Stwierdziłem że najlepiej będzie wypowiedzieć się w tym temacie.
Generalnie jestem bardzo zagorzałym fanem SG i jak już parę razy na tym forum wspominałem "umilam" sobie czas oczekiwania na kontynuację w/w poznawaniem innych sriali sf. Tak poznałem Farscape, ST Enterprise, teraz przyszedł czas na Babylon 5
Pamiętam jak miałem chyba z 20 lat i oglądałem jakieś odcinki Babylon 5 w TV. Pamiętam że pomyślałem sobie "rany, jaka nuda, tego nie nie da oglądać - nic sie nie dzieje, tylko gadają". Tak się zraziłem do tego serialu że do niedawna obchodziłem go szerokim łukiem.
Teraz mam 30-tke na karku
Wszystko to prowadzi do wniosku, że do serialu jak Babylon 5 trzeba po prostu dorosnąć. Kiedyś myślałem jak można oglądać takie gadająco-polityczne nudy, teraz myśle jak mógłbym go nie obejrzeć. W różnym wieku oczekujemy od filmów czego innego, a B5 jest stanowczo skierowany do nieco starszej publiczności. Teraz dopiero doceniłem go w pełni.
Ten serial jest po prostu świetny, ma to coś, co powoduje że nie mogę sie doczekać następnego odcinka. Ma klimat, niezłe efekty (nawet po upływie ładnych paru latek), świetną i wciągającą historię...
Aktualnie jestem przy końcu I sezonu, który na marginesie stwierdzając uważam za świetny i bardzo ciekawy. Wielu znawców serialu stwierdza, że I sezon jest najsłabszą i najmniej mocną częścią serialu - zatem pozostałe będą prawdziwą ucztą, nie spocznę póki nie obejrzę wszystkiego, łącznie z Crusade i filmami.
Ten serial po prostu każdy szanujący się fan sf winien obejrzeć - jednak jeśli w sf oczekujemy wyłącznie efekciarskich efektów specjalnych - dać sobie na razie spokój i wrócić do B5 po jakimś czasie, a jeśli lubimy wysmakowane i ambitne kino sf - stanowczo natychmiast oglądać !

Logowanie »