Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 173 - S08E19 - Moebius

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
101 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (139 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (19 głosów [14.96%])

Procent z głosów: 14.96%

2. 9.5 (16 głosów [12.60%])

Procent z głosów: 12.60%

3. 9 (30 głosów [23.62%])

Procent z głosów: 23.62%

4. 8.5 (18 głosów [14.17%])

Procent z głosów: 14.17%

5. 8 (18 głosów [14.17%])

Procent z głosów: 14.17%

6. 7.5 (7 głosów [5.51%])

Procent z głosów: 5.51%

7. 7 (10 głosów [7.87%])

Procent z głosów: 7.87%

8. 6.5 (2 głosów [1.57%])

Procent z głosów: 1.57%

9. 6 (3 głosów [2.36%])

Procent z głosów: 2.36%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (3 głosów [2.36%])

Procent z głosów: 2.36%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [0.79%])

Procent z głosów: 0.79%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 19.02.2005 - |12:21|

Z tego co zrozumialem Carter to mowi ona ze dedal ma "original design" czyli chyba taki sam jak prometeusz, ale wgrali nowy lepszy software:) to jedyna roznica.

A co ma Dedal do synchronizacji czasu? Otoz kiedy Everett w ostatnim odcinku SGA przychodzi z pomoca mowi ze za pare dni przyleci nowiusienki Dedal, spokojnie mozna zalozyc ze to jego 1 misja. Natomiast w Moebius Dedal jest juz prawie gotowy, tzn w nastepnym odcinku podlacza ZPM i natychmiast wysla pomoc do Atlantis, a gotowy juz Dedal w tym samym momencie poleci. Nie wiem czy mnie zrozumieliscie :)

Ale faktem jest ze bez ogladania SGA ciezko byloby sie w tym polapac.
  • 0

#62 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 19.02.2005 - |13:06|

O to mi chodzi ktoś kto nie widzial Atlantis to dla niego Moebius jest bez sensu....ni z gruszki .....postanawiaja sie przeniesc w przeszłosc....czy to bylo takie trudne zeby poczatek zrobic tak jak koniec SGA1x17 ???? Wszystko byłoby jasne,chociaz mam nadzieje ze w 8x20 pokaza to info od Rodenya <_<

Hmmm dla mnie te odcinki Moebius powinny byc wczesniej a sezon powinien konczycz odcinek Threads :]
Też jestem ciekaw jak wytłumacza [SPOILER] niebecnosc Sam w 5 odcinach 9 sezonu :> ???
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#63 Asen

Asen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 19.02.2005 - |13:32|

No tak, znalazłem się wśród tych , którzy dali najsłabszą mocną ocenę: 7.
Podróże w czasie... minus.
Bo nie można podróżować w czasie..., a jeśli mozna to wywołuje to katastrofalne skutki dla 'teraźnieszości' podróżników. Wystarczy, że zginie jakiś człowiek, i w przyszłości nie pojawi się może kikanaście tysięcy ludzi, z ich pełnymi biografiami i wpływem na przyszłość.
Nawet nie musi nikt zginąć - każde spotkanie zmienia przyszłość.
Jedyna szansa... prawdopodobieństwo jak w totku, to:
- przenosimy się w czasie
- lądujemy skoczkiem
- nie kontaktujemy się z nikim
- nie obezwładniamy zatem nikogo
- (nie wiem jak) przenikamy do skarbca
- zabieramy co nasze i do domu.
(bo faktycznie, ZPM, w naszej przeszłości - nie odegrał żadnej roli).

Dlaczego polecieli po ZPM, porywając się na podróż w czasie? ZPM to najbardziej zaawansowana technologia, a podstawowym celem SGC jest jej zdobywanie, i nie sądzę, żeby team SG-1 sam sobie poleciał w przeszłość, napewno było to zaklepane przez prezydenta i dowództwo połączonych sztabów, choćby z tej prostej przyczyny, że w SGC trzeba było ustanowić zastępcę gen. O'Neilla - proste, nie?
Zgadzam się, że przesunięcie w czasie, było bardziej konieczne podczas ataku replikatorów, czy ostatniego ataku Anubisa, ale w obydwu przypadkach, szczególnie przy tym drugim, ciężko byłoby znaleźć moment do którego należy się cofnąć by coś zmienić...

Dygresja: Dlaczego Kinsey jest prezydentem w każdej NIEUDOLNEJ alternatywnej rzeczywistości - odpowiedź: tylko sprawne SG-1, było w stanie pozbawić go prezydentury.

A co do 8x20 (nic nie wiem, więc mogę spekulować): jak to zwykle bywa Geeki zostaną poświęceni - pewnie polecą po oryginalny team, naprawią to co oryginały skopały. Za to oryginały im podziekują i zostawią w 3000 p.n.e., albo co jest równie prawdopodobne - geeki w bohaterski sposób stracą życie....
Asen

Użytkownik Asen edytował ten post 19.02.2005 - |13:34|

• 0

#64 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 19.02.2005 - |18:19|

Dałem 9, mimo, że był jeden zgrzyt: dlaczego Sam nie była w wojsku? Ja rozumiem, nie odkryto wrót w 1934 i projektu nie było.... Daniel nie miał szans jako naukowiec, Jack nie wrócił już do służby po śmierci syna (chociaż powinien być w alternatywnej rzeczywistości wojskowym) no i Sam.... Ona przecież była w wojsku od początku, jeszcze przed całą tą sprawą z wrotami...a w alternatywie była jakąś tam pracownicą naukową. Dla mnie to jedyna nie zgodność.
Nie wiem też, co macie do gry aktorskiej Amandy Tapping? To że była inna niż zawsze i już, że jest kiepską aktorką...
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#65 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 19.02.2005 - |18:28|

Ja rozumiem, nie odkryto wrót w 1934 i projektu nie było

Wyświetl post

z tego jak rozumiem angielski a jestem studentem tego przedmiotu juz drugi rok oraz ogladalem film z napisami to data znalezienia wrot to 1928 :P
Loki - z historii dobry byc nie mozesz skoro ci sie daty myla :>

PS oczywiscie potraktuj to w formie zartu :)
  • 0

#66 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 19.02.2005 - |18:58|

ogladalem film z napisami to data znalezienia wrot to 1928 :P
Loki - z historii dobry byc nie mozesz skoro ci sie daty myla :>

Wyświetl post

Witam,

Loki pisze dobrze. W odcinku wyraźnie jest mowa, że dr Langford prowadził wykopaliska w 1934 roku i nic nie znalazł. Ale chodzi tu o alternatywną rzeczywistość. Można domniemać, że wszystko poprzesuwało się o 6 lat. Dlatego więc może w przeciągu tych 6 lat Carter wstąpi do wojka i "zmężnieje"? :D

Pozdrawiam.
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#67 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 19.02.2005 - |20:13|

W większości (jesli nie we wszystkich) alternatywnych rzeczywistościach Carter jest "tylko" doktorem astrofizyki, cóż w tym dziwnego, że i w tej nie jest w wojsku. Inne wersje programu Gwiezdnych Wrót dobrze się obywały bez jej militarnego udziału, więc nie sądzę, żeby w wersji "Geek" miała nagle wstąpić do wojska. Nie ten wiek, nie ta kondycja :)

Jack jest pułkownikiem, tylko na emeryturze, tak jak byłby, gdyby SGC nie istniało.

Daniel bez programu Gwiezdnych wrót miał zdecydowanie przechlapane. Oprócz uczenia turbaniastych imigrantów mógł jeszcze jako etnograf (znaczy się, antropolog kulturowy) przekładać zakurzone indiańskie garnki w muzeum. Chyba, że tamtejszy Daniel jest tylko egiptologiem.

ZPM był bardzo potrzebny Ziemi, i jest o tym wyraźnie mowa w odcinku. Nawet gdyby SGC nie wiedziało o problemach Atlantis (a wie z listu z Pegaza), a raczej, gdyby widzowie SG-1 nie śledzili SGA, zrozumieliby ważność zdobycia ZPM. Mając go można było zasilić placówkę na Antarktydzie i zabezpieczyć Ziemię raz na zawsze przed każdym atakiem obcych. Obrona Ziemi przed Goa'uldami albo innym wrogiem jest podstawowym zadaniem SGC. Badania naukowe, ku żalowi głównie Daniela, zawsze schodziły na dalszy plan.
  • 0

#68 Baal

Baal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów
  • MiastoOpole

Napisano 20.02.2005 - |10:14|

Wiem, że jak na recenzje odcinka już trochę póżno, ale jak dla mnie dostał 8.5

Bardzo podobałą mi się podróz w czasie, a co się z tym wiąże Jack na misji. Ale nawet jeśli Ra nie zależało tak bardzo na ZPM, bo dla nich to był zwykłym podarunek od Egipcjan, to nie wiem jakim cudem można było go tak łatwo zakosić :/ Jakiś Jaffa musiał widzieć Teal'c'a jak go wynosił.

Co dalej naprawdę gratuluję pomysłu na przysypanie Jumper'a wydmą. Lecz SG-1
(w tym odcinku Super Geeks - 1 albo na polskie realia np. Łosie) i Daniel uczący w szkole imigrantów o pogodzie dosłownie - was great. Sam no cóż nieźle zagrała głupią blondynkę dosłownie jakby już kiedyś to robiła. Na koniec jeszcze stary weteran Jack za swoją łódką Homerem.

No i jeszcze należy wspomnieć o Rodney'u który mimo nie odnalezienia Gwiezdnych Wrót był taki jak zawsze (a jak powiedział do Carter "sexy librarian" to już myślałem, że spadnę z podłogi) :clap: :D :clap:
  • 0
Stargate SG-1: The Alliance

Anubis is on the move
Scouring the galaxy
An ancient evil arises

Coming IV Quartal 2005

#69 SamFan

SamFan

Szeregowy

• Email
  • 1 postów

Napisano 21.02.2005 - |09:35|

A alternatywna Sam jakaś taka niedorobiona była, ciągle inteligentna, ale jednak niedorobiona.

Wyświetl post

Witam nie zgadzam się z Tobą Sam była świetna w tej alternatywnej roli, zagrala typ "bibliotekarki" jak to powiedział MK. Na marginesie widac bardzo wyrazie że Samanta jest w ciąży. Ogolnie odcinek gut :) 9. Zobaczycie druga częsć bedzie na 10 !. ps. pozdrawiam wszystkich to moj pierwszy post na tym formu.
  • 0

#70 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 21.02.2005 - |15:06|

gratuluje pierwszego postu - oby tak dalej :P
jesli chodzi o "dorobienie" Carter to uwazam ze sprawdzajac raporty innych czy co tam ona robila to nic dziwnego ze taka jest - od takiej pracy to mozna miec poprzestawiane klepki :)
jesli chodzi o ciaze Carter to ja nie zauwazylem tego bo nie zwracalem uwagi ;]
ale chociaz mogliby powiedziec kto jest ojcem :>
moze Piotrus "Pedalek" Shanahan? :hyhy:
  • 0

#71 Baal

Baal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów
  • MiastoOpole

Napisano 22.02.2005 - |09:21|

Ja tam też tej ciąży nie zauważyłem, ale może ślepy już jestem na stare lata :)
Mnie alternatywna Carter najbardziej rozbawiła jak gadała do pustego krzesła :D
Zrobiła wrażenie jakby jej szef totalnie nią pomiatał i jeszcze jak się zdziwiła kiedy mjr Davis przyszedł do niej :blink: :huh: <---- mniej więcej coś takiego:P

Co do ciąży Amanda'y to ojcem jest Allan Kovacs - jej maż (ale nikt nie wiem o nim niczego więcej :clap: ), chyba że coś tu jest nie tak :]

Użytkownik Baal edytował ten post 22.02.2005 - |09:22|

• 0
Stargate SG-1: The Alliance

Anubis is on the move
Scouring the galaxy
An ancient evil arises

Coming IV Quartal 2005

#72 300FraYda

300FraYda

Starszy szeregowy

• VIP
  • 92 postów
  • MiastoKrAkÓw

Napisano 22.02.2005 - |16:59|

Odcinek nowatorski.
1. Maszyna czasu zbudowana przez Pradawnych
2. Daniel odnajdujacy ZPM
3. Zmarła Cathrine współodkrywczyni wrót

Nie podobala mi się teoria Carter jak już Jaffa odkryli Skoczka że odbijając go mogą zmienić historię, w końcu zrobili to ( i tu już moja teoria że to Jack i reszta teamu wywołali bunt i przepędzili Ra), poźniej wyryli na tablicach gdzie znaleść drugie wrota oraz zostawili nagranie video z informacjami które przecież zmieniły fakt iż 5000 lat później w SGC nie było wrót i nic o tym nie wiedzieli.

Za bardzo zmiękczyli Sam, Jack wyglądał jakby miał depresję. Ogólnie odcinek oceniłem na 8 za innowacyjność ale nie dałem 10 bo troszkę naciągane teorie były.
W koncu czego się spodziewac po 45 minutach :D Pozdrawiam :clap:
  • 0
^>> Chroń mnie Boże od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradze << ^

<<<<Jeśli Szukasz Mnie Na eMule>>>>

#73 Svarog

Svarog

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 23.02.2005 - |02:03|

dla mnie odcinek ciekawy, ale troche naciągany, chociaż trudno powiedziec nie ogladając drugiej czesci.
Więc ja myślę tak, że istnieje dwie rzeczywistości obecnie. W przeszłości coś się zdarzyło, że nie mogli powrócić do teraźniejszości, więc tam utknęli na dobre. :/ Zmienili przyszłość i powstał paradoks, który muszą teraz naprawić obecni bohaterowie (cofając się wstecz), lub Ci dzieki wskazówkom muszą rozwijać się tak samo jak tamci (co jest raczej nieprawdopodobne) i użyć w przyszłości ZPM-a.
Możliwe, że zostali porwani przez Ra i polecieli na Abydos, zostawiając tam dalsze wskazówki dla bohaterów teraźniejszych (Ci mają adres na Abydos z kamery).
Nie to sie kupy nie trzyma, ale przyznam, że nie mogę się doczekać drugiej części, i w sumie uważam, że pomysł filmu jest dobry i ciekawy.
  • 0

#74 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 25.02.2005 - |17:41|

Obejżałem :

Ocena :
+1 Za Humor
+0,5 Za Ra
+0,5 Pomysł
+0,5 Za podejście Jacka (a)
+1 Za SG (super Geeks )
+0,5 Za McKaya
-0,5 za łatwośąc zdobycia
-0,5 za alternatywną linie czasu

razem 7,5
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#75 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 28.02.2005 - |14:36|

Odcinek na 8,5. Szczerze mówiąc kiedy dowiedziałem się o czym będzie, myślałem że będzie gorszy. Wadą tego odcinka była zbyt pochopna decyzja o podróży w czasie. Nie było żadnego powodu by SG zdecydowało się na taką ryzykowną akcję. Po za tym odcinek oglądało się całkiem nieźle.
Najbardziej podobały mi się odmienne role Sam i Daniela. Zwłaszcza Sam wystąpiła w nowej roli; typ bibliotekarki. :) Jack się za to nie zmienił. :( Humor mu dopisuje, po za tym to stary dobry Jack.
  • 0

#76 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 15.05.2005 - |10:22|

Takie epizody to ja lubięęęęęęęę :) Cofanie się w czasie,wracanie i znowu powrót,tylko już nie wiadomo gdzie :P Ciekawy pomysł,aczkolwiek ja bym Moebius'a umieścił przed Threads i przed Reckoning :] Wracając do fabuły to była ciekawa i ciekawe były efekty specjalne.Poza tym Carter była ukazana jako zbyt głupia,no bo co tu więcej powiedzieć o jej zachowaniu :lol: Innym plusem jest pokazanie Rodney'a,który też daaaaleko odbiegał od pierwowzoru jakiego znamy :D

Ocena:10 :ph34r:
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#77 Augustus the Impaler

Augustus the Impaler

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 27.08.2005 - |22:02|

Od alternatywnej lini czasowej odcinek stał się nudny jak flaki z olejem. Nie wiem jak mozna było tak perfidnie spieprzyć całą serię, które, w mojej skromnej opinii, było bardzo dobra.

Moim zdaniem Moebius powinien byc przed reckoning albo po nim bezpośrednio. Jako zwieńczenie serii znajduję MOD dopisał: CENZURA!!! Nie używamy wylgaryzmów.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 27.08.2005 - |22:07|

• 0

#78 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 12.05.2006 - |11:28|

Hmm przyznam szczerze, że spodziewałem się czegoś znacznie większego. Po świetnych reckoningach i threads ten Moubius jest jakiś nijaki. Owszem początek odcinka jak najlepszy ale alternatywna rzeczywistość już mi się tak nie podobała.

Ocena: 8

PLUSY:

+ cała akcja w 3000 roku p.n.e. Owszem mogli pokazać troszkę dłużej ten Egipt, ale i tak było fajnie zobaczyć SG1 w starożytnej Gizie. Super oczywiści wyszedł Teal'c w starje zbroi Ra z tym fajnym hełmem :)
+ Rodney - jak ja lubię tego faceta :D Całego jego zachowanie i tekst i sexownej bibliotekarce było przezabawne
+ motyw z kamerą cyfrową znalezioną w grobowcu. Heh, to archeolodzy musieli być nieźle zaskoczeni
+ pierwsze spotkanie Sam i Daniela. Widać niezręczność sytuacji, zakłopotanie i ciekawość zżerającą Carter i Jacksona

MINUSY:

- jakoś cała ta akcja z niezdolnością odbicia Skoczka przez SG1 była naciagana. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że w ciągu kilku miesiacy czy lat nie udalo im się odbić skoczka i wrócić
- niepodobało mi się zbyt łatwe podjecie decyzji i wykorzystaniu maszyny czasu. Takie to zbyt szybkie było: Daniel mówi tak, Sam mówi nie i pare sekund później Jack mówi OK i już lecą :/
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#79 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 17.05.2006 - |06:57|

Że tak powiem co za shit. Wiele sobie obiecywaem po zakończeniu sezonu. Polownicznie mialem rację początek mial w sobie to coś. Skok w czasie mialem nadzieję na coś naprawdę wielkiego. Jednak kiedy akcja ponownie przeniosla się w nasze czasy szczęka mi opadla. Już w polowie odcinka spartaczyli robotę. Jak można bylo wogole zrobić coś takiego. Alternatywna rzeczywiśtość jest beznadziejna i popsula mi cale oglądanie. Nie kumam dlaczego Sam nie jest w wojsku, co mialo nie odnalezienie Gwiezdnych Wrót do tego że zostala podnóżkiem jakiegoś frajera. Odcinek jest be i nie ma się co oszukiwać. Najgorszy ze wszystkich jakie widzialem.
  • 0
don't try

#80 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 06.05.2007 - |21:06|

Ojej, co za słabizna :rolleyes: I to ma być ten wspaniały finał sezonu?! Od poczatku nie było najlepiej, ale w momencie, gdy pokazano nam alternatywną rzeczywistość, załamałem się po prostu. Tak poza tym, to jest tu tak namieszane, że nie widzę żadnej logicznej możliwości "wyprostowania" lini czasu...

Naciągane 6.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych