Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 193 - S09E19 - Crusade

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
107 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (140 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (16 głosów [13.22%])

Procent z głosów: 13.22%

2. 9.5 (8 głosów [6.61%])

Procent z głosów: 6.61%

3. 9 (33 głosów [27.27%])

Procent z głosów: 27.27%

4. 8.5 (15 głosów [12.40%])

Procent z głosów: 12.40%

5. 8 (21 głosów [17.36%])

Procent z głosów: 17.36%

6. 7.5 (6 głosów [4.96%])

Procent z głosów: 4.96%

7. 7 (10 głosów [8.26%])

Procent z głosów: 8.26%

8. 6.5 (4 głosów [3.31%])

Procent z głosów: 3.31%

9. 6 (3 głosów [2.48%])

Procent z głosów: 2.48%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.83%])

Procent z głosów: 0.83%

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.83%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.83%])

20. 0.5 (1 głosów [0.83%])

21. 0 (1 głosów [0.83%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 seboss

seboss

Szeregowy

• Email
  • 7 postów

Napisano 07.03.2006 - |09:53|

Odcinkowi dałem 9.

Cieszy mnie że cały serial nie jest oparty na super szybiej akcji. Szybko by się nam znudziło, a tak w większym stopniu doceniamy przyspieszenie akcji :D
Jestem fanem serialu Frscape , więc pojawienie się Valli traktuje jako super wydarzenie. Nie zdziwił bym się gdyby scenarzyci jednak połączyli Michella i Valle (widząc że dobry duet stworzyli w Farscape).
Słuchajcie albo źle zrozumiałem (może mój angielski nie jest jednak poprawny) ale nigdzie nie było mowy że amerykanie dali rosjanom statek ! Lnadry mówił że dali im X-304 a więc według mnie należy to interpretować jako technologię a nie fizyczny obiekt ! Czy jak byście wybulili kupe kasy , zmarnowali kupe czasy na stworzenie czegoś to tak od ręki oddali byście w ręce potencjalnego przeciwnika (choć osobiście jestem zwolennikiem zjeczonej planety :afro: ).

Reasumując , myślę że ten odcinek był wstępem do dwuodcinkowej serii na przełomie sezonów. I dopiero po obejrzeniu 9x20 i 10x01 będzie można patrząc z perspektywy podsumowąc odcinek.
  • 0

#62 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 07.03.2006 - |10:50|

Set: Jednak masz racje, daja im nastepny nowiutenki x-304 :)
Seboss: twoj angielski jest cienki (bo zle zrozumiales :P).
  • 0

#63 seboss

seboss

Szeregowy

• Email
  • 7 postów

Napisano 07.03.2006 - |11:09|

Seboss: twoj angielski jest cienki (bo zle zrozumiales :P).

Mea culpa :> trza było raz jeszcze obejrzeć!
  • 0

#64 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.03.2006 - |20:38|

Seboss - czy jakbys mial wybor pomiedzy oddaniem nowo wybudowanego statku a unikalnych i jedynych wrot na ziemi to co bys oddal? pomysl logicznie :
1) rosjanie dostaja z powrotem wrota i Ori zdobywaja galaktyke bo SG1 nie ma mozliwosci pojscia na planete z odcinka 9x18 aby znalezc bron :(
2)amerykanie musza zamknac SGC bo nie ma sensu prowadzic programu bez najwazniejszej rzeczy - wrot a wiec nie mamy normalnych ludzi do obrony planety (ruscy zawsze cos spieprza - przypominam odcinek gdzie byla awaria w rosyjskiej placowce i gdzie wrota polaczone byly z wrotami w wodzie czy gdzies tam)
3)tracimy sojusznikow bo ruscy uzywaja najpierw broni a potem rozmawiaja, zreszta jak sam powiedzial Thor - preferuje kontakt z SGC niz z kims innym (czy cos takiego).

ktos widzi jakies plusy tego, ze ruscy i chinczycy beda w posiadaniu wrot? bo ja zadnych :P

PS dawno nie bylo Thora, co sie z nim dzieje?
  • 0

#65 terekuku

terekuku

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • Miastogdansk

Napisano 08.03.2006 - |00:14|

jak dla mnie jedna wielka paplanina dawno niewiedziałem tak nudnego odcinka poprostu poraszak ja dla mnie 1 to maks mam nadziej ze 20 bedzie leprzy i mysle ze zwiastun był mocno przeadzony jakoś niebyło w tym odcinku latających statków ori
Pozdrawiam
  • 0

#66 Alojz

Alojz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoSaarland

Napisano 08.03.2006 - |00:16|

ktos widzi jakies plusy tego, ze ruscy i chinczycy beda w posiadaniu wrot? bo ja zadnych :P

:clap: Dla chinczykow otwarly by sie nowe rynki zbytu dla ich tanich wyrobow :clap: Nasza planeta juz zalana ich towarem,czas innych uszczesliwiac ich np.odzieza.Tacy Asgardczyczy np.ciagle bez ubran chodza...

Ps.Moim zdaniem ruscy i tak nie maja prawa do tych wrot,co najwyzej powinni dostac rekompensate(zwrot kosztow) za ich wyciagniecie z dna Pacyfiku.
  • 0

#67 lkj1987

lkj1987

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 08.03.2006 - |10:31|

Modes: oglądałem uważnie 9x19 jak zrestą każdy ale brakowało mi tam akcji napięcia przez cały odcinek Vala opowiadała co jej sie przydażyło. Modes jak podobał ci sie ten odcinek to twój gust dla mnie był dosłownie nudny. Mam nadzieje że następny będzie lepszy jak wybiorą sie do kryjówki Merlina.
  • 0

#68 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 08.03.2006 - |12:47|

lkj1987: Nie chodzi mi o to ze on sie tobie nie podoba ale o ten fragment ktory zacytowalem, radze czytac i ogladac uwazniej :).
  • 0

#69 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 08.03.2006 - |16:24|

Alojz - chodzilo mi plusy dla Ziemi a glownie dla SGC ale tak tez mozna to zinterpretowac jak ty to zrobiles :P
ciekawe jakby Thor wygladal w dresie z dwoma lub czterema paskami :P
tak sobie teraz mysle ze ten odcinek nie byl wcale taki zly - wyjasnil nam wszystko co sie dzialo u Ori od poczatku sezonu. bo jak wy se to wyobrazacie ze w 9x20 przylatuja Ori na statkach oraz pojawia sie Vala i nawet nie wiadomo co i jak sie tam dzialo ? bo ja raczej nie :)
poza tym jak ktos juz zauwazyl dzieki temu odcinkowi zauwazymy szybkosc akcji w nastepnym odcinku :P

Modes, lkj1987 - nie kloccie sie bo wiadomo ze kazdy ma inne gusta i jednemu sie moze odcinek podobac a innemu nie bardzo. jeden woli szybka akcje, ze nawet nie widzi kto strzela i skad tylko widzi padajacego trupa (moze to Chuck Norris strzelal :P ) a drugi woli aby wszystko wygladalo klarownie, bylo jasne aby w pelni zrozumiec dlaczego cos stalo sie tak a nie inaczej :)
  • 0

#70 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 08.03.2006 - |18:20|

Czy ja naprawde dla niektorych musze pisac jak do 12 letnich dzieci?

Szymcio: Gdzie ja sie kluce z lkj1987? Gdzie ja stwierdzam ze nie podoba mi sie jego ocena o odcinku? Gdzie? Gdzie?! Gdzie!! Przykro mi nie znajdziesz takiej wypowidzi wiec w swoim poscie KLAMIESZ i bedac chamskim (ty byles leniwy ze nie chcialo ci sie przeczytac calej konwersacji, wiec ja moge byc chamski) zadam od ciebie sprostowania twoich slow i przeprosin.

Teraz dowody na ktorych zadam przeprosin:

lkj1987 napisal:

Jestem ciekaw jak SG-1 załatwi sobie nwe wrota a może rosjanie oddadzą wrota??? mam pytanie usłyszałem na forum że rosjanie mają stastek typu dedal to prawda jak dostali??

Kazdy kto uwaznie ogladal serial wie ze watek rosjan zabierajacych wrota zaczal sie i skonczyl w odcinku 919.
Drugie pytanie takze odnosi sie do odcinka 919, poniewaz na koncu tego odcinka powiedziane jest ze USA oddaje okret klasdy x-304 ruskim.

Z tad wlasnie byl moj komentarz (poniewaz jego pytania odnosily sie do dcinka 919 ktory wlasnie komentowal):

lkj1987: Ty w ogole ogladales odcinek 919? Z twojej wypowiedzi wyglada na to ze nie (albo usneles na nim )

Twoje oskarzenia szymcio o klutni na temat roznicy gustow sa wyssane z palca. Co prawda w drugim poscie lkj1987 probowal zejsc na ten temat jednak calkowicie z atakiem spudlowal.
  • 0

#71 bombel

bombel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 08.03.2006 - |19:23|

Ludziska czy za bardzo nie wydziwiacie oglądam SG-1 od 1 odcinka 1 sezonu do E19S9, czyli do ostatniego dostępnego. W sumie całość SG-1 jak dla mnie jest bardzo OK. Oczywiście możemy pobiadolić nad poszczególnymi odcinkami np jak przetransportują wrota do rosjan. Moim zdaniem problem jest w zupełnie czym innym a mianowicie, że to już niedługo będzie ostatni 20 odcinek 9 sezonu i do lata, aż ukaże się dziesiąty sezon będzie długi okres postu bez SG-1 to dopiero makabra chyba tak wielka jak umiejetności Ori... Ja liczę jeszcze na SG Atlantis 3 sezon bo 1 i 2 już obejrzałem. Niestety i 3 sezon rozpocznie się latem więc jak dla mnie utrapienie podwójne ;) Mam pytanko jeżeli ktoś ma torrenty z innymi ciekawymi filmami SF to na czas przerwy między SG-1 i SGA chętnie bym obejrzał.
  • 0

#72 lkj1987

lkj1987

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 08.03.2006 - |19:26|

I teraz sam musisz przyznać że informacje wyssałeś z palca i kłamiesz!!! Ja probowal ciebie zaatakować i jeszcze na dodatek z spudlowalem??? :/ . To dopiero informacje wyssane z palca :angry: . Nikogo niechciałem obrazić muwiąc "Modes jak podobał ci sie ten odcinek to twój gust" myślałem że rozumiesz że każdy ma inne zdanie a jeżeli w ten sposub ciebie obraziłem to sorry :)

TO może mi wyjaśnisz jak możesz pamiętam ze Generał Landry rozmawiał z rosyjskim generałem i rozszyfrował że tak naprawde nie chodzi im o wrota tylko o coś innego i wątek sie urwał do tematu nie wrucili ;]
  • 0

#73 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 08.03.2006 - |20:48|

lkj1987: w koncowce jest rozmowa gen landrego z danielem tam jest wyjasnione wszystko :) obejrzyj sobie jeszcze raz koncowke
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#74 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 08.03.2006 - |21:03|

Panowie , proszę pisać tylko na temat . Inaczej wszystkie posty które zawierają treści niezgodne z odczuciami po obejżeniu , zostaną wykasowane .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#75 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 08.03.2006 - |21:24|

lkj1987: Oj, nastepnym razem wstaw przecinek ;)

Modes jak podobał ci sie ten odcinek to twój gust dla mnie był dosłownie nudny.

Moj gust byl dla ciebie nudny ;)

Modes jak podobał ci sie ten odcinek to twój gust, dla mnie był dosłownie nudny.

Odcinek byl nudny :)

Oh taki blad, kazdemu sie zdarza :)
A co do rozwiazania problemu:

[24868][24892]Więc co tak właściwie musimy im dać?
[24893][24905]304.
[24913][24920]Serio?
[24929][24950]Jestem zaskoczony,|że prezydent się na to zgodził.
[24951][24976]Pułkownik Chekov miał ten statek|na oku już od jakiegoś czasu.
[24977][24997]Najnowszy niedługo miał zostać ukończony.
[24998][25034]Myślałem, że okręt klasy Dedal|miał być ukończony za jakiś rok.
[25035][25077]To wielkie ustępstwo,|ale nie mieliśmy innego wyjścia.
  • 0

#76 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 10.03.2006 - |01:00|

Obi - nie kasuj tego posta bo chce tylko w nim cos wyjasnic i na tym to sie zakonczy ok?

a wiec :

Modes - sprostowanie bedzie, wiec nie musiales go "zadac" bo jesli widze ze nie mam racji to sie do tego przyznaje, a jesli moje slowa zostaly zle zrozumiane to je wyjasniam. przeczytaj jeszcze raz to co napisalem - nie znajdziesz tam textu ze ja napisalem o tym ze "nie podoba ci sie jego ocena odcinka". napisalem ze "jednemu sie moze podobac odcinek a innemu odcinek sie moze nie podobac bo jeden woli akcje a drugi klarowne wyjasnianie". tobie sie odcinek podobal a dla lkj1987 byl nudny wiec napisalem to zgodnie z prawda. nie wiem dlaczego tak wziales to do siebie i nazwales mnie klamca oraz leniuchem. nie masz racji bo przeczytalem cala wasza rozmowe (zawsze tak robie zanim cos napisze) oraz jesli napisalem to, co akurat odczulem z waszej konwersacji to nie mozna tego nazwac klamstwem poniewaz tak wtedy to odczuwalem i tak napisalem wiec klamac nie moglem bo postepowalem w zgodzie ze soba,nie sadzisz? mozliwe ze moje slowa zostaly zle zrozumiane przez ciebie albo twoje przeze mnie - ale to juz raczej nie ma znaczenia bo stalo sie. zauwaz tez ze na koncu calego mojego posta jest usmiech wiec nalezy to raczej potraktowac ulgowo bo nikogo nie mialem zamiaru urazic. jednak zgodze sie z toba ze znaki interpunkcyjne powinny byc pisane bo wtedy unika sie czegos takiego w przyszlosci. mam nadzieje ze wszystko jasno wyjasnilem i nie masz do mnie juz pretensji ?

jesli chodzi o prezent w postaci x-304 dla ruskow to wlasnie cos do mnie dotarlo - nie sadzicie ze jesli inne kraje dowiedza sie ze ruscy dostali od USA tak zaawansowany technicznie statek (dowiedza sie bo szpiedzy sa everywhere :P ) to moze doprowadzic to do konfliktow? tzn w serialu by nie doszlo ale na live napewno. co o tym sadzicie? wogole jak myslicie - po co ruskom statek? przeciez nie moga nim normalnie latac po niebie ani w kosmosie bo zagraniczne satelity,stacje kosmiczne, promy albo hubble wylapia wszystko. jak myslicie?
  • 0

#77 bartez-pn

bartez-pn

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.03.2006 - |19:31|

Odcinek ciekawy, wprowadzajacy spowrotem Vale i wyjasniajacy co sie z nia stalo (ide o zaklad ze kazdy kto marudzil na ten odcinek, tak samo by marudzil jakby vala z nikad sie popjawila "a co vala robila przez ten czas, czemu nam tego nie pokaza, itd.").
Motyw z szantarzem Rosjan moglby byc przedluzony az do 1001 tak jak w 122-201 i 222-301 gdzie tez zagrozony byl program SGC.
Dalem 8,5.
Chyba nigdzie nie bylo powiedziane jak ta Galaktyka sie nazywa.
Mnie sie wydaje ze w 920 zobaczymy juz atak ORI ... a przynajmniej mam taka nadzieje, trzeba jakos podgrzac emocje przed przerwa ;)
X-303 - Prometeusz
X-304 - Dedal
Przynajmniej tak mi sie wydaje po tym odcinku gdzie powiedzieli iz dali ruskim "x-304".
Jesli uwazasz na POWAZNIE ze rozwalimy w 920 ORi i ten watek sie zakonczy to IMHO masz bardzo slaba wyobraznie i niska inteligencje.
Ide o zaklad ze broni nie zjada az do koncowki 10 sezonu (a moze nawet 11 sezon) albo jak znajda top nie bedzie dzialac, albo nie bedzie skonczona (tak czy siak zobaczymy dzialajaca bron dopiero w 1020 albo w 11 serii).
Jaka reszta ras? Jedyna rase ktora nie wymieniles to Noxowie ale oni zaczna cos robic gdy sami ORI beda stali u ich progu (bo kaplanow to oni ruchem palca zniszcza).
Tez mi sie wydaje ze to okragle pomieszczenie to zrodlo zasilania (moze cos a'la generator mocy z atlantisa, ten co McKay wysadzil 3*4 systemu slonecznego).
To pomsl jeszcze raz. Satelita ori wybudowana przy pomocy gorszych jakosciowo materialow niz oni maja na swoich statkach rozwalila bez problemu Oslone Asgardu na Prometeuszu, ktora jest duzo lepsza niz oslona na Hatakach. Jedynie oslona na statach asgardu jest efektywniejsza poniewaz ich statek jest jedna wielka elektrownia.

Pozatym Noxowie nie beda walczyc, a z tego co wiemy Tollanie zostali calkowicie zniszczeni.

A jakie oznaczenie ma nowy statek Ziemi Odyseja?? Jakoś mi to umknęło
  • 0

#78 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 10.03.2006 - |21:00|

A jakie oznaczenie ma nowy statek Ziemi Odyseja?? Jakoś mi to umknęło

Odysej, tak samo jak najwnowszy okret sa tej samej klasy co Dedal wiec maja oznaczenie BC-304 (x, jest oznaczeniem niewlasciwym, poniewaz "x" oznacza "experimental" a one juz nie sa takie - wszytskie eksperymentalne samoloty od lat 70tych maja przedrostek "x" zanim trafia do sluzby).

nie kloccie sie bo wiadomo ze kazdy ma inne gusta

Czyli klucimy sie o to ze mi sie podoba a jemu nie. Nic takiego nie mialo miejsca.

po co ruskom statek? przeciez nie moga nim normalnie latac po niebie ani w kosmosie bo zagraniczne satelity,stacje kosmiczne, promy albo hubble wylapia wszystko. jak myslicie?

A czy ten okret musi stancjonowac na naszej orbicie? To nie jest stacja kosmiczna, to okret wojenny i ruscy beda nim zarzadzac tak samo jak amerykanie wysylajac go na rozne planety.
Pozatym mimo tych wszytskich satelit itp. Thor sam powidzial ze ich statki przybywaja od wielu lat na ziemie i zadnego nigdy nie udalo sie namierzyc ludziom. Prawda jest taka ze dopoki taki okret nie zakluci jakos naszego bytu to nie ma powodu by go szukac.

Użytkownik Modes edytował ten post 10.03.2006 - |21:04|

• 0

#79 lkj1987

lkj1987

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 13.03.2006 - |10:25|

Modes przesadzasz czepiasz sie szczegułow (idealny sie znalazł) :/

W końcu to jest forum o stargacie.??! Czy forum POLSKIEJ ORTOGRAFII (pomyliłeś fora)
a tak wogule każdy zajażył oco chodzi. :P
A i dzięki za wytłumaczenia :clap:
  • 0

#80 Cthulhu

Cthulhu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoKórnik

Napisano 22.03.2006 - |15:44|

9 pkt.

Nie jestem fanem Vali, ale tym razem była bardzo przekonująca.
+Nie było Camerona! :)
+widzimy co się dzieje po drugiej stronie barykady
+nowy wątek - "niepokalane poczęcie" Vali (prawdopodobnie związane z koszmarem, który miała pod pręgierzem)

-zdecydowanie za spokojny odcinek jak na końcówkę sezonu (to już nie to samo co np. S01E19)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych