Wszystko o tajemniczych liczbach...
Napisano 24.12.2005 - |19:19|
A to ze wychodza dziewiatki przy imionach i nazwiskach to może być tylko zbieg okoliczności . no bo któremu scenarzyście lub komus od filmów chciałoby sie to liczyć?
hmmmmmmmmmmmmmmmmmm..................
a może ktoś liczył...
Napisano 24.12.2005 - |19:36|
Użytkownik Hans Olo edytował ten post 24.12.2005 - |19:38|
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 25.12.2005 - |20:16|
może bedzie mieć to jakieś odniesienie w kolejnych odcinkach i wytłumaczenie, dlaczego akurat TE liczby a ni inne są tymi najważniejszymi.
PS A może Madonna kogoś poleciła?
Napisano 26.12.2005 - |11:53|
Odcinek 24-25 - konczacy pierwsza serie... okolo 57 minuty jest scena gdy ida z dynamitem do włazu, i Hurley pod nosem sobie 'mruczy' liczby... problem w tym, ze on 'mruczy' dokladnie:
15,16,20,44
A powinno byc przeciez 15,16,23,42
Dodatkowo po chwili Kate sie go pyta "powiedziales 23?" czy cos takiego... co jest bezsensu, bo on mowil 20 (TWENTY).
Wyglada to na zwykla wpadke, bo nigdzie indziej nie zostaly uzyte te 'inne' liczby. Czyzby Hurleyowi sie juz poplatalo? ;-)
Napisano 28.12.2005 - |23:04|
Dzisiaj rano wpadlem na pewnien pomysl, mianowicie ze te liczby moga byc jakas data - i wyszedl mi 4 sierpnia (8) 1516 godzina 2342... 8.1516 pasuje do smierci Hieronima Bosha - przegladnalem ksiazke z reprodukcjami jego dziel, i niesty nic takiego "Lostopodobnego" nie znalazlem, choc, jesli spojrzec na Lost ze strony religijnej, to w sam raz Bosh...
A moze 4 sierpnia 1516 o 2342 stalo sie cos zwiazanego z Black Rock?? Moze jakas klatwa?
Napisano 29.12.2005 - |12:36|
Napisano 29.12.2005 - |22:30|
(co 108 minut satelita, liczby - kod lub koordynaty gps itp. sporo możliwych kombinacji - jak się czyta - ludzie mają wiele pomysłów)
A mnie tak łazi po głowie jeszcze jedno - po jakiego grzyba wbijać co 108 min. te klawisze z palca? Nawet jeśli to jest konieczne... (te teorie z wymianą danych z satelitą)...
...Przecież nawet gimnazjalista z jednym palcem w nosie napisałby program, który w odpowiednim czasie wprowadzał by te liczby autonomicznie... (po co tu czuwający człowiek???)
Przecież ustawiali to wszystko dość poważnie wyglądający naukowcy
Dziwne też, że wojskowy spec od telekomunikacji i elektroniki, który potrafi naprawić sprzętowe uszkodzenia komputera nie wpadł na tak proste rozwiązanie i dalej wklepują te liczby z palca...
Nawet jak odłożyć na bok możliwość zaprogramowania, to z tymi częściami zamiennymi, złomem i kablami oraz narzędziami, które mają, bez większego kłopotu można zrobić automacik, który po doprowadzeniu kablami sygnału alarmowego z zegara wprowadziłby liczby automatycznie.
Nawet odrzucając zabawę z mechaniką - wystarczy podlutować kontaktrony lub przekaźniczki (że o tranzystorach nie wpomnę) pod odpowiednie klawisze i prosty układ sterujący...
Jedynym sensownym wytłumaczeniem może być przywiązanie frajera do klawiatury i sprawdzanie czy ucieknie pod presją, czy też zostanie...
...albo po to by tam czekał na wiadomość i w odpowiednim momencie podjął próbę komunikacji jak Michael z synem Walt'em
- (swoją drogą ciekawe czy to na pewno Walt i dlaczego prosił, by nie wpisywali liczb? ...by przerwali ten zaklęty krąg? - OTO JEST PYTANIE)
A może zwyczajnie ma ten epizod przybić widza do ekranu na czas przerwy w emisjii
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie
Napisano 29.12.2005 - |22:48|
Ehhh, co do czatu Michael'a z Walt'em, pozostaje nam tylko czekac do nastepnego odcinka, czyli 11.01...
I jeszcze pytanie OT, czy LOST ma cos wspolnego z wytwornia Disney??
Napisano 29.12.2005 - |22:54|
I jeszcze pytanie OT, czy LOST ma cos wspolnego z wytwornia Disney??
Lost należy do telwizji ABC która należy do konsorcjum Disneya.
Napisano 29.12.2005 - |23:01|
Właśnie i ciekawe czy będą pamiętać ten tekst który Walt zapodał we wstecznej mowie - znaczy w tym języku mówionym od tyłu - "azsiwalk eicjaksicw ein" ... niezłe zagadki nam serwująEhhh, co do czatu Michael'a z Walt'em, pozostaje nam tylko czekac do nastepnego odcinka, czyli 11.01...
...przypomina mi się pewna niesamowita gra przygodowo-logiczna - "Schizm" - też potrafiła mnie przybić do krzesła na kilkanaście godzin czasami...
Użytkownik Grishka edytował ten post 01.01.2006 - |00:19|
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie
Napisano 30.12.2005 - |00:01|
Pozatym znalazlem cos co mi strasznie nie pasuje... W 2x09, w rozmowie Michael dostaje pytanie
Who is this?
przetlumaczone na Kim jestes? , a bardziej pasuje Kto to jest, lub Kim on jest...
Wiec dlaczego w trzeciej osobie?? Na moj gust powinno byc Who are you? I dlaczego znaki zapytania po Hello??
Moze Dad? to nie pytanie?
Moze to odpowiedz?
Nic o rodzicach Michaela nie bylo narazie, a Walt zdolnosci swe smieszne odziedziczyc po kims musial...
Napisano 30.12.2005 - |00:13|
Napisano 30.12.2005 - |00:39|
Ooo! Seher, tutaj jesteś! I dobrze, tutaj pisz o Desmondzie i włazie a nie na blogu
Użytkownik Andy edytował ten post 30.12.2005 - |00:40|
Napisano 30.12.2005 - |10:11|
1) specjalisty od komputerów jak dotąd na wyspie nie było (Sayid zna się na elektronice, ale nie musi umieć programować)
2) cholera wie co to za komputer i z jakim systemem (linia komend dużo nie mówi)
3) zgaduję, że i tak nie ma tam jakiegokolwiek narzędzia programistycznego pozwalającego na stworzenie czegokolwiek. a już tym bardziej nie ma dokumentacji...
4) prawdopodobnie jest to komputer z lat 70., kiedy królował FORTRAN i takie tam starocie (nie mówiąc już o assemblerze rodem ze Spectruma albo Commodore).
http://chorynawyobraznie.blogspot.com/
Napisano 10.01.2006 - |20:27|
Jak ktoś już na tym forum wspominał - liczby były na 'lekach' desmonda.
Screen - http://img480.images...531/m0108ys.jpg
Napisano 10.01.2006 - |21:10|
Napisano 13.01.2006 - |12:28|
Nie wiem czy to ważne ale cyfra jest :-)
Napisano 19.01.2006 - |21:06|
Gdyby ktoś w Polsce grał "Lostowymi" liczbami od początku istnienia dużego lotka (gdzieś od 1957 roku) , nie zrobiłby dużego majątku.
Do tej pory trafiłby trzy "czwórki" i coś koło 60 "trójek"
Swoją drogą ciekaw jestem ilu byłoby "szczęśliwców" gdyby liczby te padły np. w najbliższym losowaniu?
Myślę że totalizator zanotowałby niezły rekordzik
Użytkownik Person edytował ten post 19.01.2006 - |21:07|
Napisano 20.01.2006 - |03:19|
A teraz do rzeczy.
Pogrzebałam trochę w google, popatrzylam sobie na rozne rzeczy no i co mi wyszlo ciekawego.
Logo projektu Dharma to chinski heksagram, jak juz nie raz zauwazono. W dodatku nie taki sobie zwykly
http://www.egoplex.c...-and-other.html
Link ciekawy, mozna poczytac sobie o wszystkich cyferkach po kolei, w dodatku wszystko powiązać na dodatek z wodą
Cos mnie tknelo jednak, powrocilam do google'a no i trailo mi sie cos calkiem ciekawego:
http://www.valdostam...h/ichgene6.html
Straszliwy belkot, przebrnelam przez wieksza czesc, moglam opacznie zrozumiec, bo nie daje glowy ze dobrze bym zrozumiala po polskiemu ;-)
W wielkim i ogromnym skrócie - Genetic Algorithms ludzkiego DNA rozrysowac mozna za pomoca 64 heksagramow i-ching. Wiec toria moze byc badanie wlasnie.
And Dr. Craig Venter, president of Celera, has now stated that there is a third category of similar DNA regions, which are not genes but are too extensive to be control regions. No one yet knows what the mystery regions are doing. ...".
Ja tego nie przetlumacze, bo mi juz brakuje slow.
The 64 King Wen hexagrams are arranged in 32 dual pairs.
For 28 of the pairs, one is the other turned upside down.
8 hexagrams are the same turned upside down,
so they make up 4 pairs of opposites.
The 28 upside-down symmetric pairs have a similar symmetry
to the 28-dimensional antisymmetric real 8x8 matrices
that represent Spin(0,8) of the D4-D5-E6-E7 physics model.
http://www.valdostam...d4d5e6hist.html
Innymi slowy - heksagramy King Wena (tego odkrzyza 108) na dobra sprawe odzwierciedla model fizyczny D4-D5-E6-E7, ktory to opisuje:
- wszystko co widzimy i nas samych
- przestrzen, w kotrej przebywamy
- sily jakie na nas oddzialowuja
belkot? wiem, tez nie lubilam fizyki
http://www.valdostam...th/play456.html
D4 symbolizuje sily (konketnie jest ich 4)
- elektromegnetyzm
- Weak Force (mogle tluamczyc doslownie, ale nie wiem czy ma to sens) - chodzi o radioaktywnosc
- Color Force czyli reakcje sprawajaca ze atyopmy trzymaja sie kupy ;-)
- Grawitację
D5 opisuje czas i przestrzen
E6 opisuje Particles - czyli to co widzimy i to co nas otacza (niech mi nikt nie kaze tluamczyc bo nie umiem
natomaist E6, E7 i E8 opisuja prawdopodobienstwa czyli wszystkie mozliwosci jakie daje nam wystapienie tych skaldnikow
innymi slowy schemat swiatow rownoleglych (jak zle tlumacze, niech mnie ktos poprawi
i tu juz wchodza rzecyz, ktorych ja nie pojmuje w azadnym jezyku, lacznie z grawitacja, przestrzenia, mnostwem wzorow, teorie kwantowe (chyba:P), Ensietinem, czasem i nie wiem czym jeszcze
W kazdym razie liczby nie zostaly wziete z sufitu zupelnie
nawet jak mamy poalaczenie DNA ludzkiego (ekseprymenty na potrzeby wykrozstywania potencjalu ludzkiego genomu) plus te wszystkie rzecyz o grawitacjim magnetyzmie, rownloeglym swiecie i tak dalej..
.....to w sumie i tak nic nie waidomo
Bo tego jest za duzo na jeden serial
a i jeszcze o 23:
http://www.teksty.gi...ak/dyskordia/23
Napisano 23.01.2006 - |23:53|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »