Skocz do zawartości

Zdjęcie

Teoria czarnego dymku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
153 odpowiedzi w tym temacie

#61 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 29.03.2006 - |16:46|

W ostatnich odcinkach trochę brakuje mi tego dymku. Ciekawe dlaczego. Czyżby dymek skończył swoją działalność wraz z wyznaczeniem granicy przez Mr Friendly (Zeke)? Czyżby przesunięto go jedynie do Ciemnego Terytorium? Szkoda. Spotkanie Czarnego Dymku z Eko zrobiło na mnie niesamowite wrażenie. Chyba jedna z najbardziej niesamowitych scen. I ta pewność Pana Eko. Tak jakby stanął na przeciw uosobionego zła i wydał mu wojnę. Odejdź w Imię Jezusa Chrystusa!
  • 0

#62 olorin669

olorin669

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 29.03.2006 - |19:35|

W ostatnich odcinkach trochę brakuje mi tego dymku. Ciekawe dlaczego. Czyżby dymek skończył swoją działalność wraz z wyznaczeniem granicy przez Mr Friendly (Zeke)? Czyżby przesunięto go jedynie do Ciemnego Terytorium? Szkoda. Spotkanie Czarnego Dymku z Eko zrobiło na mnie niesamowite wrażenie. Chyba jedna z najbardziej niesamowitych scen. I ta pewność Pana Eko. Tak jakby stanął na przeciw uosobionego zła i wydał mu wojnę. Odejdź w Imię Jezusa Chrystusa!

hmmm... świetne porównanie - walka "dobra"(choc Eko nie do końca mozna nazywać dobrem) ze złem(dymek), ciekawe jak to nam wszystko scenarzyści wyjaśnią? Ja obstawiam ze dymek jest inteligętny, ale nie dlatego ze sterowany jest za pomocą jakieś algorytmu, ale dlatego że jest to zywy człowiek tzn jes to jego projekcja. W jakiś sposób (za pomocą urządzenia za ścianą) mozna zwiedzać wyspe w pewien wirtualny sposób. Dymek to rzeczywiści w pewien sposób system obronno ostrzegawczy.
  • 0

#63 PaWs

PaWs

Kapral

• Użytkownik
  • 163 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 29.03.2006 - |19:38|

hmmm... świetne porównanie - walka "dobra"(choc Eko nie do końca mozna nazywać dobrem) ze złem(dymek), ciekawe jak to nam wszystko scenarzyści wyjaśnią? Ja obstawiam ze dymek jest inteligętny, ale nie dlatego ze sterowany jest za pomocą jakieś algorytmu, ale dlatego że jest to zywy człowiek tzn jes to jego projekcja. W jakiś sposób (za pomocą urządzenia za ścianą) mozna zwiedzać wyspe w pewien wirtualny sposób. Dymek to rzeczywiści w pewien sposób system obronno ostrzegawczy.

Moze wogole nie wyjasnial i pozostawia jako niewyjasniony :angry: tak jest naprzyklad z tym kablem wychodzacym z piachu pojawil sie i juz nic o nim nie wiadomo, tak samo bunkier medyczny zostal odkryty i pozostalo na tym :wacko:
  • 0

#64 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 29.03.2006 - |19:40|

Podoba mi się pomysł z projekcją. W ogóle temat projekcji chyba pasuje do tego filmu. Myślę, że ukazywanie się Walta jest projekcją, czat na komputerze jest projekcją, i wiele innych wydarzeń, pojawiających się postaci jest projekcją. Nie tylko zimne algorytmy, parapsychologia również ma znaczenie.
  • 0

#65 olorin669

olorin669

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 29.03.2006 - |19:53|

Podoba mi się pomysł z projekcją. W ogóle temat projekcji chyba pasuje do tego filmu. Myślę, że ukazywanie się Walta jest projekcją, czat na komputerze jest projekcją, i wiele innych wydarzeń, pojawiających się postaci jest projekcją. Nie tylko zimne algorytmy, parapsychologia również ma znaczenie.

Masz racje - to jest właśnie siła umysłu. Zgadzam sie ze Walt umie używać swojego umysłu do "ukazywania sie" w róznych postaciach w tym w komputerze. Co więcej czytałem kiedyś posta gdzie ktoś stworzył teorie, ktora między innymi mówła o tym ze Walt co najmniej jeden raz ukazał sie pod postacią właśnie dymku. To był odcinek gdzie Michael razem z Lockiem idą na polowanie. Razem z nimi chciał pójsc Walt, oczywiście ojciec mu nie pozwolił. Podczas powrotu po tym jak dzik zranił Michaela, spotykają dymek. Michael ucieka natomiast Lock zostaje i staje twarzą w twarz z NIM. Locka twarz nie wyrażała niepokoju, raczej ciekawość.
Ciekawe to było, ale czy prawdziwe? Zobaczymy.
  • 0

#66 nilhir

nilhir

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 105 postów

Napisano 29.03.2006 - |19:54|

Ja se mysle ze to jakiegos rodzaju statek-robot

Nie wiem skąd ci którzy go zbudowali (nie koniecznie przecież to jest dharma) dysponowali taką technologią żeby dymek miał coś w stylu "instynktu łowieckiego" który jednak ma. Potrafi samoczynnie tak się poruszać, omijać przeszkody itd... a biorąc pod uwage, że teraz konstruowana roboty wprawdzie umieją wykrywać i ewentualnie omijać przeszkody ale one muszą mieć mechanizm za to odpowiadający, muszą chwilke poświęcić na analizowanie otoczenia i są ogólnie powolne a, że dym musi to być dłużej to to nie jest możliwe, żeby to był jakiś robot.
Nie mówiąc już o technologii "skanowania" ludzkiej pamięci (pojedynek z Eko).

Jedyne jak narazie sensowne wytłumaczenie to zjawisko paranormalne - chociaż mam nadzieje, że twórcy to jakoś sensowniej wyjaśnią - byle nie, że nagle ci co go zbudowali są super naukowcami i znacznie wcześniej udało im się z nanobotów zbudować coś takiego i wyposażyli go w sztuczną inteligencję która wymkneła się spod kontroli i się rozwiła przez co powstał obecny 'czarny dym' którego nikt nie może kontrolować - bo to tylko świadczyło by o sensowności tego serialu i logice scenażystów - poprostu coś takiego było by żałosne i było by tylko po to, bo nie mają ciekawszych pomysłów na 'czarny dym'.
  • 0

#67 PaWs

PaWs

Kapral

• Użytkownik
  • 163 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 29.03.2006 - |19:56|

Masz racje - to jest właśnie siła umysłu. Zgadzam sie ze Walt umie używać swojego umysłu do "ukazywania sie" w róznych postaciach w tym w komputerze. Co więcej czytałem kiedyś posta gdzie ktoś stworzył teorie, ktora między innymi mówła o tym ze Walt co najmniej jeden raz ukazał sie pod postacią właśnie dymku. To był odcinek gdzie Michael razem z Lockiem idą na polowanie. Razem z nimi chciał pójsc Walt, oczywiście ojciec mu nie pozwolił. Podczas powrotu po tym jak dzik zranił Michaela, spotykają dymek. Michael ucieka natomiast Lock zostaje i staje twarzą w twarz z NIM. Locka twarz nie wyrażała niepokoju, raczej ciekawość.

Mozesz powiedziec ktory to jest odcinek, ja sobie wogole takiej sceny nie przypominam :) Ja kojarze tylko jak mr Eko stanal naprzeciwko dymku i jak wciagal Locka do dziury w ziemi ale uratowal go Jack z Kate. Wiecej naprawde nie bylo scen z dymkiem, a odcinki widzialem po kilka razy szczegolowo, moze mi az tak pamiec szwankuje :hyhy:
  • 0

#68 olorin669

olorin669

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 29.03.2006 - |20:04|

Mozesz powiedziec ktory to jest odcinek, ja sobie wogole takiej sceny nie przypominam :) Ja kojarze tylko jak mr Eko stanal naprzeciwko dymku i jak wciagal Locka do dziury w ziemi ale uratowal go Jack z Kate. Wiecej naprawde nie bylo scen z dymkiem, a odcinki widzialem po kilka razy szczegolowo, moze mi az tak pamiec szwankuje :hyhy:

W teej chwili nie pamiętam który to odcinek, ponieważ w tej chwili nie mam u siebie Losta (mam za małały dysk aby je trzymać) to musze przekopać pare odcinków i napisze który to. Ja także nie twierdze że to jest prawdziwe ja mówi ze to tylko teoria. W każdym razie jest scena gdzie Michael z Lockiem są ścigani przez coś, znajde i zapodam który to odcinek.
  • 0

#69 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 29.03.2006 - |20:07|

Nareszcie ktoś się ze mną zgadza. :) To z Waltem zaskoczyło mnie. Ciekawa teoria. Mało tego, prawdopodobna. Walt posiada niezwykłe umiejętności. Potrafił zatrzymać deszcz, stworzyć niedźwiedzia, dlaczego nie miałby pojawić się jako Czarny Dymek? Tłumaczyło by to zachowanie Locka w tym momencie. I jego radość po tym co widział. Zresztą Locke ewoluuje na wyspie. Na pewno zauważyłeś Walta wyrzucającego podczas gry kostki z szóstkami. W którymś z kolejnych odcinków dzieje się podobna scena, ale tym razem z Lockiem. Locke rzuca kostkami, najazd kamery na grę i mamy dwie piękne szósteczki. Zastanawiam się, czy Locke w takim razie nie posiada umiejętności projekcji. Taka na przykład wizja, którą zafundował Boomowi. Kiedyś już nie pamiętam gdzie napisałam, że Lock stoi pomiędzy Black and White i w jakiś sposób wyspę traktuje jak żywą istotę - projekcję własnego ojca. Ciekawe.
  • 0

#70 nilhir

nilhir

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 105 postów

Napisano 29.03.2006 - |20:16|

Potrafił [...] stworzyć niedźwiedzia

To, że miał komiks w którym był właśnie podobny niedźwiedź i akurat ten komiks Michael spalił to nie znaczy od razu, że Walt ma super zdolności do przyzywania/stwarzania zwierząt - równie dobrze może to być obiekt badawczy bo bunkru zajmującego się zoologią a twórcy zrobili to żeby widzowie sobie połączyli te 2 zdarzenia i mieli kolejne teorie o tym, że pół wyspy jest wytworem Walta.

Taka na przykład wizja, którą zafundował Boomowi.

To samo.
Poprostu to, że wizja była związana z Lockiem nie znaczy, że odrazu Locke posiada super-zdolności i on wytworzył tą wizje.

Użytkownik nilhir edytował ten post 29.03.2006 - |20:17|

• 0

#71 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 29.03.2006 - |20:23|

ja doszedlem do takiego wniosku ze dymek zabiera (chyba tak to mozna nazwac) tylko tych ktorzy moga miec wielkie znaczenie dla lostowiczow i ktorzy moga sprawic ze lostowicze uciekna z wyspy. tak bylo w przypadku locke'a, pilota samolotu (byl ich najwieksza szansa na ucieczke z wyspy), oraz eko, ktory razem z lockiem potrafia sobie poradzic w dzungli i raczej nie boja sie niczego na tej wyspie a wiec maja najwieksze szanse na przetrwanie :)
  • 0

#72 baku_tarnow

baku_tarnow

Starszy szeregowy

• Email
  • 128 postów

Napisano 29.03.2006 - |21:03|

Tylko dlaczego zabił pilota, chciał porwać Locke'a a z mr. Eko zostawił w nienaruszonym stanie :) ?
  • 0
.

#73 olorin669

olorin669

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 29.03.2006 - |21:07|

Nareszcie ktoś się ze mną zgadza. :) To z Waltem zaskoczyło mnie. Ciekawa teoria. Mało tego, prawdopodobna. Walt posiada niezwykłe umiejętności. Potrafił zatrzymać deszcz, stworzyć niedźwiedzia, dlaczego nie miałby pojawić się jako Czarny Dymek? Tłumaczyło by to zachowanie Locka w tym momencie. I jego radość po tym co widział. Zresztą Locke ewoluuje na wyspie. Na pewno zauważyłeś Walta wyrzucającego podczas gry kostki z szóstkami. W którymś z kolejnych odcinków dzieje się podobna scena, ale tym razem z Lockiem. Locke rzuca kostkami, najazd kamery na grę i mamy dwie piękne szósteczki. Zastanawiam się, czy Locke w takim razie nie posiada umiejętności projekcji. Taka na przykład wizja, którą zafundował Boomowi. Kiedyś już nie pamiętam gdzie napisałam, że Lock stoi pomiędzy Black and White i w jakiś sposób wyspę traktuje jak żywą istotę - projekcję własnego ojca. Ciekawe.

Projekcją było także pojawienie się Walta w namiocie Shanon oraz moment w którym ukazał się obojgu - Sayidowi i Shanon. Lock wyczuwa niezwykłość wyspy - rozumie ją w coraz większym stopniu i być moze także wykorzustuje.
Nie wiem czy Lock posiada takie umiejętności nigdy nigdzie nie pokazano nic co by o tym swiadczyło. Trudno stwierdzic. Lock mówił w rozmowie, niestety nie pamiętam z kim, o tym ze "wyspa żyje" masz razje (o projekcji własnego ojca nie pamiętam :( ).
Walt niejednokrotnie uzywał swoich zdolności nawet tego nie rozumiejąc, z czasem zaczął wyczuwać ze posiada dar (gra w kostki świadczy o tym). Lock uczył Walta rzucać nożem, pamiętam jak Walt rzucił i nóż odbił sie od drzewa nie wbiając sie w niego. John kazał mu wyobrazić sobie lecący nóż który wbija sie w drzewo. Walt zrobił to i trafił (zrobił to jak zawodowiec :D _. To świadczy o tym ze Walt uczy się. Myśle ze po porwaniu i ukazaniu sie Shanon i ojcu (komputer) mozna zauważyć ze idzie mu coraz lepiej (może jedynie mówić jeszcze nie umie bo mówi wspak :] ).
  • 0

#74 Picy

Picy

Kapral

• Użytkownik
  • 244 postów
  • MiastoCzłuchów

Napisano 30.03.2006 - |23:04|

Projekcją było także pojawienie się Walta w namiocie Shanon oraz moment w którym ukazał się obojgu - Sayidowi i Shanon. Lock wyczuwa niezwykłość wyspy - rozumie ją w coraz większym stopniu i być moze także wykorzustuje.
Nie wiem czy Lock posiada takie umiejętności nigdy nigdzie nie pokazano nic co by o tym swiadczyło. Trudno stwierdzic. Lock mówił w rozmowie, niestety nie pamiętam z kim, o tym ze "wyspa żyje" masz razje (o projekcji własnego ojca nie pamiętam :( ).
Walt niejednokrotnie uzywał swoich zdolności nawet tego nie rozumiejąc, z czasem zaczął wyczuwać ze posiada dar (gra w kostki świadczy o tym). Lock uczył Walta rzucać nożem, pamiętam jak Walt rzucił i nóż odbił sie od drzewa nie wbiając sie w niego. John kazał mu wyobrazić sobie lecący nóż który wbija sie w drzewo. Walt zrobił to i trafił (zrobił to jak zawodowiec :D _. To świadczy o tym ze Walt uczy się. Myśle ze po porwaniu i ukazaniu sie Shanon i ojcu (komputer) mozna zauważyć ze idzie mu coraz lepiej (może jedynie mówić jeszcze nie umie bo mówi wspak :] ).

Cieszy mnie ze teorie czysto naukowe troche odeszyły na boczny plan.ale to chyba nie miejsce na dyskusje o Walcie.
Wiele zostalo juz opisane w innej czesci naszego forum.
A Lock po prostu potrafił wyczuc to cos w Walcie i jest dobrym słuchaczem!
No ale i o locku przeciez nie tutaj :D
:hyhy:
Projekcje astralne istnieja,zostały zbadane i udowodnione (zarówno prze duchownych jak i swieckich uczonych)
czyli chyba mozemy isc w ta strone B)
pozdo
  • 0

#75 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 30.03.2006 - |23:09|

hmm po obejrzeniu odcinka 17 .. mozna zauwazyc popularna mape na drzwiach ktora wyswietlila sie po zmienionym kolorze na ultrafiolet w bunkrze

---> http://www.sg1.pl/kwiatek/mapa.jpg

jest tam wyraznie napisane w paru miejscach o systemie alarmowym "Cerberus" -- wnioskuje ze ten cerberus to stworzony zostal ten dym, potwor jako alarm sluzacy do pilnowania tajemnych miejsc.. bo
cerberus to pochodzi z mitologii greckiej od Słow Cerber czyli

"Cerber (gr. Kerberos) w mitologii greckiej to trzygłowy pies, który strzegł wejścia do świata zmarłych. Strażnik Podziemia.

Potocznie coś lub ktoś czujnie i zajadle broniący dostępu do czegoś."

- Straznik podziemia - pamietamy jak to cos probowalo Locke wciagnac do ziemi i pozniej to cos wyskakiwalo z podziemia//

( oczywiscie z wygladu niemusi to byc trójglowy pies:) ale chodzi o same cechy i umiejetnosci )

moze to tylko zbieg okolicznosci ale moze moze tworcy filmu wzorowali sie na mitlogicznym cerberze :)

zobaczymy
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#76 Picy

Picy

Kapral

• Użytkownik
  • 244 postów
  • MiastoCzłuchów

Napisano 30.03.2006 - |23:17|

Hmmm to moze Rekin z logiem Dharmy to odpowiednik KRAKENA ??
Mozna tez to podłożyc do mitologii..
Ciekwa ile jeszcze tego mozna by znalesc .
no ale oczywiscie zgadzam sie z tobą..
  • 0

#77 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 31.03.2006 - |00:11|

Tylko dlaczego zabił pilota, chciał porwać Locke'a a z mr. Eko zostawił w nienaruszonym stanie ?

bo tamci sie go przestraszyli (locke pozniej chcial sie zaprzyjaznic :P ) a eko twardo stal i nie wymiekl :)
poza tym jakbys zobaczyl wkurzonego afroamerykanina to co bys zrobil? :)
  • 0

#78 Northim

Northim

Kapral

• Użytkownik
  • 212 postów

Napisano 07.05.2006 - |19:00|

Ale jak to coś szarpnęło pilota to nie było tego widać :/

A co do rekina... Może inni prowadzą jakieś badania na nich bo jak wiemy misie polarne też były. A logo to może zaznaczony jest by nigdzie nie uciekł jakiś nadajnik czy coś.

Użytkownik Northim edytował ten post 07.05.2006 - |19:02|

• 0

#79 Mivan

Mivan

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 120 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 09.05.2006 - |14:02|

MAGNEZ - ot, cała odpowiedź. A teorię na temat czarnego dymku miałem, całkiem niezłą tylko zapomniałem, coś związane z magnezem.
  • 0
Drugs are bad. Mkay...?

#80 Silver

Silver

Kapral

• Użytkownik
  • 231 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 09.05.2006 - |14:41|

MAGNEZ - ot, cała odpowiedź. A teorię na temat czarnego dymku miałem, całkiem niezłą tylko zapomniałem, coś związane z magnezem.

To fajnie będzie jak sobie ją przypomnisz, bo o MAGNEZIE to jeszcze teorii nie było. Co innego o magnesach, bo o tych to już sporo było mówione.
  • 0
Milcz - albo powiedz coś, co lepsze jest niż milczenie.
E. J. Walten

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych