Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy warto obejrzeć Babylon 5?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#61 Lukassuss

Lukassuss

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.09.2006 - |19:27|

Witam.

Stwierdziłem że najlepiej będzie wypowiedzieć się w tym temacie.

Generalnie jestem bardzo zagorzałym fanem SG i jak już parę razy na tym forum wspominałem "umilam" sobie czas oczekiwania na kontynuację w/w poznawaniem innych sriali sf. Tak poznałem Farscape, ST Enterprise, teraz przyszedł czas na Babylon 5

Pamiętam jak miałem chyba z 20 lat i oglądałem jakieś odcinki Babylon 5 w TV. Pamiętam że pomyślałem sobie "rany, jaka nuda, tego nie nie da oglądać - nic sie nie dzieje, tylko gadają". Tak się zraziłem do tego serialu że do niedawna obchodziłem go szerokim łukiem.

Teraz mam 30-tke na karku :( i gdy zacząłem oglądac B5 myśle sobie - "cholera, jak mogłem tyle czasu nie zauważać takiego świetnego serialu"...

Wszystko to prowadzi do wniosku, że do serialu jak Babylon 5 trzeba po prostu dorosnąć. Kiedyś myślałem jak można oglądać takie gadająco-polityczne nudy, teraz myśle jak mógłbym go nie obejrzeć. W różnym wieku oczekujemy od filmów czego innego, a B5 jest stanowczo skierowany do nieco starszej publiczności. Teraz dopiero doceniłem go w pełni.

Ten serial jest po prostu świetny, ma to coś, co powoduje że nie mogę sie doczekać następnego odcinka. Ma klimat, niezłe efekty (nawet po upływie ładnych paru latek), świetną i wciągającą historię...

Aktualnie jestem przy końcu I sezonu, który na marginesie stwierdzając uważam za świetny i bardzo ciekawy. Wielu znawców serialu stwierdza, że I sezon jest najsłabszą i najmniej mocną częścią serialu - zatem pozostałe będą prawdziwą ucztą, nie spocznę póki nie obejrzę wszystkiego, łącznie z Crusade i filmami.

Ten serial po prostu każdy szanujący się fan sf winien obejrzeć - jednak jeśli w sf oczekujemy wyłącznie efekciarskich efektów specjalnych - dać sobie na razie spokój i wrócić do B5 po jakimś czasie, a jeśli lubimy wysmakowane i ambitne kino sf - stanowczo natychmiast oglądać !
  • 0
Nie to ładne co mówią ale to co się komu podoba... czyli "de gustibus..."

#62 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 24.09.2006 - |20:44|

Masz racje. Poniekąd sam to wiem na swoim przykładzie. Może nie koniecznie w odniesieniu do filmów czy seriali, ale rozumienia wielu różnych spraw i przyjmowania otaczającej rzeczywistości. Kurcze ale mi się powiedziało :aniolek: . Ale wracając do tematu. Pamiętam jak sam zabierałem się do pewnej książki i przez wiele lat nie potrafiłem do niej dotrzeć. Później po latach sięgnąłem po nią i okazało się, że jest to jedna z lepszych książek, jakie z życiu przeczytałem. Więc jest to jakby na potwierdzenie Twojej tezy. Każdy musi do pewnych rzeczy dorosnąć, by to zrozumieć i przetrawić. Tak rzecz ma się z B5, Odyseją kosmiczną i wieloma innymi klasykami.

Użytkownik jack edytował ten post 24.09.2006 - |20:48|

• 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#63 Valkirie

Valkirie

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 03.10.2006 - |10:04|

No coż pozostaje mi się podpisać pod resztą komentarzy, to serial który po obejrzeniu zostaje w pamięci jak żaden inny. To obowiązkowa literatura serialowa sci-fi. Jeden z paru seriali tego gatunku, który każdy musi obejrzeć, mimo nudnego pierwszego sezonu warto przez to przebrnąć aby samemu dojść do wniosku - że serial ten to jest to co tygryski lubią najbardziej - tygryski lubiące kosmos, obcych, zagadki, intrygi, zaskakujacy scenatiusz i do tego sceny batalistyczne tysiecy okretow roznych nacji :D
  • 0

#64 West

West

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 04.10.2006 - |13:11|

Zgadzam się z poprzednikami. Do tego serialu trzeba po prostu dorosnąć.
To jeden z najlepszych seriali sci-fi jaki powstał.
Tak jak w każdym serialu zdarzają się słabsze odcinki, ale całość tworzy jeden z najbardziej udanych
seriali sci-fi. Polecam!
  • 0

#65 Platon

Platon

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 10.10.2006 - |09:31|

Dla mnie jest to najlepszy serial Sci-Fi jaki do tej pory widziałem, obecnie kończe pierwszy sezon, ale swego czasu oglądałem go na TVNie. Wydaje mi się, że nasza polska stacja wyemitowała całość, bo tak 5 przez 10 pamiętam jak leciała fabuła z Cieniami, oraz zakończenie serialu, ale nie moge przypomnieć sobie żeby widział kiedykolwiek I sezon :) Jest on całkiem dobry i przyjemnie się go ogląda, ale jak pomyśle co będzie działo się później to faktycznie zgodze się, że jest to najsłabszy sezon. Znając już fabuła trochę inaczej patrzy się na niektóre smaczki w filmie, jak np. Londo opowiadający o swojej śmierci ;] Z drugiej strony żałuje, że wiem dlaczego Sinclaire ma luke w pamięci z jednego dnia wojny. Obecnie czekam na Sheridana i szybszy rozwój akcji :)
  • 0
"Now tell me of home Lenier, I've been away far too long. - Pyromania is back." :D

#66 lennier

lennier

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 29.11.2006 - |19:40|

Babylon 5 warto obejrzeć bo ja po obejrzeniu pięciu sezonów, 5 filmów i pół sezonu spin-offu Crusade dalej nie mam dość tego universum :D

Heh stary topic jak ktos jeszcze nie obejrzał to polecam ten serial ;)
  • 0

#67 Badas

Badas

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów
  • MiastoKraków

Napisano 07.05.2007 - |13:12|

Nic odkrywczego nie napiszę :P Babylon 5 warto obejrzeć, ale pod warunkiem tym, iż należy przebrnąć (czytaj: zmusić się) przez sezon pierwszy. Kolejne sezony to prawdziwe sedno serialu i to one budują serial takim jaki jest. A jest świetny! ^_^
  • 0

#68 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 07.05.2007 - |17:39|

no ba ! :D
co wy chcecie od pierwszego sezonu, jest spoko, chociaz moze nie czuc jeszcze tego napiecia, wojny itd - oglada sie milo..
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#69 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 08.05.2007 - |04:17|

Nie rozumiem co się wszyscy czepili tego pierwszego sezonu pewnie że jest słabszy od pozostałych ale dzięki niemu powstają pewne zalążki fabuły które później są rozwijane na całego. I to właśnie dzięki nim ten serial jest ciekawy.

Zresztą jak można nie obejrzeć B5
  • 0

#70 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 08.05.2007 - |05:55|

padlo tu jedno dobre stwierdzenie.

"Zresztą jak można nie obejrzeć B5"

dokladnie nie mozna nie obejzec tego serialu czy sie podoba czy nie. obejzalem caly ostatnio i fakt nie przypadl mi za bardzo do gustu ale wlasnie stwierzilem ze aby sie wypowiedziec trzeba najpierw obejzec.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#71 Wojo

Wojo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoLublin

Napisano 03.06.2007 - |14:58|

Witam mam takie drobne pytanie do tych którzy ten serial już widzieli. Postanowiłem go sobie obejrzeć ale cieżko jest mi sie połapać w kolejności wydarzeń. :unsure:

Bo jest tam kilka jakichś filmów, kilka sezonów (kolejność sezonów przynajmniej czaje ) jakaś Krucjata i dlatego nie mam pojęcia od czego zacząć oglądać i jak to potem po kolei robić. :huh:

Jeżeli ktoś z was mógłby mi napisać w jakiej kolejności ogladać trzeba B5 to byłbym bardzo wdzięczny B)

Użytkownik Wojo edytował ten post 03.06.2007 - |14:58|

• 0

#72 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 03.06.2007 - |15:11|

oj mozna wszystko wyguglac :)

zaczynasz od filmu THE GATHERING
potem 1szy sezon , 2gi...
mozesz potem obejrzec
IN THE BEGINNING
thirdspace i
the river of souls

a serial Krucjata poprzedza bezposrednio film a CALL TO ARMS
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#73 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 03.06.2007 - |15:15|

Jeżeli ktoś z was mógłby mi napisać w jakiej kolejności ogladać trzeba B5 to byłbym bardzo wdzięczny B)

Krótko,przejrzyście i na temat masz tu opisane --> http://napisy.scifi....e...ticle&sid=7

Poza tym czytanie naprawdę nie boli to samo masz podane kilka postów wyżej post nr. 59

Użytkownik biku1 edytował ten post 03.06.2007 - |15:17|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#74 Wojo

Wojo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoLublin

Napisano 03.06.2007 - |18:27|

Coprawda czasem boli jak naprzykład książką dostaniesz albo coś :D

A post #59 widziałem tylko że nie działa mi ten link ani nawet cała strona http://napisy.scifi.pl/ dlatego prosiłem o taką ręcznie wypisaną kolejność z korzyścią dla innych którzy w przyszłości zajrzą z tym samym problemem.

i gdyby ktoś mógł mi jeszcze powiedzieć gdzie znajde dodatkowe 10% ostrzeżenia do mojego profilu

Użytkownik Toudi edytował ten post 03.06.2007 - |19:41|

• 0

#75 slaweeek

slaweeek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 03.06.2007 - |20:25|

czy warto ?
odpowiedź jest prosta - TRZEBA !
to jest kanon SF.
to tak jakby nie znać Stargate, Star Trek czy też Star Wars, Aliens, Space Odysey 2001 itp.

Jest to chyba pierwszy serial, który stworzył tak spójne i przemyślane od początku do końca uniwersum. Tego się nie zapomina.

a tak generalnie to: najsłabszy jest sezon I (ale trzeba przez niego przebrnąć gdyż to on tworzy podstawy pod następne i odnośniki do niego będą później), następne II-IV już rewelacja a V znowu słabszy.
Chociaż nie znam nikogo kto obejrzał cały serial a w ostatnim odcinku V sezonu nie zakręcił łezki w oku. :blush:

B5 Crusade to już co innego. Szkoda czasu.

Użytkownik slaweeek edytował ten post 03.06.2007 - |20:34|

• 0

#76 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 03.06.2007 - |21:40|

hmmmmmm no tak trudne pytanie

mnie osobiscie za bardzo do gustu minie przypadl ten serial ale.
wlasnie zawsze jest jakies ale

to ze mi sie nie podbal nie znaczylo ze nie obejzalem go caleko
bo jak tu sie wypowiadac na temat wszystkich innych seriali jak sie nie zna podstawowych seriali i ich koreni dlatego rzeba nie wazne czy ci sie to podoba czy nie trzeba wtedy ma sie obraz na cala reszte
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#77 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 05.07.2007 - |20:00|

Mam jeszcze jedno pytanie.

Jak rozumiem mamy Pilota + 5 serii + 5 filmów + serial "Crusade" przy czym ten ostatni dostał po iluś tam odcinkach cancela.

Czy "Babilon 5" sam w sobie jest dokończoną historią, czy też urwaną gdzieś tam w połowie?
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#78 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 05.07.2007 - |20:13|

Babylon 5 jest zamkniętą historią.
Problem stanowi fakt iż po ostatnich odcinkach pozostaje kilka pytań. To znaczy wiemy jak potoczyła sie historia mniej więcej ale jest to nieprzedstawione- niestety.

Crusade jest rzeczywiście urwane, a z innych okoliczności wiemy, że zakończyło się to happy endem.

Koniecznie przeczytaj temat o kolejności oglądania B5, a niedługo kolejne wycinki historii Lost Tales :rolleyes7:

Podsumowując serial główny jest skończony, jednak produkcje "okołoserialowe" mówią niejasno o przyszłych 20 latach po zakończeniu głównego wątku.

Gorąco polecam, co prawda Crusade jak i część filmów zdecydowanie odbiega od poziomu samego serialu, ale trudno.
  • 0

#79 xeite

xeite

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 20.12.2007 - |17:52|

Zabawie sie malego necro i odkopie temat (raptem pare miesiecy temu ostatni post) glownie dlatego ze byla mowa w nim o mnie i mojej stronie. Nie bede juz komentowal i bronil sie specjalnie z posadzenia o plecenie bzdur w b5vsST. Chcialem tylko napisac ze jak tworzylem (1998r) strone http://babylon5.scifi.pl to bylem dosc mlody, i sporo tekstow tlumaczylem wtedy bezposrednio z angielskiego, dlatego brzmia co najmniej dziwnie, z beznadziejna stylistyka i bledami, niektore jakby pisane na "haju". Mam nadzieje ze bedzie mi to wybaczone. W 2002r powstala druga wersja strony, totalnie przerobiona, z poprawionymi _wszystkimi_ tekstami, nowymi dzialami i grafika. Wiekszosc tekstow napisana byla na nowo, zajelo to ladne pare miesiecy, niestety wydarzyla sie tragedia - padl twardy dysk i cala praca poszla sie.... Zalamalem sie i nie mialem sil robic wszystko na nowo, wiec zostala wersja 1.0 .... Strona teraz wyglada dosc prymitywnie, ze az mi wstyd na nia patrzec, ale w latach '90 tak stronki glownie wygladaly, ot taki trend byl ;)

pozdr fanow b5
x.

Użytkownik xeite edytował ten post 20.12.2007 - |17:54|

• 0
"Jedi see the force as an End itself. The Sith see the force as the Means to an End, and that end is Power."
- Darth Maul

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych