze glidery maja mozliwosc podrużowania z predkoscia do 10x pr.swiatla. Co Sam kwituje ze jezeli z tak predkoscia beda podruzowac t otroche potrwa zamim doleca do ziemi. Jak wiadomo Hatak lata szybciej. A drugie napomkniecie jest w odcinku w ktorym wystepuje X301 i wlacza sie urzadzebnie Gouldow wzywajace glidera do bazy.
  • 0

#69 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 03.10.2006 - |10:37|

ale przecież one nie mają hipernapędu.

w tym odcinku co mówiesz, to widac najbardziej, bo mieli lecieć całe lata...

Glider to zwykły myśliwiec i nic więcej....

#70 Sir Gregor

Sir Gregor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 03.10.2006 - |10:46|

Nawet niech by i tak bylo to 302 maja tak mozliowsc. Wiec wymontowanie broni z gliderow i ziemskie rakiety zrobia spore zniszczenia, tym bardziej ze 302 jest znacznie zwrotniejszy. Pod tarcza mozna sporo namieszac. A cala chmara mysliwcow jest w stanie sporo namotac zwlaszcza jezeli by sie udalo zdjac tarcze.
  • 0

#71 Sir Gregor

Sir Gregor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 12.10.2006 - |08:21|

A tak swoja droga ogladalem ostanio SG Atlantis 3x01 i mam pytanie na ktore moze ktos bedzie w stanie odpowiedziec. Czy poza rakietami ktorych F-302 maja duzo posiadaja jakas bron pokladowa?
(No może poza pistoletem pilota :))
  • 0

#72 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 30.10.2006 - |11:38|

przepraszam,
czy moglby mi ktos podrzucic jakiegos linka lub wkleic zdjecie alkesha? bo to z encyklopedii Oriona jest troche male i niewyrazne :)
chodzi mi o jakies duze, szczegolowe ujecie.
dziekuje
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#73 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 07.11.2006 - |19:55|

gdzies w odcinku atlantis widzialem jak f-302 przez krotki moment strzela z prawdopodobmnie ciezkiego karabinu, co to tego alkesha to warto poszukac na zagranicznych stronach stargate, pozdrawiam
  • 0

#74 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 08.12.2006 - |01:52|

Kilka uwag odnośnie Prometeusza:
-my prawie nic dla niego nie budowaliśmy, oprócz kałuba, trochę sprzetu i wyposażenia wewnętrznego, wyrzutni rakiet i samych rakiet.
-osłony nie były naszej produkcji, tylko goa'uldów (potem przyleciał Asgard i nam je podkręcili, ale to nadal były osłony goa'uldów, co widać po efekcie graficznym. Nie dziwota też, że Ori weapon spokojnie rozwalił Protka w "Ethon")
-hipernapęd był wymontowany z Alkesha, okrętu parę razy mniejszego. Napęd był na chama wciśnięty w Prometeusza po rekalibracji urządzenia (przez to rzez działała na 150% normy i przy pierwszym lepszym by się rozleciało razem ze statkiem. Nawet po modyfikajcach Asgardu, który w tym okresie najwyraźniej jeszcze się wachał, czy dać nam swój hipernapęd, na Prometeuszu było wybitnie niebezpiecznie latać. Dopiero potem, po zniszczeniu napędu Prometeusza przez wyładowanie energii ,starego grata zastapiono lepszym podzespołem z dodatkami Asgardu. W efekcie nie trzeba było używać core safety rejection po każdej podróży. Ale Prometeusz ma nadal prymitywny napęd z importu. Podkręcony, ale nadal goa'uldów. Dlatego nie mógł nigdy polecieć do Pegaza.)
-Rzekomy hipernapęd zbudowany przez USA nie istnieje. Nie działał. A jeślid działał, to okazyjnie. I groził śmiercią wszysktim wokoło. Poza tym nie bądźcie naiwni-części też sprowadzano spoza Ziemi. Naprawdę wierzycie, że takie coś koszotowałoby zaledwie 2 mld dolarów? Przeciez żeby zbudować własny hipernapęd najpierw potrzeba byłoby zbodwać narzędzia, żeby zboduwać narzędzia, żeby zbudowac narzędzia...I dopiero tymi narzędziami możnaby zbudować fabrykę...która zbudowałaby narzędzia...Którymi zrobilibyśmy hipernapęd. Koszty-kilkaset miliardów dolarów, zakładajac, że wiedzielibyśmy co i jak.
-laserki juz mamy, debiut w The Siege. I wcale to długo nie trwało-bo ja wiem, z pieć lat nad nimi pracowali? Jak na mój gust szybko. Pamiętajmy, że nie tyle chodziło o źródło energii, co o zasięg, koherentność wiązki, miniaturyzację... Moc, szybkostrzelność... dorównanie ufokom to naprawde nie prosta rzecz ;P

Z starszych postów: ktoś tam psioczył, że ziemskie statki nawet z Ha'takiem sobie nie poradzą, a to "przeciez stara konstrukcja jest". Otóz nie jest. W odcinku kończącym pierwszsy sezon SG-1 nasza drużynka galaktycznych wesołkówdostaje się na pokład staktu Apofisa. Teal'c stwierdza, ze takiego jeszcze nie widział i że musi być to nowy typ. Potwierdza to też porównanie graficzne z statkiem Ra czy Ozyrysa. Stare piramidki miały przede wszystkim podstawę kwadratu. Nowe mają podstawe trójkąta równobocznego. I są zupełnie nowym nabytkiem goa'uld. Również jakościowym-napęd Ha'taka jest tak dobry, że wystarcza do w miarę szybkiego podróżownaia po całej galaktyce. Od końca do końca Milky Way nadal pewno jest to rok jak nie więcej, ale już na bliskich odległościach rzecz ma się inaczej. Pamiętajmy, że Tealc stiwerdził, że statki goa'uld moga latac z predkością dziesięć razy szybszą od prędkości światła. Ale najwyraźniej po zabicu Ra zaszła jakaś znaczna zmiana jakościowa, która polepszyła tehcnologie wężyków.

Użytkownik Zarrow edytował ten post 08.12.2006 - |02:16|

• 0

#75 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 08.12.2006 - |21:33|

1.Prometeusz dostał później napęd taki sam jak na Dedalu (o czym mowa kiedy Daniel ma lecieć do Atlantydy, a także w Ripple Effect)
2. W Siege nie było laserków, tylko działka jakieś ziemskie, chyba elektromagnetyczne. Z tym ze one były na naboje, wiec to nadal nie to czego byśmy chcieli.
  • 0

#76 Tanatos

Tanatos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów
  • MiastoNowy Targ

Napisano 27.03.2007 - |14:53|

ale przecież one nie mają hipernapędu.

w tym odcinku co mówiesz, to widac najbardziej, bo mieli lecieć całe lata...

Glider to zwykły myśliwiec i nic więcej....

ale skoro 10x pr. światłą to musi być hipernapęd, bo w normalnej przestrzeni niemożliwe jest osiągnięcie prędkości wyższej niż bodajże 299,(9) tys. km/s.

czyli glidery miały hipernapęd, tylko bardzo słaby.

a a propo słupa wystrzeliwującego z SG ( obszar niestabilnej fluktuacji czy jak?), to zastanawia mnie jedna rzecz ( pewnie wyjdę na idiotę, ale co mi tam): czasami w serialu widać, jak po komunikacie o otwarciu wrót z zewnątrz osłona jest zamykana jeszcze zanim utworzy się tunel, czyli zanim wystrzeli słup materii. czy w takiej sytuacji nie powinno ,,wyżreć" także samej osłony? w bazie anubisa to rozumiem po to w końcu była osłona z energii, ale na ziemi? czy chodzi o to że jak przedmio znajduje się bardzo blisko to to nie działa czy co?
  • 0

#77 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 27.03.2007 - |16:20|

primo Glidery NIE MAJĄ HIPERNAPĘDU! Tealc mówił o Hataku ze leci 10xprędkość światła, ale okazało się że jednak znacznie szybciej.

secundo było to wałkowane w temacie o Wrotach, wychodzi na to że wir "nie ma się gdzie zmaterializować" kiedy przesłona jest za blisko i tyle :)
  • 0

#78 Beliskner

Beliskner

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 29.03.2007 - |17:10|

Zresztą to chyba było dość wyraźnie powiedziane w odcinku 3x17 "The Hundred Days" w którym O'Neill utknął na innej planecie. Stopiona skała nie zasypała wrót, ale utworzyła coś na kształt przesłony, tak że wrota się otwierały ale sondy były niszczone. Użyto więc akceleratora cząstek (takiego jak użył Sokar) żeby nieco zwiększyć odległość, dzięki czemu wir mógł powstać i "wyżreć" dziurę w skale.

Żeby nie było offtopu, to jak dla mnie pod odcinku 1020 nasze statki powinny przyjmować imiona Asgardów. Już sobie wyobrażam taki BC-304 (a może raczej statek jakieś nowej generacji, np. BC-305) Thor. Choć z drugiej strony mogą powstać pewne problemy typu:
-Przyleciał Thor.
» Click to show Spoiler - click again to hide... «
-Statek Thor.

» Click to show Spoiler - click again to hide... «

• 0

#79 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 29.03.2007 - |18:56|

drony przebijają każdą osłonę, z tego co narazie pokazano ;)
  • 0

#80 Beliskner

Beliskner

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 29.03.2007 - |19:14|

Ja sam tego nie zauważyłem, ale według angielskiej Wikipedii w "The Return" (części 2) drona nie przebiła osłon skoczka. Zresztą gdyby drony przebijały się przez osłon Pradawnych, to dlaczego po prostu nie zniszczonoby satelity Asuran w "First Strike"?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych