Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ilu Polakow oglada SG1 i SGA?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#61 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 28.11.2005 - |15:41|

Seriale SciFi w TV ogólnej:

1. Wychowanie widza, mówie tu o MASOWYM widzu a nie HBO, C+ czy Net + napisy
2. Zmiana ramówek w skutek oglądalności SciFi
3. Seriale ScfiFi w prime time czyli 18-23, a nie jak to było że DS9 leciał o 10 w piątek, bez powtórek
4. Masowy widz = wiecej fanów, ruchu na forach, konwentach itd

Dlaczego i tak ci co mają szybki Net zostaną przy Xvid + napisy:

1. Bo np DSL 256 w Dialogu ściągnie dziennie 4-5 odcinków, limitu brak a szkoda by się marnował
2. Angielska cyfrowa wersja na własność
3. Mozna oglądać o wybranej godzinie ile się chce

Głównie chodzi więc o to by reszta społeczeństwa poznała MAGIE dobrego serialu S-F

SG-1 i SGA i reszte seriali S-F jeszcze da się oglądać w TV z pominięciem odcinka, nawet kilku
ALE
BSG który już nie jest serialem a filmem w odcinkach wymaga 100% skupienia i oglądnięcia kazdego odcinka, więc MUSIAŁ by być o najlepszej porze czyli 20 w samym srodku prime time.

Nie oszukujmy się dla osoby z szybkim netem bez limitu TV już NIGDY nie będzie konkurecją.

A ze mną Medium ogląda mój 84 letni dziadek, któremu serial się podoba, prawdziwego SciFi już jednak nie strawi bo to głupoty jak mówi.
Na Medium, Prison Break, Over There i Rome czeka z niecierpliwością :D
Mammusia za to jest WIELKIM fanem paranormali, zobacze czy da się ją zaszczepić czymś kosmicznym, np BSG :hyhy:
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#62 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.11.2005 - |16:44|

(...)Nie oszukujmy się dla osoby z szybkim netem bez limitu TV już NIGDY nie będzie konkurecją.(...)[/b]

Nie oszukujmy się, net za około dekadę ustąpi miejsca o wiele wygodniejszej telewizji cyfrowej w formacie HDTV i nie ważne jest jaką masz prędkość łącza. Dla niezorientowanych. Telewizja cyfrowa, o której tak dużo się mówi to tak na prawdę nie tyle krystaliczny obraz, lecz mozliwość interakcji z widzem. Wkrótce telewizor będzie podłączony do nie tylko do sieci elekrycznej, lecz także do superszybkiego łącza, które pozwoli mu nawiązać połączenie w eterze z serwerem, na którym znajdować sie będzie archiwum filmowe. W archiwum beda znajdowały sie filmy, seriale, i programy nadanew określonym czasie wstecz. Przy czym filmy zapewne będą w różnych wersjach jezykowych i dźwiękowych. Widz będzie miał wybór, oglądać to co leci w danej chwili na bieżąco, lub np. powtórka filmu sprzed miesiąca na własne życzenie. Mało tego, oglądając program, czy to na bieżąco, czy nażyczenie, będzie mozna sobie zrobic pauzę w ogladaniu. Serwer telewizyjny bedzie jak wielki publiczny magnetowid. Dodatkowo posiadając nagrywarkę DVD lub HDDVD z dyskiem twardym możemy sobie nagrać taki program, uciąć reklamy, dodac proste, lecz funkcjonalne menu i wypalić płytkę. Takie nagrywarki już istnieją i dają one namiastkę możliwości telewizji cyfrowej. Mianowicie oglądając program, możemy zacząć nagrywac go na dysk. Jeśli będziemy mieli potrzebę do kibelka, to śmiało wystarczy wcisnąć pauzę, nagrywarka będzie nagrywała dalej a gdy wciśniemy play, będzie nam ona jednocześnie odtwarzała program z opóźnieniem. Czyli dla niektórych szczęściarzy (2500 do 4000 zł wydatku) problem kibelka w czasie ulubionego programu rozwiązany. Serwer taki będzie mógł obsłużyć jednocześnie ogromne ilości klientów. Zatem, jeśli myślicie, ze mając Cyfrę+ macie dostęp do telewizji cyfrowej, jesteście w błędzie. A jeśli myślicie, że wasze super szybkie łącze zastąpi wam telewizję po wsze czasy, to też jesteście w błędzie. Po co czekac az sie ściągnie, jak mogę bez czekania obejrzeć dowolny film z ogromnych (legalnych) zasobów serwera i sobie go nagrać w 5 minut po obejrzeniu.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#63 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 28.11.2005 - |18:04|

Mimo że jestem miłośnikiem S-F żyje w realnym swiecie.

HDTV 1920x1080 czyli USA-standard , to jak na razie jest w USA i dopiero rusza PIERWSZA HDTV w Europie, oczywiście zachodniej.

Do upowszechnienie się HDTV w WB, Niemczech i Francji jest z 10 lat, o Polsce to nawet nie ma co wspominać bo HDTV to TV dla BOGATYCH, nawet jak na warunki Europy Zachodniej.

Powodzeniem KAŻDEGO standardu jest jego MASOWOŚĆ.

Przy HDTV drogi jest nie tylko TV ale także samo nadawanie.

Dopiero teraz, czyli gdzieś od 6-12 miesięcy DVD stało się standardem zmiatając CD, choć DVD było od 10 lat na rynku.
I DVD jest standardem TANIM DVD-nagrywarka 200 zł, DVD-stacjonarne na xivid 230 zł, DVD-płyta 1,8 zł TDK.

HDTV to standard REWELACYJNEJ jakości ale BARDZO WYSOKIEJ ceny.

Mam nadzieje że Europa wprowadzi HDTV 1920x1080 czyli to co w USA, a nie jakąś okaleczoną wersje jak planowali na początku.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#64 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.11.2005 - |19:45|

Drogie nie drogie, wszystko tanieje na łeb na szyję. Dziś telewizor LCD kosztuje ledwie 20% tego co 5 lat temu i tak samo będzie z HDTV. To jest tylko kwestia tego, ze producentom musza sie zwrócić koszta wprowadzenia produktu na rynek. A DVD trzymało ceny bo producenci filmowi stawiali długo opór. Z początku twierdzili, ze nagrywarki DVD są produktem nielegalnym, ale nawet oni nie są w stanie powstrzymać wolnego rynku, dlatego w końcu ustąpili. Tak samo będzie z HDTV tyle, że szybciej, bo nagrywarki HDDVD wejdą do sprzedaży od razu a nie po 5 latach.
  • 0

#65 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 20.12.2005 - |13:53|

Jeśli idzie o wygodę HDTV i oglądania wybranych filmów z serwera dostawcy TV to obawiam się że może być problem z nagrywaniem takich filmów.
Bedzie sie najprawdopodobniej płaciło za każdą emisje wybranego filmu/serialu i przypuszczam że będą one kodowane tak, by normalny, stacjonarny sprzęt tego nie nagrał. Jedynie przepuszczanie przez komputer będzie w stanie to obejść :(
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#66 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.12.2005 - |17:30|

Cóż, niezbadane są wyroki boskie. Może będą kodować, z może nie. Telewizja publiczna raczej nie będzie do tego prawa, na pewno nadal będą istniały "darmowe" stacje telewizyjne. Można to porównać do internetu. Z założenia powinien być darmowy, jaka jest rzeczywistość, wszyscy wiemy. Przyrównując HDTV do internetu wynikałoby, że rzeczywiście będzie trzeba płacić. Ale czy będzie sie to sprzedawało to już inna sprawa. Wszystkim rządzą prawa rynku, jeśli będą zbyt mocno sie zabezpieczać to szybko wymiękną na rzecz internetu, który ma już swój 20 letni, publiczny staż i zdążył sporo stanieć. Pożyjemy zobaczymy, albo i nie :(
  • 0

#67 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 20.12.2005 - |19:37|

Wszystkim rządzą prawa rynku, jeśli będą zbyt mocno sie zabezpieczać to szybko wymiękną na rzecz internetu, który ma już swój 20 letni, publiczny staż i zdążył sporo stanieć.

W Polsce co prawda dalej ceny sa wyzsze niz w Europie Zachodniej ale .... wiecie ile kosztowalo 9 lat temu lacze 256kb?

.... TYSIĄĆ CZTERYSTA ZŁOTYCH miesięcznie. O podlaczaniu trwajacym pare miesiecy, chamskich zagrywkach NASK, ktory byl wtedy w Polsce monopolista na domeny, ciaglych awariach Polpak T juz nie wspomne...
  • 0
Dołączona grafika

#68 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 21.12.2005 - |13:04|

W Polsce internet jest najdroższy w skali światowej w porównaniu z przecietnymi zarobkami.
  • 0

#69 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 21.12.2005 - |13:06|

tiaaa, i na dodatek tego karmia nas neostrada. Takie lacze powinno kosztowac grosze, ze wzgledu na swoj upload. Pozatym jeszcze te chore limity. Nastepny chwyt zeby wiecej zarobic. Normalnie rece opadaja...
  • 0
„Jak każde dzieło i człowiek jest częścią całości, którą nazywamy Wszechświatem i jest tylko na zewnątrz ograniczany czasem i przestrzenią. Przeżywa sam siebie, jakby był oddzielony od pozostałych, ale jest to tylko pewien rodzaj optycznej iluzji powszechnej świadomości.“
Albert Einstein

#70 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów

Napisano 21.12.2005 - |14:23|

Wiesz, wszystko zależy gdzie się mieszka. Ja mieszkam na dużym osiedlu, ale jeszcze nawet rok temu można było pomarzyć o jakimś stałym łączu poza Neo. Dlatego Neostrada była mimo wszystko wybawieniem jak się pojawiła. Zgadzam sie że jest za droga, tym bardziej że aktualnie u mnie TV kablowa oferuje stałki na bardzo atrakcyjnych warunkach - 1024/128 za 56 zł z limitem dziennym 2 GB więc żyć nie umierać :clap:
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#71 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 21.12.2005 - |18:46|

Ale [beeep]oza. Ja mam kablówkę za 49 butto i mam 64/40 bez limitu. Żyć i cierpieć, ale przynajmniej nie daję kasy na monopol hyhy.
  • 0

#72 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 21.12.2005 - |20:57|

To Cie pocieszę. Ze względu na moją pracę - mam możliwość korzystania z darmowego łącza SDI - płaci za mnie firma.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#73 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 21.12.2005 - |21:17|

Ja mam kablówkę za 49 butto i mam 64/40 bez limitu. Żyć i cierpieć, ale przynajmniej nie daję kasy na monopol.

Pewnie. Ja do Egiptu jezdze na wakacje rowerem. Tez taniej wychodzi ;)

btw. 64 czego? kilobitow? To odcinek SG1 ciagnie sie z tydzien! :o
  • 0
Dołączona grafika

#74 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 21.12.2005 - |21:38|

No niestety 64 kb/s. Ale od odcinków to mam koleżankę, która ma 1,5 MB, dlatego zwykle mam co najwyżej kilkudniowe opóźnienie.
  • 0

#75 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 21.12.2005 - |21:51|

Nie to, że się chwalę. Ale przy moim łączu wyhaczyłem, że średnio odcinek o wadze 300 Mb zciąga mi się przez dobę. Nawet przy zciąganiu wielu plików na raz. Więc jest to nie wielkie opóźnienie. Ale prawdę mówiąc jest to i tak żyłowanie łącza, bo wszystko inne wtedy chodzi jak żółw :(
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#76 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 21.12.2005 - |21:55|

No niestety 64 kb/s. Ale od odcinków to mam koleżankę, która ma 1,5 MB, dlatego zwykle mam co najwyżej kilkudniowe opóźnienie.

jest to jakas metoda - dzieki takiemu rozwiazaniu zobaczylem pierwsze 6 sezonow SG1 swego czasu.... :ph34r:
  • 0
Dołączona grafika

#77 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 21.12.2005 - |22:18|

Ta, dzięki temu obejrzałem 8 sezonów SG1 + 10 odcinków dziewiątego. 34 odcinki SGA i 35 w drodze. 1 sezon Losta i 1 sezon BSG. Do tego niedługo myślę nagrać sobie od niej jakieś Star Treki.
  • 0

#78 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów

Napisano 24.12.2005 - |10:26|

To ja się pochwalę - zaraziłem serialem moją :wub:
Najpierw dla spokoju (bo marudziłem) zobaczyła ze mną "Show and Tell".
Wczoraj zobaczyliśmy razem "1969" po czym usłyszałem, że możemy obejrzeć następny odcinek.
Po zobaczeniu "Out of mind" kazała mi NATYCHMIAST przynieść kolejny odcinek - czyli "Seth of Fire"
Gdy już skończyliśmy oglądać usłyszałem od mojego Słoneczka, że mam się nie ważyć oglądać kolejnych odcinków bez niej :clap:
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#79 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 24.12.2005 - |10:44|

To ja się pochwalę - zaraziłem serialem moją :wub:
Najpierw dla spokoju (bo marudziłem) zobaczyła ze mną "Show and Tell".
Wczoraj zobaczyliśmy razem "1969" po czym usłyszałem, że możemy obejrzeć następny odcinek.
Po zobaczeniu "Out of mind" kazała mi NATYCHMIAST przynieść kolejny odcinek - czyli "Seth of Fire"
Gdy już skończyliśmy oglądać usłyszałem od mojego Słoneczka, że mam się nie ważyć oglądać kolejnych odcinków bez niej :clap:

To typowa reakcja. Niedługo zacznie pewnie nawijać, że Daniel jest "boski".
  • 0

#80 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 24.12.2005 - |12:36|

To typowa reakcja. Niedługo zacznie pewnie nawijać, że Daniel jest "boski".

HAHAHA! Spadłem z krzesła! To się nazywa prawidłowa analiza mentalności forumowiczek z gwrota.com! :clap: :santa:

Mozna tez potem zabrac fanke z SG1 do symulatora w Bremie
LINK, ale to troszke kosztuje :]
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych