Skocz do zawartości

Zdjęcie

Układ sił w galaktyce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
211 odpowiedzi w tym temacie

#61 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 26.09.2003 - |13:17|

Za nas się nie wezmą bo się boją Azgardu. Tylko Anubis może sobie tutaj na więcej pozwolić, ale i on coś się nie spieszy do walki z Azgardem.

Anubis juz probowal i o maly wlos by mu sie udalo. Na szczescie Asgard dostali pretekst, zeby interweniowac (bo chyba nikt nie wierzy, ze to SG-1 samodzielnie zrobilo). Jak widac nawet on nie pozwoli sobie na otwarty konflikt z Asgard. Chociaz z drugiej strony - po tym co spotkalo Asgard ze strony replikantow, jednak moze sie odwazy.
  • 0
There is always a bigger fish.

#62 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 26.09.2003 - |14:19|

No fakt. :) O ukrytym ataku nie pomyślałem. :( Taki niewidzialny bolid mógłby być problemem. Pozostaje się modlić, aby Anubis na to niewpadł. A może on nie ma takiej technologii? W końcu Gauldowie mają problemy z maskowaniem dużych obiektów. Tylko Sokarowi udało się temu zaradzić, co wykorzystał Apofis.
Czy to robota Azgardu, to nie jestem przekonany. Przynajmniej byłoby zasugerowana taka możliwość. Tak jak w „Red skay”.

Małe pytanko. Dlaczego jak coś piszę na forum, to zamiast „y” mam „z” i na odwrót, a wodzie wszystko jest w porządku?
  • 0

#63 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 26.09.2003 - |14:23|

A może on nie ma takiej technologii? W końcu Gauldowie mają problemy z maskowaniem dużych obiektów. Tylko Sokarowi udało się temu zaradzić, co wykorzystał Apofis.

W sumie nie wiadomo , ale w takim przypadku można by zamaskować i wysłąć nie jeden duży a kilkaset małych , o wielkości trasportowaca wypełnionych Naqadach lub innym srotkiem wybuchowym .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#64 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 26.09.2003 - |15:45|

Małe pytanko. Dlaczego jak coś piszę na forum, to zamiast „y” mam „z” i na odwrót, a wodzie wszystko jest w porządku?

Mozesz miec zla strone kodowa wybrana w IE - sa dwie strony kodowe dla jezyka polskiego - Europa srodkowa ISO-<costam> :D i Europa srodkowa (windows) :) - poexperymentuj, poprzestawiaj i znajdziesz optymalne ustawienia

Sorry ze off-topic

Natomiast on topic - uwazam ze Tau'ri mieli cholerne szczescie :D trzeba wiec coraz bardziej uwazac - jak wiadomo fortuna kolem sie toczy (nawet ktos to mial w sygnaturce :D) a po takiej paradzie fuksow to sie moze bardzo szybko jakis dolek znalezc. Wystarczy np kilku tych stragate'owych predatorow :) z 7x11 i cool bedzie jatka. Poza tym - Goa'uld'owie moga wpasc na ten sam pomysl co Sam w 4x22 - w sumie do Slonca mamy nie daleko i moze sie zrobic bardzo goraco :D
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#65 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 26.09.2003 - |16:11|

Najlepiej zapisać do pliku tekstowego, a wracając do tematu to jest cała masa sposobów, aby zniszczyć naszą planetkę. Anubis mógłby powysyłać tajnych agentów na Ziemię, ale to już temat na odzielnego fan fica. :D
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#66 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.09.2003 - |16:49|

Układ zmienia dopiero Anubis

Tak... jednak trzeba tu zauważyć starania Sokara i Apofisa do osiągnięcia podobne celu

Myślę, że koniec sezonu 7 wiele wyjaśni.

Raczej zakończy temat Goauldów. Czuje Anubis będzie wąchał trawę od spodu.

Skąd tyle Gouldów było na Ziemi

Spekulując można powiedzieć że Ra wyjawił informacje o tutejszych fajnych nowych egzemplarzach nosicieli i się tylu tutaj pojawiło.

Musimu stwierdzić że sojusz Tauri , Tok`ra i zbuntowanych Jaffa zmienił poważnie wygląd układu sił w galaktyce

Sojusz który tak naprawdę nic jeszcze wielkiego nie zrobił. Powstał on dopiero w 609 -Allegiance gdzie Tok'Rze i rebeliantom Jaffa udało się przełamać. Dobrą współracę tego sojuszu widzieliśmy w ostatnim odcinku 711. A więc fakt wyeliminowania tylu władców Systemu których tak ładnie wymienił Imhotep w 518 jest zasługą przede wszystkim różnorakich interwencji Tauri,a dokładniej SG1.

chodzi o ukladanie sie z niektorymi, to jak na razie najlepiej Tauri wyszlo z Kronosem

Tak? Gdzie, kiedy? Może mówisz o tym jak Jack w 422 że "w zamian za możliwość zabicia go, zaoferował nam statek matkę". Natomiast mówiąc o 303 to super negocjacje, ale też przypominam że właśnie to Yu był głosem decydującym.
Mi się wydaje że bardziej przychylny Tauri staje się Yu. Raz poparł traktat, innym razem wypuścił Teal'ca, a jeszcze innym oblężył Anubisa i jako jedyny stanął przeciwko niemu.

niezapominajmy a paniach  7x10 - Birthright

To też rebelanci Jaffa tylko że innej płci :>

Replikatory w naszej galaktyce? Nigdy! Jak zjedzą Goa'uldów to zjedzą i nas.

Ale były w naszej galaktyce i tak załątwiły Apofisa, a i tak nam nie zagroziły :> Ale co tu mówić, skoro replikatorzy przepadli. Nawet o nich chyba nie będzie w siódmym sezonie.

Technologia niewidzialności dużej floty? Możliwe że przepadła wraz z Apofisem i Sokarem.
Log65: Happy camper

#67 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 27.09.2003 - |20:49|

Nasza galaktyka jest duza. Mysle ze gauldowie wladaja tylko czescia maszej galaktyki i nazywaja sie wladcami galaktyk dla dodania sobie splendoru. Inne rasy z naszej galaktyki poprostu nie potrafia doleciec dalej. A Sg przenos sie przez wrota troszke dalej niz potrafia gauldowie.
  • 0

#68 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.09.2003 - |21:39|

Na początku chciałem wszystkim bardzo podziękować za pomoc. Już wszystko w porządku. :D
Właściwie to czy było wyjaśnione co się stało z Replikatorami „Apofisa”?. Bo jeśli przeżyły to będziemy mieć nową siłę w Galaktyce. Perspektywa nie ciekawa, ale za to jak by się ciekawie zrobiło. :D
Mała prośba do Kirkora. Mógłbyś czytać cały temat? Na poprzedniej stronie wyjaśniliśmy, że nazwa „Władcy Galaktyki” to błąd w tłumaczeniu. Gauldów powinno się określać mianem” Władców Systemów”, ewentualnie „Władców Układów”

Pozdrawiam.
  • 0

#69 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 27.09.2003 - |22:18|

Mała prośba do Kirkora. Mógłbyś czytać cały temat? Na poprzedniej stronie wyjaśniliśmy, że nazwa „Władcy Galaktyki” to błąd w tłumaczeniu. Gauldów powinno się określać mianem” Władców Systemów”, ewentualnie „Władców Układów”

Zeby o tym wiedziec nie musze czytac tego tematu. Ty natomias czytaj troszke dokladniej moje posty. NIe pisze ze tak powinno sie nazywac Gauldow. Jeazyk angielski jest dos wieloznacznym jezykiem mozna go tlumaczys czasami ruznie. O ile pamiec mnie nie myli to ta kwestia byla juz poruszana na starym forum. Nazywanie Gauldow wladcami Galaktyki tez jest poprawne, poniewaz oni sie za takich uwazaja. Jednak nie musza nimi byc. Nazywanie ich Wladcami systemow albo Ukladow to to samo.
  • 0

#70 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.09.2003 - |22:24|

Ok. W porządku nie chciałem Cię urazić.
I nie wydaje mi się, aby galaktyka znaczyła to samo co układ słoneczny czy planetarny. (Jak zwał tak zwał) No i o ile się orientyję, to Gauldowie uważali się za Władców Galaktyki tylko na TVN, gdzie było tak tłumaczone.
  • 0

#71 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 27.09.2003 - |22:37|

Napisales zebym przeczytal dokladnie. Na poprzedniej stronie jest napisane ze Wladcami Galaktyk nazywali sie sami Gauldowie. I ja tylko tyle napisalem ze tak sie nazywali aby dodac sobie splendoru znaczenia jak bylo naprawde tego nie wiem. Jedni ich nazywali wladcami systemow inni ukladow.

P.S. nie bylem zdenerwowany :D
  • 0

#72 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 27.09.2003 - |22:38|

Zeby o tym wiedziec nie musze czytac tego tematu. Ty natomias czytaj troszke dokladniej moje posty. NIe pisze ze tak powinno sie nazywac Gauldow. Jeazyk angielski jest dos wieloznacznym jezykiem mozna go tlumaczys czasami ruznie. O ile pamiec mnie nie myli to ta kwestia byla juz poruszana na starym forum. Nazywanie Gauldow wladcami Galaktyki tez jest poprawne, poniewaz oni sie za takich uwazaja. Jednak nie musza nimi byc. Nazywanie ich Wladcami systemow albo Ukladow to to samo.

Hmmm - nie obraz sie - ja takze uwazam znajac angielski dosc dobrze iz jest on czasem niejednoznaczny choc to dosc niefortunne okreslenie - powiem raczej sa zwroty ktorych sie przelozyc nie da.
Powiedz mi wedlug jakiego slownika mozesz przetlumaczyc "SYSTEM LORD" jako wladcy gaktyki - gdzie ty tu widzisz slowo GALAXY - to moze zrobmy "wladcy wszechswiata" w sumie co za roznica. :angry: :angry: Nienawidze polskich telewizyjnych tlumaczen - sa czesto bez sensu. Tutaj tez pokutuje taki zatruty owoc TVNu. (Towarzystwo Very Nienormalne) :D

#73 Leszczu12

Leszczu12

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 30.09.2003 - |20:59|

asgard gdzie sie podziewacie gdy was potrzebujemy wkoncu jestescie the besciaki:)
  • 0

#74 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 30.09.2003 - |22:16|

Powiedz mi wedlug jakiego slownika mozesz przetlumaczyc "SYSTEM LORD" jako wladcy gaktyki - gdzie ty tu widzisz slowo GALAXY - to moze zrobmy "wladcy wszechswiata" w sumie co za roznica.  :angry:  :angry: Nienawidze polskich telewizyjnych tlumaczen - sa czesto bez sensu. Tutaj tez pokutuje taki zatruty owoc TVNu. (Towarzystwo Very Nienormalne) :D

Zasadniczo sie z Toba zgadzam, jednak mam powazne watpliwosci, jak nalezy to tlumaczyc. Zauwazmy, ze Goauld maja zupelnie inna perspektywe patrzenia na wszechswiat. Tauri sa praktycznie ograniczeni do Ziemi i myslac o Kosmosie z reguly rzadko wybiegaja poza uklad sloneczny. Podroze na inne planety sa dla nich novum (od siemiu lat praktycznie), w dodatku dla SG-1 podroz na Abydos jest latwiejsza niz wyjazd do Nikaragui. Dlatego mowiac System beada mieli na ogol na mysli System Sloneczny. Natomiast dla Goauld System moze znaczyc Galaktyka. Slusznie czy nieslusznie uwazaja sie oni za Wladcow tejze.
  • 0

#75 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 30.09.2003 - |22:25|

Powiedz mi wedlug jakiego slownika mozesz przetlumaczyc "SYSTEM LORD" jako wladcy gaktyki - gdzie ty tu widzisz slowo GALAXY - to moze zrobmy "wladcy wszechswiata" w sumie co za roznica.  :angry:  :angry: Nienawidze polskich telewizyjnych tlumaczen - sa czesto bez sensu. Tutaj tez pokutuje taki zatruty owoc TVNu. (Towarzystwo Very Nienormalne) :D

Zasadniczo sie z Toba zgadzam, jednak mam powazne watpliwosci, jak nalezy to tlumaczyc. Zauwazmy, ze Goauld maja zupelnie inna perspektywe patrzenia na wszechswiat. Tauri sa praktycznie ograniczeni do Ziemi i myslac o Kosmosie z reguly rzadko wybiegaja poza uklad sloneczny. Podroze na inne planety sa dla nich novum (od siemiu lat praktycznie), w dodatku dla SG-1 podroz na Abydos jest latwiejsza niz wyjazd do Nikaragui. Dlatego mowiac System beada mieli na ogol na mysli System Sloneczny. Natomiast dla Goauld System moze znaczyc Galaktyka. Slusznie czy nieslusznie uwazaja sie oni za Wladcow tejze.

Z tego punktu widzenia przyznaje ci racje :) faktycznie w kazdym jezyku znaczeie slowa moze zalezec od kontekstu :D - coz niewatpliwie Goa'uld'owie maja swego rodzaju manie wielkosci i z pewnoscia pragneliby nazwac siebie Wladcami Galaktyki. Jednak zostane przy swoim zdaniu - jesli chodzi o przeklad z jezyka ang na pol. Mowiac zas "Wladcy Systemu" kazdy fan bedzie wiedzial o co chodzi :) Najlepiej byloby zas tego terminu nie tlumaczyc - uniknelibysmy sporow i niejednoznacznosci :D

#76 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 04.10.2003 - |18:51|

Pozwolicie , ale ja wruce do swojej teorji o zabużeniu układu sił przez Tauri i sojuszników . Jesli by się dogadali z kilkoma spotkanymi - naprzykład z tą u której są z wizytą na Promku , to mógłby z tego wyść ciekawy sojusz .
Dosyć silny , aby zagrożić nektórym władcą galaktyki lub namówić ich do wspulneych działań mających na celu wyeliminowanie innych silniejszych . Choć to raczej niebezpieeczne :D .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#77 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 04.10.2003 - |23:37|

Pozwolicie , ale ja wruce do swojej teorji o zabużeniu układu sił przez Tauri i sojuszników . Jesli by się dogadali z kilkoma spotkanymi  - naprzykład z tą u której są z wizytą na  Promku  , to mógłby z tego wyść ciekawy sojusz .
Dosyć silny , aby zagrożić nektórym władcą galaktyki lub namówić ich do  wspulneych działań mających na celu wyeliminowanie innych silniejszych . Choć to raczej niebezpieeczne  :D .

GDYBY sie dogadali z mieszkancami szeregu innych planet i zaczeli na prawde wspolpracowac, to MOZE wtedy zaczeliby odgrywac istotna role w galaktyce. Do tego jeszcze daleka droga, a na razie, jak widac na przykladach chociazby Tollan i Ashenow, to nie bardzo im wychodzi.
  • 0

#78 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 05.10.2003 - |08:49|

Do tego jeszcze daleka droga, a na razie, jak widac na przykladach chociazby Tollan i Ashenow, to nie bardzo im wychodzi

Ok, z Tollanami to może i masz racje , chociaż ich niecheć do wymiany to kwestia kiklusetletmiej polityki nienarażania się nikomu , do czego może doprowadzić wymiana technologiczna . Natomiast z Ashentami to nie masz racji , zresztą o nich nawet nie myślałem , bo rasa ta jak sam wiesz prowadzi podboje tylko wygląda to innaczej niż u Goa`uldów , są bardziej cierpliwi i przebiegli .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#79 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 05.10.2003 - |13:31|

Zgadzam sie z obi sojusz Tauri z rebelia Jaffa i Tok'ra to sojusz ktory moze przyspozyc sporo problemow Gauldom. Zreszta juz to robi. Dane wywiadowcze ktore ziemia posiada dzieki tej wspulpracy naprawde sa dobre. Co do wspulpracy z innymi cywilizacjami to poza Tollanami nie ma w galaktyce zbyt wielu cywilizacji z ktorymi mozna by wspulpracowac i wymieniac sie nauka.
  • 0

#80 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.10.2003 - |15:14|

Mnie się wydaje, że niechęć Tollan do wymiany technologii to efekt ich doświadczeń. Jak raz dali komuś swoją technologię, to potem musieli zmieniać planetę.
Ja też uważam, że sojusz Tauri, zbuntowanych jaffa i Tok’ra ma duży potencjał. Razem mogli by bardzo utrudnić życie Gauldom.
Ciekawe jakie są szanse, aby do sojuszu przyłączyli się Serrakini. (7x08).

Jesli by się dogadali z kilkoma spotkanymi - naprzykład z tą u której są z wizytą na Promku , to mógłby z tego wyść ciekawy sojus

Mógłbyś napisać, o który odcinek Ci chodzi?

Użytkownik M.M edytował ten post 05.10.2003 - |15:16|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych