Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 33 - S02E13 - Critical Mass

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (125 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (21 głosów [18.75%])

Procent z głosów: 18.75%

2. 9.5 (23 głosów [20.54%])

Procent z głosów: 20.54%

3. 9 (30 głosów [26.79%])

Procent z głosów: 26.79%

4. 8.5 (12 głosów [10.71%])

Procent z głosów: 10.71%

5. 8 (10 głosów [8.93%])

Procent z głosów: 8.93%

6. 7.5 (4 głosów [3.57%])

Procent z głosów: 3.57%

7. 7 (6 głosów [5.36%])

Procent z głosów: 5.36%

8. 6.5 (2 głosów [1.79%])

Procent z głosów: 1.79%

9. 6 (1 głosów [0.89%])

Procent z głosów: 0.89%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.89%])

12. 4.5 (1 głosów [0.89%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.89%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 Frei

Frei

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów
  • MiastoBochnia

Napisano 02.04.2006 - |10:10|

Ta scena gdzie Ronon wchodzi jest naprawde ekstra. Ale moim zdaniem muzyka w tym odcinku tez była bardzo dobra. Zwłaszcza ta piosenka ktora Teyla spiewała :)
  • 0

#62 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 08.06.2006 - |14:01|

Faktycznie kapitalny odcinek, przyjemnie się oglądało tak dużo znanych rzeczy w jednym odcinku: SGC, Hermiod, Cadman, Cavanagh, Dedal, Gould, Trust, Wraith, bomba, kontakty z Ziemią, znów kłopoty z ZPM i osłoną, zdecydowanie i siła Ronana, kłopoty moralne dr Weir, Teyla pielęgnuje kontakty ze swoim ludem, Zelenka jak zawsze zabawny itd. WOW, trocgę tego fajnego w odcinku było, jednak nie dałem maxymalnej oceny (ani prawie maxymalnej).

Ocena: 9

PLUSY:

+ lubię odcinku w których są kontakty z Ziemia, szkoda tylko, że nigdy w nich nie pokazują SG1. W "Critical Mass" podobał mi się mini-wykład tego doktorka; facet ładnie się przygotował, tablice, rysunki, obrazowo wszystko tłumaczy a słuchający go robia wielkie oczy i nic nie kapuja, aż tu nagle doktor wyskakuje z tekstem o ogniu w górach z Władcy Pierścieni. :lol:
+ Dedal, Hermiod i Novak to jak zawsze duże plusy dla tego serialu. Szarak jak zawsze super i wygląda i fajnie gada (aż się przypomina stare SG1) a Novak z nową fryzurką ale starą czkawką zwyczajowo nieźle się prezentuje. Super scenka z jej przesłuchania przez Weir :P
+ cała fabuła dobrze przemyślana, wydawało się, że McKay ma rację i Gouldem jest Cadman (bo była zawsze przy ważnych rozmowach i jakoś tak reżyser ją w tym odcinku uwypuklił) a tu pod koniec takie zaskoczenie. Lubię być zaskakiwany, dlatego duży plus dla scenarzystów B)
+ mamy chyba początek zbliżania się do siebie głownych wątków z obu seriali, skoro Gouldowie czy też The Trust skupiaja się teraz na galaktyce Pegaza. Teraz tylko czekać aż się tam pojawią sympatyczni mnisi z książeczkami albo Wraith znajdą drogę do naszej galaktyki.
+ porucznik Cadman - miła osóbka w serialu, a cieszy (również oczy). Ja chcę wiecej specjalistki od materiałów wybuchowych w SGA

MINUSY:

- cały wątek umierania tej babci Teyli był dla mnie nudny i niepotrezbnie spowalniał akcję tak dynamicznego odcinka. Za dłgie to bylo, za nudne i niepotrezbne. OSobna kwestai to śpiew Teyli, również słaby i niepotrzebny motyw. Nie czepiam się zdolności wokalnych Rachel, bo dziewucha umi spiewać, ale po co scenarzyści władowali cały ten wątek z umieraniem, z pogrzebem gdy za 20 minut całe miasto wybuchnie, ze śpiewem który nie był zsynchronizowany z obrazem, z Beckettem i jego próbą wsadzenia starszej pani rozrusznik? W ogóle jestem ciekaw gdzie by się odbywała ta operacja, bo na pewno z tego co widzę w Atlantis nie ma odpowiedniej sali przystosowanej do wykonywania operacji na otwartm sercu i wszczepianiu komuś rozrusznik serca. :>
- ten Ronan to faktycznie ma siłe nadludzką, skoro rzuca pułkownikiem jak poduszką. Noo ale może się czepiam...
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#63 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.06.2006 - |13:53|

WOW ! :)
To P-90 znaleźli na Atlantis ?
Niezłych rzeczy się dowiaduje ;)

Trochę późno się budzę, ale jak to mówią " lepiej późno niż wcale". Tu chyba chodziło o serial sam w sobie, a nie o miasto.
Pozdro :)
  • 0

#64 Tishi

Tishi

Starszy szeregowy

• Email
  • 120 postów
  • MiastoWanaty k. Cz-wy

Napisano 02.07.2006 - |10:58|

Fajny odcinek, zaskakujące jak się okazuje iż to Caldwell jest pod działaniem Goa'ulda :look: fajnie bo niewiedza trzymała nasz prawie do końca odcinka.
Rodney, który obawia się kobietki która siedziała u niego w głowie, jak zawsze śmieszny :]
No i jka Zelenka wyglądał ppo powrocie z planety.
Ogólnie odcinek bardzo udany :clap:

Ocena 9
  • 0

#65 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 09.09.2006 - |18:20|

Odcinek dobry.Niezla intryga.Przypomniano nam o Goa'uldach.Juz na poczatku nie lubilem Skinnera znaczy Calwella, wydawal sie jakis arogancki.Mogli dodac scene jak Cavanaugh mdleje przed Ronanem, byloby smiesznie.Piosenka do bani.Teyla wygladala jak ryba wyciagnieta z wody.Mimo kilku wad odicek oceniam na 9.Subiektywnie oczywiscie...
  • 0

#66 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 28.11.2006 - |12:56|

Trust kombinują jak mogą,ale nie wychodzi im to i chyba nie wyjdzie.Podobało mi się to,że po raz kolejny połączono równocześnie akcje 2 seriali,2 światów.Tak powinno być częściej :) Poza tym zaskoczyli mnie,że to Caldwell był tym sabotażystą :]

Ogólnie źle nie było i ten koszmarny śpiew Teyli :P Bleee,ale 7 dam :*
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#67 Magus

Magus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 07.02.2007 - |14:49|

tylko 7 ...
jedneym z moich kryteriow oceny jest ilosc scen, ktore musze przewinac aby dotrwac do konca odcinka ....
Sceny z babcia zabijaja odcinek, a piosenka Tayli jest beznadziejna i calkowicie offtopic :( Szkoda - mogl byc z tego swietny odcinek ...
  • 0

#68 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 07.02.2007 - |14:55|

Hmm Mi sie ta piosenka podobala. Bardzo ladnie wykonana.
Troche mi to przypomina walke Daniela z dowdocami zawsze o poszerzanie wiedzy o kulturach i tak dalej,a nie tylko zbieranie broni i szukanie sojusznikow przeciwko Goa'uld;) Hehe..
  • 0

#69 Bard13

Bard13

Starszy szeregowy

• VIP
  • 143 postów
  • MiastoŚrodek lasu

Napisano 05.03.2007 - |10:36|

9/10

Szybka akcja, ładne zestawienie śpiewu Tayli z akcją.
Ciekaw byłem kto tak naprawdę jest agentem, bo misia z kucykiem na siłę wciskali, więc było jasne że to nie on.
Brawo Weir za "manie jaj" żeby pozwolić Dexowi pogadać z chłopcem.
Martwiłem się o Caldwella, że zdjęli go z serialu, ale jak się potem okazało, całe szczęście, ze nie.

Dobry, inteligentny odcinek i duże plusy za humor.
Ta radość jak załapali skojarzenie z Władca Pierścieni, bo 101 Dalmatyńczykó nie trafiła położyła mnie na podłodze.
  • 0

#70 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 07.06.2007 - |00:11|

Niezbyt podobal mi sie ten odcinek, szczegolnie motyw z "babcia" mnie dobil, a spiew teyli wywolal u mnie usmieszek politowania.
Tylko 6.
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#71 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.06.2007 - |14:53|

Politywania? Montaż był fatalny, ale nagranie naprawdę wykonała sama aktorka ;D
Log65: Happy camper

#72 teyla

teyla

Starszy szeregowy

• Email
  • 90 postów
  • MiastoAlwernia/Kraków

Napisano 12.09.2007 - |00:08|

świetny odcinek! dużo fajncyh motywów: bomba, Goa'uld [którym okazał sie Caldwell :o ] technologia Asgardu, SGC, prawdziwa walka z czasem...i do tego 'miła pogadanka' Ponona z Cavanaugh-to mnie rozwaliło :lol: ale naprawde facet podejrzanie sie zachowywał <_< no i Teyla ładnie śpiewa ;)
  • 0
.::][ open the gate and dream ][::.

http://chevronone.com ;)

#73 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 29.06.2008 - |12:45|

Gdybym wiedział że ten odcinek będzie taki świetny to poprzedniemu dałbym trochę niższą ocenę. A tak muszę się powtórzyć i dać 10/10. Za co? Za Goa'uldy, za SGC, za dobrą akcję pomimo że większość rozgrywała się praktycznie w jednym miejscu, za trzymanie w napięciu do samego końca i za piosenkę Teyli :D.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#74 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 14.03.2009 - |19:22|

Nie powiem, żebym się specjalnie za Trustem stęsknił, o nie. Na szczęście tutaj stanowili tylko tło dla wydarzeń, a sam odcinek ciekawy i trzymający w napięciu, a do tego niepozbawiony elementów zaskoczenia (gdy okazuje się, ze to Caldwell maczał we wszystkim palce). Jakkolwiek nieco naciągana wydaje mi się ta cała historia z bombą, zbyt gładko to poszło i skąd Goa'uld miałby tyle wiedzieć o technologiach Atlantydy, to jednak miło było znów spojrzeć na świecące oczka a la Goa'uld :) Dodatkowo odcinek ma tę zaletę, ze nadaje fabule większej spójności - Atlantyda nie jest już jakimś zupełnie oderwanym od wydarzeń na Ziemi i w naszej galaktyce kawałkiem - wręcz przeciwnie, mamy tu reakcję Goa'uldów na sytuację w Atlantydzie (i ogólnie w Pegazie). Oby więcej takiego przenikania się fabuły SG-1 z SGA.
Osobno na słowa uznania zasługuje ceremonia pogrzebowa i śpiew Teyli - klimatyczny i nadający atmosferę utwór, ładnie zaśpiewany, przyjemnie się słuchało :)

9,5/10
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych