Muzyka w Battlestar Galactica
Napisano 23.10.2007 - |09:00|
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Napisano 23.10.2007 - |17:50|
Oprócz faworytów, na których się zawiodłem wpadło mi jeszcze w ucho Violence and Variations, ale chyba tylko dzięki zapożyczeniom z poprzednich sezonów oraz Heeding the Call, który zdaje się w filmie stanowił całość z All Along the Watchtower z finału, a tu został umieszczony jako osobny kawałek. Cała reszta to na razie szum i wypełniacze, mam nadzieję, że to się zmieni.
Napisano 30.10.2007 - |10:33|
PS: To moj pierwszy post na hataku. Witam wszystkich
Napisano 30.10.2007 - |11:12|
Zgodnie z oczekiwaniami Storming New Caprica jest najlepsze dla mnie.
Co do A Distans Sadness, powinni byli jednak oddzielić ten wstęp, bo ... ten wstęp wydaje się wstępem do całości. Z drugiej strony słuchając akurat tego kawałka fajny kontrast mi się zawsze zarysowuje - najpierw fakt że Tigh i ekipa odkrywa że są Cylonami, potem ciach i sceny z Nowej Caprici, jak tam są po drugiej stronie barykady ;]
Napisano 30.10.2007 - |12:08|
Poza tym: muza z 3 sezonu jest jeszcze bardziej spójna niż z drugiego, chociaż brakuje takiego killera jak Prelude to War. 1 sezon wypada jakość blado w porównaniu do 2 i 3, chociaż początkowo wydawał mi się nie do pobicia.
Może kiedyś wyjdzie jeszcze jakaś dodatkowa płyta z pominiętymi motywami...
Użytkownik Magnes edytował ten post 30.10.2007 - |12:09|
Napisano 30.10.2007 - |13:14|
Ten "kawałek" to Metamorphosis słynnego amerykańskiego kompozytora współczesnego Philipa Glass'a i nie został skomponowany do filmu lecz tylko w nim wykorzystany. Dla tego też nie znalazł się na soundtracku. Odsyłam do CD "Piano Solo" Glassa do posłuchania tego utworu i kilku innych, rownie znakomitych.Mnie Sonatica trochę zawiodła pod tym względem, że bardziej podobał mi się fortepianowy kawałek z drugiego sezonu (Kara włączyła go na magnetofonie czy czymś takim) - był bardziej dynamiczny, ciekawszy, niestety nie pojawił się na płycie.
Genesis
Napisano 18.11.2007 - |00:05|
Napisano 18.11.2007 - |13:28|
IMO najciekawsze w utworach jest to, ze prawie kazdy z nich nawiazuje juz do znanej juz nam wczesniej melodii (co jest zwiazane oczywiscie z fabularnym powiazaniem odpowiednich odcinkow), ale nie jest absolutnie przez to wtorny. Na uwage na pewno zasluguja utwory:
- Distant Sadness" - w tle znakomicie przeplataja sie znane juz watki muzyczne, szczegolnie ten, ktory uslyszymy na koniec sezonu, czyli motywy z "All Along the Watchtower",
- "All Along..." - wiadomo, nie bede powtarzac wczesniejszych wypowiedzi, ale ... po prostu kopie tylek - pewnie fani Boba D. sie oburza, ale ta wersja podoba mi sie bardziej, niz oryginalna :} plus do tego "Heeding The Call", ktore jest niczym preludium... wysmienite!
- "Dirty Hands" (w sumie muzyce lawo bylo przerosnac odcinek:P, te gitary (+bas) sa po prostu wspaniale)
- "Mandala in the Clouds" - niesamowicie energetyczny, zywy i miejscami... mistyczny, jak mandala;)
- "Adama Falls" - cos, jakby c.d. "Roslin and Adama", ktory po prostu uwielbiam!
- "Temple of Five" - muzycznie swietnie oddajaca mistyczny klimat Swiatyni.
A zeby nie bylo, ze jestem pelna bezkrytycznego zachwytu - Battlestar Sonatica jest po prostu nijaka. Ma lepsze fragmenty - ma tez gorsze, ale oczekiwalam czegos bardziej poruszajacego. Musze sobie ponownie obejrzec "Torn", ale wydaje mi sie, ze bylo tam wiecej muzyki, ktora sie tu nie pojawila...
Napisano 19.11.2007 - |14:55|
Napisano 19.11.2007 - |16:23|
Napisano 23.11.2007 - |13:23|
Jonasz, wielkie dzięki za informację!
Napisano 25.11.2007 - |22:38|
Czołówka jest na płycie pierwszego sezonu.
Owszem, ale tylko wersja US. Wersja UK nieco sie rozni od niej.
Rowniez dolaczam sie to podziekowan dla Jonasza - rzeczywiscie, Philip Glass i jego "Solo Piano" naprawde robi duze wrazenie, niekoniecznie tylko pierwsze "Metamorphosis", ktore znamy z BSG. Naprawde warto posluchac calosci, przynamniej raz!
Napisano 26.11.2007 - |00:40|
Napisano 27.11.2007 - |10:24|
O tym Philipie Glassie to chyba każdy wiedział... hmmm a mi podziękowania się nie należą?
Jak widac, nie kazdy wiedzial, a podziekowania naleza sie temu, kto o tym na forum napisal :> Wybacz :> Moze nastepnym razem
Swoja droga, ktos slyszal juz cos o muzyce do Razora - tzn, cos wiecej, niz na blogu Beara McCreary? Moze bedzie ja mozna kupic osobno?
Napisano 29.11.2007 - |17:31|
Jak widac, nie kazdy wiedzial, a podziekowania naleza sie temu, kto o tym na forum napisal :> Wybacz :> Moze nastepnym razem
Swoja droga, ktos slyszal juz cos o muzyce do Razora - tzn, cos wiecej, niz na blogu Beara McCreary? Moze bedzie ja mozna kupic osobno?
Hmmm... ja mówie o tym, że nikt mi nie podziękował za to, że uploadowałem na rapida dwa dobre utwory z trailerów Razora, ale jak nikt nie skorzystał to sorry...
Napisano 29.11.2007 - |18:56|
Ale nie kazdy jest jego fanem od wielu juz lat i posiada kilkanascie jego albumow.O tym Philipie Glassie to chyba każdy wiedział... hmmm a mi podziękowania się nie należą?
Użytkownik Jonasz edytował ten post 29.11.2007 - |18:58|
Genesis
Napisano 29.11.2007 - |20:13|
Ale nie kazdy jest jego fanem od wielu juz lat i posiada kilkanascie jego albumow.
Ja poprostu w wielu miejscach widziałem tą informacje, że użyto utwór Philipa Glassa i wydawało mi się, że tacy fani jak wy wszyscy napewno słyszeliście o tym, dziwne, ze dopiero teraz. Nie wnikajmy już w to...
Napisano 11.12.2007 - |23:48|
czy ktoś przypadkiem zna może nazwę utworu użytego w promo 4 sezonu ( http://www.youtube.c...feature=related ). Czy jest to utwór stworzony specjalnie na potrzeby teasera i nie jest szerzej dostępny?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych