Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wysokość IQ w SG-1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#61 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.10.2003 - |21:09|

tak, ale zeby cos zrozumiec wystarczy nizsze iq niz zeby to cos wymyslic. a czasem nawet nie trzeba do konca rozumiec zeby moc z tego korzystac/modyfikowac

JAk pamietam , udało sięodnaleść biblotekę z danymi na temat technologi , kultury i innych dziedzin życia pradawnych . Coś udało się zrozumieć . Jeśli byś przedctawił te same shematy i zapisy Goa`uldom na pewno zrozumieli by tyle samo lub nawet więcej - co stawia ich na pozycji podobnej do naszej .

zbudowal to samo tylko wieksze, i zmodyfikowal generator niewidzialnosci zeby mial wiekszy zasieg. te zmiany byc moze nie wymagaja jakiejs niesamowitej inteligencji.

Ten duży Ha`tak Apophisa wygladał inaczej niż normalne Ha`taki , więc niewiem czy była to kwestia podopisywania zer przy wymiarach ( żart) .
Przy generatoże to mogę się zgodzić - ale nie do końca - bo jak stwiedził Selmak , nikomu wcześniej się to nie udało .

goauld ktory by zaczal uzywac w sposob zaawansowany dostepnej broni by wykonczyl szybko cala reszte. ostatnia wojna w iraku pokazala, ze przewaga technologiczna daje spora przewage w walce. chyba goauld'owie sa na tyle rzadni zwyciestwa, ze wykorzystali by szanse gdyby mieli dosc intelektu?

Podctawowa zasada : Jeśli zaczynasz sięinteresować losem jednostek podżednych , najpewniej stracisz pozycję Boga .
Fakt faktem , może Goa`uldowie nie są superinteligentni , ale nie twierdzmy że są debilami, niektórzy mają inteligecje raczej wysoką inni niską ( i zazwyczaj służą innym lub szybko giną ) , tak jak my . Spotyka sięjednostki wybitne , ale i debilne .

Użytkownik obi edytował ten post 28.10.2003 - |21:09|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#62 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 28.10.2003 - |22:30|

Fakt faktem , może Goa`uldowie nie są superinteligentni , ale nie twierdzmy że są debilami, niektórzy mają inteligecje raczej wysoką inni niską ( i zazwyczaj służą innym lub szybko giną ) , tak jak my . Spotyka sięjednostki wybitne , ale i debilne .

no to chyba jest kompromis - bo ja tez nie uwazam zeby goauld'owie byli kretynami - ale tez sadze ze sporo ich technologii jest zapozyczonych albo odziedziczonych po nosicielach. za ich inteligencja przemawiaja tez eksperymenty genetyczne nirti (dobrze napisalem imie?).
generalnie sadze ze sa byc moze nawet ciut bardziej inteligentni niz ludzie, ale mniej niz cywilizacje ktore same od poczatku zbudowaly pojazdy miedzygwiezdne.
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#63 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 15.12.2003 - |21:26|

A co można powiedzieć o inteligencji innych ras , pojawiających się w SG1 .
Tollana : Inteligetni ale wysoce łatwowierni i naiwni. Również troszeczkę w sobie zadufani.
Asgard : Za inteligetni , przekombinowali coś w swojim DNA i ... Z drugie strony , brakuje im tak zwanej Ikry , nie potrafią działąć pod wpływem chwili , co przekłada sie na nieudolność modyfikacji planów. Jest to również jeden z powodów ich przegranych z repilkatorami .
Tok`ra : odpowiednik Goa`ulda tylko trochę bardziej cwany , aczkolwiek niekoniecznie , ponieważ są w tej chwili stroną dostającą po uszach .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#64 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.12.2003 - |13:32|

Zgadzam się z przedmówcą.

A co myślicie o inteligencji Anubisa? Niby jest wężowatym, nadętym i zarozumiałym paskudztwem, ale w końcu jakoś udało mu się przechytrzyć pradawnych i wykraść im tajemnice przemiany - chyba tylko się ciut przeliczył (zarozumialstwo) i zdążyli go przystopować. Według mnie jest godnym przeciwnikiem dla innych ras...
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#65 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 17.12.2003 - |16:11|

Zgadzam się z przedmówcą.

A co myślicie o inteligencji Anubisa? Niby jest wężowatym, nadętym i zarozumiałym paskudztwem, ale w końcu jakoś udało mu się przechytrzyć pradawnych i wykraść im tajemnice przemiany - chyba tylko się ciut przeliczył (zarozumialstwo) i zdążyli go przystopować. Według mnie jest godnym przeciwnikiem dla innych ras...

hmm nie zostalo chyba powiedziane ze on ta tajemnice wykradl pradawnym wbrew ich woli - a wiec nie wiadomo czy to on ich przechytrzyl, czy po prostu w jakis inny sposob mu sie to udalo. zreszta juz od dawna pradawni nie pilnuja swoich technologii wiec mysle ze sprytniejszy od nich nie byl. a co do jego terazniejszej wiedzy - w czasie tego krotkiego czasu gdy ascendował mogl sie dowiedziec nieco wiecej.
poza tym [spoiler7x12] anubis bardzo slabo zabezpieczyl swoja baze - co tez nie wrozy jego inteligencji zbyt dobrze[/spoiler7x12]
i dodatkowo w ktoryms poprzednim poscie napisalem - raczej ogolnie u goauldow wyglada na to, ze oni przejmuja wiedze swoich nosicieli a nie inteligencje. inteligencje to moga miec poziom czlowieka - albo w okolicy tego (raczej troszke wyzej - ale niewiele). ja mysle ze kazdy dosc inteligentny czlowiek, z tak olbrzymia wiedza (pamiec genetyczna) jak goauld spokojnie moglby sie przylaczyc do walki o galaktyke.
a jeszcze co do ascendacji - nie wiem czy to bylo, ale wymyslilem mala teorie. moze anubis po prostu jako nosiciela przejal jakiegos pradawnego, ale w ludzkiej postaci (jak np w 5x03). ale taki pradawny nie dal sie przejac i ascendowal - ale tym samym dal wskazowke anubisowi jak tego dokonac. ale to tylko moja teoryjka ;)
  • 0

#66 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.12.2003 - |14:02|

a jeszcze co do ascendacji - nie wiem czy to bylo, ale wymyslilem mala teorie. moze anubis po prostu jako nosiciela przejal jakiegos pradawnego, ale w ludzkiej postaci (jak np w 5x03). ale taki pradawny nie dal sie przejac i ascendowal - ale tym samym dal wskazowke anubisowi jak tego dokonac. ale to tylko moja teoryjka ;)

Super pomysł:) Nie pomyślałam o tym wcześniej. Ale czy pradawny nawet w postaci człowieka mógł zostać nosicielem? Chyba byli na to za cwani. Wydaje mi się, ze raczej Anubis udawał kogoś innego, dobrego i dlatego pradawni powierzyli mu tajemnicę przemiany. Albo znalazł jakiegoś pradawnego, który nie do końca był dobry...i zdołał Anubisa nauczyć tyle ile zdołał, zanim mu reszta nie przeszkodziła...
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#67 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 18.12.2003 - |22:18|

Ale czy pradawny nawet w postaci człowieka mógł zostać nosicielem? Chyba byli na to za cwani.

cwani byli ale np kul nie mogli uniknac - wiec moze tez nie mogli uniknac wezyka... oczywiscie chodzi o fizyczne wcielenie ;)

Wydaje mi się, ze raczej Anubis udawał kogoś innego, dobrego i dlatego pradawni powierzyli mu tajemnicę przemiany. Albo znalazł jakiegoś pradawnego, który nie do końca był dobry...i zdołał Anubisa nauczyć tyle ile zdołał, zanim mu reszta nie przeszkodziła...

ta wersja tez jest spoko - mam nadzieje ze do konca 7mej serii sie dowiemy jak bylo naprawde :D
  • 0

#68 Gość_jaskil_*

Gość_jaskil_*
  • Gość

Napisano 24.12.2003 - |13:57|

pytaniem pozostaje czy pradawniy bedac nosicielem w formie ludzkiej kontrolowl by goulda i co by sie dzialo przy ascendencji czy wychodzil by taki anubis
  • 0

#69 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 24.12.2003 - |15:07|

Chyba trochę zbaczacie z tematu... <_<
  • 0

#70 Dr. Daniel Jackson

Dr. Daniel Jackson

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 09.12.2004 - |17:45|

Moje zdanie:
Sam>Daniel>(Jonas)>Jack O'neil>Teal'c
Nie żeby Teal'c był tempy albo coś lecz są od niego mądrzejsi... :]
  • 0
Don`t enter room 302... I`ll be there... look at me... I`am not the same man...

#71 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 09.12.2004 - |22:42|

Nigdy tutaj się nie wypowiadałem,no sory raz,ale nie odpowiedziałem na to pytanie z sensem :/.Może dlatego,że nie interesowało mnie zbytnio IQ bohaterów SG1 :P Każdy z bohaterów ma różną inteligencję.Daniel inteligencję opartą na książkach,Carter chyba na wrodzonym geniuszu :P,Jack na doświadczeniu wojskowym,zaś Teal'c ??Teal'c to wojownik i jego inteligencją kieruje serce,patriotyzm :) Szczerze powiedziawszy Daniela i Carter postawił bym na 1 miejscu,zaś na 2 Teal'ca i Jack'a :) Ale przecież jest jeszcze/byli Jonas,Hammond,Fraiser :] Kowalsky ??!!
Każdy posiadał coś,czym nas zainteresował.Trudne zadanie wytypować najinteligentniejszą osobę w SG-1 :] Bardzo trudne :]

Użytkownik MacGyver edytował ten post 09.12.2004 - |22:44|

• 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#72 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 11.12.2004 - |17:47|

Według mnie listę powinien rozpoczynać Jack, po "odwiedzinach" w bibliotece pradawnych  :D

wiedza to nie inteligencja...
  • 0

#73 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 11.12.2004 - |19:38|

wiedza to nie inteligencja...

Ale jakby nie patrzećta wiedza wystarczyła Jackowi do zbudowania broni przeciw Replikatorom. Nawet Sam z jej wg mnie największą inteligencją temu by nei podołała.
  • 0

->1019<-

#74 lechar

lechar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 96 postów
  • MiastoZgierz

Napisano 11.12.2004 - |23:17|

A ja mam inne podejście. Co to jest inteligencja? wg mnie jest to zdolność podejmowania poprawnych decycji na podstawie wiedzy. W takim przypadku Jack wygrywa w cuglach! Zawsze w bardzo krótkim czasie podejmował właściwe decyzje, a Danielowi czy Sam zajmowało sporo czasu zanim znaleźli rozwiązanie. Nie oznacza to że nie są inteligento po prostu pełnią taką rolę w serialu. Acha i jeszcze jedno .. biedny Teal'c umieszczacie go na końcu a czy nie należy go kochać za tą brew podnoszoną w momentach zdziwienia lub konsternacji. :)
  • 0

#75 Opacz

Opacz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 17.02.2005 - |17:15|

To ze ktos duzo umie nie znaczy, ze musi byc inteligentny i odwrotnie to dwa rózne pojecia.
Inteligencja i madrosc (wiedza dla czepialskich :P) chyba najinteligentniejszy jest jack, gdyz inteligencja to szybkie i poprawne odnajdywanie sie w niestandardowych sytuacjach, a nie ma tam innej osoby która mogłąby mu dorównac pod wzgledem szybkich i dobrych decyzji.
Bezkonkurencyjnie wiec jack potem chyba sam > daniel, a o teal'ku trudno powiedziec nie umiem go nigdzie zmiescic napewno nie bedzie 1 ale sam nie wiem czy ez koniecznie ostatni :P.

Użytkownik Opacz edytował ten post 18.02.2005 - |18:42|

• 0

#76 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 23.10.2005 - |08:40|

Ja bym tak łatwo Teal'cowi nie odpuszczał. Skoro był pierwszym przybocznym, to znaczy że na pweno nie był głupi. Po odcinku (nie pamiętam który to był) gdzie odbywał się rytuał śmieci, widać, że nie jest to byle kto, ale potrafii też myśleć i okazywać inteligencję. Oczywiście na ziemi Jack, daniel i Sam stanowią niezłe IP., ale gdzie indziej? hm.... to nie zawsze sie uda ująć :>
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#77 potfoor

potfoor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów
  • MiastoŚwidnica/Wrocław

Napisano 14.03.2006 - |22:29|

moim zdanie nie mozna tego porownywac tealc ijest najlepszy w tropieni itp itd jack jest swietnym taktykiem i dowodca natomiast sam i daniel to sa jajoglowi wiec kazdy z nich jest dobry w czym innym jack nie musi znac fizyki kwantowej on musi umiec zachowac sie na polu bitwy
  • 0

#78 San-Rall

San-Rall

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 24.03.2006 - |20:14|

Na początek kilka przemyśleń po przeczytaniu tematu. Aby móc ocenić współczynnik inteligencji najpierw musimy jasno i dokładnie sprecyzować co uważamy za takowy !! Tu uważam , że najbliższą mi definicją IQ jest definicja Dug`a IQ =

zdolność rozumienia otaczających sytuacji i znajdowania na nie właściwych, celowych reakcji; zdolność rozumienia w ogóle, bystrość, pojętność

Uzupełnił bym te definicje o umiejętnośc przeżycia która jest nijako wynikiem cech wyżej wspomnianych

Opierając się na wyżej przedstawionych odżucam wiedzę jaką posiada Daniel o historii , Sam o fizyce , Tealc o Goauldach a Jack w zasadzie nie wiem o czym on posiada realną wiedzę może o dowodzeniu w operacjach militarnych. Po odżuceniu wiedzy zostaje mi tylko do określenia czy potrafią podjąć poprawne decyzje w dziedzinach nie związanych z ich wyuczoną wiedzą. I tu na 1 miejsce wskakuje teoretycznie Daniel choćby za to , że potrafił zostać ascendentem ale ... przecież gdyby był taki inteligentny to by nie dał się zabić :P Pozatym Ascendencja jest po części, częścią nauki pradawnych więc przykład wybrałem zły.

Może lepszy który nasuwa mi się w tym momęcie Tealc przeszedł moim zdaniem test na inteligencję w odcinku 7 sezonu 8 Affinity musiał sobie poradzić w obcym środowisku z obcą kulturą często przeciwstawną do tego czego go nauczono , nie znając niuansów postępowania w tym społeczeństwie. Jedyną jego wiedzą na temat owego społeczeństwa było to co zaobserwował w zachowaniach reszty SG-1 w warunkach odbiegających od warunków życia normalnego w których to przyszło mu się znaleźć. Biorąc pod uwagę , że przeżył ... + zyskał uznanie w obcym mu świecie :P + wyciągnął jedyny słuszny wniosek , że trzeba się wynosić z tak dziwnego otoczenia stanowi moim zdaniem niepodważalny dowód na wyższą inteligencję Tealca ponadto fakt skoszenia kamieniem złodzieja który nastąpił po chwilowym przemyśleniu sytuacji dowodzi jego inteligencji ... Nie widziałem O`Neala żyjącego w pokoju pośród Jaffa ale jego 1 spotkanie z Bra`tacem dowiodło inteligencji O`Neala ... potrafił mu oddać czyli nauczył się szybko w jaki sposób powinien się zachować :D. Nie przypominam sobie w tej chwili odpowiednich sytuacji względem Sam i Daniela, (Jonasa pomijam specjalnie bo w którymś tam odcinku było jasno stwierdzone, że jest inteligentniejszy).
Jednak kończąc tego posta chciał bym zamieścić swoją listę inteligentów :P i jak dla mnie każdy członek SG-1 jest tak samo inteligentny. Każdy z nich ostatecznie przeżywa :D obojętnie od sposobów jakimi musi się posłużyć :P no może na prowadzenie wysuwa się, Tealc który nie zginął w walce z Apofisem w odcinku The Nox :P ;)

Użytkownik San-Rall edytował ten post 24.03.2006 - |20:16|

• 0

#79 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.08.2006 - |14:21|

Jak dla mnie kombinacja Sam - Daniel - Jack - Teal'c jest BŁĘDNA.

Nie akceptuję dyskriminacji nauk humanistycznych. Czy dlatego, że Sam to ekspert od przedmiotów ścisłych - fizyki, matematyki itp. itd., jest lepsza od Daniela, humanistycznego gościa typu historia, archeologia i lingwistyka? Otóż nie.

Nie mówię też, że Jack i Teal'c są głupi. O nie. Inteligencja jest rzeczą względną. No oczywiście, jeśli ktoś jest tak głupi, że nie wie ile jest dwa razy dwa, to rzeczywiście jego IQ nie może być wysokie. Jednak sama zaradność, umiejętność odnajdywania się w różnych sytuacjach i radzenia sobie z nimi jest objawem dużej inteligencji.

Więc: Daniel=Jack=Sam=Teal'c (wg. alfabetu!)
  • 0

#80 Lord_Yu

Lord_Yu

Szeregowy

• Email
  • 52 postów
  • MiastoTarnow

Napisano 30.08.2006 - |15:14|

Najwieksze IQ ma Jack , dowodzi calym teamem, zawsze wie jakie decyzje ma podjac. Ale jego w serialu juz niestety nie ma :D wiec wedlug mnie najwieksze IQ ma porowni teraz Sam i Daniel, oboje sa wszechstronnie wyksztalceni...

Nie mozna tez z samego tylu pozostawiac Telc'a, chociarz wsrod mozgowcow zajmuje najnizsza pozycje.

Najwieksze IQ chyba mial jednak Jonas , co nie ?
  • 0
W oczekiwaniu na SGA se number 4 :]
VRIP - SG1V

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych