Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wojsko

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

#61 bartek

bartek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 01.11.2005 - |11:39|

Ja natomiast mam taki problem:

Ja wiecie, na 2. roku studiów odrobić można służbę wojskową - egzamin + obóz w wakacje (mało prawdopodobne). Zrobiłem egzamin na 4.5, idę do WKU, pan już wypisywał mi karteczkę, wziął kartę i...

-Nie może pan odbyć tego szkolenia, przeciwskazania zdrowotne do bycia dowódcą drużyny.
-Ale ja nie muszę być koniecznie dowódcą, może być każde stanowisko.
-Przykro mi, obóz jest tylko na dowódców dryżyn (kim w takim razie dowodzą? :blink: )

W tym momencie poraziłem mojego rozmówcę inteligencją:
-Czyli tak: jestem na tyle zdrowy aby mieć kat. A, ale niewystarczająco aby odrobić służbę w okresie studiów, co oznacza, że mimo moich najszczerszych chęci, Państwo nie daje mi możliwości obrony Ojczyzny?
-No...tak.

Czy ktoś jeszcze zapisywał sie na odrobienie służby wojskowej w ten sposób. Właśnie sie zapisałem i chciałbym sie dowiedziec czy komuś było dane pojechac na to przeszkolenie w wakacje? Czy wszystko kończy sie na egzaminie z PO?
  • 0

#62 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 01.11.2005 - |18:20|

Wbrew temu co mowia ze szansa jest mala ze pojedziesz to czesto sie zdaza ze jedziesz. TO niby jest losowanie z tych wszytkich co sie zapisali z calej polski losuja pare set osob i one jada.
Na moim wydziale sie trafilo dwojgu osoba cos takiego. Bardzo byli nie pocieszeni. Nie wiem czy udalo im sie wykrecic czy nie ale ich wylosowali :]

PEACE :P
  • 0

#63 Martouf

Martouf

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 01.11.2005 - |19:25|

Ja do tego momentu na uczelni nie dotrwałem ;P i poleciałem.
A teraz chciałem się ładnie z wszystkimi użytkownikami pożegnać gdyż jutro w nocy wyjeżdżam do Warszawy do jednostki nr 1230. Jeszcze to forum odwiedze :) takiego maniaka jak ja trudno odsunąć od świata Stargate :) .
Jakby to powiedzieć... Ku chwale Ojczyzny :afro:

Użytkownik Martouf edytował ten post 01.11.2005 - |19:25|

• 0

#64 Linaya Altair

Linaya Altair

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 03.12.2005 - |11:59|

Rozumiem ludzi,którzy nie chcą iść do wojska,ale ja sama bardzo chcę.Jestem dziewczyną ,dlatego mam gorzej.Pobór powinen obejmowć także dziewczyny!Narazie muszę zadowolić sie szkołą wojskową ,do której sie wybieram. :unsure:
  • 0

#65 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 04.12.2005 - |23:58|

Rozumiem ludzi,którzy nie chcą iść do wojska,ale ja sama bardzo chcę.Jestem dziewczyną ,dlatego mam gorzej.Pobór powinen obejmowć także dziewczyny!Narazie muszę zadowolić sie szkołą wojskową ,do której sie wybieram. :unsure:

chobym czytał moją dziewczyną (ale ona jeszcze na to forum nie zagląda [chyba!?!])

Co was dziewczyny ciagnie do wojska? Że tak powiem po co wam przysięga że "będziecie zabijać"?

#66 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 05.12.2005 - |00:15|

chobym czytał moją dziewczyną (ale ona jeszcze na to forum nie zagląda [chyba!?!])

Co was dziewczyny ciagnie do wojska? Że tak powiem po co wam przysięga że "będziecie zabijać"?

Dziwisz się? W czasach kiedy faceci nabierają cech damskich np.: zaczynają nosić kolczyki, bransolety, itd. kobiety nabierają cech męskich. Poza tym chciałbym widzieć kobietę-generała, no problem with that.
  • 0

#67 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 05.12.2005 - |01:12|

Dziwisz się? W czasach kiedy faceci nabierają cech damskich np.: zaczynają nosić kolczyki, bransolety, itd. kobiety nabierają cech męskich. Poza tym chciałbym widzieć kobietę-generała, no problem with that.

No dobra, z cechami to się zgodzę :)
Też bym z chęcią zobaczył Kobietę generała (generalicję?!? :) ), najlepiej głównodowodzącą ;)

Ale z innej beczki i wsumie bardziej offtapicowo, ale jestem ciekaw opinii innych

Jaki jest jest poboru?
-Żyjemy w dobie atamówek (kilka takich [30] i po świecie)
-Polskie lotnicwo liczy .. hmmm ... 20-30 myśliwców, reszta troche lepiej, ale nie dość.
-Żołnierze poborowi jakoś tak nawet przy klęskach nie pomagają (powódz 96 czy 97 była wyjątkiem) to co oni robią?

-Wojsko zawodowa TAK, ale tylko z wyboru, po odpowiednim przeszkolenie i przepadaniu.

#68 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 26.12.2005 - |15:26|

Załącze parę fotek z mojego pobytu w SPWL Zegrze :)

Załączone pliki

Użytkownik MacGyver edytował ten post 26.12.2005 - |15:28|

• 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#69 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 15.01.2006 - |15:06|

Ktoś wie jak to jest z tą nową ustawą o poborze? Bo niby 18 lat skończyłem 3 lata temu z hakiem, ale czy mnie ta ustawa w takim razie obowiązuje? Bo w sumie prawo nie działa wstecz, ale nigdzie nie ma na ten temat info. A jak zaczne czytać ustawę to pewnie zgubie sie we własnych myślach.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#70 grekarn

grekarn

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoSiechnice

Napisano 15.01.2006 - |19:54|

ja slyszalem ze juz po studiach nie przenosza automatycznie do rezerwy i moga brac do wojska do 50 czy 60 roku zycia. ale nie wiemczy to prawda.
  • 0
You All My Children Now Freddy K

#71 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 15.01.2006 - |22:12|

Sorry, siorka znowu się nie wylogowała. Tym razem oryginalnie pościk mojego autorstwa. :D
Co do tego to wiem, ze na pewno jest tak, że moga Cię ścigać jeśli sie nie stawisz na wezwanie, które dostałeś, do tej pory nie mieli tak długiego okresu ścigania. Ale mi chodzi o coś innego. Jestem na drugim roku studiów i mam 21 lat i nie wiem czy te moje 3 lata od ukończenia 18 roku zycia automatycznie powodują przeniesienie do rezerwy, czy nie.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#72 Przemek

Przemek

Starszy szeregowy

• Email
  • 126 postów

Napisano 16.01.2006 - |16:41|

Coz ja z wojskiem mialem dziwne jazdy.
W 97 roku dostalem powolanie.Uczylem sie wiec bylo ok.Potem w roku 99 przeprowadzilem sie i skonczylem szkole.Przez rok byla cisza.Po roku znowu wezwanie.Stawilem sie,jednak chcialem dalej sie uczyc wiec nie chcialem isc do wojska.
Ciekawe jest to co stalo sie na komisji wojskowej.
W 97 roku podczas pierwszych badan dostalem Kat. A1 (reprezentacyjna o ile sie nie myle).
Podczas gdy bylem ostatni raz okazalo sie ze ktos w Bydgoszczy zaspal i zle mnie zbadal:)
Nie bede wypisywal felerow ktore mialem/mam bo to nie ma sensu.
Jesli ktos nie chce isc do wojska,ma tysiace sposobow uwierzcie mi :)
Moim zdaniem armia powinna byc zawodowa i dobrowolna a nie takie lapanki:)
  • 0
1.Battlestar Galactica,Supernatural
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA

#73 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 22.01.2006 - |19:59|

Załącze parę fotek z mojego pobytu w SPWL Zegrze :)

Witam,

Skoro kolega wrzucił kilka fotek, to ja też zaraz kilka wrzucę :-)

MacGyver, pracujesz na tym TRC 9200? Ja tak. To mój sprzęt. ;-) Ale ostatnio żadko go używamy.

Załączony plik  Dyzur.jpg   96,25 KB   49 Ilość pobrańZałączony plik  anteny.jpg   77,53 KB   40 Ilość pobrańZałączony plik  me.jpg   82,36 KB   45 Ilość pobrańZałączony plik  ognisko.jpg   142,46 KB   69 Ilość pobrań

Nastepne foty być może przy następnym przyjeździe. Poza tym widzę, że MacGyver jest teraz u mnie w mieście na samochodówce. :)

Pozdrawiam.
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#74 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 26.02.2006 - |10:58|

MacGyver, pracujesz na tym TRC 9200? Ja tak. To mój sprzęt. ;-) Ale ostatnio żadko go używamy.

Tak pracuję :) Moja specjalność to Wozy Dowodzenia :) Także radiostacje muszę mieć opanowane po perfekcji jak i inne urządzenia,które są na honkerze.

Gincie żałośni gould'owie !!

Załączone pliki

• Załączony plik  Rambo.jpg   48,85 KB   51 Ilość pobrań

Użytkownik MacGyver edytował ten post 26.02.2006 - |11:02|

• 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#75 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 12.03.2006 - |13:57|

Skąd ja pamiętam to miejsce ze zdjęć :P
Cholek widze że drzwi odmalowali, szkoda że tylko drzwi. Naprawili przynajmniej wideo?

PZDR

Użytkownik Jack Gryffin edytował ten post 12.03.2006 - |13:59|

• 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#76 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 16.03.2006 - |21:53|

Skąd ja pamiętam to miejsce ze zdjęć :P
Cholek widze że drzwi odmalowali, szkoda że tylko drzwi. Naprawili przynajmniej wideo?

PZDR

Witam, a dostałeś mojego PMa? Byłeś na tej samej kompanii? :>

Pozdrawiam.

PS. Jakie wideo? :)
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#77 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 16.03.2006 - |23:40|

ktos juz pisal ze w WKU trzeba trafic na odpowiednia osobe, tylko szczerze mowiac, ja trafilem super :)
moja pierwsza komisja, gdzies maj, rok 2001 :) dostarczylem im wszystkie papiery zdrowotne, odpowiedzialem na glupie pytania jakie mi zadawali no i przyszla moja chwila prawdy - dostalem kategorie D. serio :)
bez zadnego gadania ani jeszcze glupszych pytan. :)
a wiecie jaki byl powod?
jestem uczulony na pylki drzew, traw i chwastow.od paru lat jestem alergikiem. nie pamietam kiedy sie zaczelo, gdzies pod koniec podstawowki :)
krotko mowiac nie chcieli marnowac na mnie czasu :)
bylem tam krocej niz u normalnego lekarza :)

poza tym mam tez inny pomysl na unikniecie wojska :)
na komisji zero sciemy, daja ci A i idziesz do jednostki.
tam bierzesz w reke pumex i szorujesz sobie szyje (moze byc do krwi) i mowisz im ze widocznie jestes uczulony na material z ktorego zrobiono mundur. biora cie na badania itp itd ale nic nie wykrywaja wiec znowu wskakujesz w mundur. i znowu pumex w lape i znowu "wysypka" :)
syn jednej babki z mojej bylej pracy tak zrobil i wywalili go z miejsca :)
chlop nawet dwoch tygodni nie spedzil w jednostce :)
mial wakacje :)
  • 0

#78 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 16.03.2006 - |23:54|

Szcziesciaz jestes na ilu komisjach ja juz bylem to nawet nie wiem :P
Tez mam pylki traw i drzew, jestem uczulony a oni co roku mnie odraczaja na 12 misiecy, dajac B12. Oczywiscie jelopom co roku musze przynosci kserowke tej samej karty od lekarza bo tamto maja w archiwum i im sie nie chce [beeep] ruszyc by to wyciagnac. Cala Polska :/
Teraz to nawet nie wiem jaka mam kategorie bo po ostatenij komisji nic mi nie przyslal :]

PEACE :]
  • 0

#79 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 17.03.2006 - |00:33|

moze w koncu dali sobie spokoj? jesli tak to pozostaje ci sie tylko cieszyc :)
ojczyzna cie nie potrzebuje :P :>
  • 0

#80 tom2407

tom2407

Starszy kapral

• Moderator
  • 278 postów
  • MiastoZabrze

Napisano 17.03.2006 - |10:29|

A ja z wojskiem nie mam i nie mialem zadnego problemu.
Mam kategorie A..bez paragrafow..zdrowy jak ryba ;)
Ukonczylem studia :) jestem rocznik 1980 i od wczoraj jestem pan rezerwista bez zadnych przepychanek i kombinowania :)
Pozdowienia :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych