Skocz do zawartości

Zdjęcie

Magiczny deszcz?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
108 odpowiedzi w tym temacie

#61 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 02.03.2006 - |14:28|

To dlaczego nie zacząłeś ciąć?
Jak możesz pisać, że jedynym spełniającym wymogi brzytwy Ockhama jest wytłumaczenie, że Locke wszystko wie na temat pogody skoro:
1. na www.icm.edu.pl wszystkiego nie wiedzą
2. Locke nie ma prawdopodobnie odpowiedniej wiedzy, skoro całe życie był pracownikiem niewykwalifikowanym
3. Nic nie wiemy o jego podróżach w tropiki
4. Nic nie wiemy o tym, żeby ktokolwiek w tropikach posiadał umiejętności Locke'a
Co do mojej hipotezy:
1. Istnieje możliwość, że klimat na wyspie jest sterowany
2. Istnieje możliwość, że Locke wie coś na ten temat.
Co tu ciąć?

1. nie wiem co widzą tak i nie wiem dla czego mam się tym przejmować.
2. Locke w fabryce pudełek pracował jako regional collection supervisor. To nei jest pozycja dla pracownika niewykwalifikowanego.
3. Takich rzeczy można nauczyć się z książek lub programów telewizyjnych, a Locke pzrez czatry lata przykuty do wózka inwalidzkiego maił sporo czasu na takie jego marnowanie. Przypomnij sobie co mówi do przewodnika Walkabout - I probably know more than you on the subject. .
4. Na wyspie deszcz pada kilka razy dziennie i baczny obserwator, taki jak Locke moze się nauczuć rozpoznawac znaki popzredzajace descz.

Twoja hipoteza:
1. czy wiesz jak powstaje descz? Otóz para wodna rozpusscza się w powietrzy. Może jej się tylko rozpuścić określona ilosć w danej temperaturze. Gdy ta maksymalna ilosc zostanie osiągnieta osiąga się stan nasycenia. Jeżeli temperatura powietrza spadnie mieszanina powietrze-para wodna wchodzi w stan niestabilny gdyż stężenie jest wyższa niz krytyczna. Jej nadmiar musi się skroplić. Gdy kropelki staną się odpowiednio duże i ciążkei zaczynają opadać w postaci desczu lub mżawki. w pewnych warunkach mogą utrzymywać się w powietrzu w postaci mgły. Powstawanie deszczy tropikalnego jest podobne, ale ma zasięg bardziej lokalny. Skraplanie wody nie jest łatwym procesem. znacznie ułatwia go pojawienie sie w powietrzu zarodników, drobin materialnych, które mogą pomóc w skraplaniu. Były już próby wywoływania sztucznych deszczów gdy w wilgotnym, przesyconym powietrzy rozpylano drobne miał krzemionkowy. Wyniki były zniechęcające. Ale teoretycznie jest to możliwe. Konieczne jest tylko wywołanie w powietrzu stany nasycenia parą wodną. Obniżenie temperatury powietrza lub/i rozpylenie zarodników. Wytłumacz mi proszę jak według twojej teorii Dharma tego dokonuje. A może deszcze są wywływane przez system neiwiedzialnych spryskiwaczy?
2. bez względu czy Locke o tym wie czy nei techniczna realizacja tego jest praktycznie neimożiwa. ZObacz pwyżej.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#62 maslot

maslot

Starszy kapral

• VIP
  • 343 postów

Napisano 02.03.2006 - |18:22|

1. nie wiem co widzą tak i nie wiem dla czego mam się tym przejmować.
2. Locke w fabryce pudełek pracował jako regional collection supervisor. To nei jest pozycja dla pracownika niewykwalifikowanego.
3. Takich rzeczy można nauczyć się z książek lub programów telewizyjnych, a Locke pzrez czatry lata przykuty do wózka inwalidzkiego maił sporo czasu na takie jego marnowanie. Przypomnij sobie co mówi do przewodnika Walkabout - I probably know more than you on the subject. .
4. Na wyspie deszcz pada kilka razy dziennie i baczny obserwator, taki jak Locke moze się nauczuć rozpoznawac znaki popzredzajace descz.

1. To jest strona Uniwersystetu Warszawskiego. Zajmują się tam m.in. prognozowaniem pogody. Wcześniej cytowałem ich opinię, że prognozowanie pogody jest trudne, szczególnie w przypadku opadów wywołanych prądami konwekcyjnymi.
2. Nie pamiętam jakie miał stanowisko w fabryce pudełek. Na pewno pracował na kasie w supermarkecie.
3. Niektórych rzeczy nie można się nauczyć. Spróbuj nauczyć się podróżować w czasie. Poza tym co innego teoria, a co innego praktyka. Możesz skończyć bankowość, a nie odróżnisz oryginalnego dolara od podróbki.
4. Np. na niebie pojawia się napis "Będzie padać"? Ja mieszkam troszkę dłużej w Polsce i jakoś tego nie opanowałem.

1. czy wiesz jak powstaje descz? Otóz para wodna rozpusscza się w powietrzy. Może jej się tylko rozpuścić określona ilosć w danej temperaturze. Gdy ta maksymalna ilosc zostanie osiągnieta osiąga się stan nasycenia. Jeżeli temperatura powietrza spadnie mieszanina powietrze-para wodna wchodzi w stan niestabilny gdyż stężenie jest wyższa niz krytyczna. Jej nadmiar musi się skroplić. Gdy kropelki staną się odpowiednio duże i ciążkei zaczynają opadać w postaci desczu lub mżawki. w pewnych warunkach mogą utrzymywać się w powietrzu w postaci mgły. Powstawanie deszczy tropikalnego jest podobne, ale ma zasięg bardziej lokalny. Skraplanie wody nie jest łatwym procesem. znacznie ułatwia go pojawienie sie w powietrzu zarodników, drobin materialnych, które mogą pomóc w skraplaniu. Były już próby wywoływania sztucznych deszczów gdy w wilgotnym, przesyconym powietrzy rozpylano drobne miał krzemionkowy. Wyniki były zniechęcające. Ale teoretycznie jest to możliwe. Konieczne jest tylko wywołanie w powietrzu stany nasycenia parą wodną. Obniżenie temperatury powietrza lub/i rozpylenie zarodników. Wytłumacz mi proszę jak według twojej teorii Dharma tego dokonuje. A może deszcze są wywływane przez system neiwiedzialnych spryskiwaczy?
2. bez względu czy Locke o tym wie czy nei techniczna realizacja tego jest praktycznie neimożiwa. ZObacz pwyżej.

1. Uprzejmie dziękuję za ten wykład. Do zasiewania chmur stosuje się mieszaniny chlorku potasu i chlorku sodu (wcześniej suchy lud i jodek srebra). Wyniki są bardzo dobre, ale jest to rozwiązanie stosowane w ostateczności - ostatnio stosowane w Portugalii.
W kwestii manipulowania pogodą Dharma się ze mną nie kontaktowała, więc nie wiem, jak to robi, ale uważny widz zauważył w filmie instruktażowym, że m.in. tym się Dharma zajmowała.
2. Praktycznie jest to możliwe mniej więcej od lat 40 ubiegłego wieku.
  • 0

#63 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 02.03.2006 - |18:31|

1. To jest strona Uniwersystetu Warszawskiego. Zajmują się tam m.in. prognozowaniem pogody. Wcześniej cytowałem ich opinię, że prognozowanie pogody jest trudne, szczególnie w przypadku opadów wywołanych prądami konwekcyjnymi.
2. Nie pamiętam jakie miał stanowisko w fabryce pudełek. Na pewno pracował na kasie w supermarkecie.
3. Niektórych rzeczy nie można się nauczyć. Spróbuj nauczyć się podróżować w czasie. Poza tym co innego teoria, a co innego praktyka. Możesz skończyć bankowość, a nie odróżnisz oryginalnego dolara od podróbki.
4. Np. na niebie pojawia się napis "Będzie padać"? Ja mieszkam troszkę dłużej w Polsce i jakoś tego nie opanowałem.

1. Uprzejmie dziękuję za ten wykład. Do zasiewania chmur stosuje się mieszaniny chlorku potasu i chlorku sodu (wcześniej suchy lud i jodek srebra). Wyniki są bardzo dobre, ale jest to rozwiązanie stosowane w ostateczności - ostatnio stosowane w Portugalii.
W kwestii manipulowania pogodą Dharma się ze mną nie kontaktowała, więc nie wiem, jak to robi, ale uważny widz zauważył w filmie instruktażowym, że m.in. tym się Dharma zajmowała.
2. Praktycznie jest to możliwe mniej więcej od lat 40 ubiegłego wieku.

To teraz juz tylko musisz udowodnić w jaki sposód Dharma, przekazuje informacje o nadchodzacym deszczu Lockowi (także dla czego). Pominę juz rozpylenie zarodników.
  • 0
Genesis

#64 maslot

maslot

Starszy kapral

• VIP
  • 343 postów

Napisano 02.03.2006 - |19:36|

To teraz juz tylko musisz udowodnić w jaki sposód Dharma, przekazuje informacje o nadchodzacym deszczu Lockowi (także dla czego). Pominę juz rozpylenie zarodników.

Może nie musi przekazywać. Może jest jakaś reguła, którą Locke zna np. pada zawsze o 15:15, tylko b. skomplikowana, bo nikt inny jej nie zauważył.
  • 0

#65 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 02.03.2006 - |19:49|

Może nie musi przekazywać. Może jest jakaś reguła, którą Locke zna np. pada zawsze o 15:15, tylko b. skomplikowana, bo nikt inny jej nie zauważył.

Dali mu charmonogram deszczów. On się nauczył go na pamięć i teraz udaje mądrego. Możliwe? Możliwe, ale pamiętaj o brzytwie Okhama, od której zaczeliśmy ten spór (w końcu dyskusja z kimś, a już zaczynało mi się nudzić to forum).

Użytkownik Jonasz edytował ten post 02.03.2006 - |19:50|

• 0
Genesis

#66 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 02.03.2006 - |20:04|

Dali mu harmonogram deszczów. On się nauczył go na pamięć i teraz udaje mądrego. Możliwe? Możliwe, ale pamiętaj o brzytwie Okhama, od której zaczeliśmy ten spór (w końcu dyskusja z kimś, a już zaczynało mi się nudzić to forum).

• 0
Genesis

#67 arc

arc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • Miastoz kątowni

Napisano 02.03.2006 - |20:22|

Z pewnością pamiętacie sytuację jak LOCK klęczał nad włazem po śmierci Boone, zadając sobie pytanie DLACZEGO?!. I wtedy zapaliło się światło. I teraz pytanie: albo ktoś bacznie obserwuje wszystkie poczynania rozbitków, i w tym przypadku 'dał wiare Lockowi' (podejrzewam że gdyby światełko się zapaliło Lock zaprzestałby jakichkolwiek działań na wyspie - psycha by mu siadła ;) ). Drugim rozwiązaniem jest to iż Desmond (tak sie pisze?) przypadkiem zapalił światło - absurd, że akurat w tym momencie, gdy Lock klęczał... akurat... A może usłyszał Locka? - nie słyszał jak chcieli zbić szybkę a usłyszał głos ludzki.

Trochę z szedłem z głównego tematu, ale było to zamierzone żeby można było łatwiej zrozumieć, że tam bez przyczyn nic się nie dzieje. Niby czemu ktosiek który ich obserwuje (według mojej pierwszej koncepcji) nie dał znaku żeby jakiś naukowiec włączył deszcz - tak tak, wcisnął przycisk "DESZCZ" i zaczęło padać, albo wpisał 42 23 16 15 8 4. Może jest w tym głębszy sens? Może Dharma zauważyła iż Lock to człowiek kompetentny żeby zostać Fuhrerem. A chociażby dla tego że to on był przeciwnikiem 'łapania sygnałów radiowych', jako jedyny myśli racjonalnie, a jednocześnie wierzy - bo czym byłoby życie bez wiary?. Jest to niewątpliwie człowiek opanowany i inteligentny - a takiego człowieka trzeba ludzią.
Deszcz miał zrobić wrażenie na Boone`e, i zrobił - byli jak 'jeden mąż' takim tempem w 3 dni połowa rozbitków poszłaby za nim w ogień. To samo ma się polowań, rozumiem że jest w tym dobry itp itd, ale czy Sawyer z pistoletem w ręku nie będzie umiał zabić dzika? Potrafi, bystry z niego chłopak, ale jakoś mu to nie wyszło...

Oczywiście to co napisałem się nie sprawdzi... Takie mam przeczucie, ale przeczucie w tym przypadku akurat nie ma najmniejszego znaczenia. A dlaczego? Bo to LOST.

To taka moja mała refleksja na dzień dzisiejszy. (nie oglądałem jeszcze 2x15 - ciąga się :) )

Użytkownik arc edytował ten post 02.03.2006 - |20:23|

• 0

#68 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 02.03.2006 - |20:29|

Może Dharma zauważyła iż Lock to człowiek kompetentny żeby zostać Fuhrerem. A chociażby dla tego że to on był przeciwnikiem 'łapania sygnałów radiowych', jako jedyny myśli racjonalnie, a jednocześnie wierzy - bo czym byłoby życie bez wiary?. Jest to niewątpliwie człowiek opanowany i inteligentny - a takiego człowieka trzeba ludzią.

O Locku można wiele powiedzieć, napewno jednak nie to, że jest opanowany. On ma wielkie problemu z anger management.
  • 0
Genesis

#69 arc

arc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • Miastoz kątowni

Napisano 02.03.2006 - |20:35|

Other's mają ich zaatakować na 'dniach', a on siedzi na plaży i wpatruje się w morze :). Opanowany jest, a jeśli chodzi Ci o Charliego, to na Locka miejscu zrobiłbym dokładnie to samo, nawet mocniej. Wtedy puściły mu nerwy, a tak to nie pamiętam sytuacji kiedy byłby zestresowany. Taka aluzja: przekładają dynamit a Lock bawi się w operację BZZZZZZZZZ BZZZZZZZZZ :)

Użytkownik arc edytował ten post 02.03.2006 - |20:36|

• 0

#70 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 02.03.2006 - |20:55|

Other's mają ich zaatakować na 'dniach', a on siedzi na plaży i wpatruje się w morze :). Opanowany jest, a jeśli chodzi Ci o Charliego, to na Locka miejscu zrobiłbym dokładnie to samo, nawet mocniej. Wtedy puściły mu nerwy, a tak to nie pamiętam sytuacji kiedy byłby zestresowany. Taka aluzja: przekładają dynamit a Lock bawi się w operację BZZZZZZZZZ BZZZZZZZZZ :)

A rozwalanie naczyń w ostatnim epizodzie? Scena przy włazie po wypadku Boone, kiedy zapaliło sie swiatło. jeszcze parę innych. Tak się nei zachowuja ludzie opanowani. Zresztą w realu Locke brał udział w sesjach anger management, czyli miał z tym problem.
  • 0
Genesis

#71 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 02.03.2006 - |21:34|

A rozwalanie naczyń w ostatnim epizodzie? Scena przy włazie po wypadku Boone, kiedy zapaliło sie swiatło. jeszcze parę innych. Tak się nei zachowuja ludzie opanowani. Zresztą w realu Locke brał udział w sesjach anger management, czyli miał z tym problem.

Wg. mnie Lock miał z tym problemy, bo każdy z nas miałby z tym problemy jeśli jakiś stary zgred podpierniczył nam nerkę... nie? ale racja Lock niepowinnien się tak wściekać - ma żal do Jack'a ale niemoże go prowokować jakiś Inny, przecież to doprowadzi do jeszcze większego konfliktu między nim a Lock'iem!!!

It's not fair!!!
  • 0

Dołączona grafika

#72 maslot

maslot

Starszy kapral

• VIP
  • 343 postów

Napisano 02.03.2006 - |22:46|

Dali mu charmonogram deszczów. On się nauczył go na pamięć i teraz udaje mądrego. Możliwe? Możliwe, ale pamiętaj o brzytwie Okhama, od której zaczeliśmy ten spór (w końcu dyskusja z kimś, a już zaczynało mi się nudzić to forum).

Pamiętaj, że mamy dwie hipotezy: jedna mówiąca o prognozowaniu pogody przez Locke'a z bardzo dużą dokładnością, druga, że zna harmonogram. Za pierwszą przemawia wieloletnia praca w Biedronce, tudzież relaks przy Discovery Channel, za drugą to co widzieliśmy w serialu: Locke wiedział kiedy będzie padać, Locke chciał towarzyszyć czarnej chmurze w podróży do dziury, Locke upierał się przy wpisywaniu liczb. Nawet gdy Locke nie ma nic wspólnego z Dharmą - a myślę, że będzie jak w Cube i wszyscy będą mieli z nią coś wspólnego - to i tak pewnie istnieje jakiś schemat deszczów.
No i biorę teraz brzytwę i co przecinam?
Biedronka - Discovery - Lock-synoptyk
czy
Dharma - Orientation film - Meteorologia - deszcz - Locke (po)znający schemat deszczów
Myślę, ze tylko wielki miłośnik przyrody ulituje się nad Biedronką

Locke miał problemy z gniewem, ale - jak powiedział Sun, już ich nie ma. I to widać
  • 0

#73 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 02.03.2006 - |22:51|

O jakim harmonogramie mowa? Albo ktoś kontroluje pogodę (niby jak?), albo jest jak w Truman Show - wyspa mieści się pod jakąś kopułą.

Locke chciał towarzyszyć czarnej chmurze w podróży do dziury

Bo wiedział, że nic mu się nie stanie. Przeżył jedno spotkanie z potworem, "to było piękne" i chciał się przekonać co się stanie. Podobnie jak chciał wiedzieć co jest pod włazem i chce wciskać przycisk.
  • 0

#74 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 02.03.2006 - |23:12|

O jakim harmonogramie mowa? Albo ktoś kontroluje pogodę (niby jak?), albo jest jak w Truman Show - wyspa mieści się pod jakąś kopułą.

właśnie - jaki charmonogram i szczerze mówiąc to wątpię, żeby wyspa była pod kopułą, bo jak inaczej wpadłyby na nią 2 samoloty i 1 baloniarz (który tylko tak twierdzi i zarazem KŁAMIE)...
  • 0

Dołączona grafika

#75 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 02.03.2006 - |23:16|

To zbyt fantastyczne, w ramach fantastyczności serialu :D
  • 0

#76 maslot

maslot

Starszy kapral

• VIP
  • 343 postów

Napisano 03.03.2006 - |09:41|

Ja was lekko nie rozumiem. Łykacie czarną chmurę, ludzi-zombie, Liczby i inne rzeczy jak pelikany, a kontrolowania pogody - nie? To jest zbyt fantastyczne? Gdzie wy mieszkacie? Po drugiej stronie lustra?
  • 0

#77 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.03.2006 - |13:46|

No i biorę teraz brzytwę i co przecinam?
Biedronka - Discovery - Lock-synoptyk
czy
Dharma - Orientation film - Meteorologia - deszcz - Locke (po)znający schemat deszczów
Myślę, ze tylko wielki miłośnik przyrody ulituje się nad Biedronką

Locke miał problemy z gniewem, ale - jak powiedział Sun, już ich nie ma. I to widać

Nie bardzo wiem co masz na myśłi pisząc o biedronce, ale zasadniczo twoja ocena jest słuszna. mamy dwie teorie - nazwijmy je naturalną i sterowaną. Dla mnie ta pierwsza jest lepsza, gdyz juz nie wymaga dalszych wyjaśnień. deszcz pada bo jest taka jego natura. Nie ma dalszych pytań.

W teorii deszczow sterowanych, choc znanmy założenia technologiczne wywoływania deszczu ciagle nie wiemy w jaki sposób jest to realizowane. Jest jeszcze drugie pytanie, być może wazniejsze Po co Dhramie, deszcz padajacy w określonych godzinach.
  • 0
Genesis

#78 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 03.03.2006 - |14:03|

Ja was lekko nie rozumiem. Łykacie czarną chmurę, ludzi-zombie, Liczby i inne rzeczy jak pelikany, a kontrolowania pogody - nie? To jest zbyt fantastyczne? Gdzie wy mieszkacie? Po drugiej stronie lustra?

Popieram. :)
  • 0

#79 Corristo

Corristo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów
  • MiastoChrzanów

Napisano 03.03.2006 - |14:40|

A czy system alarmony nie jest fanastyczny?

Użytkownik Corristo edytował ten post 03.03.2006 - |14:41|

• 0
4 8 15 16 23 42

#80 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.03.2006 - |14:41|

A czy system alarmony nie jest fanastyczny?

To zależy jak jest wykonany.
  • 0
Genesis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych