Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Unit

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
288 odpowiedzi w tym temacie

#61 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 28.05.2006 - |23:05|

A wie ktos kiedy ruszy drugi sezon? Serial jest swietny i juz nie moge sie doczekac...

CBS wznowi emisje serialu na jesien :)
  • 0

#62 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 04.06.2006 - |19:51|

wydanie dvd, w połowie września za około 50$

#63 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 04.06.2006 - |20:00|

kurde, lipa ze polowa wrzesnia :(
myslalem ze gdzies w srodku wakacji to dadza :(
zreszta i tak jak znam zycie to przeloza to o jakis czas i wydanie dvd moze wyjsc w pazdzierniku :)
  • 0

#64 trojek

trojek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 09.06.2006 - |09:03|

no to po 1x13....

nie zrozumialem do konca zakonczenia :/
Jonas zostal postrzelony, a tamten mu tylko bron zabiera i odchodzi, nawet nie sprawdza czy jest mocno ranny, czy sie zaraz nie wykrwawi.
Jonas zdal sobie chyba sprawe z tego ze nie jest niesmiertelny ;)
  • 0

#65 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 09.06.2006 - |13:07|

no to po 1x13....

Jonas zostal postrzelony, a tamten mu tylko bron zabiera i odchodzi, nawet nie sprawdza czy jest mocno ranny, czy sie zaraz nie wykrwawi.

No cóz po prostu książka się skończyła...
możesz założyć, że poszedł po lekarza :)
Mnie najbardziej w tym odcinku podobała się jedna scena jak wszyscy członkowie zespołu zareagowali
na odgłos strzału. W jednej chwili z roześmianej grupy podchmielonych młodzieniaszków zamieniają się
w sprawną maszynę do zabijania i kontratakują w sposób, który cwiczyli kilka odcinków wcześniej....
Każdy z nich wie gdzie jest kolega i wie, że jego własne plecy sa chronione.
No scena naprawde miodzio :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 09.06.2006 - |13:08|

::. GRUPA TARDIS .::

#66 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 10.06.2006 - |23:21|

no to po 1x13....

Gray widzial gdzie Jonas dostal i widocznie nie uznal tego za rane powazna, a pistolet mu zabral aby nie wystrzelil jak Jonas padalby na ziemie, lub pod wplywem szoku nie nacisnal spustu :)
  • 0

#67 ..::Lincolm::..

..::Lincolm::..

Kapral

• VIP
  • 180 postów

Napisano 18.06.2006 - |16:57|

Widzialem caly sezon i serial jest naprawde warty obejrzenia, wartka akcja, ciekawe postacie. Jeden z lepszych (nie zawacham sie uzyc tego stwierdzenia ze dla mnie najlepszy) serial tego typu.

Z niecierpliwoscia czekam na 2 sezon :clap:
  • 0

#68 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 15.07.2006 - |09:59|

tak dla mnie też jeden z lepszych nowych serialu tego roku :) czekam na kolejne odcinki !!
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#69 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 19.07.2006 - |11:15|

Mnie najbardziej w tym odcinku podobała się jedna scena jak wszyscy członkowie zespołu zareagowali
na odgłos strzału. W jednej chwili z roześmianej grupy podchmielonych młodzieniaszków zamieniają się
w sprawną maszynę do zabijania i kontratakują w sposób, który cwiczyli kilka odcinków wcześniej....
Każdy z nich wie gdzie jest kolega i wie, że jego własne plecy sa chronione.
No scena naprawde miodzio :)

Faktycznie scenka byla naprawdę świetna. :D Ogólnie cały odcinek chyba był najlepszym w całym serialu, zarowno część "akcyjna" jak i część "w bazie".
Bardzo dobrze ukazana jest obecna sytuacja ONZ, kóry z roku na rok obniża swój pretiż, jest uwikłany w coraz to nowe afery (jak ostatnio z wykorzystywaniem seksualnym kobiet w Afryce), staje sie coraz bardziej bezradny, zarównoe na szczeblu centralnym, jak i w lokalnych oddziałach stacjonujących w różnych stronach świata. Przez to głównie groźny zbrodniarz wojenny, zamiast trafić pod Trybunał w Hadze, wymyka się bez żadnego problemu. Jest to wyraźna aluzja do rzeczywistej sytuacji z Radovanem Karadziciem i gen. Radko Mladiciem, których od kilku lat nie udaje się zlapać zarówno serbskim siłom (policji i wojsku) jak i siłom międzynarodowym. W takim na przykład sytuacjach wychodzi na wierzch, wyższość rozwiązan siłowych stosowanych od lat przez USA, nad rozwiązaniami europejskimi.

OK, znalazłem czas na obejrzenie ostatnich odcinków i teraz mogę stwierdzić, że serial jest znakomity :clap:
Na początku bałem się trochę, jaki będzie odbiór serialu, który jest połączeniem "ognia" (typowo męski serial wojskowy) i "wody" (obyczajowki z wątkami typowo kobiecymi możnaby powiedzieć). Ku mojemu zaskoczeniu wyszło naprawdę rewelacyjnie, serial nie nuży, misje wojskowe są fantastyczne a problemy życiowe, dotykają nie tylko zwykłych szarakow ale też i wojskowych i ich rodziny. Jak widać po wcześniejszych postach w tym temacie, większośći z was, ta część serialu pokazująca pogmatwane losy bohaterów serialu (mężczyzn i ich żony) nie dość, że się nie spodobała, to nawet uważacie ją za balast i coś starsznie nudnego i beznadziejnego. Ja nie mogę się z tym zgodzić, gdyż uważam, ze właśnie te wątki są jakby esencją tego serialu i pokazuje ważne i ciekawe problemy, zarówno pod względem społecznym jak i czysto serialowym.

Mamy przecież bardzo interesujący wątek trójkącika Mack z żoną oraz jej rozmans z pułkownikiem Ryanem. Rozumiem dla część z was ten wątek do bzdura i zapchajdziura, a zamiast tych straconych minut wolelibyscie wiecej akcji i strzelaniny. Wlaśnie w tym wątku dobrze pokazano nam samotność żony żołnierza służb specjalnych, którego całe życie to narażanie życia. A żona żyjaca w ciągłym stresie i strachu o męża, ciągle kontrolująca co powie i komu aby tylko nie zdradzić profesji meża, wynikajace z tego problemy między małżonkami są leczone przez Tiff romansem z dowodcą Jednostki.

Kolejna sprawa, to problemy z zaklimatyzowaniem sie Kim w bazie, przystosowanie sie do różnego rodzaju zwyczajow i praw panujących w bazie, jej relacje z pozostałymi żonami, któych punktem kulminacyjnym jest jej rozmowa z Tiff i Molly (jeden z lepszych momentów ostatniego odcinka):
[12961][12996]Mówicie ciągle o honorze i wierze.|O tym, że tak zachowuje się dobra żona wojskowego.
[12998][13034]Ty sypiasz z pułkownikiem, a ty wciągasz mnie|do przekrętu z handlem nieruchomościami.
[13036][13067]I człowiek, który rzuca naszych mężów wprost na pole walki.
[13068][13089]Człowiek, który decyduje,|kto idzie na jaką misję.
[13091][13106]Który ma nasze życia w rękach.
[13108][13123]I ty z nim sypiasz.
[13125][13148]I wy dwie wydymałyście mnie.
[13150][13190]Nie chcę nigdy więcej was widzieć.

Ciekawą postacią jest na pewno Molly, ktora jest opoką dla wszystkich żon Jednostki, służy pomocą każdemu, ma tzw. Know-how, zna się na wielu rzeczach, jest przedsiębiorcza i dla dobra wszystkich postanawia zaryzykować. No i tutaj się przejechała znacznie, starciła kupę forsy, chciała zataić tę informację przed mężem ale jednak Jonas dowiedział się o tym, co na pewno przysporzy problemy w przyszłych odcinkach. Mam nadzieję, że ten wątek będzie nadal kontynuowany :D

Jako osoba mocno interesująca się polityką, w tym stosunkami międzynarodowymi jestem rad, z tych smaczków które pojawiają sie co jakiś czas. Misje od Azji, przez Afrykę, Europę, Amerykę Południową aż po USA są niezmiernie ciekawe. Poruszane są zarówno konflikty w byłej Jugosławii, światowy terroryzm, rosnąca potęga Chin, islamski fundamentalizm, kartele narkotykowe, ochrona VIP-ów itd.
O pomysł w 2 sezonie jestem spokojny, bo jest cała masa problemów i konfliktów na swiecie, które mogą stać sie inspiracja do masy nowych fajnych odcinków. B)

Co mi się nie podoba? Zbyt mała rola pozostałych członków Alfa-Team, bo w zasadzie to poza Bobem i Jonasem, pozostałe postacie są w cieniu, a wydaje się, że Mack będzie jeszcze mniej widoczny w 2 sezonie, jeśli rzeczywiscie odejdzie z Jednostki. Chciałbym jeszcze widzieć trochę wiecej akcji w ramach NATO lub przynajmniej jakiejś wspólpracy z jednostkami specjalnymi z innych krajów. No i dalszych interesujacych historii rodem z bazy (tak tych, które tak Wam forumowiczom się tak niepodobają :P ).
Niespodobał mi sie to, ze w jednym z odcinkow, w ktorym Bob ochraniał Sekretarza Stanu USA, to ow Sekretarz Stanu był facetem, a jak wiadomo jest nią kobieta Conoleezza Rice. Gdyby to było zmenione, choć trochę bardziej urealniłoby to serial.

Ogólnie rzecz biorąc - eksperyment sie udał, ładnie połączyli dwie tak różne części, gra aktorska jest dobra, a myślę, że w 2 sezonie bedzie jeszcze lepsza, akcja tam gdzie jej potrzeba jest, każdy odcinek ma momenty trzymające w napięciu a historie bohaterów serialu, jak i masa ciekawych problemów na arenie międzynarodowej gwarantują rónie dobry 2 sezon.

Jeszcze jedna rzecz, oby tylko nie zmieniali Intra, bo jest rewelacyjne; bardzo podoba mi się w nim i muzyczka i scenki ktore fajnie połączono i ta końcowka z tym napisem THE UNIT :) Mała rzecz - a cieszy.

tak dla mnie też jeden z lepszych nowych serialu tego roku

zgadzam się :D U mnie też serial należy do jednych z najciekawszych seriali tego roku.

Użytkownik Halavar edytował ten post 19.07.2006 - |11:54|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#70 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 20.07.2006 - |14:43|

Niespodobał mi sie to, ze w jednym z odcinkow, w ktorym Bob ochraniał Sekretarza Stanu USA, to ow Sekretarz Stanu był facetem, a jak wiadomo jest nią kobieta Conoleezza Rice. Gdyby to było zmenione, choć trochę bardziej urealniłoby to serial.

Malutkie przypomnienie :)
Cały pierwszy sezon to ekranizacja książki wspomnieniowej byłego żołnierza Delty.
13 odcinków to 13 rozdziałów tej ksiązki.
Podejrzewam, że mamy du duuużo więcej realizmu niż nam się zdaje ;)

#71 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 23.07.2006 - |02:37|

zgadzam sie z psjodko :)
w ksiazce, czyli w czasie kiedy ta ksiazka byla pisana (na jej podstawie jak wiadomo jest scenariusz) sekretarzem stanu byl wlasnie facet, a nie pani Ryż :P
  • 0

#72 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 23.07.2006 - |11:29|

Pasuje, książka została wydana 14 maja 2002 roku, a w tym czasie Sekretarzem Stanu był Colin Powell (od stycznia 2001 do stycznia 2005). Ciekawe jest to, że zarówno jego poprzednikiem jak i następcą były kobiety (Madeline Albright była pierwszą w historii kobietą na tym stanowisku, a Condi Rice była pierwszą czraną kobietą w roli Sekretarza Stanu).

A mam pytanie, czy 2 sezon również będzie oparty na książce, czy też będzie fikcją?
  • 0

#73 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 23.07.2006 - |13:49|

myslisz te wyczerpali juz kazdy watek z tej ksiazki na ktorej jest wzorowany serial ? :)
jak dobrze pamietam to pisali ja byli juz czlonkowie Delta Force , wiec nawet jak ich watki sie skonczyly, to przeciez moga pogadac z kumplami z tej jednostki i wtedy miec nowe pomysly na odcinek :)
ale wydaje mi sie ze nadal bedzie bazowany na tej ksiazce :)
  • 0

#74 martina29

martina29

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów

Napisano 19.09.2006 - |17:48|

Dziś premiera drugiego sezonu. Tak tylko informuję :D
  • 0

Dołączona grafika

#75 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 19.09.2006 - |21:50|

Dziś premiera drugiego sezonu. Tak tylko informuję :D

Wreszcie :clap: Całe lato czekałem na dalszą część, więc mam nadzieję, że producenci mnie nie zawiodą i 2 sezon będzie na poziomie pierwszego, a nawet jeszcze lepszy.

Mam pytanie - czy Grupa Hatak będzie robiła napisy do drugiego sezonu? Pytam, bo żadnej informacji na ten temat nie widziałem na hatak.pl. A jeśli odpowiedz brzmi twierdząco, to czy można spodziewać się napisów do 2x01 w tymtygodniu? :D
  • 0

#76 martina29

martina29

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów

Napisano 19.09.2006 - |21:55|

GH robiła napisy do 1 sezonu, więc miejmy nadzieje, że drugiego nie zostawi samopoas.
Zgadza się na stronie nie ma zadnej wiadomości o 2 sezonie, ale nie przejmuj się, myśle ze jak nie hatak to chętni się znajda do tłumaczenia, mam taka nadzieję, bo sama będę czekać na napisy od kogokolwiek :D
zawsze można podnieść temat na napisy.org jeśli tutaj nic się nie wyjasni.

Użytkownik martina29 edytował ten post 19.09.2006 - |21:56|

• 0

Dołączona grafika

#77 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 20.09.2006 - |15:09|

po odcinku 2x01 - serial jest taki jak był, trochę akcji, trochę strzelanki, plus życie w bazie. O dziwo w ogóle nic "strasznego" w bazie się nie dzieje, brak zdrady.. irytacji i tego długu... choby inny serial

akcja lepsza... choć sytucja na punkcie kontrolnym taka dziwna jakaś... i wciąż nie chytam co tak ta Ospa przeraża zachód...

2x02 natomiast.. no cóż.. trochę dziwna akcja z tym snajperem, szczególne to strzelania na oślep jako osłona... reszta odcinka wydawała się poprawna...
a dziadkowie... no cóż takie gnoje też chodzą po tym świecie...

jakbym miał oceniać te dwa odcinki, to dałbym im 7,5

#78 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 20.09.2006 - |21:14|

2x02 natomiast.. no cóż.. trochę dziwna akcja z tym snajperem, szczególne to strzelania na oślep jako osłona... reszta odcinka wydawała się poprawna...

Nie miałem za bardzo czasu dokładnie to obejrzec ale rozwaliła mnie scena (w 2 odcinku) strzelaniny na ulicy
gdy członkowie Oddziału strzelają na odległośc 10/15 metrów do atakującyh żołnierzy i NIE trafiają...
A przeciez to wyborowi strzelcy i w dodatku strzelają na taką odległość używając lunetek na karabinach (!!).
Kilka minut później rehabilitują się rozwalając "bad guys" zasłaniających się zakładnikami.
I tym razem strzelają bezbłędnie z podrzutu bez celowania.
No jakis obłęd...

Użytkownik psjodko edytował ten post 20.09.2006 - |21:14|

#79 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 20.09.2006 - |21:19|

psjodko, ale grilla mieli przedniego :D

#80 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 20.09.2006 - |21:23|

psjodko, ale grilla mieli przedniego :D

O to było super :)
Przez chwilę żal mi było kur (i jeszcze je pomalowali dranie).
A sekunde później mało z krzesła nie spadłem gdy je grillował.
Scena przednia !!

Tak swoją droga niezła "zaprawa" dla snajperów.
Nic dziwnego, że ten czarny sie spocił i wysiadł bo mu się oczka rozjechały... :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych