To dlaczego nie zacząłeś ciąć?
Jak możesz pisać, że jedynym spełniającym wymogi brzytwy Ockhama jest wytłumaczenie, że Locke wszystko wie na temat pogody skoro:
1. na www.icm.edu.pl wszystkiego nie wiedzą
2. Locke nie ma prawdopodobnie odpowiedniej wiedzy, skoro całe życie był pracownikiem niewykwalifikowanym
3. Nic nie wiemy o jego podróżach w tropiki
4. Nic nie wiemy o tym, żeby ktokolwiek w tropikach posiadał umiejętności Locke'a
Co do mojej hipotezy:
1. Istnieje możliwość, że klimat na wyspie jest sterowany
2. Istnieje możliwość, że Locke wie coś na ten temat.
Co tu ciąć?
1. nie wiem co widzą tak i nie wiem dla czego mam się tym przejmować.
2. Locke w fabryce pudełek pracował jako regional collection supervisor. To nei jest pozycja dla pracownika niewykwalifikowanego.
3. Takich rzeczy można nauczyć się z książek lub programów telewizyjnych, a Locke pzrez czatry lata przykuty do wózka inwalidzkiego maił sporo czasu na takie jego marnowanie. Przypomnij sobie co mówi do przewodnika Walkabout - I probably know more than you on the subject. .
4. Na wyspie deszcz pada kilka razy dziennie i baczny obserwator, taki jak Locke moze się nauczuć rozpoznawac znaki popzredzajace descz.
Twoja hipoteza:
1. czy wiesz jak powstaje descz? Otóz para wodna rozpusscza się w powietrzy. Może jej się tylko rozpuścić określona ilosć w danej temperaturze. Gdy ta maksymalna ilosc zostanie osiągnieta osiąga się stan nasycenia. Jeżeli temperatura powietrza spadnie mieszanina powietrze-para wodna wchodzi w stan niestabilny gdyż stężenie jest wyższa niz krytyczna. Jej nadmiar musi się skroplić. Gdy kropelki staną się odpowiednio duże i ciążkei zaczynają opadać w postaci desczu lub mżawki. w pewnych warunkach mogą utrzymywać się w powietrzu w postaci mgły. Powstawanie deszczy tropikalnego jest podobne, ale ma zasięg bardziej lokalny. Skraplanie wody nie jest łatwym procesem. znacznie ułatwia go pojawienie sie w powietrzu zarodników, drobin materialnych, które mogą pomóc w skraplaniu. Były już próby wywoływania sztucznych deszczów gdy w wilgotnym, przesyconym powietrzy rozpylano drobne miał krzemionkowy. Wyniki były zniechęcające. Ale teoretycznie jest to możliwe. Konieczne jest tylko wywołanie w powietrzu stany nasycenia parą wodną. Obniżenie temperatury powietrza lub/i rozpylenie zarodników. Wytłumacz mi proszę jak według twojej teorii Dharma tego dokonuje. A może deszcze są wywływane przez system neiwiedzialnych spryskiwaczy?
2. bez względu czy Locke o tym wie czy nei techniczna realizacja tego jest praktycznie neimożiwa. ZObacz pwyżej.

Logowanie »