Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 192 - S09E18 - Arthur's Mantle

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (147 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (13 głosów [9.70%])

Procent z głosów: 9.70%

2. 9.5 (15 głosów [11.19%])

Procent z głosów: 11.19%

3. 9 (39 głosów [29.10%])

Procent z głosów: 29.10%

4. 8.5 (21 głosów [15.67%])

Procent z głosów: 15.67%

5. 8 (25 głosów [18.66%])

Procent z głosów: 18.66%

6. 7.5 (9 głosów [6.72%])

Procent z głosów: 6.72%

7. 7 (4 głosów [2.99%])

Procent z głosów: 2.99%

8. 6.5 (3 głosów [2.24%])

Procent z głosów: 2.24%

9. 6 (1 głosów [0.75%])

Procent z głosów: 0.75%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.75%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.75%])

21. 0 (2 głosów [1.49%])

Procent z głosów: 1.49%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 10.06.2007 - |22:25|

Ocena: 7.
Tealc co raz bardziej sie przerysowuje (autoparodia?), ale to jest nawet fajne.
Smieszne zdziwienie Mitchela jak udalo mu sie w koncu wejsc w interakcje z otoczeniem (kawalek kory w reku) - bezcenne
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#62 Mira Ceti

Mira Ceti

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoKrk

Napisano 30.07.2007 - |12:59|

Świetny odcinek jak dla mnie.Sopor akcji ,pojawienie sie nowych możliwości (broń na ascendentów!) No i kilka smaczków,zwłaszcza : reakcja Daniela na słowa Carter że kiedy on też sie przeniósł ,tłumaczenie prójdzie szybciej :D no i pomysł Lee z 'minaturization '.

bardzo dziwna reakcja Tealc'a na pojawienie się obok niego Mitchella

dziwna -tak-ale wg mnie bardzo do Tealc'a pasująca (ten absolutny stoicki spokój).
Co do 'starego problemu w Sci-Fi' -mnie bardziej zdziwiło że dwoje ludzi jest w innym wymiarze a ich otoczene w ogóle sie nie zmienia,widzą wszystk tak samo tylko nie mogą w to co widzą ingerować i nie można ich zobaczyć.Bardziej mi pasowało jak po przejściu zmieniłaby sie sposób percepcji, (coś takiego było pokazane kiedy Teal'c nosił płaszcz)tak że mieli by trudności z dostosowaniem sie.
Dobrze ,że sobie przypomnięli o Kryształowej Czaszce tylko dlaczego tak późno? Biedny dziadek Daniela jest tam od 6 lat i wszyscy o nim zapomnieli!Zostawili go tam z wielkimi półprzezroczystymi obcymi w wielkiej piramidzie ,nie zostawiając mu nawet zeszytu na notatki o jedzeniu nie wspominając! :o
  • 0

#63 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 03.08.2008 - |15:08|

Niezły odcinek ale na dłużej w pamięc nie wpada.

Ocena: 7.5/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#64 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 27.12.2008 - |20:25|

Motyw z przeniesieniem w inny wymiar fajny, choć nie taki zupełnie nowy, bo mieliśmy już takowy w Crystal Skull (nota bene dziwi, że Daniel się zorientował co jest grane dopiero po dłuższym czasie). Za to sam pomysł Merlina na ukrycie informacji o broni w ten sposób znakomity. No i w ogóle pojawia się tu nowa bardzo ważna informacja dla głównego wątku - istnieje jakaś potężna broń zdolna zniszczyć ascendentów. Tylko czemu mam wrażenie, że będzie z nią więcej kłopotów niż pożytku? ;)
Fajna aluzja do "Uwierz w ducha" ("Potrzebujemy Whoopi" :D), zwłaszcza, ze lubię ten film. Dobre stwierdzenie Mitchella, że ma już za sobą alternatywne światy teraz doświadcza alternatywnych wymiarów, to do kompletu potrzeba mu już tylko podróży w czasie ;)

Niezbyt mnie interesowało to, co się dzieje na planecie Sodan. Zresztą już wcześniej pisałem, że ich wątek został wprowadzony trochę na siłę i po tym odcinku można stwierdzić, ze w zasadzie nie wiadomo po co. Aha no i dość dziwna reakcja Teal'ca na Mitchella - wiem, że gość zwykł zachowywać kamienny spokój i takąż twarz, ale bez przesady.

Naciągnięte 8/10
  • 0

#65 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 27.12.2008 - |20:33|

Odcinek wniósł do fabuły trochę nowości. Mamy nowe urządzenie, wspomnienie nowej broni zaczyna się robić ciekawie. Rozbija mnie pomysł dr. Lee któy wpadł na to że Mitchel i Sam zostali zmniejszeni. No i motyw jak potem Daniel wchodzi do pomieszczenia i zaczyna się rozglać po podłodze ;) miodzio. Reakcji Teal'ca faktycznie nie dopracowano. Mitchel znika potem nagle Teal'c widzi go na innej planecie i pozostaje to bez reakcji jakby to było coś normalnego.
  • 0
don't try

#66 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.12.2008 - |16:36|

Mam wrażenie że dr Lee to taka przeciwwaga dla Sam - jej się zawsze wszystko udaje, on dla odmiany musi zawsze wszystko sknocić, żeby równowaga w przyrodzie była. A ten jego pomysł z miniaturyzacją faktycznie rozbrajający, chociaż tu akurat go rozumiem, w końcu takie obce coś mogło zrobić z Sam i Mitchellem cokolwiek.
  • 0

#67 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |16:39|

Ale to nie zmienia faktu że jakoś mnie momentami drażni ta postać. Chociaż to może być efekt uprzedzenia. Trochę mu się poprawiło ale jak się pojawił w 6 sezonie w odcinku Paradise Lost to jakoś mnie do siebie zraził.
  • 0
don't try

#68 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.12.2008 - |20:02|

Dla mnie on to taka lekka wersja serialowego błazna. Nawiasem mówiąc za jego niekompetencję powinni go już z 10 razy wywalić z SGC.
  • 0

#69 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |20:09|

W założeniu scenarzystów pewnie miał być zabawny a wyszło na to że jest ... irytujący.
  • 0
don't try

#70 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.12.2008 - |20:42|

Amerykanie mają jednak czasami trochę inne poczucie humoru od nas ;) Koronnym przykładem jest np. odcinek "Wormhole eXtreme", który w założeniu pewnie też miał być zabawny, a jak dla mnie totalna porażka.
  • 0

#71 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |20:45|

Wydaje mi się że to jednak nie inne poczucie humoru tylko czasami pchanie tego humoru tam gdzie go wcale nie potrzeba ;) Uważam że dowcipne docinki O'Neilla, gra słów i wszechobecny sarkazm to duży atut serialu ale robienie odcinka pod komedie to już trochę przedobrzanie.
  • 0
don't try

#72 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.12.2008 - |21:09|

Oczywiście - ale O'Neill to już zupełnie inny typ humoru. Widocznie przy Wormhole eXtreme i dr Lee majstrowali inni ludzie. Wiadomo, są sytuacje zabawne i zabawne inaczej ;) A co do różnic w humorze - na pewno miałeś okazję widzieć jakieś głupkowate amerykańskie komedyjki (nie mówię, ze wszystkie takie są - niektóre) - ja się przy takich zastanawiam, do jakiego widza jest to kierowane. Jak widzę takie motywy jak wspomniany Wormhole eXtreme czy dr Lee to mi się z miejsca kojarzą z takimi komedyjkami właśnie.
  • 0

#73 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |21:15|

Może właściwie źle to ujęliśmy. To po prostu niektórzy scenarzyści mają inne poczucie humoru. Dr Lee to była chyba próba wprowadzenia takiego zabawnego gamonia naukowca, który jak trzeba to powie coś mądrego. Nie mogę jednak powiedzieć żeby ten zabieg się udał.
  • 0
don't try

#74 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 05.01.2009 - |16:39|

Fakt, chociaż dr Lee to jest jeszcze nic w porównaniu z takim jednym naukowcem, co się pojawił w dwóch odcinkach, miał bzika na punkcie SG-1 i dostawał orgazmu ósmego stopnia jak tylko któryś z członków SG-1 koło niego przechodził - ten gość to dopiero irytował jak rzadko. Niestety jak zwykle nie pamiętam tytułów odcinków, w których wystąpił, ale jeśli dobrze pamiętam to on był tym, który wymyślił wirusa atakującego inne gwiezdne wrota, którego potem przerobił Baal i wyłączył całą sieć wrót.
  • 0

#75 CaTka

CaTka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 05.01.2009 - |17:50|

Bardzo fajny odcinek.
Nie rozpisując się... dr.Lee mnie powalił na kolana swym zabawnym niedoinformowaniem. Cała afera ze zniknięciem Sam i Mitcha i ich powróceniem do wymiaru gdy Mitch był atakowany. :) Jeden z fajniejszych odcinków sezonu. Jedyne co potwornie drażni to Teal'c jako Terminator! Jak można było zrobić z buntownika Jaffa drugiego Rambo?! Nie do pomyślenia. Z dwoma P90 wygląda potwornie. I te króciutkie rękawki za każdym razem gdy jest na misji... ^_^

9.5/10

No dobra ,niech będzie... po dłuższym namyśle.

10/10

Użytkownik CaTka edytował ten post 05.01.2009 - |17:52|

• 0

#76 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 05.01.2009 - |18:58|

@Altair. Pierwszy to The Other Guys a drugi Avenger 2.0. Nie wiem jak kogoś tak irytującego można było wstawić aż do dwóch odcinków. Rozbiło mnie jak Sam weszła do jego mieszkania i usiadła na swojej laleczce :D Masz rację przy nim dr Lee to bożyszcze tłumów.

@CaTka. No i tu się zgodze trochę za bardzo zaczęli wystawiać Teal'ca. Momentami można stgwierdzić że kule się go nie imają. Ale nie ma tego znowu aż tyle żeby narzekać.
  • 0
don't try

#77 Alice17

Alice17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 108 postów
  • MiastoSzczawno-Zdrój

Napisano 17.06.2009 - |19:42|

No nareszcie fajny odcinek. I na szczęscie tylko pośrednio związany z Ori.
Lubie takie histrorie typu "ja Cię widzę, a Ty mnie nie". Rozwiązanie Daniela z tymi klawiszami, było imponujące.
Poleciało pare fajnych tekstów, i było też pare śmiesznych scen. Ogólnie odcinek na 8.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych