Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rome

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
199 odpowiedzi w tym temacie

#61 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 08.05.2006 - |09:51|

Powiem krótko. Rome - to ciekawa opowieść o realiach cesarstwa rzymskiego w momencie wielkich przemian społeczno - politycznych. Kończy się czas republiki, a zaczyna okres panowania cesarzy, którzy nota bene doprowadzili ten kraj do upadku, szczególnie pod koniec II i III wieku. Ale to przyszłość Rzymu.
Czasy Cezara - nie były spokojne i raczej to co Cezar widział w swoim geniuszu (potrzeba silnmego władcy) - nie podobało się tym, którzy bali się utracić swoją władzę. Ale jak to zawsze bywa osobiste waśnie i zawiści zawsze są na pierwszym miejscu. Nawet scena zawiązywania spisku - jest pokazana jako walka o cesarstwo, choć tak naprawdę więcej w niej osobistych animozji, niż troski o państwo.
A co do realności. No cóż. Nie oszukujmy się. Rzym nie był słodkim dzieckiem. Działy się tam różne rzeczy, choć dla nas czasami dziwne lub barbarzyńskie. Dla nich to była normalka.

Użytkownik jack edytował ten post 08.05.2006 - |09:53|

• 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#62 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 08.05.2006 - |20:26|

DanielP: Rome, serial pokazujacy realia czasow w ktorych sie akcje rozgrywa, ktory pokazuje kulisy (na podstawie opowiesci o dwoch zolnierzach) przejecia wladzy przez Cezara nie jest serialem Historycznym? To co w takim razie jest serialem historycznym? :o Bo jesli ROme nie wchodzi w ta kategorie wedlog ciebie to taka kategoria nie istnieje ;)

No chyba nie sadzisz, ze Titus Pullo byl postacia historyczna i ze to przez niego doszlo do tego calego zamieszania ? Nie mowiac juz o dziecku Kleopatry :)
To serial falularny, tyle ze w tamtejszych realiach. Oczywiscie najwazniejsze fakty historyczne zgadzac sie musza (bo jesli nie, to juz by bylo fantasy, hehe). Serial historycfzny jest wtedy, kiedy postacie i wydarzenia odpowiadaja biegowi historii. W ROME niekoniecznie tak jest.
  • 0

#63 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.05.2006 - |20:31|

Serial historyczny nie musi opowiadać o losach bohaterów autentycznych ważne żeby był osadzony na tle historycznym i wydarzeniach, które naprawdę miały miejsce. Ztego co wiem Rome jest właśnie takim serialem. A powiedz mi czy wszystkie postaci w powieściach H. Sienkiewicza to postaci autentyczne?? Chyba nie a ksiązki te są uznawane za powieści historyczne.

A zdaje mi się, że Titus Pullo to jest postać historyczna, tak przynajmniej wyczytałam tutaj

Użytkownik Wraith edytował ten post 08.05.2006 - |20:38|

• 0

#64 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 08.05.2006 - |20:48|

A zdaje mi się, że Titus Pullo to jest postać historyczna, tak przynajmniej wyczytałam tutaj

Ooo faktycznie :)
Szkoda ze nie napisali, ze kręcił z Kleopatra ;)

Dla mnie to serial fabularno-obyczajowo-kostiumowy.
Tresci naprawde historycznych az tak wiele w nim nie ma (tylko glowne wydarzenia).
Pokazuje glownie zycie - czyli "obyczajówka".
  • 0

#65 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.05.2006 - |20:58|

Pisząc o filmie historycznym, warto zdefiniować pojęcie, którym się posługujemy. Zdaniem Janusza Tazbira, wyrażonym niegdyś w dyskusji w redakcji miesięcznika "Kino": "Na film historyczny składają się wydarzenia przełomowe, występowanie obok bohaterów fikcyjnych postaci znanych, pogląd na historię narodu w tym okresie, określona historiozofia, wreszcie to, co by dawało możność konfrontacji wizji zawartej w filmie z wizją, którą odbiorca wyniósł ze szkoły, powieści historycznej, z innych środków przekazu".

Wg tego cytatu film historyczny osadzony jest w tle autentycznych wydarzeń, a obok postaci historycznych występują postaci fikcyjne. Również wątki fikcyjne przeplatają się z faktami.
Nadal Rome jest dla ciebie fabularną obyczajówką?? Jasne obyczajowy jest, ale nie mozna powiedzieć, że ten serial nie jest historyczny.
  • 0

#66 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 13.05.2006 - |11:16|

Uffff serial za mną i powiem ... świetny. Najlepszy odcinek to przedostatni jak Pullo walczył na arenie gladiatorskiej a potem okrzyki: "Trzynasty, trzynasty" ... ehh aż się łezka zakręciła :)

Koniec troszke cienki, aczkolwiek zgodny ze historią :/. Najlepiej na końcu wyszedł chyba tylko Pullo.

A teraz pytanie do będących w temacie histori: jakie potem były kolejne wydarzenia wg histori bezpośrednio po zabójstwie Cezara ?

PS. Kleopatra była brzydka, najbrzydsza chyba ze wszystkich aktorek jakie kreowały tę postac :/
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#67 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 16.05.2006 - |21:07|

mi osobiscie Rome rowniez bardzo przypadl do gustu, wlasnie dlatego, ze nie przebiera w srodkach i pokazuje ostro i wyraznie rzeczy, ktore w innych historiach sa zwykle zawoalowane.
Rome to nie serial familijny, raczej dla doroslej publiki.
ale z ta realistycznosia troche bym jednak uwazala. sa w Rome drobne przeklamania. tzn nie wszystko wygladalo wowczas tak, jak to film pokazuje :) wiec czy jest to serial historyczny, czy nie?
imho, tak - tak samo, jak Potop czy Quo Vadis Sienkiewicza jest powiescia historyczna. :)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#68 Marlowe

Marlowe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 16.05.2006 - |21:36|

A teraz pytanie do będących w temacie histori: jakie potem były kolejne wydarzenia wg histori bezpośrednio po zabójstwie Cezara ?

Z ważniejszych to kolejna wojna domowa - Marek Antoniusz z Oktawianem przeciwko mordercom Cezara ich zwycięstwo, potem rozprawa Oktawiana z Markiem i Oktawian zostaje pierwszym cesarzem Rzymu. Jesli się nie mylę.
  • 0

#69 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 01.06.2006 - |15:44|

Niebawem czyli 25 sierpnia ukaże się u nas na dvd ,,Rzym" - sezon 1 a w nim:
- sceny niewykorzystane w filmie,komentarze twórców filmu, galeria zdjęć,reportaże "Powstanie Rzymu", "Kiedy w Rzymie..."
Wszystko na 6 płytach z dźwiękiem DD 2.0.

Użytkownik biku1 edytował ten post 01.06.2006 - |15:45|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#70 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 01.06.2006 - |16:12|

Niebawem czyli 25 sierpnia ukaże się u nas na dvd ,,Rzym" - sezon 1 a w nim:
- sceny niewykorzystane w filmie,komentarze twórców filmu, galeria zdjęć,reportaże "Powstanie Rzymu", "Kiedy w Rzymie..."
Wszystko na 6 płytach z dźwiękiem DD 2.0.

Nie wiem czy śmiać się czy płakać :wacko: .
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#71 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów
  • Miastoz pokładu Slave - I

Napisano 01.06.2006 - |16:35|

Serial genialny , osobiście bym sie spierał czy Rzym w okresie swojej świetności był miastem dwupiętrowych ( w porywach trójpiętrowych ) budynków ;) Cóż , odcinki świetne , szkoda że tak pominięto rozgrywki batalistyczne ( rozległe ) na rzecz kameralnego serialu telewizyjnego . A i zakończenie zasmuca , bo mimo wszystko chciałoby sie zmienić historię - dramatyczna scena smierci Cezara :(
  • 0
" 4400 " --> poziom serii wprost proporcjonalny do ilości postów osób nią zainteresowanych

= Teoria Prawdy Telewizyjnej =

#72 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 05.06.2006 - |10:09|

To nie jest kostiumowo przygodowe kino w sosie starożytnego Rzymu tylko jak najbardziej wierna realcja z wojny domowej, upadku republiki.

Wierna? :lol:
Jak zwykle przesadzasz. Tak wierna jak nazwanie małego Oktawiusza Oktawianem :lol:
Owszem jak dotychczas jest to to najlepsze odtworzenie Rzymu w serialach. Ale są też błędy jak w pozostałych serialach historycznych.
  • 0

#73 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 05.06.2006 - |12:03|

Ujmę to tak. Po angielskim serialu "Ja Klaudiusz" jest to druga co do jakości wersja dotycząca starożytnych czasów. Do tego dołożę i Aleksandra, który choć nie zachwycił pod względem fabuły, to jednak zawierał dużo elementów historycznych.
Ale wracając do Rzymu. Jest wiele filmów o historycznych czasach Rzymu. W każdym z nich jest mniej lub więcej zafałszowań, które zostały potraktowane jako "uproszczenia na potrzeby filmu" <_< :> . Rzym ma wiele takich uproszczeń, choć biorąc pod uwagę atmosferę i swoisty "romantyzm" tamtych czasów - to jest naprawdę dobrze zrobiony film. Pokazanie zawiłości polityki, różnego rodzaju spiski, pomysły i także geniusz Cezara na tle życia miasta jest ok. Po raz pierwszy także bez słodyczy pokazane jest życie ludzi z innych klas społecznych, nie tylko arystokracji czy też dworu (jak to mamiejsce we wspomnianym Klaudiuszu).
Ale.... jest jak mówiłem wiele różnych dziwnych scen i rzeczy, jak choćby legiony, walki ze zdrajcami, czy też Kleopatrę z jej dworem egipskim. Hm to raczej naprawdę wielkie uproszczenie.
Ale z drugiej strony kto tak naprawdę zadaje sobie pytanie o historyczność dobrego filmu???
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#74 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 08.06.2006 - |17:34|

23 czerwca o godzinie 21 HBO2 rozpocznie maraton serialu Rzym. Tego dnia zostanie pokazanych pierwszych sześć odcinków serialu. 24 czerwca stacja pokaże kolejne odcinki Rzymu. Jak informuje HBO, maraton serialu to odpowiedź na zapotrzebowanie ze strony widzów.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#75 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 05.07.2006 - |19:24|

Po pierwsze, popieram to, co napisał Quendi w polemice z Wraith :) Widocznie pani Wraith, albo niedorosła do takiego poważnego, dorosłego i brutalnego serialu, albo może mocno konserwatywne poglądy na świat odbierają całą przyjemność. A szkoda, bo serial jest na 100% wart obejrzenia :D

Po drugie, wreszcie obejrzałem cały ten serial i jestem wprost zachwycony :D Coś fantastycznego! Jak dotychczas najlepsze odwzorowanie starożytnego Rzymu w historii kinematografii, Rome wybija się ponad wszystkie seriale i filmy jakie powstały. To o czym część z was już wspominala, czyli bardzo dokładne pokazanie nam tych czasów, od niewolnikow, przez plebs, legiony, arystokrację rzymską aż po wielkie osobistości starożytnego Rzymu.

Owszem czasami mogło dziwić, że tak często w odpowiednim miejscu i czasie pojawiali się Vorenus i Pullo, ale i tak ta dwójka była fenomenalna. Tak różni, ale jakże bliscy sobie, każdy miał w sobie coś interesującego, każdy z nich miał w sobie jakąś opowieść którą chciał sie podzielić z nami - widzami. Mimo pewnuch sprzeczek czy też rozejścia się dróg Vorenusa i Pullo, w pięknej scenie na arenie wygrała moc przyjaźni jaka łączyła tych dwóch bohaterów.

Przeczytałem cały temat, ale nikt z was nie podjął wątku, który wedłyg mnie jest bardzo istotny w tym serialu, czyli kto miał rację? Czy działania Cezara były dobre z punkt widzenia dobra państwa? Nasuwały mi sie pewne analogie do obecnej polityki, czyli jak daleko można zajść, aby osiągnąć cel. Czy według was rację miał Cezar, który mówił o upadku Republiki, o korupcji, o niesprawiedliwości, o biedzie wśród ludu, o braku reform, o stabilizacji i porządku? Zapewne tak, ale czy jego decyzję były słuszne? Czy słuszne jest dla dobra państwa oczywiście, pewne ograniczanie wolności i pogłębiający się proces autorytaryzmu po to, aby uzdrowić stan państwa? Aż nasuwa się analogia np. z Piłsudskim. W końcu Cezar miał wizję Wielkiego Rzymu, dążył do większej partycypacji obywateli, niekoniecznie rzymskich (co widać było w ostatnim odcinku, gdy Cezar otwotzył drzwi Senatu dla przedstawicieli Galów czy plebejuszy), dokonał wielu reform, uczyniła Rzym potężniejszym niz kiedyś. Tylko czy dobre były metody jakich używał? Takie i inne pytania natury politycznej mnie nurtowały podczas oglądania tego wspaniałego serialu. Mi cieżko jest osądzać go.

Ale np. działania Atii były dla mnie wstrętne, kobieta tak przrbiegła i chytra jakich mało. Tylko że jej działania, były dla mnie bardziej akceptowalne i mniej bolaly, niż intryga Servilli wymierzona przeciwko Cezarowi. To jak zbierała wokół siebie grona obrńcow Republiki, nienawidzących Cezara oraz gdy kusiła syna do zamordowania swojego przyjaciela, który jak wiadomo darował mu życie było dla mnie jeszcze gorsze. Z powodu swoich emocjonalnych wrażeń i pobudek, swoich zachcianek i checi głupiej zemsty doprowadza do śmierci Cezara rękoma Brutusa. Kobieta która kompletnie miała gdzieś Imperium Romanum, losy całego państwa i jakby niepatrzeć, sama też przyczynia sie do upadku Republiki.

W związku z tym, ciekawił mnie watek Brutusa, czyli jego przejście na Ciemną Stronę Mocy. Interesowałem się historią od małego, znałęm pobieżnie ten okres, wiedziałem, ze Brutus był przyjacielem Cezara ale jednak potem obrocił się przeciw niemu, zabijając Cezara nozem w Senacie. Mimo, ze mniej wiecej wiedziałem jak to się skończy, nie sądziłem, że cały bieg wydarzeń, stosunkow między Brutusem i Cezarem, dylematy moralne i związane z nimi ochrona republikańskich ideałów, wszystko to, będzie tak dramatycznie ukazane. Wspaniale to ukazali, w dodatku ich gra aktorska na najwyzszym poziomie. Przyznm, że było mi żal Cezara, który tyle dobrego zrobil dla Rzymu oraz samego Brutusa, a skończył jak zarzynana świnia. Wspaniale widać w tym serialu, jakim miłosierdziem, przyjaźnią i ufnością Cezar obdarzył Brutusa, co najpiękniej widać było, gdy Brutus wraz z Cyceronem przybyli do obozu Cezara po poddać mu się wiedząc, że zostaną zapewne zabici. A Gajusz Juliusz z uśmiechem na twarzy zsiada z konia i biegnie do nich, niczym do dawno nie widzianych synów, którzy wrócili do ojca. Świetna scena :)

A samo aktorstwo, sposób odgrywania postaci robił wrażenie, głownie postacie Cezara, Brutusa, Pompejusza, Atti i Servilli oraz dwójki bohaterów - Lucjusza Vorenusa i Titusa Pullo. Brawo za te świetne role. :clap:

Dziwi mnie, ze większość tematu poświecono temu, czy dobrze odzorowano realia historyczne, czy też idealnie. :wacko: Według mnie bardzo dobrze, a drobne nieścisłości z ksiażkami są naprawdę niczym w porównaniu z ogólnym obrazem serialu Rzym. Nie jestem historykiem, więc niewiem, czy są jakieś ważniejsze zakłamania, ale wydaje się, że wszystko zostało świetnie przedstawione.

Brawa sie należą dla twórcow serialu, gdyż stworzyć tak dobre widowisko bez ukazywania wielkich bitew i masy super efektów to naprawdę coś. Okazuje sie, ze owe 100 mln dolcow wydali na coś zupełnie inngeo, niż wszyscy chyba myśleliśmy, czyli właśnie nie na super efekty komputerowe w tym wielkie bitwy.
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#76 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 08.07.2006 - |13:39|

Jedno mnie rozczarowało w tym serialu zreszta jak w każdym który widziałem. Chodzi mi o (nie wiem jak to nazwa) zapełnienie przestrzeni, stworzenie iluzji tłumu i przestrzeni.... We Rome miasto wygląda jakby było zrobione we studiu - brak przestrzeni brak tysięcy wiwatujących tłumów. Ten sam problem można zauważy w innych produkcjach - babylon 5 (tak, pewnie wielu rozczaruje ale nie zawsze pisze o nim same superlatywy), ST: DS9, SG1/SGA.... Po prostu brakuje mi tu efektów tłumów.....

Ciągle mam przed oczami film Kleopatra ze E.Taylor gdzie tysiace statystów zrobiło efekt czegoś co własnie przy dzisiejszej technice można by osiągnąc bezproblemowo. O ot mi własnie chodzi by kiedyś widziec cos takiego we serialu :). Jeśli jest to centrum ówczesnej największej metropolii na świecie - neich tętni życiem a nie przypomina wyludnione slamsy.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#77 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 14.07.2006 - |11:38|

http://www.trek.pl/f...?showtopic=1947

199 zł i polskie wydanie DVD z dodatkami :]
  • 0

->1019<-

#78 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 18.12.2006 - |16:03|

Na 14 stycznia jest przewidziana premiera 1 odcinka 2 sezonu Rome.
  • 0

#79 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 25.12.2006 - |22:11|

Na 14 stycznia jest przewidziana premiera 1 odcinka 2 sezonu Rome.

Dokładnie. A już mozna zobaczyć previev na stronce HBO!

http://www.hbo.com/rome/
  • 0
Dołączona grafika

#80 Drusek

Drusek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 28.12.2006 - |12:09|

Yay! No super, nastepny serial ktory trzeba bedzie ogladnac :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych