Skocz do zawartości

Zdjęcie

Doctor Who

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
698 odpowiedzi w tym temacie

#61 HePi

HePi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.05.2006 - |16:33|

No tak, ale ktoś próbował oglądać te wczesne sezony, powiem tak jest to dość trudne. Chociaż bardzo dawno oglądałem kilka takich dłuższych odcinków i bardzo mi się podobały. Różne starsze sezony mają bardzo różny poziom tak mi się wydaje. Ale nowa seria 2005 jest naprawdę dobra polecam.
  • 0

#62 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 14.05.2006 - |16:37|

waski: 28 sezon, dwudziesty osmy ;)
albo 1wszy seozn 10tego doktora ;)

O Boże czepiasz się, przecież dobrze wiem że to nie jest nowy serial tylko któreś tam wydanie, ten serial powstał wcześniej niż myśmy się obaj urodzili, a wątpię żeby ktoś zakładał temat o którymś ze starych wydań doktora, dobrze wiesz że dyskutuje się tu na temat najnowszej wersji, ale dzięki za wiadomośc że to 28 sezon bo chyba bym się nie domyślił. Ludzią w dziale BSG też zwracasz uwagę że przed BSG, było BSG classic :/

A tak przy okazji dobrze że Chrisa Eclestona zastąpił David tennant, bo Ecleston był do bani moim zdaniem.

Użytkownik waski edytował ten post 14.05.2006 - |16:41|

• 0

#63 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 14.05.2006 - |17:16|

A tak przy okazji dobrze że Chrisa Eclestona zastąpił David tennant, bo Ecleston był do bani moim zdaniem.

No tu można troche polemizowac. :)
Każdy dotychczasowy doktor (az do Ecclestona) był, prawdę powiedziawszy - pedofilem.
Różnica wieku aktorów pierwszoplanowych była zdecydowanie "duża" ;) .
Dopiero Tennant to nieco wyrównuje (pewnie poprawność zagościła i w brytyjskiej - a dokładniej walijskiej BBC).
Oczywiście, wiem, że Doktor ma 900 lat ale chodzi mi o aktorów,
9 doktor jakby bardziej trzymał się kanonu, 10 doktor już trochę z niego wychodzi.
Tym samym mnie bardziej przypadł do gustu stonowany i typowo angielski 9 niż młody i narwany 10 :)

Zresztą głowne wątki serialu są zapożyczone (Dalekowie, czy obecnie Cyberman) z poprzednich sezonów.
Dzięki temu możemy "na nowo" przeżywać przygody już dawno zakończone.
I oglądać je w nowej często znakomitej oprawie efektów specjalnych.

Trzeba się jednak nastawić na bardzo specyficzny, brytyjski humor, który niestety bardzo trudno oddać w tłumaczeniu. Tym bardziej, że niezbyt się znamy tak naprawdę na np. zwyczajach politycznych panujących w parlamencie czy gabinecie Premiera. Lub na obyczajach dotyczących życia codziennego.
Zdecydowanie bardziej znamy przyziemną stronę życia amerykańców niż brytoli.
A jak już zaczną tym swoim cocknayem/mocknayem gadać... brrr

A i jeszcze jedno: słusznie zauważył Modes, że to juz 28 sezon Doctora Who.
I jest to najdłużej emitowany serial SF na świecie bo (z przerwami) to już chyba ponad 40 lat!

Użytkownik psjodko edytował ten post 14.05.2006 - |17:16|

::. GRUPA TARDIS .::

#64 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 14.05.2006 - |17:53|

Moim zdaniem Tennant wniósł trochę świeżości w Doktora, odmodził trochę serial, teraz bardziej pasuje on do Billie Piper (wiekiem oczywiście) bo jak patrzyłem na nią i Eclestona, to wyglądali razem jak ojciec z córką. Teraz jest dużo lepiej :D

Użytkownik waski edytował ten post 14.05.2006 - |17:53|

• 0

#65 Kalliope

Kalliope

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 132 postów
  • MiastoWarszawa Żoliborz

Napisano 14.05.2006 - |18:47|

Trzeba się jednak nastawić na bardzo specyficzny, brytyjski humor, który niestety bardzo trudno oddać w tłumaczeniu. Tym bardziej, że niezbyt się znamy tak naprawdę na np. zwyczajach politycznych panujących w parlamencie czy gabinecie Premiera. Lub na obyczajach dotyczących życia codziennego.
Zdecydowanie bardziej znamy przyziemną stronę życia amerykańców niż brytoli.
A jak już zaczną tym swoim cocknayem/mocknayem gadać... brrr

Za rzadko oglądasz BBC Prime (o ile masz ten kanał w kablu albo na talerzu) ;)
  • 0
Katarzyna

CBOOL #72
CEO #15
FAM #34

"She will lie and steal and do whatever, but she has a moral compass" Claudia Black o Vali, Stargate Magazine Yearbook Mar/Apr 2006

Dołączona grafika

Gadu Gadu: 1454784

#66 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.05.2006 - |15:50|

A tak z innej beki - jako że padło TT , ma ktoś moze napiski do 1x09 ? Jak tak to prosze do mnie na pm- podam maila .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#67 Kalliope

Kalliope

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 132 postów
  • MiastoWarszawa Żoliborz

Napisano 18.05.2006 - |17:47|

A tak z innej beki - jako że padło TT , ma ktoś moze napiski do 1x09 ? Jak tak to prosze do mnie na pm- podam maila .

No właśnie chciałam się zapytać, czy ktoś wie, co się stało z TT i kiedy mniej więcej będą z powrotem... :( Mam i 1x09 i 1x10.
  • 0
Katarzyna

CBOOL #72
CEO #15
FAM #34

"She will lie and steal and do whatever, but she has a moral compass" Claudia Black o Vali, Stargate Magazine Yearbook Mar/Apr 2006

Dołączona grafika

Gadu Gadu: 1454784

#68 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 18.05.2006 - |18:14|

No właśnie chciałam się zapytać, czy ktoś wie, co się stało z TT i kiedy mniej więcej będą z powrotem... :( Mam i 1x09 i 1x10.

TT już chodzi.
Jezeli ktoś potrzebuje napisów do jakiś odcinków to prosze dać znać.

Wersja 1.0 napisów do 1x11 powinna się ukazać w niedzielę :)
Jak zwykle w kilka dni później będzie wersja finalna...

#69 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 23.05.2006 - |21:05|

Jest jeszcze odcinek dla dzieci Doctora Who - gdzie strzeszczono cały sezon w jednym odcinku
ale nigdzie tego nie widziałem i nie mam ściągniętego więc .... sprawa jasna.
Tytuł tego odcinka to: DOCTOR WHO CHILDREN IN NEED MINI-EPISODE

Nie do końca. Children in need to taki 7-minutowy mini odcinek, którego akcja dzieje się między ostatnim odcinkiem 1 serii a odcinkiem świątecznym i wyjaśnia dlaczego w końcu nie dotarli do Barcelony i dlaczego Doktor tak poturbował Tardis na początku odcinka świątecznego ;) (chociaż to drugie to raczej jasne :))

Oczywiście, wiem, że Doktor ma 900 lat ale chodzi mi o aktorów,
9 doktor jakby bardziej trzymał się kanonu, 10 doktor już trochę z niego wychodzi.
Tym samym mnie bardziej przypadł do gustu stonowany i typowo angielski 9 niż młody i narwany 10 :)

I dołączę się do przedmówcy dla równowagi. Mi też bardziej podobał się poprzedni doktor, ten taki troszkę za bardzo roztrzepany ;)

Swoją drogą, nie wiem, czy to moja wina (może brak zrozumienia angielskiego humoru ;)), ale wydaje mi się, że te odcinki zarówno poprzedni sezon jak i ten, mają dosyć nierówny poziom... Jedne bardzo ciekawe, inne bardzo przeciętne...
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#70 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 23.05.2006 - |21:10|

Swoją drogą, nie wiem, czy to moja wina (może brak zrozumienia angielskiego humoru ;)), ale wydaje mi się, że te odcinki zarówno poprzedni sezon jak i ten, mają dosyć nierówny poziom... Jedne bardzo ciekawe, inne bardzo przeciętne...

No niestety, takie są uroki seriali.
Nie widziałem jeszcze serialu, ktorego WSZYSTKIE odcinki są na wysokim poziomie itd.
Wydaje się, że muszą być odcinki - przerywniki bo inaczej nie mielibyśmy skali porównawczej. :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 23.05.2006 - |21:10|

#71 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 27.05.2006 - |15:33|

No niestety, takie są uroki seriali.
Nie widziałem jeszcze serialu, ktorego WSZYSTKIE odcinki są na wysokim poziomie itd.
Wydaje się, że muszą być odcinki - przerywniki bo inaczej nie mielibyśmy skali porównawczej. :)

Hmmm... chyba widzialem jeden serial, w ktorym jesli nie wszystkie to prawie wszystkie odcinki byly na rownym wysokim poziomie (inna kwestia czy taki humor sie komus podoba): Dead Like Me.
Dobry poziom trzyma tez ReGenesis - chociaz nie bardzo wiem o czym ci ludzie w filmie mowia ;-))))
  • 0
Dołączona grafika

#72 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 02.07.2006 - |09:49|

Obejrzałem dopiero trzy odcinki, ze względu na to, ze udało mi się niedawno zdobyć ten serial. Jednak już teraz mogę spokojnie stwierdzić, ze jest to jeden z ciekawszych seriali dostępnych na rynku. Posiada fajne pomysły i naprawdę jest nieźle zrobiony. Ma swoją atmosferę, ciekawie kreowane postaci i no i dobrze pokazane epoki, w których działają bohaterowie.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#73 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 02.07.2006 - |16:10|

Zobaczylem wlasnie 1 sezon Doctor Who (2005) i powiem jedno:
Serial jest tak głupi ....ze az odjazdowy /super/ :)
Polecam :P
  • 0
Dołączona grafika

#74 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 10.07.2006 - |00:08|

"what?" na koncu 213 normalnie powala, jest 1 w nocy a ja pobudzilem smiechem wlasnie wszytskich domownikow :P

Co do samego dr.who, podoba mi sie bardzo, niedosc ze ciekawe podejcie do tematu, oparte na literaturze naukowej (ogladajacy confidenital wiedza o co chodzi) to takze doskonaly brytyjski humor :). POLECAM!.

Ekhm, do nastepnego odcinka trzeba bedzie czekac do ... swiat bozego narodzenia :(. TO jest najdziwniej krecony serial, wynmika z tego ze 2 seria ma tylko 13 odcinkow :o

Użytkownik Modes edytował ten post 10.07.2006 - |00:15|

• 0

#75 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 10.07.2006 - |07:29|

Każdy sezon ma 13 odcinków. I tak zostanie utrzymane w przyszłości.
(w sezonie 1 dodano odcinek sepcjalny rowniez w święta)
Co więcej każdy sezon jest niemal zamknięta całością i tak pierwszemu sezonowi można nadac tytuł
"Bad Wolf" a drugiemu "Torchwood" bo wiem te nazwy przewijaja się w kazdym odcinku sezonu.

Po wakacjach należy się spodziewać emisji nowego 13 odcinkowego serialu Torchwood.
Więc cały rok będzie obłożony serialem(mi) Dr Who-podobnymi :)

Wracając do właśnie zakończonego sezonu to przedostatni odcinek pozostawił mnie z mocno otwartą dolną
szczęką na zakończenie (to taki eufemizm :) ) a ostatni odcinek mnie już całkowicie dobił.
Rewelacyjne zakończenie sezonu !

No i spinoff do następnego sezonu równie znakomicie przeprowadzone.
Modes już wspominał o "What?" ;)

Otwiera to nowe perspektywy przed serialem, który przez ostatnie minuty odcinka wyglądał na definitywnie
kończący się...

Z niecierpliwością będę oczekiwał na odcinek specjalny w święta...
(a może - wzorem poprzedniego roku - pokarze się jeszcze jakis odcineczek specjalny?)

Użytkownik psjodko edytował ten post 10.07.2006 - |07:44|

#76 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 10.07.2006 - |08:34|

Właśnie obejrzałem cały 1 sezon. Dokładnie wczoraj skończyłem oglądać. Wrażenia: serial jest ciekawy. Szczególnie postać grającego Doctora wygląda przekomicznie i tak się zachowuje. Owszem jest wiele wątków, wiekle różńych spraw i światów - czyli typowe S-F, ale jednak postać bohatera daje wiele humoru i sprawia, że nawet w dość dłużących się scenach tego sięnie odczuwa. POzatym towarzyszka jest także niczego sobie ;)
Sezon drugi - nowa postać i nowe przygody. Ale ta nowa postać jest dla mnie zupełnym zaskoczeniem, choć po kilku minutach 1 odcinka 2 sezonu sądzę, że atmosfera została zachowana. Zobaczę jak to dalej się będzie rozwijać.
  • 0

#77 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 10.07.2006 - |15:58|

Sezon drugi - nowa postać i nowe przygody. Ale ta nowa postać jest dla mnie zupełnym zaskoczeniem, choć po kilku minutach 1 odcinka 2 sezonu sądzę, że atmosfera została zachowana. Zobaczę jak to dalej się będzie rozwijać.

Oglądałeś dwa odcinki specjalne pomiędzy 1 i 2 sezonem?
Jezeli nie to zalecam ich oglądnięcie.
Nie bedzie takiego zdziwienia przy pierwszym odcinku 2 sezonu :)

#78 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 12.07.2006 - |08:45|

Niestety. Ale zauważyłem że są takowe. Jakbyś mógł mi na PM wysłać jakieś namiary (chodzi mi o nazwę takowych) będę wdzięczny.
  • 0

#79 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 12.07.2006 - |10:41|

Niestety. Ale zauważyłem że są takowe. Jakbyś mógł mi na PM wysłać jakieś namiary (chodzi mi o nazwę takowych) będę wdzięczny.

DOCTOR WHO CHILDREN IN NEED MINI-EPISODE (odcinek króciutki chyba 6 minutowy)

CHRISTMAS INVASION (odcinek nieco dłuższy niż standardowy odcinek - cos koło godziny)

Różnie są numerowane (1x13 i 14 lub 2x00 ) więc nie podaje numerków :)
Lepiej szukać po tytułach.

PS.
No i oczywiście przypominam, że będzie do sezonu 2 również odcinek specjalny - The Runaway Bride
a napisy sukcesywnie ukazują się na TT ;)

Użytkownik psjodko edytował ten post 12.07.2006 - |10:48|

#80 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 13.07.2006 - |12:13|

a napisy sukcesywnie ukazują się na TT

Dobrze ze tego nie czytalem w nocy bo caly dom smiechem bym obudzil :P

A tak pozatym, nowa panna przy doktorze to na 99% nie bedzie ta z odcinka 213 :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych