Skocz do zawartości

Zdjęcie

Replikatory

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
171 odpowiedzi w tym temacie

#61 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.10.2006 - |22:42|

to ciekawe, że pajaki przybrały ludzką formę z nanitów, a nie jak ty podajesz, formę robota...

#62 Nosfi

Nosfi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 122 postów
  • MiastoŚwinoujście

Napisano 25.10.2006 - |23:46|

Ja tam dokładnie nie pamiętam bo to daaawno było :)

Ale jeśli mnie pamięć nie myli to Asgard (A.) walczyli z Replikatorami (R.), poprosili SG1 o pomoc (nawet kilka razy), R. nawet dotarli na ziemię (3x22-4x01), później SG1 trafia na Reese, okazuje się, że jest ona robotem (córką) jakiegoś gościa i że potrafi tworzyć R.. Po walce SGC oddaje Reese do badań A..

W odcinku z Reese w SGC możemy zauważyć jak "dziewczyna" tworzy R. - "przetapia" materiały w jej posiadaniu na "klocki", z których składają się R.. W tym samym odcinku dowiadujemy się jak Reese powstała, i nie pamiętam aby coś tam było wspomniane o Pradawnych, ale oczywiście mogło mi coś umknąć (w tym lub w następnych odcinkach)...

R. atakują Asgard, natrafiają na "ciało" Reese i wszelkie ślady o niej i tak powstaje ludzka forma R..

Nie pamiętam sytuacji z R. w SGA, ale zaraz zasiadam do oglądania powtórnego wszystkich 3 sezonów :)
  • 0
... And They Have A Plan ...

... cokolwiek by nie było to i tak będzie ...

#63 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 26.10.2006 - |06:07|

z nanitów? a na co rozsypywały się po użyciu broni pradawnych? nie rozpadały sie na pojedyńcze mikroskopijne nanity... tylko na małe bloczki z neutrinum.
  • 0

#64 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 26.10.2006 - |10:28|

a czy replikatory, osiagnawszy odpowiedni stopien rozwoju, nie mogly tworzyc nanitow?

ja tez nie do konca rozumiem replkatory w naszej galaktyce a w Pegazie i koneksje miedzy nimi. moze nieuwaznie ogladalam, ale siostra ma takie same wrazenia. te z Pegaza wydaja sie zostac stworzone do ludzkiej formy, z nanitow wlasnie. te, z ktorymi walczy Asgard sa prymitywniejsze, buduja sie na podstawie dostepnych materialow (i np te w ruskiej lodzi podwodnej zardzewieja ) i dopiero ewoluuja, dzieki technologii asgardu.
czy to znaczy, ze najpierw byly zaawansowane replikatory w galaktycz pegaza, zneutralizowano je, i dopiero Reese je odtworzyla ? czy jak?
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#65 kamkaw

kamkaw

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoTrzebinia

Napisano 26.10.2006 - |11:26|

a czy replikatory, osiagnawszy odpowiedni stopien rozwoju, nie mogly tworzyc nanitow?

ja tez nie do konca rozumiem replkatory w naszej galaktyce a w Pegazie i koneksje miedzy nimi. moze nieuwaznie ogladalam, ale siostra ma takie same wrazenia. te z Pegaza wydaja sie zostac stworzone do ludzkiej formy, z nanitow wlasnie. te, z ktorymi walczy Asgard sa prymitywniejsze, buduja sie na podstawie dostepnych materialow (i np te w ruskiej lodzi podwodnej zardzewieja ) i dopiero ewoluuja, dzieki technologii asgardu.
czy to znaczy, ze najpierw byly zaawansowane replikatory w galaktycz pegaza, zneutralizowano je, i dopiero Reese je odtworzyla ? czy jak?

Tak replikatory w pegazie ewoluowały do formy ludzkiej... pradawni je 'prawie' zniszczyli a w naszej gali pradawny stworzył androida (nie z nanitów) ale z opcją tworzenia bloków połączonych tunelami kironowymi :D coś na styl nanitów.... wydaje mi sie że te nanity zawierają te tunele o których thor mówił w s04e01(small victories) Ale skutek ewolucyjny jest taki sam (formy ludzkie z nanitów) bo to jest idealna i ostateczna forma :D
  • 0
████████████████████████
Rip SG-1

#66 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 04.11.2006 - |03:05|

Wątpie, by taka była historia Replikatorów. Z teog co wiemy, Pradawni po prostu kombinowali przy replikatorach. Ale czy je stworyzli-to już inna hisotria. Moze ktos im pomógł. Może odkryli je gdzieś. Poza tym wypadałoby przypomniec, ze w naszej galaktyce nie było śladu po replikatorach oprócz Reese. Bardziej skłanaiam sie do teorii, ze pradawni znalezli na jakiejś planecie człon replikatora, zrobili z nich to co zrobili, a co potem i tak sie stało z pomoca asgardu. End of story, Replikatory nie sa od pradawnych (i zanda historyjka mnie nie przkeona, nawet ta od scenarzystów, bo scenarzysci sa gópi i zrobili z Pradawnych bande przygłupich startrekowców :P )
  • 0

#67 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 04.11.2006 - |11:20|

ale przecież to że replikatory nanitowe stworzyli pradawni, było wyraźnie powiedziane (cały odcinek o tym był) więc wtf?
  • 0

#68 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 04.11.2006 - |12:13|

Oczywiście, ale nie musieli od początku do końca stworzyć replikatorów. Równie dorbze mogli znaleźć nanity albo ktoś pomógł im w tym, tylko ze Pradawni byli durniami i ponownie ich ingerencja stworzyła wielkie paskudztwo. Przecież tak naprawdę nie wiemy, jak powstali Asuranie. Wiemy tylko tyle, ze Pradawni robili jajo z nanitami, stworzyli Asuran a potem chieli ich zniszczyć. Nigdzie nie jest powiedziane, że nie korzystali z wczesniejszych odkyc. Jak dla mnie to ta cała sprawa wygląda na próbe wykorzystania technologii obcej Pradawnym. Chcieli wykorzystac Replikatory do walki z Wraith, ale się przrliczyli i ich "ulepszona" wersja sie na nich wkurzyła. Bo powiedzcie mi-jaki inzynier przeoczyłby chęć mordu własnych stwórców w programie? poza tym Replikatory znane z asgard sa zupełnie inne niż asuranie, nie mają wiedzy Pradawnych.
  • 0

#69 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 04.11.2006 - |12:38|

Zarrow moze obejrzysz wszystko jeszcze raz po piszesz bzdury...

Nanity nie wkurzyły się na prawdawnych (bo nie mogły!) i miały blokade - nie mogły atakować pradawnych (w Return zdjęli tą blokadę dzięki McKay'owi),
Prawdawni poprostu zrozumieli że nanity nie są taką bronią jakiej oczekiwali i że wcale nie rozwiążą ich problemu więc postanowili je zniszczyć.

Jest wyraźnie powiedziane że postanowili i zbudowali małe nanity do walki z Wraith (a nie ze wykorzystali inna technologie, btw czyją niby? w Pegazie byli tylko oni, waith i prymitywni ludzie zasiedleni przez nich)

A replikatory z drogi mlecznej nie mają wiedzy pradawnych bo Reese jej nie miała (to chyba logiczne...) !
  • 0

#70 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 04.11.2006 - |16:45|

Nic w tej historii nie jest logiczne. Trzymała się kupy, dopóki nie odkryto Reese, a już całkiem sie rozsypała, kiedy weszły rewelajce z Atlantis. The point is, that Ancient have developed nanits. Ale nic poza tym. Skąd kurna więc sie wzieły człony? Och, rozumiem, to zabawki Reese, jasne. Zrobiła sobie pajaki, których nie umiała kontroolowac bo "było ich za dużo".

To oczywiste, że w thhcnologii repliaktorów jest coś, co sprawiło, ze są nieprzewidywalne i groźne. Reese nie była w stanie kontrolowac swoich "zabawek", logiczne jest wiec załozenie, ze nie mogła, bo była jej obca taka wiedza. Nanity to wytwór pradaqwnych, podobnie jak dążnosć replikatorów do formy humanoidalnej, ale reszta nie ejst wyjasniona. A poza tym w rzecoznych odcinkach powiedizano jak pwostali Asuranie. End of story.
  • 0

#71 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 05.11.2006 - |12:19|

Nic w tej historii nie jest logiczne. Trzymała się kupy, dopóki nie odkryto Reese, a już całkiem sie rozsypała, kiedy weszły rewelajce z Atlantis. The point is, that Ancient have developed nanits. Ale nic poza tym. Skąd kurna więc sie wzieły człony? Och, rozumiem, to zabawki Reese, jasne. Zrobiła sobie pajaki, których nie umiała kontroolowac bo "było ich za dużo".
To oczywiste, że w thhcnologii repliaktorów jest coś, co sprawiło, ze są nieprzewidywalne i groźne. Reese nie była w stanie kontrolowac swoich "zabawek", logiczne jest wiec załozenie, ze nie mogła, bo była jej obca taka wiedza. Nanity to wytwór pradaqwnych, podobnie jak dążnosć replikatorów do formy humanoidalnej, ale reszta nie ejst wyjasniona. A poza tym w rzecoznych odcinkach powiedizano jak pwostali Asuranie. End of story.

"Nic w tej historii nie jest logiczne. Trzymała się kupy, dopóki nie odkryto Reese" - wcale nie. Jak dal mnie jest to bardzo logiczna wersja - chyba jedna z niewielu w tym serialu. Mamy wreszcie początek historii replikatorów - wiemy, że powstały jako wynik działania Pradawnych, potem wymknęły się spod kontroli, stąd próba zniszczenia ich przez twórców. Jeden z nich jakimś sposobem dostał siędo naszej galaktyki tworząc pająki, które z powody błędu zaczęły się rozmnażać i niszczyć inne galaktyki. Aż do momentu spotkania z SG1. I tu ich historia w naszej galaktyce dobiegła końca. Pozostały jeszcze te w Pegazie do załatwienia.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#72 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 05.11.2006 - |14:07|

małe nieścisłości:
1. Nanity nie wyknęły się spod kontroli, tylko jak pisałem wyżej poprostu nie spełniały powierzonej roli i przerażały pradawnych, więc je zniszczyli (nie mogły wymknać sie spod kontroli bo miały blokadę)
2. Reese nie była nanitowym replikatorem! Była androidem stworzonym prawdopodobnie przez pradawnego.
3. Replikatory nie zaczęły zabijać i mnożyć sie w wyniku błędu! Reese wyraźnie mówi, że ludzie bali sie pająków i zaczęli je zabijać (bo ona sama nie mogła ich do końca kontrolować z powodu ich ilosci). Wiec ona nauczyła je walczyć i rozmnażać się.

jak ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwosci to radze obejrzeć wszystkie odcinki z replikatorami po raz kolejny, zanim zaczniecie znowu pisać bzdury....
  • 0

#73 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 05.11.2006 - |14:22|

1. Nanity nie wyknęły się spod kontroli, tylko jak pisałem wyżej poprostu nie spełniały powierzonej roli i przerażały pradawnych, więc je zniszczyli (nie mogły wymknać sie spod kontroli bo miały blokadę)

po co niszczyc coś, nad czym ma sie kontrole?
Pradawni właśnie utracili kontrolę i dlatego je próbowali zniszczyć...

utrata kontroli, to nie to samo, co zmiana zapisów bezpieczeństwa....

2. Reese nie była nanitowym replikatorem! Była androidem stworzonym prawdopodobnie przez pradawnego

skoro nie była z nanitów, to dlaczego replikatory przybrały ludzką forme z nanitów, a nie z większych części?

3. Replikatory nie zaczęły zabijać i mnożyć sie w wyniku błędu! Reese wyraźnie mówi, że ludzie bali sie pająków i zaczęli je zabijać (bo ona sama nie mogła ich do końca kontrolować z powodu ich ilosci). Wiec ona nauczyła je walczyć i rozmnażać się.

ona od początku napisała im podstawowy program:
replikój się, chroń mnie (reese), broń się... replikatory to nic ponad to....
Resztę komend wydawała im Reese, ale tylko do czasu... potem ich ilość była za duża i te dwie komendy - replikuj się, broń sie - wzięly górę... i tyle. Reese została wyłączona, replikatory odeszły..

Użytkownik Toudi edytował ten post 05.11.2006 - |14:24|

#74 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 05.11.2006 - |18:34|

1. ludzkie replikatory z naszej galaktyki nie były z nanitów, tylko z małych klocków z neutrinum
2. przybrały ludzką formę po spotkaniu z Reese (bo uznały tą formę za najdoskonalszą, jak zresztą tez nanity z pegaza)
  • 0

#75 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.11.2006 - |18:37|

Czy nanity nie są małymi klockami?
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#76 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 05.11.2006 - |19:00|

Nadal nikt nie podważył teorii, że pradawni bazowali na czyichś osiagnieciach. brawo. Nie ma to jak dyskusja do rzeczy.

Ja proponuje założyć, ze hisotria replikatorów nie jest taka prosta, jak by sie mogło wydawać. Odnosze sie, to rpawda, do niejasnych rpzesłanek, ale im ufam-replikatory, które znamy z Atlantis czy SG mają inne pochodzenie, niz "od pradawnych". Co to, wsyzskto co ejst we wszehcświeic emusi od nich pochodzić? Ktoś inny nie mógł ich zbudowac? A może same ewoluowały? Bo co to za głupie założenie, ze każda forma życia musi miec postac biologiczną?

Na dzień dzisiejszy niee jestescie w stanie udowodnic, ze Pradawni nie sugerowali sie zadnym znaleziskiem ani odkryciem, nie korzystali z czyjejś pomocy etc.

Żeby zobrazować mój tok myslenia posłuzę sie taką metaforką. Wyobraźmy sobie, ze zamiast Atlantis oglądamy jak jakiś fizyk z post-apokaliptycznej przyszłości odkrywa timemashine i przenosi sie w czasy swoich przodków, o których mówi "Pradawni". Laduje w 1948, w ZSRR w sam raz, by być swiadkiem detonacji pierwszej radzieckiej bomby nuklearnej. Teraz, ponieważ nie ma o przesłzosci żadnego pojecia, wysnuwa wniosek, że to Ruscy wynaleźli atomówki, bo przeciez "widział to na własne oczy". No niby tak. W dodaktu sami rosjanie go zapewniaja, ze bomba jak tez reaktory atomowe to wyłączna zasługa przodujacej nauki radzieckiej, wytworu swiata idealnego, który nastał dzięki Leninowi. Teraz fizyk wraca do swoich, odległych czasów i mówi wszystkim:
Hej, słuchajcie, widziałem Pradawnych. To oni zrobili atomówki. Pytanie-dlaczego ich juz nie ma.
Odpowiedź: eee, widocznie obróciła sie ta wiedza przeciwko im"
All wrong. Ruskich zbombardowali amerykanie w czasie kryzysu Kubanskiego. Co, jak dlaczego-to inna historia. The point is, ze to amerykanie wpadli na bombę A i pierwsi ja mieli, a ZSRR im podchrzaniło pomysł szpiegami.

Ale naukowiec w swoich czasach bedzie twierdził, ze to Rosjanie mieli bombę i nikt inny, bo sam nie widział czegoś innego, a oni sami to skrupulatnie potwierdzili.

Nie mamy żadnych dowodów na to, ze Pradawni nie korzystali z czyjejś wiedzy i ze replikatory w całosci są ich wymysłem tak samo jak nie mamy zandych dowodów na poparcie tezy, ze stworzyli asgard. Alleluja, objawiłem wam mój punkt widzenia.

Użytkownik Zarrow edytował ten post 05.11.2006 - |19:02|

• 0

#77 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 05.11.2006 - |21:08|

Nie mamy żadnych dowodów na to, ze Pradawni nie korzystali z czyjejś wiedzy i ze replikatory w całosci są ich wymysłem tak samo jak nie mamy zandych dowodów na poparcie tezy, ze stworzyli asgard. Alleluja, objawiłem wam mój punkt widzenia.

i vice versa, ty też nie maż dowodów, że to nie pradawni zbudowali replikatory....

na dodatek za twoją tezą nie ma jakichkolwiek przesłanek....

a co do bomby atomowej, to skąd wiesz, że USA miało ja pierwszą? bo wygrało wojnę i tak powiedziało? bo jako pierwszy i do tej pory jedyny kraj zrzuciło ją na cywili... piękne przesłanki..

A może to Niemcy mieli pierwsi taką bombę? co? przecież też pracowali na tym....

Użytkownik Toudi edytował ten post 05.11.2006 - |21:09|

#78 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 05.11.2006 - |22:14|

a co do bomby atomowej, to skąd wiesz, że USA miało ja pierwszą? bo wygrało wojnę i tak powiedziało?

A może to Niemcy mieli pierwsi taką bombę? co? przecież też pracowali na tym....

Z tego co pamiętam z jednego z programów historyczny na Discovery z tego roku to jak się okazało z odtajnionych dokumentów właśnie niemcy zbudowali jak pierwsi coś co można by nazwać reaktorem atomowym. A nie USA które bazowało i wykorzystało między innymi niemieckie badania.

Wracając do sedna sprawy @Zarrow z tego co pamiętam to było powiedziane w tym odcinku w którym pokazano jak statki Pradawnych usiłują zniszczyć replikatory ,że to oni stworzyli replikatory.
I nie było tam wspomniane ani słowem ,że bazują czy w jakikolwiek sposób korzystają z dokonań innej rasy przy tworzeniu replikatorów.
Więc nie ma co sobie tworzyć domysłów, naciąganych teorii tylko pozostać przy tym co wiemy na pewno.

Użytkownik biku1 edytował ten post 05.11.2006 - |22:15|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#79 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 05.11.2006 - |22:25|

Pfff. Booooring. Gdyby tak zostawac przy wszystkim, to byśmy wielu pomysłów w SG eei zobaczyli. Tak wogóle, to tego serialu by nie błyo, bo w filmie wszystko było inaczej... Do kitu argumenty dajecie. Wszysktie można reversować.

Co do szkopów-nie, nie zrobili bomby. Tak, zrobili REAKTOR GAMMA. Czyli coś co całkowicie ich przerastało i spowodowało, ze jakies 99% personelu pracujacego przy tym ustrojstwie wykitowało na chorobe popromienną. I amerykanie tak bardoz od nich zżynali, ze dopiero dzisaj sie okazuje, po odtajnieniu prac niemcow, co tkak narpawde Heisenberg konstruował. No swietny argument, brawo kurde. Radze dlaje słuchac discovery channel.
Amerykanie stowryzli bombę, koneic kropka. Niemcy nie mieli na to szans, bo koncentrowali sie na zupełnie innych projektach, a sam Heisenberg sabotował projekt. End of stroy.

A tak na marginesie, to takie to odtajnienie, że wiadomo o tym od dwudziestu lat. Geee, ale ten discovery channel madry.

Użytkownik Zarrow edytował ten post 05.11.2006 - |22:27|

• 0

#80 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.11.2006 - |22:37|

Może i mądry ale nie na czasie. Bodaj dwa lata temu odkryto, że na południe od Berlina przeprowadzono w czasie wojny próbę jądrową. Zeszklone podloże, ślady promieniowania i lej widoczny na zdjęciu satelitarnym stanowczo wskazują na to, że Niemcy niezależnie stworzyli bombę, tylko nie mogli zrobić następnych, bo SOE zatopiło oczekiwaną dostawę D2O z Norwegii. Teraz możemy postawić kropkę.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 05.11.2006 - |22:37|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych