Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dubbing

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#61 lovelypl

lovelypl

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 20.10.2008 - |09:01|

Wczoraj na TVN w nocy puścili klasykę, czyli "Lśnienie" Kubrick'a. Jakie było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem, że film jest z napisami :) Czyli jak ktoś chce, to potrafi. Trochę późno emisja była, bo film rozpoczął się o północy, ale dobre i to na początek.
Tak mnie naszło, że jak ogląda się film z napisami, to człowiek jest bardziej skoncentrowany. Napisy trzeba jednak czytać, a to wymaga pewnego wysiłku intelektualnego :) i ciężko przy tym zasnąć.
I jeszcze inne moje przemyslenia. Na jakimś forum ktoś oburzał się, że filmów z napisami nie powinno być, bo osoby niewidome nie będą mogły nic zrozumieć. W pierwszej chwili pomyślałem "ma gość rację", ale drugą myślą było "przecież niewidomy i tak nie ma pojęcia co się w filmie dzieje - słyszy wyłącznie dialogi. A jeśli czyta je lektor to nie ma nawet pojęcia kto wypowiada daną kwestię". Dla przykładu weźmy to "Lśnienie" - przecież tam niewiele mówią - w 90% ten film opiera się na obrazie i tutaj lektor/dubbing nic nie pomoże.
Wydaje mi się, że łatwiej niewidomemu nauczyć się angielskiego, niż nauczyć osoby niesłyszące czytania z ruchu warg aktorów mówiących po angielsku, zwłaszcza kiedy aktor jest odwrócony tyłem.
Nie chcę tutaj tworzyć dyskusji na temat tego, czy głuchota jest lepsza niż ślepota, ale podchodząc do sprawy logicznie, to jednak osoby niesłyszące więcej czerpią z filmu niż niewidome.
  • 0

#62 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 21.12.2008 - |14:24|

Wejdźcie na stronę AXN. Jest tam sonda "W jaki sposób powinna być przygotowywana wersja polska naszych seriali?"
Aktualnie niestety prowadzi lektor, dlatego zachęcam wszystkich do wejścia na stronę AXN i głosowania na napisy. Myślę że skoro dali już taką sondę to może jak wygłosujemy wersję z napisami to wezmą to pod uwagę.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych