American Horror Story
Napisano 06.11.2011 - |10:37|
Wprawdzie zajadłym fanem horror-zombiaków bardzo nie jestem. Ale tu jest wszystko w ramach tego gatunku. Siekieryzada z Lśnienia była urocza. Metodyczne zestawianie typowych klisz w takim nawale jest urzekająco urocze. Zapożyczona muzyka dodaje nieoczekiwanie lekkości.
Z utęsknieniem czekam na motyw zapomnianego indiańskiego cmentarza, wiru i przeciągania sznurem między wymiarem życia i śmierci, urojonej diabelskiej ciąży, przeklętego lucyfernego pomiotu, przekładania kosteczek do święconej ziemi, księżula-egzorcystę lub ekspertkę od woodoo, szefa hoteliku z krokodylem pożerającym żywcem no i oczywiście pogromców duchów i przeznaczenia w kolejności umierania.
Z gadżetów nie było piły, miotaczy, kołków, srebra, soli i pentagramów:)
Klisz jest tyle, że spokojnie styka na całą masę odcinków:) Nawet fakt, że seryjnym morderca jest jak to ostatnio ... nastolatek szczególnie nie przeszkadza.
Podoba mi się, że istnieją jak na razie minimum dwa źródła zzombienia. Pierwsze to śmierć na terenie domu lub trawnika (mamy możliwość stałego rezydowania w fabule na terenie posesji) oraz zzombienia poza domem (tu występuje problem transportowy).
Ponieważ nastoletni seryjniak występował już w pozadomowych plenerach, jednak na randkę wolał wybrać dzień z pełnym dostępem dla zombiaków - można zaryzykować tezę, że może on też jest w jakiś sposób martwy ale tego nie wie lub nie przyjmuje do wiadomości - jak kalki to kalki a takie warianty przewalały się ostatnimi czasy w tym gatunku. On jest dobrym kandydatem - podobnie jak jego mamusia - Pani Żakietowa.
8/10 Odcinki trzymają napięcie pilota i jego klimat - tak trzymać
PS. Serial chyba montowali pośpiesznie, w piątym epie, w scenie gdy ciężarna żona podnosi telefon z podłogi w tle widać człowieka z załogi trzymajacego chyba ekran oświetleniowy.
Napisano 06.11.2011 - |15:51|
Napisano 08.11.2011 - |09:36|
Napisano 08.11.2011 - |09:44|
Napisano 08.11.2011 - |11:22|
Napisano 08.11.2011 - |11:26|
Napisano 08.11.2011 - |11:54|
Napisano 08.11.2011 - |18:48|
He, he przy następnym odcinku wezmę prochy na uspokojenie albo strzelę longa i będę miał wymówkę, że byłem pod wpływem, jak znowu wypatrzę coś, czego nie ma:) Mea culpa.
Sorki za zamieszanie. Pozdrawiam
Napisano 08.11.2011 - |22:17|
Napisano 09.11.2011 - |12:04|
mnie nie dość że nie straszy to zaczyna irytować, słaby epizod, kręcimy się w kółko i wyjść nie możemy, zaczynam się obawiać, że za chwilę twórcy zjedzą swój ogon i w kółko będziemy wałkować tych samych bohaterów i te same duchy.
Nic w tym odcinku mnie specjalnie nie wkręciło, historia z zabitymi nastolatkami dziwna i bezsensowna, niby chcieli się zemścić na Tate, chcieli go skrzywdzić, a skończyło się paroma kopniakami i sobie poszli;)
ciekaw jestem czy policjant zainteresuje się mocniej tym faktem zniknięcia tej kochanki czy też oleje temat? - 5/10.
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 09.11.2011 - |14:08|
ja jestem ciekaw czy się Viv zainteresuje bardziej?ciekaw jestem czy policjant zainteresuje się mocniej tym faktem zniknięcia tej kochanki czy też oleje temat? - 5/10.
poszli sobie bo zaczęło świtać więc skończył się Halloween więc nie mogli już błąkać się pomiędzy żywymihistoria z zabitymi nastolatkami dziwna i bezsensowna, niby chcieli się zemścić na Tate, chcieli go skrzywdzić, a skończyło się paroma kopniakami i sobie poszli;)
Napisano 09.11.2011 - |15:55|
Kto ma się bardziej zainteresować Viv? ten policjant? sugerujesz romans? eee, no chyba nie pójdą w takie tanie romansidła, z drugiej strony nie wiem jaka jest wizja twórców?
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
Napisano 09.11.2011 - |16:43|
Ano na razie jest mało danych jaką motywację działania mają zombiaki (uznanie winy, zemsta, pozbieranie i poświęcenie kosteczek, pokuta rekonstrukcyjna, dla jaj, zależnie od okoliczności śmierci - jest masa wariantów). Jak już wspominałem, jest możliwość, że chłopaczek-seryjny-morderca sam jest zombiakiem ale tego nieświadomym - wtedy nic mu inne zombiaki nie zrobią i ma swobodę poruszania. Z koncepcją, że jego ofiary są urojeniem - to raczej nie w tej produkcji - i szwankuje tu, że dziewczyna też ich widzi.
Najprawdopodobniej zombiaki czegoś oczekują, co np. ułatwi im "odejście" na dobre. Chłopak może to im dać, więc dlatego uszedł z życiem.
Napisano 09.11.2011 - |16:50|
Użytkownik no1special edytował ten post 09.11.2011 - |16:51|
Napisano 09.11.2011 - |21:26|
Zostają jednak pytania.
1. Dlaczego, gdy psychiatra zgłasza/próbuje zgłosić, że chłopak jest niebezpieczny (bo miał taki prawny obowiązek, dodzwonił się i go przełączali) od razu z marszu nikt mu nie powiedział, że to niesławny seryjniak i gryzie ziemię?
2. Czy zombiaki z plaży uległy takiemu samemu zzombieniu jak nazwijmy to Domownicy. Nikt ich nie zakopał w ogródku i w willi nie bywali i raczej mieli uroczysty święcony pogrzeb.
3. Człowiek lateks zapładnia?, a od usg lekarka mdleje. Płodny zombiak?, czy raczej coś z cyklu omen?. Może urojenie jak u Polańskiego? A może jedziemy po bandzie, to mylne tropy i w łonie nastąpił proces ujawnienia tego poronionego płodu i płód-zombiak szykuje się do przyjścia na świat? Ostatnia wersja najbardziej mi się podoba, bo wtedy mamy jeszcze jedną ciężarną A może jedziemy jeszcze bardziej po bandzie. Nasza właścicielka ma w łonie dwa płody - dużego poronionego zombiaka i małego lateksiaka - i ciasteczko miało pomoc rozwiązać ten konkurencyjny problem? Wtedy Pani Żakietowa tak na prawdę wyczuła zombiątko w łonie? A w szpitalu to lekarka miała pecha, bo w inny dzień byłby jeden mały lateksiak w echu? A na koniec okaże się, że to nie bylo poronienie tylko mord - tatus tak na prawdę coś żonce podsypał i człowiek z blizną się myli, że doktorek jeszcze nikogo nie zamordował.
4. Czy i jakie ma znaczenie, że się kogoś zabiło: z premedytacją albo w samoobronie?
5. Jak skutecznie pozbyć się Domownika? Czy będzie to jakaś uniwersalna recepta (raczej nie, bo to mało nośne scenariuszowo), czy na każdego będzie trzeba mieć osobny sposób (mi to bardziej pasuje)? Czy Domownik może skutecznie eliminować innego Domownika, czy podmiotem eliminującym musi być żyw-człowiek. A może pogromcą musi być sprawca bez względu na stan jego ożywienia? Bo ich trzeba eliminować sensownie z fabuły, bo inaczej menażeria będzie za duża.
Użytkownik xetnoinu edytował ten post 09.11.2011 - |22:13|
Napisano 09.11.2011 - |22:03|
a z tą ciążą też niezwykle ciekawa sprawa, tyle tylko, że jakoś twórcom zapomniało się wyjaśnić co też widziała pani doktor? mam nadzieję, że FX nie zrobi nas w wała i powyjaśnia wszystko do końca, bo naprawdę łatwo wyprodukować ileś tam klisz, ileś tam obrazów, a na końcu dać durne wytłumaczenie, albo zupełnie pominąć niektóre kwestie.
Napisano 09.11.2011 - |22:31|
Co do tego biegu - dla mnie to konwencja kolejnej kliszy. Jest masa filmideł z zombiakami, co kiepsko biegają, wręcz czasem są powolne ale idą, idą, idą - konsekwentnie. Dla mnie to było w ramach tej konwencji i tylko czekałem, kiedy będzie scena jak wszyscy maszerują ulicą z tępym wzrokiem w jednym kierunku i praktycznie to też tu dano - jak w utartej kliszy i to mi się podobało. A uciekał, bo albo ma amnezję, albo nie chciał się zdekonspirować, albo liczył, że jak pobiega to rozwiąże się problem jego impotencji
Odgrażali się na plaży. Mi też to utknęło w pamięci, że zależało im na czymś więcej niż odpowiedź na pytanie dlaczego. Ale im chyba chodziło o to, aby samemu odejść - tak jak matka pokojówki - a utknęli. Może mam zboczenie, że się tu czegoś doszukuję przez polską tradycję dziadów. Anglosasi tego nie muszą mieć w tej formie. ..Kto nie zaznał ...(tu wstawić) ni razu, ten nie może być w niebie. Swoją drogą ten wątek byłby kapitalny, bo u Mickiewicza czasem powodem utknięcia było także to, że się nie zgrzeszyło za życia a nie tylko w ramach odkupienia win lub cierpienia.
Użytkownik xetnoinu edytował ten post 09.11.2011 - |22:47|
Napisano 11.11.2011 - |22:59|
Napisano 11.11.2011 - |23:03|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych