Odcinek 173 - S08E19 - Moebius
Napisano 19.02.2005 - |12:21|
A co ma Dedal do synchronizacji czasu? Otoz kiedy Everett w ostatnim odcinku SGA przychodzi z pomoca mowi ze za pare dni przyleci nowiusienki Dedal, spokojnie mozna zalozyc ze to jego 1 misja. Natomiast w Moebius Dedal jest juz prawie gotowy, tzn w nastepnym odcinku podlacza ZPM i natychmiast wysla pomoc do Atlantis, a gotowy juz Dedal w tym samym momencie poleci. Nie wiem czy mnie zrozumieliscie
Ale faktem jest ze bez ogladania SGA ciezko byloby sie w tym polapac.
Napisano 19.02.2005 - |13:06|
Hmmm dla mnie te odcinki Moebius powinny byc wczesniej a sezon powinien konczycz odcinek Threads :]
Też jestem ciekaw jak wytłumacza [SPOILER] niebecnosc Sam w 5 odcinach 9 sezonu :> ???
NIE dla Spoilerów !!!!
Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler] Text [/spoiler]
Napisano 19.02.2005 - |13:32|
Podróże w czasie... minus.
Bo nie można podróżować w czasie..., a jeśli mozna to wywołuje to katastrofalne skutki dla 'teraźnieszości' podróżników. Wystarczy, że zginie jakiś człowiek, i w przyszłości nie pojawi się może kikanaście tysięcy ludzi, z ich pełnymi biografiami i wpływem na przyszłość.
Nawet nie musi nikt zginąć - każde spotkanie zmienia przyszłość.
Jedyna szansa... prawdopodobieństwo jak w totku, to:
- przenosimy się w czasie
- lądujemy skoczkiem
- nie kontaktujemy się z nikim
- nie obezwładniamy zatem nikogo
- (nie wiem jak) przenikamy do skarbca
- zabieramy co nasze i do domu.
(bo faktycznie, ZPM, w naszej przeszłości - nie odegrał żadnej roli).
Dlaczego polecieli po ZPM, porywając się na podróż w czasie? ZPM to najbardziej zaawansowana technologia, a podstawowym celem SGC jest jej zdobywanie, i nie sądzę, żeby team SG-1 sam sobie poleciał w przeszłość, napewno było to zaklepane przez prezydenta i dowództwo połączonych sztabów, choćby z tej prostej przyczyny, że w SGC trzeba było ustanowić zastępcę gen. O'Neilla - proste, nie?
Zgadzam się, że przesunięcie w czasie, było bardziej konieczne podczas ataku replikatorów, czy ostatniego ataku Anubisa, ale w obydwu przypadkach, szczególnie przy tym drugim, ciężko byłoby znaleźć moment do którego należy się cofnąć by coś zmienić...
Dygresja: Dlaczego Kinsey jest prezydentem w każdej NIEUDOLNEJ alternatywnej rzeczywistości - odpowiedź: tylko sprawne SG-1, było w stanie pozbawić go prezydentury.
A co do 8x20 (nic nie wiem, więc mogę spekulować): jak to zwykle bywa Geeki zostaną poświęceni - pewnie polecą po oryginalny team, naprawią to co oryginały skopały. Za to oryginały im podziekują i zostawią w 3000 p.n.e., albo co jest równie prawdopodobne - geeki w bohaterski sposób stracą życie....
Asen
Użytkownik Asen edytował ten post 19.02.2005 - |13:34|
Napisano 19.02.2005 - |18:19|
Nie wiem też, co macie do gry aktorskiej Amandy Tapping? To że była inna niż zawsze i już, że jest kiepską aktorką...
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM
Napisano 19.02.2005 - |18:28|
Ja rozumiem, nie odkryto wrót w 1934 i projektu nie było
z tego jak rozumiem angielski a jestem studentem tego przedmiotu juz drugi rok oraz ogladalem film z napisami to data znalezienia wrot to 1928
Loki - z historii dobry byc nie mozesz skoro ci sie daty myla :>
PS oczywiscie potraktuj to w formie zartu
Napisano 19.02.2005 - |18:58|
Witam,ogladalem film z napisami to data znalezienia wrot to 1928
Loki - z historii dobry byc nie mozesz skoro ci sie daty myla :>
Loki pisze dobrze. W odcinku wyraźnie jest mowa, że dr Langford prowadził wykopaliska w 1934 roku i nic nie znalazł. Ale chodzi tu o alternatywną rzeczywistość. Można domniemać, że wszystko poprzesuwało się o 6 lat. Dlatego więc może w przeciągu tych 6 lat Carter wstąpi do wojka i "zmężnieje"?
Pozdrawiam.
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England
Member of SG-NORTH TEAM?
Napisano 19.02.2005 - |20:13|
Jack jest pułkownikiem, tylko na emeryturze, tak jak byłby, gdyby SGC nie istniało.
Daniel bez programu Gwiezdnych wrót miał zdecydowanie przechlapane. Oprócz uczenia turbaniastych imigrantów mógł jeszcze jako etnograf (znaczy się, antropolog kulturowy) przekładać zakurzone indiańskie garnki w muzeum. Chyba, że tamtejszy Daniel jest tylko egiptologiem.
ZPM był bardzo potrzebny Ziemi, i jest o tym wyraźnie mowa w odcinku. Nawet gdyby SGC nie wiedziało o problemach Atlantis (a wie z listu z Pegaza), a raczej, gdyby widzowie SG-1 nie śledzili SGA, zrozumieliby ważność zdobycia ZPM. Mając go można było zasilić placówkę na Antarktydzie i zabezpieczyć Ziemię raz na zawsze przed każdym atakiem obcych. Obrona Ziemi przed Goa'uldami albo innym wrogiem jest podstawowym zadaniem SGC. Badania naukowe, ku żalowi głównie Daniela, zawsze schodziły na dalszy plan.
Napisano 20.02.2005 - |10:14|
Bardzo podobałą mi się podróz w czasie, a co się z tym wiąże Jack na misji. Ale nawet jeśli Ra nie zależało tak bardzo na ZPM, bo dla nich to był zwykłym podarunek od Egipcjan, to nie wiem jakim cudem można było go tak łatwo zakosić :/ Jakiś Jaffa musiał widzieć Teal'c'a jak go wynosił.
Co dalej naprawdę gratuluję pomysłu na przysypanie Jumper'a wydmą. Lecz SG-1
(w tym odcinku Super Geeks - 1 albo na polskie realia np. Łosie) i Daniel uczący w szkole imigrantów o pogodzie dosłownie - was great. Sam no cóż nieźle zagrała głupią blondynkę dosłownie jakby już kiedyś to robiła. Na koniec jeszcze stary weteran Jack za swoją łódką Homerem.
No i jeszcze należy wspomnieć o Rodney'u który mimo nie odnalezienia Gwiezdnych Wrót był taki jak zawsze (a jak powiedział do Carter "sexy librarian" to już myślałem, że spadnę z podłogi) :clap: :clap:
Anubis is on the move
Scouring the galaxy
An ancient evil arises
Coming IV Quartal 2005
Napisano 21.02.2005 - |09:35|
Witam nie zgadzam się z Tobą Sam była świetna w tej alternatywnej roli, zagrala typ "bibliotekarki" jak to powiedział MK. Na marginesie widac bardzo wyrazie że Samanta jest w ciąży. Ogolnie odcinek gut 9. Zobaczycie druga częsć bedzie na 10 !. ps. pozdrawiam wszystkich to moj pierwszy post na tym formu.A alternatywna Sam jakaś taka niedorobiona była, ciągle inteligentna, ale jednak niedorobiona.
Napisano 21.02.2005 - |15:06|
jesli chodzi o "dorobienie" Carter to uwazam ze sprawdzajac raporty innych czy co tam ona robila to nic dziwnego ze taka jest - od takiej pracy to mozna miec poprzestawiane klepki
jesli chodzi o ciaze Carter to ja nie zauwazylem tego bo nie zwracalem uwagi ;]
ale chociaz mogliby powiedziec kto jest ojcem :>
moze Piotrus "Pedalek" Shanahan? :hyhy:
Napisano 22.02.2005 - |09:21|
Mnie alternatywna Carter najbardziej rozbawiła jak gadała do pustego krzesła
Zrobiła wrażenie jakby jej szef totalnie nią pomiatał i jeszcze jak się zdziwiła kiedy mjr Davis przyszedł do niej <---- mniej więcej coś takiego:P
Co do ciąży Amanda'y to ojcem jest Allan Kovacs - jej maż (ale nikt nie wiem o nim niczego więcej :clap: ), chyba że coś tu jest nie tak :]
Użytkownik Baal edytował ten post 22.02.2005 - |09:22|
Anubis is on the move
Scouring the galaxy
An ancient evil arises
Coming IV Quartal 2005
Napisano 22.02.2005 - |16:59|
1. Maszyna czasu zbudowana przez Pradawnych
2. Daniel odnajdujacy ZPM
3. Zmarła Cathrine współodkrywczyni wrót
Nie podobala mi się teoria Carter jak już Jaffa odkryli Skoczka że odbijając go mogą zmienić historię, w końcu zrobili to ( i tu już moja teoria że to Jack i reszta teamu wywołali bunt i przepędzili Ra), poźniej wyryli na tablicach gdzie znaleść drugie wrota oraz zostawili nagranie video z informacjami które przecież zmieniły fakt iż 5000 lat później w SGC nie było wrót i nic o tym nie wiedzieli.
Za bardzo zmiękczyli Sam, Jack wyglądał jakby miał depresję. Ogólnie odcinek oceniłem na 8 za innowacyjność ale nie dałem 10 bo troszkę naciągane teorie były.
W koncu czego się spodziewac po 45 minutach Pozdrawiam :clap:
<<<<Jeśli Szukasz Mnie Na eMule>>>>
Napisano 23.02.2005 - |02:03|
Więc ja myślę tak, że istnieje dwie rzeczywistości obecnie. W przeszłości coś się zdarzyło, że nie mogli powrócić do teraźniejszości, więc tam utknęli na dobre. :/ Zmienili przyszłość i powstał paradoks, który muszą teraz naprawić obecni bohaterowie (cofając się wstecz), lub Ci dzieki wskazówkom muszą rozwijać się tak samo jak tamci (co jest raczej nieprawdopodobne) i użyć w przyszłości ZPM-a.
Możliwe, że zostali porwani przez Ra i polecieli na Abydos, zostawiając tam dalsze wskazówki dla bohaterów teraźniejszych (Ci mają adres na Abydos z kamery).
Nie to sie kupy nie trzyma, ale przyznam, że nie mogę się doczekać drugiej części, i w sumie uważam, że pomysł filmu jest dobry i ciekawy.
Napisano 28.02.2005 - |14:36|
Najbardziej podobały mi się odmienne role Sam i Daniela. Zwłaszcza Sam wystąpiła w nowej roli; typ bibliotekarki. Jack się za to nie zmienił. Humor mu dopisuje, po za tym to stary dobry Jack.
Napisano 15.05.2005 - |10:22|
Ocena:10
Napisano 27.08.2005 - |22:02|
Moim zdaniem Moebius powinien byc przed reckoning albo po nim bezpośrednio. Jako zwieńczenie serii znajduję MOD dopisał: CENZURA!!! Nie używamy wylgaryzmów.
Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 27.08.2005 - |22:07|
Napisano 12.05.2006 - |11:28|
Ocena: 8
PLUSY:
+ cała akcja w 3000 roku p.n.e. Owszem mogli pokazać troszkę dłużej ten Egipt, ale i tak było fajnie zobaczyć SG1 w starożytnej Gizie. Super oczywiści wyszedł Teal'c w starje zbroi Ra z tym fajnym hełmem
+ Rodney - jak ja lubię tego faceta Całego jego zachowanie i tekst i sexownej bibliotekarce było przezabawne
+ motyw z kamerą cyfrową znalezioną w grobowcu. Heh, to archeolodzy musieli być nieźle zaskoczeni
+ pierwsze spotkanie Sam i Daniela. Widać niezręczność sytuacji, zakłopotanie i ciekawość zżerającą Carter i Jacksona
MINUSY:
- jakoś cała ta akcja z niezdolnością odbicia Skoczka przez SG1 była naciagana. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że w ciągu kilku miesiacy czy lat nie udalo im się odbić skoczka i wrócić
- niepodobało mi się zbyt łatwe podjecie decyzji i wykorzystaniu maszyny czasu. Takie to zbyt szybkie było: Daniel mówi tak, Sam mówi nie i pare sekund później Jack mówi OK i już lecą :/
W oczekiwaniu na BSG "Caprica"
Napisano 17.05.2006 - |06:57|
Napisano 06.05.2007 - |21:06|
Naciągane 6.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych