Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 024 - S02E11 - Resurrection Ship (Part 1)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (111 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (45 głosów [47.37%])

Procent z głosów: 47.37%

2. 9.5 (22 głosów [23.16%])

Procent z głosów: 23.16%

3. 9 (18 głosów [18.95%])

Procent z głosów: 18.95%

4. 8.5 (5 głosów [5.26%])

Procent z głosów: 5.26%

5. 8 (1 głosów [1.05%])

Procent z głosów: 1.05%

6. 7.5 (1 głosów [1.05%])

7. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

8. 6.5 (1 głosów [1.05%])

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [1.05%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [1.05%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 AllCome

AllCome

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 14.01.2006 - |21:38|

[quote name='Toudi' date='7.01.2006 |11:05|' post='151642']
Widziałem i :) bez zmian jeśli idzie o ocenę, nadal 10. Po ostatnich odcinkach SGA jestem gotów dać BSG Oscara :D

podpisuje sie pod tym nogami i rekami....
10 nie wyjete!!!
jak dla mnie BSG bije na glowe SG1 i SGA ale i tak bede je namietnie ogladal :)
pzdr
  • 0
Jaruzelski pokazał jak nie należy rządzić...

Kwaśniewski pokazał jak należy rządzić...

Wałęsa pokazał, że każdy i.d.i.o.t.a może rządzić....

Kaczyński pokazał,że nie każdy i.d.i.o.t.a............

#62 DRO

DRO

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów
  • Miastowawa

Napisano 02.02.2006 - |12:45|

J
Skad oni tak szybko biora figurki do tej mapy na odprawie przed bitwa? Chyba ze Res Ship to byl jakis wymyslny stojak na CD :D

Mnie osobiście ta konwencja z planszą i "zabawkami" przy omawianiu strategii za każdym razem delikatnie mówiąc - razi i denerwuje.
Era lotów kosmicznych z niewiadomo jakimi napędami i technologią
a tu strategiczne plany bitwy obrazuje się zabawkami ( jak nie przymierzając za czasów I-szej wojny).

A gdzie komputery? :blink: NIe wiedzą co to wizualizacja komuterowa?

I brak sieci nie ma z tym nic wspólnego ( żeby nikt nie użył tego argumentu)
bo komutery na BSG są.

Pewnie producenci zaoszczędzili na efektach :D

Pozdr.
D.
  • 0

#63 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 02.02.2006 - |14:02|

DRO, tak jest po prostu szybciej, niż wklepywać do kompa wszystko, już to było omawiane, poszukaj...

#64 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 04.06.2006 - |01:59|

:D Kolejny świetny odcinek daje 9,5. juz nie moge doczekać sie drugiej częsci, jakoś sobie nie wyobrażam zeby starback była wstanie zastrzelić admirał Cain. Z pewnoscią dużo sie zdazy w nast. odcinku już sie nie moge doczekac :]
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#65 xl1027

xl1027

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 04.06.2006 - |10:10|

nie myslalem ze do tego dojdzie ale w tym konflikcie musze opowiedziec sie po stronie Admirał Cain; Adamie wyraźnie zmiękła wajcha po zamachu; najpierw słodkie pojednanie z buntownikami; a teraz sam staje na czele buntu; ADmirał CAin- takiego przywódcy właśnie brakowało mi w tym serialu, z początku myslałem że Adama sprosta, jednak okazał się zbyt słaby; wojna wymaga ofiar, czasem należy poświęcić swoich ludzi dla zwycięstwa Admirał o tym wie i jest w stanie tego dokonać, wot dowódca jaki poprowadzi battlestary do triumfu w blasku glorii;Adama- po zamachu to juz całkiem inny człowiek, podatny na wpływy, łatwy do manipulowania, ulegający impulsom i podejmujący nieprzemyslane decyzje; wreszcie okazał się być oficerem niesubordynowanym i niezdyscyplinowanym wobec swojego bezpośredniego dowódcy; Roslin - o niej nie miałem dobrego zdania a teraz mam jeszcze gorsze, tej kobiecie camala już dawno wyżarła mózg, nie dość że prowadzi całą flotę w imię jakichś religijnych bredni to jeszcze manipuluje Adamą by ośiągnąć swe cele, gdyż już wie że Admirał Cain nie da się tak łatwo omotać i namówić do szukania jakiejś mitycznej planety, Roslin ma zgubny wpływ na Adamę i to jest tragiczne; politycy- w tym konflikcie są zupełnie zbędni; nie ma tu sojuszników których można pozyskać nie ma dyplomacji jest tylko wróg a polityk w takiej sytuacji może być co najwyżej przynętą do wciągnięcia wroga w pułapę; liczy się tylko wojsko i Admirał to rozumie Adama widocznie nie; Adama ma wreszcie szansę żeby przestać uciekać z podwinietą kitą przed cyklońskim zwiadem i by móc stawić im czoła w bitwie i zginąć jeśli trzeba w walce jak żołnierz; a ten zamiast walczyć powiedział war is over , już nie bede pokazywal palcem kto go do tego przekonal
  • 0

#66 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 04.06.2006 - |19:51|

DRO, tak jest po prostu szybciej, niż wklepywać do kompa wszystko, już to było omawiane, poszukaj...

zgadzam sie ze figurki sa lepsze bo mozna to sobie jakos samemu sprawdzic co i jak, gdzie, kiedy i po co, zamiast czekac az klawiaturzysta wpisze to wszystko do kompa i dodatkowo czekac az komp to przetworzy. poza tym przy takim stole stanie wiecej ludzi niz przed ekranem monitora :)
  • 0

#67 Borlog

Borlog

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 04.06.2006 - |22:54|

nie myslalem ze do tego dojdzie ale w tym konflikcie musze opowiedziec sie po stronie Admirał Cain; Adamie wyraźnie zmiękła wajcha po zamachu; najpierw słodkie pojednanie z buntownikami; a teraz sam staje na czele buntu; ADmirał CAin- takiego przywódcy właśnie brakowało mi w tym serialu, z początku myslałem że Adama sprosta, jednak okazał się zbyt słaby; wojna wymaga ofiar, czasem należy poświęcić swoich ludzi dla zwycięstwa Admirał o tym wie i jest w stanie tego dokonać, wot dowódca jaki poprowadzi battlestary do triumfu w blasku glorii;Adama- po zamachu to juz całkiem inny człowiek, podatny na wpływy, łatwy do manipulowania, ulegający impulsom i podejmujący nieprzemyslane decyzje; wreszcie okazał się być oficerem niesubordynowanym i niezdyscyplinowanym wobec swojego bezpośredniego dowódcy; Roslin - o niej nie miałem dobrego zdania a teraz mam jeszcze gorsze, tej kobiecie camala już dawno wyżarła mózg, nie dość że prowadzi całą flotę w imię jakichś religijnych bredni to jeszcze manipuluje Adamą by ośiągnąć swe cele, gdyż już wie że Admirał Cain nie da się tak łatwo omotać i namówić do szukania jakiejś mitycznej planety, Roslin ma zgubny wpływ na Adamę i to jest tragiczne; politycy- w tym konflikcie są zupełnie zbędni; nie ma tu sojuszników których można pozyskać nie ma dyplomacji jest tylko wróg a polityk w takiej sytuacji może być co najwyżej przynętą do wciągnięcia wroga w pułapę; liczy się tylko wojsko i Admirał to rozumie Adama widocznie nie; Adama ma wreszcie szansę żeby przestać uciekać z podwinietą kitą przed cyklońskim zwiadem i by móc stawić im czoła w bitwie i zginąć jeśli trzeba w walce jak żołnierz; a ten zamiast walczyć powiedział war is over , już nie bede pokazywal palcem kto go do tego przekonal

A niby czemu miałaby się przysłużyć "ścieżka Cain" czyli walka do ostatka? Odzyskanie 2 battlestrami 12 zniszczonych planet po pokonaniu setek basestarów? Chyba nie bo pani Admirał bardziej chodzi o żołnierskie ego - bić się do końca , honorowa śmierć i inne tego rodzaju bzdury. Adama równiez w miniseries cierpiał na tą chorobę walki do końca - zaspokoic swą próżność wojownika bo tyle lat się szkolili, budowali śmiercionośne zabawki a tu ich Cyloni zmietli w parę godzin trzeba to odreagować najlepiej jakąś samobójczą szarżą by potem ktoś napisał poemacik opiewający martwych bohaterów....
Najrozsądniejszą okazuje się być tu osoba z "przeżartym Cammalą mózgiem" uświadamia Adamie że nie będzie nikogo kto napisze poemat jeśli ten nie opamięta się. Husker nie wyzbył się do końca wojskowej choroby o czym świadczy afera strzałkowa. W ich sytuacji KAŻDĄ mozliwość ratunku powinna być sprawdzona więc nie powinien z góry odrzucac pomysłu Roslin sprowadzenia strzałki. Wszak dziwnym trafem znajdują mapę do owej mitycznej planety i owe religijne brednie się sprawdzają ( zresztą ktoś założył te 12 koloni Kobolu - przetransportował ludzi, dał podstawy wiedzy i zostawił wskazówki i czy byli to "bogowie" czy bracia Ilbisa to już niestotne faktem jest że sprawdzają się przepowiednie pytii które tak wielu ignoruje...) Zresztą w miniseries Cyloni bardziej zaniepokili się Roslin aniżeli Adamą - Leoben śmiał się z Komandora kpiąc z ich położenia i szans na przetrwanie bitwy, podczas gdy Doral nie był mile zaskoczony faktem że Roslin została prezydentem i zorganizowała akcję ratunkową dwa razy chciał podważyć jej autorytet przywódczyni co uznał za ważniejsze od jakiegos sabotażu na Galactice po przybyciu na Ragnar - to dzięki niej ludzie umkneli zagładzie a nie wojskowym bo ci zazwyczaja myślą tylko o usmiercaniu a nie o konieczności przetrwania.

Odcinek wg mnie na 9 - Roslin rozkręca się coraz bardziej ( może kiedys każe usmiercić Zareka :hyhy: ) sprawnie przeprowadza mediację aczkolwiek mozna miec zarzuty co do jej bezstronności ;) , Adama bardziej nadaje się na przewodniczącego Supreme Court niz na wojskowego - każdą decyzję musi przeanalizowac z punktu widzenia wartości konstytucyjnych jak jakiś Rzymianin z czasów republiki. Cain - krwiożercza i skuteczna lecz zaślepioną swą misją doprowadzić może wszytskich do zagłady. Starbuck - w tym odcinku automacik wojskowy który potrzebuje oprogramowania najpierw Cain chce ją urobic lecz zwycięża przyzwyczajenie do komend Adamy. Cottle jak zwykle w formie, Tigh i Fisk dwaj najprawdziwsi żołnierze ( nic dziwnego że ludzie przegrali wojnę przy takim stanie kadry oficerskiej :hyhy: ) no i Baltar niestety bez błazeństw.
  • 0

#68 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 11.11.2006 - |22:39|

Trochę się rozczarowałem, bo po rewelacyjnym poprzednim odcinku ( w tym z przepięknym zakonczeniem), ta cała energia, ten ogromny potencjał jaki drzemał w akcji został szybciutko zatracony :(

Ocena: 9

PLUSY:

+ duze uznanie dla Starbuck, za która niezbyt przepadam, ale w tym odcinku była świetna. Zaryzykowała, poleciała na zwiad bez pozwolenia, ale za to przysłużyła się flocie jak nikt inny.
+ plus ze bardzo dobrą scenę rozmowy Jacka z Tighem (oczywiscie znów przy akoholu). To co opowiadał, i w jaki sposób to mowił, zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Aż sie samemu chciało wziąść pistolet do rąk, i zastrzelić tą sukę Cain, za to, co zrobiła innym.
+ swietnie ukazane planowanie zamachów na siebie nawzajem, przez Adamę i Cain. W 100% biorę stronę Adamy i Roslin, wspólnie doszli do słusznych wnioskow, co do tej kobiety. Niestety, ale zamiast plusów wynikajacych z pojawienia się Pegasusa, flota na czele z Cain jest w złej sytuacji, i trzeba zlikwidować jej przyczynę, czyli osobę Cain. Admirał powoduje same konflikty, dlatego trzymam kciuki, za powodzenie misji Starbuck.
+ oczywisćie wielki plus za wielką mądrosć i rozsądek pani prezydent, mimo, iż jej choroba jest już zaawansowana, to ciągle jest sprawna, i jak widać, służy dobrą radą Adamie. Dzięki niej, Adama ocali samego siebie, i na pewno będzie przygotowany na zamach na swoje życie.
+ dr Baltar nadal dobrze się zachowuje, stara się być coraz bliżej Cylonów, stara się ich zrozumieć, odczuwa też nienawiść, z jaką są traktowanie przez ludzi (vide scena z Cain w klatce plująca na Cylonkę)

MINUSY:

- jak ludzie mogą być tak naiwny, tak szybko wierząc na słowo torturowanej Cylonce! Więcej rozwagi zalecałbym. Mozliwe, że Cblond-cylonka chciała sie zemscić la ludziach, za te barbażyńskie traktowanie jej na Pegasusie, i specjalnie wprowadziła w błąd Baltara, a ten dowództwo armii. Całkiem prawdopodobne, że ten tytułowy statek wcale nie jest tym, w jaki sposób go scharakteryzowała uwięziona Cylonka.
- tak jak wcześniej niecierpiłem admirał Cain, tak teraz jej nienawidzę :angry2: W pełni popieram sugestię pani prezydent, co do jej niecnych celów względem Adamy. Niestety, ale w tym co ona robi, jak się zachowuje, jak traktuje swoich podwładnych jest tyle złego, że nalezy przyznać rację Roslin, iż trzeba zabić tą zimną sukę. Kobieta jest przerażająca. Scena w której była w klatce, i jak potraktowała leżącą i ledwo żywą Cylonkę, mnie osobiście zniesmaczyła. Te bezsensowne decyzje kłócące niepotrzebnie flotę, knowania, lekceważenie władzy cywilnej i komandora Adamy, oraz najbardziej bulwersujące potraktowanie przez Cain floty cywilnej - to wszystko jest usprawiedliwieniem, by podjąć ten radykalny krok, jakim jest zabicie admirał Cain.
- tak jak mowiłem na początku, zmarnowano wyśmienitą sytację, w jakiej zakończyliśmy poprzedni odcinek. Bratobójcza walka była by ciekawsza, liczyelm na to, ze Cain będzie wydawać coraz to bardziej radykalne decyzje, budząc niesmak załogi, i wtedy ktoś (zapewne Jack, który w czasie rozmów z Tighem pokazuje dyskretnie swoją dezaprobatę do stylu rządzenia pani admirał) doszedłby do logicznego wniosku, ze Cain pozabija wszystkich swoją głupotą, i ten ktośzabije Cain. Wtedy na czele Pegasusa stanąlby ktoś mądzrejszy, a komandor Adama znów byłby dowódcą całej floty. Zamiast tego mieliśmy błyskawiczne rozluźnienie tempa, co osłabiło ten odcinek, zapewne kosztem 2x12 (który na bank będzie świetny)
- oni tam na Pegasusie mają jakąś wytwórnię tych figurek, co są na mapie? Bo figurka Ressurestion Ship mnie lekko zdziwiła i zarazem rozśmieszyła :P
- jśli dobrze usłyszałem i zroumiałem, ta wariatka chce postąpić tak samo z Galacticą jak z cywilnymi statkami o których wspominał Jack (EXO admirał Cain). Precyzując - ograbić ze sprzętu i zapasów, i wybić wszystkich, którzy się przeciwią zaczynając od CIC. Reszta jak rozumiem załogo BSG była by pozostawiona przy życiu, a dowództwo nad okretem ma objąć jakiś lojalny człowiek pani admirał! Jak dla mnie to koszmr, i czyn (na razie niedokonany) godcny pogardy. :censored:
- zdziwiła mnie uległość komandora Adamy względem admirał Cain, szczególnie w scenie na pokładzie Colonial One. Nic a nic jej nie przerywał, siedział cichutko jak zwykły szeregowiec i czekał na rozkazy.Liczyłem na większe zaangażowanie ze strony Adamy, który jest "tardym" skądinad zawodnikiem, jest stanowczy, i ma wielkie doswiadczenie. A w tej scenie nie było tego widać, tym samym trocgę ta postać u mnie straciła.
- ten BlackBird ydaje mi się trochę zbyt silnym myśliwcem. Jak Tyrol wyjdzie z aresztu, to zaciągną go do produkcji seryjnej takich cacuszek i wtedy będzie zbyt łatwo dla ludzi. Zrobi się z tego Stargate, a ja tego nie chcę.

Użytkownik Halavar edytował ten post 11.11.2006 - |23:09|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#69 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 03.07.2007 - |20:15|

Mozna powiedziec,ze dopiero zaczynam przygode z BSG. Smiem twierdzic,iz kazdy odcinek jest coraz lepszy,a ten przeszedl moje najsmielsze oczekiwania.Cudny. Fajnie bylo zobaczyc aktorow ze Star Treka ,a szczegolnie Michelle Forbes(Ensign Ro),ktora przeciez grala bajoranke i to wlasnie ona miala byc glowna postacia w DS9.Forbes odmowila,a swoje 5 minut dostala Nana jako Major Kira. Lol :laugh2:
  • 0

#70 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 28.02.2008 - |23:21|

CO do figurek.. Hmm.. Ciekawe.. Zreszta na pewno maja tam jakichs rzemieslnikow, w kocnu te wszystkie rzeczy, w ktorych chodzą, czy jakies dodatkowe sprzety dla wojska musza byc jakos produkowane ;) hehe ;)

Ja tez wole zrobic konspekt na kartce papieru, a nie grzebac sie z komputerem i przesuwac jakies akapity i wykresy, skoro recznie moge to wszystko zrobic o wiele szybciej :)

No to bylo Ciekawie:) w tym odcinku :)
  • 0

#71 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 12.01.2009 - |18:06|

W trylogiach zawsze musi trafić się najsłabszy odcinek i to chyba właśnie ten w tym przypadku. Taka przejściówka pomiędzy kolejnymi starciami. Wszyscy knują przeciwko sobie. Dowiedzieliśmy się przy okazji co się działo z Pegasusem wcześniej. Doprawdy nie wiem do czego zmierzała pani admirał. Dosyć że zabijała cywili to jeszcze zostawiła piętnaście statków na pastwę losu, niegrzeczna dziewczynka.
  • 0
don't try

#72 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 18.05.2010 - |11:24|

10/10
Cain to moja idolka jest świetna twarda silna ręka niema żadnych wybryków ( ok może na niektóre przymyka oko) walka z cylonami to świetny pomysł takie ruchy oporu które by wyzwolili mogły by stać doskonałe do dostawy nowych pilotów i ludzi na statki... BSG i BSP na pewno się rozdzielą bo te dwie tak dominujące osobowości obok siebie razem być nie mogą fajnie by było gdyby historia rozdzieliła się na to co robi flota cywili w asyście BSG. I to co będzie robić BSP, w "wyzwalaniu" kolonii
B.Adama brawo za przeprosiny może tostery i ludzie znowu będą razem koegzystować
Doktorek mnie osłabia, czemu cylioni otumaniają tą tzw "miłością" tylko mężczyzn, zawsze sadziłem że to kobiety śa bardziej skoro do miłości a facet to facet... denerwują mnie już te manipulacje tymi watkami
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#73 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.05.2010 - |15:35|

czemu cylioni otumaniają tą tzw "miłością" tylko mężczyzn, zawsze sadziłem że to kobiety śa bardziej skoro do miłości

Ale faceci mają pewien organ, którym czasem myślą i nie mówię tu o mózgu ;)
  • 0

#74 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 27.06.2010 - |16:41|

BSG nadal trzyma poziom! Kolejny świetny odcinek, minimalnie tylko gorszy od poprzedniego. A zakończenie to majstersztyk. Jedyne czego mi zabrakło to walki na początku. Myślałem, że jednak dojdzie do jakiegoś chociaż małego starcia, ale się przeliczyłem, po raz zresztą kolejny (tak samo było w 9 odcinku).
Co do admirał Cain to nawet mi się podobała ta jej bezwzglądność, ale po tym jak wymordowała bezbronnych cywilów przestałem ją lubić.
Zapowiada się niezły fianał tej historii z Pegasusem.
Daję 9,5 gdyż poprzedni odcinek podniósł poprzeczkę strasznie wysoko.
  • 0

#75 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 19.09.2011 - |18:52|

Absolutny klasyk! Znakomicie odwzorowana ludzka duma i próżność, ukazane jak my jesteśmy jednak słabi, chcemy zawsze górować, zawsze być na czele ze swoimi racjami. I to wszystko kosztem życia innych, mobilizujemy się na krótko by zwalczyć wroga, a później zwalczyć siebie. Smutne, ale prawdziwe.
Fajny manewr Kary, jej przelot między statkiem - przebudzenie, Blackbirdem to majstersztyk.
No i może wkrótce dojdzie do bitwy z Cylonami - 10/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#76 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 05.02.2012 - |21:52|

Kontynuacja nie zawodzi. Rozwiązanie stand-offu między viperami cudne. Nic innego jak niezidentyfikowany statek by ich nie powstrzymało. Super postawa Roslin z namawianiem Adamy do zabójstwa, super ostatnia scena z planowaniem zamachów. Właściwie czekam na to bardziej niż na bitwę w kosmosie. Pięknie, szkoda tylko że potem pewnie już serial nie osiągnie takich wyżyn jak w tym 3-częściowcu.

Czy jest statek Cylonów można było się domyśleć po samym tytule odcinka, ale i tak efektowne przeglądanie zdjęć zebranych przez Starbuck, którą czeka teraz najtrudniejsze zadanie w życiu. A i zwróciłem uwagę, że Adama właściwie wdraża Cyloński plan zamachu na samego siebie z finału sezonu pierwszego. Opisał to praktycznie identycznie do tego co się działo na mostku wtedy. :)
  • 0

#77 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 07.03.2012 - |12:12|

Odcinek pamiętałem jako posiadający więcej akcji niż budowania napięcia, atmosfery. Początek teatralny, gadany - świetne dialogi, ważkie problemy. Ciekawa i potrzebna rozmowa panów na temat ich relacji z Boomer, świetna szczerość prezydent - i zaskakująca w jej wydaniu konkluzja. Potem robi się filmowo. Komandor i admirał zamyśleni - przyłapani przez kamerę podczas papierkowej roboty. Wreszcie symultana z finału odcinka - zazębiające się zdania, obrazy - złowroga symetria. Nie ma mniejszego zła - zło jest złem, ale jest mniejsze i większe dobro. Jest ta szarość decyzji: gwałcić więźnia czy dać mu określone prawa, przedłożyć interes wojska nad interes cywilów, złamać własny korpus moralny i zaplanować morderstwo, stanąć w walce przeciwko ludziom, obdarzać cylonów uczuciem?

Po latach ta teatralno-filmowa konstrukcja fabularna odcinka powoduje, że świetnie się to ogląda. Nawet lepiej niż za pierwszym razem, bo można się skupić na dobrze dobranej formie.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych