Skocz do zawartości

Zdjęcie

Muzyka w Battlestar Galactica

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
125 odpowiedzi w tym temacie

#61 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 23.10.2007 - |09:00|

ja głosuję na to pianinko z torn jako godnego następcę muzyki z kobol's last gleaming ;)
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#62 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 23.10.2007 - |17:50|

Tyle czekania i spotkało mnie jak na razie po dwóch przesłuchaniach dosyć spore rozczarowanie. Miałem trzech faworytów: czołówka z pierwszego odcinka (A Distant Sadness), motyw z Base Shipa (Battlestar Sonatica) i oczywiście All Along the Watchtower. Wszystko jest, ale ... no właśnie - pierwszy kawałek jest krótki i skażony na początku motywem "cylońskiej muzyki ze ścian", a poza tym muzyka zagłusza wokalistkę... - drugi kawałek w sumie jest długi, ale tego charakterystycznego początkowego motywu na pianinie jest niewiele, a All Along... to już zupełna porażka, różni się od wersji z filmu, jest o wiele mniej dynamiczna i taka jakaś płaska. Poza tym latem na blogu McCreary pisał, że będą dwie wersje All Along..., jedna instrumentalna, a druga filmowa. Ta która jest, jest chyba połączeniem obu zapowiadanych wersji i mi się nie podoba.
Oprócz faworytów, na których się zawiodłem wpadło mi jeszcze w ucho Violence and Variations, ale chyba tylko dzięki zapożyczeniom z poprzednich sezonów oraz Heeding the Call, który zdaje się w filmie stanowił całość z All Along the Watchtower z finału, a tu został umieszczony jako osobny kawałek. Cała reszta to na razie szum i wypełniacze, mam nadzieję, że to się zmieni.
  • 0

#63 unodgs

unodgs

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 30.10.2007 - |10:33|

Niestety ja tez sie rozczarowalem. O ile soundtrack z 1 serii nie podobal mi sie wogole, to ten z drugiej byl totalnym zaskoczeniem - prawie arcydzielem. Dlatego tak bardzo oczekiwalem czesci 3 - zwlaszcza ze ogladajac 3 serie bylem zachwycony muzyka (samym serialem tez / najlepsza seria btw). Nie spodziwalem sie ze cala plyta bedzie swietna, ale w porownaniu do czesci 2 jakos za malo tych rodzynkow. Najbardziej poki co podoba mi sie sonatica. All along the watchtower to nie to samo co w serialu.. duzo duzo gorzej. To tyle na goraco.

PS: To moj pierwszy post na hataku. Witam wszystkich :)
  • 0

#64 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 30.10.2007 - |11:12|

3 sezon OST nie udaje się pobić 2 sezon, ale w mojej opini lepszy od sezon 1.

Zgodnie z oczekiwaniami Storming New Caprica jest najlepsze dla mnie.

Co do A Distans Sadness, powinni byli jednak oddzielić ten wstęp, bo ... ten wstęp wydaje się wstępem do całości. Z drugiej strony słuchając akurat tego kawałka fajny kontrast mi się zawsze zarysowuje - najpierw fakt że Tigh i ekipa odkrywa że są Cylonami, potem ciach i sceny z Nowej Caprici, jak tam są po drugiej stronie barykady ;]
Log65: Happy camper

#65 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 30.10.2007 - |12:08|

Mnie Sonatica trochę zawiodła pod tym względem, że bardziej podobał mi się fortepianowy kawałek z drugiego sezonu (Kara włączyła go na magnetofonie czy czymś takim) - był bardziej dynamiczny, ciekawszy, niestety nie pojawił się na płycie.
Poza tym: muza z 3 sezonu jest jeszcze bardziej spójna niż z drugiego, chociaż brakuje takiego killera jak Prelude to War. 1 sezon wypada jakość blado w porównaniu do 2 i 3, chociaż początkowo wydawał mi się nie do pobicia. ;)
Może kiedyś wyjdzie jeszcze jakaś dodatkowa płyta z pominiętymi motywami...

Użytkownik Magnes edytował ten post 30.10.2007 - |12:09|

• 0
http://magory.net - moja strona

#66 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 30.10.2007 - |13:14|

Mnie Sonatica trochę zawiodła pod tym względem, że bardziej podobał mi się fortepianowy kawałek z drugiego sezonu (Kara włączyła go na magnetofonie czy czymś takim) - był bardziej dynamiczny, ciekawszy, niestety nie pojawił się na płycie.

Ten "kawałek" to Metamorphosis słynnego amerykańskiego kompozytora współczesnego Philipa Glass'a i nie został skomponowany do filmu lecz tylko w nim wykorzystany. Dla tego też nie znalazł się na soundtracku. Odsyłam do CD "Piano Solo" Glassa do posłuchania tego utworu i kilku innych, rownie znakomitych.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#67 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 09.11.2007 - |08:07|

TUTAJ znajduje się link na rapidshare do dwóch utworów które użyto w trailerach do BSG Razora, polecam.
  • 0

Dołączona grafika

#68 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 18.11.2007 - |00:05|

Wracając do nieudanej moim zdaniem wersji "All Along the Watchtower" - zdaję się, że pan McCreary po otrzymaniu iluś tam majli od oburzonych fanów oprzytomniał... Jakkolwiek stwierdził na blogu, że wersja albumowa jest jego wymarzoną, a wersja serialowa gorszym utworem przyciętym na potrzeby filmu, to jednak zapowiedział, że dla wszystkich purystów BSG (włączając mnie :) ) już w ciągu kilku najbliższych miesięcy (!!!) opublikuje tą serialową.
  • 0

#69 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 18.11.2007 - |13:28|

Juz prawie miesiac zajezdzam na smierc mojego mp3playera wyduszajac z niego w kolko BSG s3 OST. Napisze rzecz oczywista - soundtrack jest po prostu boski, warto bylo tyle czekac! Nie bede wymieniac ulubionych kawalkow, bo musialabym wymienic prawie wszystkie. Nie bede tez porownywac z poprzednimi OSTami, bo to sie po prostu slucha jako jedna wspaniala calosc...
IMO najciekawsze w utworach jest to, ze prawie kazdy z nich nawiazuje juz do znanej juz nam wczesniej melodii (co jest zwiazane oczywiscie z fabularnym powiazaniem odpowiednich odcinkow), ale nie jest absolutnie przez to wtorny. Na uwage na pewno zasluguja utwory:
- Distant Sadness" - w tle znakomicie przeplataja sie znane juz watki muzyczne, szczegolnie ten, ktory uslyszymy na koniec sezonu, czyli motywy z "All Along the Watchtower",
- "All Along..." - wiadomo, nie bede powtarzac wczesniejszych wypowiedzi, ale ... po prostu kopie tylek :) - pewnie fani Boba D. sie oburza, ale ta wersja podoba mi sie bardziej, niz oryginalna :} plus do tego "Heeding The Call", ktore jest niczym preludium... wysmienite!
- "Dirty Hands" (w sumie muzyce lawo bylo przerosnac odcinek:P, te gitary (+bas) sa po prostu wspaniale)
- "Mandala in the Clouds" - niesamowicie energetyczny, zywy i miejscami... mistyczny, jak mandala;)
- "Adama Falls" - cos, jakby c.d. "Roslin and Adama", ktory po prostu uwielbiam!
- "Temple of Five" - muzycznie swietnie oddajaca mistyczny klimat Swiatyni.

A zeby nie bylo, ze jestem pelna bezkrytycznego zachwytu - Battlestar Sonatica jest po prostu nijaka. Ma lepsze fragmenty - ma tez gorsze, ale oczekiwalam czegos bardziej poruszajacego. Musze sobie ponownie obejrzec "Torn", ale wydaje mi sie, ze bylo tam wiecej muzyki, ktora sie tu nie pojawila...
  • 0

#70 unodgs

unodgs

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 19.11.2007 - |14:55|

Ostatnio napisalem ze sie zawiodlem nowym soundtrackiem. Zmienilem jednak zdanie (sluchalem go 2 tygodnie na okraglo). Jest swietny. Moze nie kazdy utwor, ale wiekszosc ma to cos. Sonatica - fenomenalna, podobnie jak Wayward Soldier. Fight Night rowniez mi sie spodobalo. Generalnie swietna plytka.
  • 0

#71 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 19.11.2007 - |15:54|

A tak swoją drogą to ma ktoś motyw przewodni, który leci na początku serialu? Bo za nic nie mogę go znaleźć ...
  • 0

Dołączona grafika

#72 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 19.11.2007 - |16:23|

Czolowke? Zapraszam na prv, chetnie sie podziele :)
  • 0

#73 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 23.11.2007 - |13:23|

Czołówka jest na płycie pierwszego sezonu.
Jonasz, wielkie dzięki za informację!
  • 0
http://magory.net - moja strona

#74 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 25.11.2007 - |22:38|

Czołówka jest na płycie pierwszego sezonu.

Owszem, ale tylko wersja US. Wersja UK nieco sie rozni od niej.

Rowniez dolaczam sie to podziekowan dla Jonasza - rzeczywiscie, Philip Glass i jego "Solo Piano" naprawde robi duze wrazenie, niekoniecznie tylko pierwsze "Metamorphosis", ktore znamy z BSG. Naprawde warto posluchac calosci, przynamniej raz!
  • 0

#75 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 26.11.2007 - |00:40|

O tym Philipie Glassie to chyba każdy wiedział... hmmm a mi podziękowania się nie należą?
  • 0

Dołączona grafika

#76 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 27.11.2007 - |10:24|

O tym Philipie Glassie to chyba każdy wiedział... hmmm a mi podziękowania się nie należą?

Jak widac, nie kazdy wiedzial, a podziekowania naleza sie temu, kto o tym na forum napisal :> Wybacz :> Moze nastepnym razem ;)

Swoja droga, ktos slyszal juz cos o muzyce do Razora - tzn, cos wiecej, niz na blogu Beara McCreary? Moze bedzie ja mozna kupic osobno?
  • 0

#77 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 29.11.2007 - |17:31|

Jak widac, nie kazdy wiedzial, a podziekowania naleza sie temu, kto o tym na forum napisal :> Wybacz :> Moze nastepnym razem

Swoja droga, ktos slyszal juz cos o muzyce do Razora - tzn, cos wiecej, niz na blogu Beara McCreary? Moze bedzie ja mozna kupic osobno?

Hmmm... ja mówie o tym, że nikt mi nie podziękował za to, że uploadowałem na rapida dwa dobre utwory z trailerów Razora, ale jak nikt nie skorzystał to sorry... :D
  • 0

Dołączona grafika

#78 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 29.11.2007 - |18:56|

Ale nie kazdy jest jego fanem od wielu juz lat i posiada kilkanascie jego albumow.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 29.11.2007 - |18:58|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#79 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 29.11.2007 - |20:13|

Ale nie kazdy jest jego fanem od wielu juz lat i posiada kilkanascie jego albumow.

Ja poprostu w wielu miejscach widziałem tą informacje, że użyto utwór Philipa Glassa i wydawało mi się, że tacy fani jak wy wszyscy napewno słyszeliście o tym, dziwne, ze dopiero teraz. Nie wnikajmy już w to... ;)
  • 0

Dołączona grafika

#80 sequlatin

sequlatin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 11.12.2007 - |23:48|

Witam Szanownych Forumowiczów,

czy ktoś przypadkiem zna może nazwę utworu użytego w promo 4 sezonu ( http://www.youtube.c...feature=related ). Czy jest to utwór stworzony specjalnie na potrzeby teasera i nie jest szerzej dostępny?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych