Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 177 - S09E03 - Origin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (155 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (25 głosów [17.61%])

Procent z głosów: 17.61%

2. 9.5 (25 głosów [17.61%])

Procent z głosów: 17.61%

3. 9 (31 głosów [21.83%])

Procent z głosów: 21.83%

4. 8.5 (8 głosów [5.63%])

Procent z głosów: 5.63%

5. 8 (23 głosów [16.20%])

Procent z głosów: 16.20%

6. 7.5 (6 głosów [4.23%])

Procent z głosów: 4.23%

7. 7 (9 głosów [6.34%])

Procent z głosów: 6.34%

8. 6.5 (4 głosów [2.82%])

Procent z głosów: 2.82%

9. 6 (5 głosów [3.52%])

Procent z głosów: 3.52%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.70%])

Procent z głosów: 0.70%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.70%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.70%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (2 głosów [1.41%])

Procent z głosów: 1.41%

18. 1.5 (1 głosów [0.70%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 jacoluc

jacoluc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 13.09.2005 - |20:57|

:D no kochani.... ostro....zalogowałem sie wreszcie...ostatnio tylko czytywałem was.... tak a propos w goglach znalazłem gwrota...mam dostęp do neta od niedawna czyt dc++ ;-) Ogladałem znaczy sie sg1 wcześniej ( sezon 1-3 i to nie w całosci ) ale umarłem U M A R Ł E M dosłownie oglądajac 09 1 2 3 :)))) ściągam sobie pomału ale te akurat sciągnęły się wcześniej Atlantis mam już w całości ..... aghh teraz te jak im tam spostrzezenia....świetne odcinki ( dla mnie wszystkie beda świetne także nie komentować prosze)....Ori ??? coto znowu za Ori ziemianie jak widac z hmmm dystansu nie mogą zyć bez hehe wrogów :))) ( laden ?/ ) ale spoko niech wymyślają za to maja kasiurrre OKi reszta jutro co bym sie nie wypisał ( i ściąga mi sie 09n 04 09 05
  • 0

#62 niko2003

niko2003

Szeregowy

• Email
  • 23 postów

Napisano 28.11.2005 - |13:17|

Hmm

Oneill był sztwynym jakby pijany. Jego firma chyba zajmuje sie produkcja, dlatego wcina sie wszedzie gdzie moze ? Ostatnia gadka z Danielem była idiotyczna !

Nowy wróg ORI, ciekawa sprawa. Dlaczego mają nie budować statktów musza budować statki, Ori dawają moce ludziom. A to ludzie z tymi mocami, beda "nawracac". Jesli sami ORI by sie wplatali, wtedy Pradawani wkrocza.

Jakos mi sie to ciagnie. Obejrzalem wszystkie od poczatku 1 sezonu, az do teraz odcniki w ciagu 1,5 miesiaca (ladne tempo co ?) i mam przesyt tego wszystkiego.

Dobre posuniecie, ze zrobili przerwe.

Tu Wraith w Atlantis tutaj ORI.

Moze do cholery dali mi wkoncu Tollan znow, Noxow, Furlingow, gdzie oni sa wszyscy ?
  • 0

#63 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.11.2005 - |23:56|

I tam. W ostatnie wakacje obejrzałem 8 sezonów w 15,5 dnia.
Codziennie od 8.00 do 22-24.
Po 10 dniach oczy szczypały mnie jak od soli.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 28.11.2005 - |23:57|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#64 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 29.11.2005 - |13:43|

Tu Wraith w Atlantis tutaj ORI.
Moze do cholery dali mi wkoncu Tollan znow, Noxow, Furlingow, gdzie oni sa wszyscy ?

Co do Tollan - to raczej już chyba ich nie zobaczymy, po zniszczeniu ich planety przez wężyki. A reszta? Nie wiem. Może poczekaćtrzeba do wielkiego finału????
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#65 Grace

Grace

Szeregowy

• Email
  • 67 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 04.03.2006 - |23:14|

Właśnie obejrzałam 3 pierwsze odcinki, nie czytałam jeszcze żadnych komentarzy i mam zamiar pisać na świeżo więc nie wiem co z tego wyjdzie...Muszę gdzieś się wyżalić... :P
Jestem załamana....Nie podobają mi się ci Ori, to wszystko zaczęło mi przypominać średniowiecze....Denerwuję mnie to, jacyś wszechmocni kapłani w kiepskich ubrankach którzy mają zamiar nawrócić wszystkich ludzi....I te ciągłe "chwała Ori", kościelna muzyka, palenie na stosie...:angry: Poprostu tragedia. Ja już na codzień dość mam kapłanów i księży :angry: Nie wiem, może to poprostu wynika z mojego negatywnego nastawienia do tego całego kościoła, obłudy księży itp. Nie żebym nie wierzyła w Boga, ale dla mnie Bóg i kościół to dwie inne rzeczy. To mi się naprawdę nie podoba. Poprostu spodziewałąm się czegoś innego, czegoś lepszego. Ciekawe jak to będzie wyglądać, inwazja kapłanów w kapturach ze swoimi magicznymi pałkami i własną wersją Biblii?
Szczerze mówiąc bałam się obejrzeć te nowe odcinki, obawiałam się że będę rozczarowana ale spodziewałam się, że czymś zupełnie innym... Bałam się tych wszystkich zmian, rozpadający się zespół no i szczególnie Mitchell, który zastąpił O'Neilla. O dziwo w tym przypadku nie było tak źle (jak narazie...) Co prawda były momenty, w których był idealną kopią Jacka jak np. kiedy Daniel zaczął nawijać o tym, że Merlin był pradawnym itd. i na końcu Mitchell wyskoczył zwracając się do Teal'ca z tekstem :"Widzisz? Właśnie o czymś takim mówiłem!" - te same gesty, machanie rękami co O'Neill :/
Nowy generał - znów o dziwo - jest ok. Jak narazie aktor go grający pasuje idealnie do tej roli.
Na szczczęście Daniel pozostał tym samym Danielem :D Pomijając kiepski pomysł z zarostem...
Teal'c też się nie zmienił, ale szkoda mi tych Jaffa... Ledwo się uwolnili od tych swoich przebierańców a już znów ktoś nieodpowiedni zdobywa włądzę....Zobaczymy co będzie.
Za to wprowadzenie Vali to genialny pomysł i to właśnie sceny z nią i Danielem powodowały, że mnie szlak nie trafił :P Oni razem są naprawdę świetni. Wielki plus :D
Ujmę to tak, dopóki nie doszłam do tego odcinka było naprawdę ciekawie. Ale ci Ori mnie dobili. Do tego pokręcili już totalnie wszystko o Pradawnych :( Zapowiadało się super, połączenie legend arturiańskich z Pradawnymi mogło być naprawdę ciekawe....gdyby tylko przenieśli się w inne miejsce :(
Ten oto odcinek zabił całą moją nadzieję co do dalszych losów Stargate. Teraz to naprawdę czuję, że to koniec.... i tęsknię za tymi przechwalającymi się przebierańcami z wężykami w głowie :] Jak narazie nie mam ochoty oglądać dalej, chyba że dla tekstów Vali i Daniela...
Posumowując, jestem zła :angry: ... i smutna... :(
Przerzucam się na Atlantis :D Podoba mi się o wiele bardziej. Prawdziwi wrogowie i prawdziwi Pradawni :)
  • 0

#66 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 19.05.2006 - |22:58|

No to koniec "trylogii pilotowej" 9 sezonu. Można powiedzieć, że mamy całkowicie nowe rozdanie na miarę nowego serialu. Nowy arcygroźny wróg, pełno nowych bohaterów, mnóstwo możliwosci i..mamy kolejne 3 lub 4 sezony :P A odcinek Origin to zdecydowanie najlepszy odcinek trylogii.

Ocena: 9

PLUSY:

+ nowa tajemnicza bardzo fajna muzyczka
+ fajna scenka "stworzenia" nowego kapłana. Tylko czemu, w momencie przeniknięcia do ciała esenscji Ori na twarzy momentalnie pojawiają się zmarszczki a facet jakby postarzał sie o kilkanascie lat?
+ całkiem całkiem ci nowi źle goście, czyli Ori i ich kapłani. Zapowiada się masa ciekawych pomysłów (mam nadzieję, że z realizacja będzie rónież dobrze) i budowanie zupełnie nowych scieżek rozwoju serialu z udziałem tych Ori. Gdy usłyszałem o budowaniu statków to od razu się ucieszyłem, ze będzie na co popatrzeć :D
+ coraz bardziej podoba mi sie nowy dowódca - generał Landry

MINUSY:

- Mitchell jakby zbyt mocno przyćmiewał generała. Niepodoba mi się to, że żółtodziób nie majacy doswiadczenia w misjach Stargate w tak krótkim czasie bycia w bazie się "rządzi". Nie podam konkretnej minuty i sekundy, ale mam takie wrwżenie
- mieszają z historią (pradawni, Ori, historia świata, ludzi i życia, tajemnice wrzechświata itp.) coraz bardziej. Mam zbyt duży mętlik w głowie aby zrozumieć to wszystko co się stało w tych 3 odcinkach.
Teraz okazuje sie (chyba dobrze zrozumiałem), że Pradawni pochodzą z galaktyki Avalon, ale podzielili się na 2 grupy: Alteran (którzy dają możliwość ascendencji tylko wybrańcom którzy sami odnajdą drogwskazy do przejścia na wyższy poziom egzystencji) oraz Ori (ktorzy zmuszają wszystkich do ascendencji). Jeśli tak, to czemu Ori mogą "wchodzić" w ciała zwykłych ludzi, zmieniając im twarz i dając jakieś super moce, a Alteranie nie mogą tego robić. Albo może nie chcą?
- Alteranie ukrywali wiedzę o nas ludziach żyjacych w Milky Way i galaktyc Pegaza, ale czemu nie robili tego w galaktyce Avalonu? Czyżby spisali ją na straty, wiedząć, że i tak opanują ją Ori przez zastępy stworzonych przez siebie kapłanów z laskami?
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#67 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 20.05.2006 - |09:05|

Jeśli tak, to czemu Ori mogą "wchodzić" w ciała zwykłych ludzi, zmieniając im twarz i dając jakieś super moce, a Alteranie nie mogą tego robić. Albo może nie chcą?
- Alteranie ukrywali wiedzę o nas ludziach żyjacych w Milky Way i galaktyc Pegaza, ale czemu nie robili tego w galaktyce Avalonu? Czyżby spisali ją na straty, wiedząć, że i tak opanują ją Ori przez zastępy stworzonych przez siebie kapłanów z laskami?

musiałeś oglądać serial bardzo pobieżnie; wielokrotnie powtarzano, że Alteranie nie interweniują na niższych płaszczyznach;
jeżeli Alteranie uciekali z galaktyki Avalonu(jak to nazwałeś) przed Ori to w jaki sposób mieliby niby chronić wiedzę o ludziach w tamtej galaktyce?? skoro tam sami sobie nie byli w stanie pomóc to jak mieliby pomóc tamtejszym ludziom?;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#68 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 20.05.2006 - |12:18|

jeżeli Alteranie uciekali z galaktyki Avalonu(jak to nazwałeś) przed Ori to w jaki sposób mieliby niby chronić wiedzę o ludziach w tamtej galaktyce?? skoro tam sami sobie nie byli w stanie pomóc to jak mieliby pomóc tamtejszym ludziom?;

Czyli było tak, że Ori (czyli "ogniste mgiełki" => a więc źli Pradawni) wygnali Alteran (czyli "białe mgiełki" => a więc dobrych Pradawnych) z galaktyki Avalonu? Bo jeśłi ta, to ori musieli wiedzieć, że ci Pradawni gdzieć się przeniosą, do jakiejś innej galaktyki. Wtedy napewno by wyruszyli na poszukianie ich. A tutaj wydaje się, że Ori są trochę zaskoczeni, że są inne galaktyki zamieszkane przez ludzi. Możliwe, że się gdzieś mylę, ale naprawdę cały ten wątek z Ori, Alteranami, nową galaktykę itd nieźle namieszał. Z chęcią poczytałbym jakieś podsumowanie czy streszczenie jak to się zaczęło, kto kogo, jak to szło przez lata, kto jest dobry a kto zły (bo Ori uważają Alteran za złych), skąd kto pochodzi, skąd się wzięli ludzie (z Avalonu, z Ziemi) czy jesteśmy potomkami Pradawnych (a jeśli tak to których - Ori czy Alteran), czemu Ori wnikają w ciała ludzi i zmieniają im twarze dając im moce a Alteranie tego nie robili i cała masa innych pytań aż cisnie się na usta. Jak dla mnie jest to zbyt zakręcone, scenarzyści chyba zrobili zbyt dużą rewolucję w świecie Stargate. mam nadzieję, że w przyszłych odcinkach chociaż trochę się wyjaśni z tej całej historii a nie tylko teraźniejsze walki.
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#69 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 18.08.2006 - |15:18|

[size=7]"KOSCI ZOSTALY RZUCONE"-------------Wyglada na to ze Ori przeszli na Defcon 1.
Plusik dla odcinka za pojawienie sie Jacka.Ja daje odcinkowi 9, choc troche malo bylo widac Vali.No cuz czekam na dalsze odcinki az sie sciagna.
  • 0

#70 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 10.09.2006 - |09:15|

Eh, fajnie było, ładnie i cacy, nie chcę mi sie dużo pisać - oglądnęłam, zrozumiałam, było cool i w ogóle, tylko niepotrzebnie ten motyw babci i znowu mnie Mitchell zachowaniem Jacka zdenerwował. Dobrze, że jeszcze jest Daniel i Vala, dzięki nim ten serial ma jakąś jakość! I całe szczęście, że Jacka nie ma - już mi się jego humor przeżarł i znudził. Pora na powiew świeżości - nowi aktorzy, nowa muzyka, nowe klimaty, nowi wrogowie, nowa fabuła, Vala i Daniel ( :lol: ) i tak dalej. Mimo licznych wad większości odcinków tego serialu, SG-1 i tak pozostaje moim faworytem, a SGA może się schować w krzaki (ale niech nikt nie myśli, że oceniam SGA bez oglądnięcia - nie! Oglądam, a jakże... Ale i tak wole SG-1!).

Dałam 9, troszkę mi się mniej podobał niż poprzednie, ale i tak bardzo dobrze. ;)
  • 0

#71 martinez

martinez

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów
  • MiastoUK

Napisano 11.01.2007 - |16:59|

Znalazlem jednego 'banana' rezyserskiego: gdy Vala i Daniel podazaja za prayerem do zamku Ori - przechodza przez drzwi. Zastanowilo mnie czemu ten prostak Daniel nie wpuszcza Vali jako pierwszej tylko pcha sie na chama do srodka. Nastepne ujecie kamery - Vala jest z przodu. I dlatego daje 5 punktow. Niestety SGori nie da sie oceniac wg tych samych kryteriow co poczciwe SG1. Ogolnie rzecz biorac porownanie ze starym SG1 wypada mizernie...
  • 0

#72 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 21.01.2007 - |13:01|

Oczywiście oglądałam te odcinki "na bieżąco" ale, że właśnie "lecą" sobie na HBO nie miałam nic przeciwko temu aby zerknąć na nie jeszcze raz i co słyszę??? O Jacku gen Landry wypowiada się "półkownik" mimo wyraźnego "general" w podkładzie oryginalnym ZGROZA !!! Jak można tak człowieka potraktować.
Dla ścisłości nie dam sobie głowy uciąć czy było to w 10x03 czy może raczej 10x04, bo leciały 2 na raz ale aż kłuje w uszy jak coś takiego się słyszy :sam5: STRASZNE!
a co do wątku Ori to bardzo mi sie podoba i jest moim zdaniem znakomity, ale niestety nie rozwija się jak należy, gdyby to była rzeczywistość, to należałoby zmobilizować minimum pół świata a tu zajmują sie tym jak hobby. Moim zdaniem powinni sie nieco bardziej przejmować sytuacją, zwłaszcza w kolejnych odcinkach a nie np wyjeżdżać do lasu na polowanie...
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#73 zorija

zorija

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 06.02.2007 - |08:25|

Odcinek fajny, ale trochę nierówny-pewne momenty tylko niepotrzebnie spowalniały akcję. żal mi strasznie tych ludzi, co w ich ciałach byli Daniel i Vala-to niesprawiedliwe, że musieli zginąć. Kiedy to coś opanowało Ori to tylko czekałam kiedy usłyszę "Jesteśmy Borg. Zostaniecie zasymilowani. Opór jest bezcelowy".
  • 0

#74 MaRmEt1

MaRmEt1

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoTau'ri->Polska->Lublin

Napisano 23.04.2007 - |08:44|

Pierwsze odcinek z Ori i wraźenia pozytywne. Wbrew pozorom zupełnie inne podejście do szerzenia religii. Goa'uldowie robili to bardziej na siłę. Przylatywali i mówili: "jestem waszym bogiem". Kapłani robią to inaczej. Przychodzą i głoszą kazania. Nawet jeśli potem niszczą ludzi co ich nie przyjęli.

Plus za Valę. Cieszyłbym się jakby ta więź się nierozerwała. :D Daniel pewnie teź by się ucieszył. Ogólnie odcinek na 9.5.
  • 0
http://www.lastfm.pl...rtstyle=Matrixx
SG-1: Odcinek 214 – S10E20 – Unending
SGA: Odcinek 80 – S04E20 - The Last Man
BSG: Odcinek 42 - S03E09 - Unfinished Business

Moje Felietony

#75 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.04.2007 - |10:00|

Od goauldów przynajmniej można było się spodziewać że jak się ich nie będzie czcić to wyrżną całą planetę.

A tutaj przychodzi kapłan wciska kit robi kilka sztuczek tym swoim świecącym kijkiem. Zawsze są zwolennicy i przeciwnicy. Ale przeciwników wiara w ORI nie toleruje wiec giną.

Wszystko fajnie, ale czy to nie cierpliwość podbiła by ich serca. Jak się ktoś nie podporządkuje to umiera.
Goauldowie sprawę stawiali od razu jasno.

Są fanatyczni i bezduszni.
  • 0
Pozdrowienia:
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate :)

#76 MaRmEt1

MaRmEt1

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoTau'ri->Polska->Lublin

Napisano 24.04.2007 - |08:14|

Są fanatyczni i bezduszni.

Dlatego warto z nimi walczyć. Są ciekawymi postaciami. Zwłaszcza jak sobie wyobrazić taką całą galaktykę i na każdej kapłan gadający bzdury Ori. Totalna bezsilność. Wszystkich nie przegonisz :D
  • 0
http://www.lastfm.pl...rtstyle=Matrixx
SG-1: Odcinek 214 – S10E20 – Unending
SGA: Odcinek 80 – S04E20 - The Last Man
BSG: Odcinek 42 - S03E09 - Unfinished Business

Moje Felietony

#77 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 07.05.2007 - |20:02|

Nie było źle, choć odcinek trochę przegadany i - jak dla mnie - słabszy od poprzednich. Nie zmienia się jednak to, że wątek Ori podoba mi się. Tylko coś z tymi świecącymi oczami mogliby zrobić, bo zbyt bardzo kojarzy się to z Goa'uldami. 6,5.
  • 0

#78 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 30.05.2007 - |17:06|

Jest lepiej, daje 7.
Jak widac SGC dalo 4 litery i zaczna sie klopoty ... ale inaczej serialu by nie bylo.
W jednym odcinku mamy dwoch "kinowych" aktorow : Gosseta i Sandsa. Widac ze producenci staja na glowie... ;)
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#79 Vinnie Emerald

Vinnie Emerald

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów
  • MiastoHi-Silesia

Napisano 07.02.2008 - |05:26|

Po pierwsze:
Witam wszystkich, jestem tu nowy (i stary zarazem, gdyż czytam to forum nie od dziś).

Moje refleksje na temat ORI: Uważam, że są podobni do fanatyków chrześcijańskich z tego mrocznego - średniowiecznego okresu: inkwizycja, tortury, stosy (oczyszczanie przez ogień) etc. Stylizacja miejsc (średniowieczne wioski, świątynie a la katedry itp) też wiele mówi. Podobny klimat, choć na mniejszą skalę, był w s3e08 "Demons"
A tekst z babciami - pierwszorzędny! Pomyślcie.... moherowe berety plus technologia = ORI :P
Pojawienie się VALI dodało trochę szaleństwa, CAMERON, choć odbieram tę postać pozytywnie i daję mu kredyt zaufania, w istocie stara się być bardziej RDA niż sam RDA w swoim byciu "cool" (co też czasem mnie drażni u SHEPPARD'A z SGA), a jak wiadomo, oryginał zawsze jest lepszy, czego dowodem są krótkie scenki z RDA na końcu epa.
Pozdrawiam.

Dałem 10.
  • 0

#80 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 02.04.2008 - |14:28|

Ci kapłani Ori są nieźle nawiedzeni. Szykuje się nowy ciekawy wróg. A sam odcinek bardzo dobry. Daję spokojnie 9/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych