Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kilka pytań o...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
142 odpowiedzi w tym temacie

#61 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 17.12.2005 - |11:11|

Do druku zdjęć żadna atramentówka nie jest ekonomiczna. Jedynie laser.
Albo w jakiejś drukarni cyfrowej zapytaj - koszt A3+ to maksymalnie 3 zł
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#62 Rai

Rai

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 22.12.2005 - |18:42|

Witam serdecznie
Jak zmienic (zmniejszyc) promien kola wewnetrznego gdy chce wydrukowac etykiete na plyte DVD w Nero Cover Designer ?
Pozdrawiam
  • 0

#63 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 29.12.2005 - |13:18|

Witam serdecznie
Jak zmienic (zmniejszyc) promien kola wewnetrznego gdy chce wydrukowac etykiete na plyte DVD w Nero Cover Designer ?
Pozdrawiam

Niestety chyba sie nie da :( Ten program ma wgrane na sztywno standardowe ustawienia i nie mozna ich ruszyc. Probowalem otworzyc te schematy innymi programami graficznymi, ale bez efektu. A wyedytowanie plikow binarkami tez nie wchodzi w rachube, kompletnie nie moglem sie doszukac co gdzie tam jest.
Takie programy niestety maja to do siebie, ze maja sztywno wgrane modele, ustawienia i nic sie z tym nie zrobi :/
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#64 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów
  • MiastoMiasto Świętej Wieży

Napisano 29.12.2005 - |23:25|

Spróbuj tak: Plik => Preferencje => zakładka Drukowanie => Poza wydrukiem - Obszar niedrukowany (ustaw więcej i zobacz podgląd wydruku czy wystarczy) ...ale nie wiem czy zadziała jak trzeba - dziecko śpi więc nie będę próbował :rolleyes:

Użytkownik Grishka edytował ten post 29.12.2005 - |23:26|

• 0
* złość, wstyd, strach, zazdrość, smutek - nie dają nic a zatruwają duszę... żyj tak, by ich nie doświadczać...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie

#65 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 03.01.2006 - |13:31|

Witam.

Mam nadzieje, ze mnie nie zjecie, ze pytam sie o takie rzeczy, ale wole sie zapytac, niz stracic kase na zle wydrukowanych okladkach. Nie bede drukowal tych okladek w domu, a w zakladzie poligraficznym, a wiec na ich oprogramowaniu. Nie bede mial mozliwosci dopasowania ich do wymiarow okladki w nero designerze. A wiec chcialbym sie dowiedziec, jak przygotowac okladke do wydruku, bo sciagniete pliki sa wieksze, przynajmniej na to mi wychodzi, jak sprawdzam w nero. Gosc w zakladzie poligraficznym mowil cos o tym, zeby pliki mialy 3000 DPI, w czym to zmienic, bo z tego co widze w infranie to pliki maja 300x300 DPI, a to chyba nie jest 3000 DPI, chyba ze ja juz nie rozumiem. Bo te okladki sa do opakowan na 2 DVD prawda.

Okladki Tauri sa rewelacyjne, juz widze kolekcje Star Treka, Babylona i Star Gate na polce w tych pudeleczkach. To bedzie cos :P
  • 0

#66 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 03.01.2006 - |16:46|

Sprawa jest prosta:
Okładka musi mieć rozdzielczość liczona w punktach na cal 300dpi oraz odpowiedni wymiar w mm. Najczęściej jest to wpisane w plik jpg w metadanych , jezeli nie ma, to musisz nie zmieniajac wymiarów zmienic na 300 dpi. Z tym 3000dpi to się technik w drukarni przejęzyczył.
  • 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#67 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 03.01.2006 - |18:10|

No to ladne przejezyczenie mial. Ale coz, wszystko mozliwe :P Czyli jako, ze plik ma odpowiednie wartosci DPI, czyli 300x300, to wystarczy pozmieniac rozmiar i cieszyc sie z ladnych opakowan. Wielkie dzieki.

Użytkownik greco edytował ten post 03.01.2006 - |18:13|

• 0

#68 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 03.01.2006 - |18:35|

Bo jak gość w drukarni mówił Ci o rozdzielczości całości jako 3000 pikseli... to nie drukuj u takich tłumoków :D bo gość nie wie o czym mówi.
  • 0

SKLEP - TAURISHOP

#69 darius456

darius456

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 24.01.2006 - |01:16|

Witam serdecznie :]

Mam pare pytań odnośnie okładek, pytania kieruje głownie do:

BrinX -> Zrobisz okladki do "Stargate SG-1 sezon 9"? Oraz jak bys mógł to bardzo bym prosił do wersji "Stargate Directors Cut"? Jak juz prosze to o wszystko... wiec czy pojawia sie dalsze okładki do Stargate Atlantis? No i na koniec... Czy zrobisz wiecej okladek do Battlestar Balactica?

PS.
Świetna robota jak dotychczas, Twoje okladki najbardziej przypadły mi do gustu... tak tzymaj. :clap:

Mam problem... ja potrafie wydrukowac sobie okladke i włozyc ja do pudełka od DVD ale jak mam zrobic aby miec okladke na płycie DVD? (moja drukarka nie moze drukowac na plytach CD/DVD). Mak ktos jakies pomysły??

Użytkownik darius456 edytował ten post 24.01.2006 - |01:18|

• 0

#70 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 24.01.2006 - |09:38|

BrinX -> Zrobisz okladki do "Stargate SG-1 sezon 9"? Oraz jak bys mógł to bardzo bym prosił do wersji "Stargate Directors Cut"? Jak juz prosze to o wszystko... wiec czy pojawia sie dalsze okładki do Stargate Atlantis? No i na koniec... Czy zrobisz wiecej okladek do Battlestar Balactica?

Wystarczy poczytac by wiedziec ze te okladki beda. Jest tez topic 'requesty', gdzie mozna zglaszac propozycje okladek.

Mam problem... ja potrafie wydrukowac sobie okladke i włozyc ja do pudełka od DVD ale jak mam zrobic aby miec okladke na płycie DVD? (moja drukarka nie moze drukowac na plytach CD/DVD). Mak ktos jakies pomysły??

Tak tego nie zrobisz. Pomoca sluza pakiety firm Neato / EmteC itp. Poczytaj poprzednie posty.

Te dwa posty za kilka dni poleca do smietnika.

Użytkownik Grzesiu edytował ten post 24.01.2006 - |09:38|

• 0

Dołączona grafika

#71 zyrekt

zyrekt

Szeregowy

• Email
  • 42 postów

Napisano 17.02.2006 - |09:55|

Zmuszony zostałem do wymiany DVD (za małe prędkości mi czytało). Postanowiłem dorzucić 20zł i kupić juz COMBO z technologia LightScribe. Nagrałem sobie StarGate film i część I sezonu i zrobiłem "etykiete". REWELACJA. Płytka wygląda jak fabrycznie zrobiona, jak oryginał, czy też dołączona do czasopism. A możemy sami zrobić projekt nadruku!!!! Co prawda tylko w odcieniu jednego koloru, co prawda nie spotkałem płytek pakowanych inaczej jak po 1szt, co prawda płytki sa o 1,5zł/szt droższe, co prawda wypalanie etykiety trwa ok 20min, ale WARTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak zrobie fotke to wrzuce jpg. (wykorzystałem projekt okładki BrinXa. Mam nadzieje że nie będziesz miał mi za złe:) ).
  • 0

#72 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 17.02.2006 - |13:14|

Za złe nie bedzie miał, po to są do sciągnięcia projekty :D
  • 0

SKLEP - TAURISHOP

#73 barti

barti

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 23.02.2006 - |03:30|

czesc, mam krotkie pytanie,czy etykieta na płyte musi posiadac tak wysokie rozdzielczosci jak 1535x1535 lub 1405x1405 i tp. aby była na tauri graphics czy wystarczy np 480x480 lub minimalna do pełnego pokrycia płyty ?
  • 0

#74 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.02.2006 - |06:24|

Aby byla umieszczona na Tauri Graphics musi:
- byc autorska
- byc dobrej jakosci zarowno technicznej jak i stylistycznej
- miec 300 dpi.
  • 0

Dołączona grafika

#75 estel333

estel333

Starszy szeregowy

• Email
  • 87 postów

Napisano 23.02.2006 - |18:42|

Siemka!!!
Słuchajcie mam problem, nie wiem jak stworzyć tekst by był on wygięty w okręgu. (używa, photoshop'a cs)
Jestem początkującym grafikiem i proszę o pomoc!!!

P.S.
Tu jest projekt mojego lebelu do LOTR
http://s37.yousendit...8I37401N9I30MYN
  • 0
-------------------
ORA ET LABORA
-------------------

#76 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.02.2006 - |18:56|

Siemka!!!
Słuchajcie mam problem, nie wiem jak stworzyć tekst by był on wygięty w okręgu. (używa, photoshop'a cs)
Jestem początkującym grafikiem i proszę o pomoc!!!

Na nowej warstwie rysujesz kolo. Potem wybierasz narzedzie pisania i przesuwasz kursor nad krawedz tego kola. Kursorek zmieni sie, wtedy klikasz i piszesz na okregu.

Uzyj innego tla. To jest nienajlepszej jakosci i na wydruku na nienajlepszych drukarkach (czytaj: "takie jakie mamy zazwyczaj w domu") wyjdzie poszatkowany obrazek. I sprobuj cos pokombinowac z obrazkiem, bo ten to wlasciwie plakat z dolozonym logosem.
  • 0

Dołączona grafika

#77 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 24.02.2006 - |13:33|

P.S.

Zmień logo jak dasz rade z żółtego na złote bo to troche szpeci obrazek. I jakbyś na okrąg dołozył taką rameczkę z elfickimi napisami która jest na tych okladkach http://rixgrafix.com/index_246.htm dookoła obrazka to myśle że by lepiej wyglądąło :)
  • 0
Zawsze po grudzie

#78 Talyn

Talyn

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 24.02.2006 - |15:09|

Co prawda tylko w odcieniu jednego koloru, co prawda nie spotkałem płytek pakowanych inaczej jak po 1szt, co prawda płytki sa o 1,5zł/szt droższe, co prawda wypalanie etykiety trwa ok 20min, ale WARTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dlatego ja wole kupować płytu do nadruku atramentowego. Można kupić w szpulach po 25-50-100 sztuk i jedna wychodzi około 80-90 gr. Taki Canon PX i3000 drukuje płytę poniżej minuty i wygląda gicior i w kolorze! :)
Zestaw kolorowych atramentów na allegro już od 13 zł....
  • 0
Monitor Skywalker and allow him to land...

#79 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 27.02.2006 - |08:51|

Chodzi o LightScribe. Przenioslem to z nowego topica. [Grzesiu] - No jasne :D [psjodko]

Czy macie w planach "robienie" rysunków do nadruku w tej technice?
Czy też trzeba się samemu pomęczyc ?
Gorzej, że ze mnie noga graficzna...

A przydałoby się przynajmniej do Stargate :)

A przy okazji:

Dlatego ja wole kupować płytu do nadruku atramentowego. Można kupić w szpulach po 25-50-100 sztuk i jedna wychodzi około 80-90 gr. Taki Canon PX i3000 drukuje płytę poniżej minuty i wygląda gicior i w kolorze! :)
Zestaw kolorowych atramentów na allegro już od 13 zł....

Jak jest sprawa z "wytrzymałościa" takiego nadruku? Widziałem dzisiaj płytki (są lekko chropowate po
stronie na druk) ale czy farba się nie rozmywa pod dotykiem - mokre paluchy, itp.
Czytam, że trzeba zadbać aby to porzadnie wyschło po druku?
A w używaniu? Nie wyciera się farba ?

Użytkownik psjodko edytował ten post 27.02.2006 - |12:46|

::. GRUPA TARDIS .::

#80 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 09.03.2006 - |23:30|

Wystarczy poczytac by wiedziec ze te okladki beda. Jest tez topic 'requesty', gdzie mozna zglaszac propozycje okladek.
Tak tego nie zrobisz. Pomoca sluza pakiety firm Neato / EmteC itp. Poczytaj poprzednie posty.
Te dwa posty za kilka dni poleca do smietnika.

Epson R220 chyba potrafi drukować bezpośrednio na DVD/CD ale drukarka kosztuje ok. 500zł :(
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych