Odcinek 170 - S08E16 - Reckoning
Napisano 02.07.2007 - |16:25|
Ba'al, Ba'al !! wspanialy, boski Ba'al.
Anubis.
Yu.
goauldy.
zagrozenie. Ba'al poszukujacy przymierza z ludzmi .... no po prostu NIE MOZNA nie uwielbiac tego odcinka
www.science-fiction.com.pl/forum
Napisano 05.03.2008 - |12:53|
Dlaczego Anubis nie użył tej broni już po ataku replikatorów na galaktykę,tylko czekał na to że rebelia zdobędzie Dakarę i wtedy jak odbije świątynie dopiero będzie miał zamiar użyć broni?
Napisano 07.03.2008 - |11:47|
To bardzo proste: Anubis wiedział, gdzie jest dakara device i jak go użyć; ale to była wiedza zdobyta po ascendacji. Jeśliby jej użył, to wtedy Pradawni by wkroczyli, gdyż byłoby to naruszenie ich reguł. Dlatego Anubis musiał się nieźle nagimnastykować, by cała robotę odwalili za niego inni.Dlaczego Anubis nie użył tej broni już po ataku replikatorów na galaktykę,tylko czekał na to że rebelia zdobędzie Dakarę i wtedy jak odbije świątynie dopiero będzie miał zamiar użyć broni?
Winchell Chung
Napisano 10.03.2008 - |19:54|
To bardzo proste: Anubis wiedział, gdzie jest dakara device i jak go użyć; ale to była wiedza zdobyta po ascendacji. Jeśliby jej użył, to wtedy Pradawni by wkroczyli, gdyż byłoby to naruszenie ich reguł. Dlatego Anubis musiał się nieźle nagimnastykować, by cała robotę odwalili za niego inni.
Chciał zmusić kogoś innego do użycia broni? Nie rozumiem
Napisano 12.03.2008 - |13:55|
Ocena: 10/10.
Napisano 12.03.2008 - |16:23|
Czeog nie rozumiesz? Wnioskując po tym, o napisałem i twojej reakcji można podejrzewać, że nie wiesz, kim jest ascendat. Anubis nie mógł użyć Dakara device, bo wiedzę o nim zdobył poprzez ascendację. Tak samo jak nie mógł używać żadnych specjalnych mocy. Gdyby poszedł do Dakary, odkopał ustrojstwo i go użył, Pradawni by wkroczyli i się z nim rozprawili. Nic by nie osiągnął. Bo złamałby ich reguły. Dlatego musiał je obejść, naprowadzić innych na dakara device a potem po prostu położyć na nim łapę i użyć po swojemu.Chciał zmusić kogoś innego do użycia broni? Nie rozumiem
To tak samo jak z programem wprowadzonym do sieci Wrót, który miał spowodować, by wszystkie otworzyły się jednocześnie i jednocześnie połączyły. Baal zapytał się Anubisa, dlaczego sam tego programu nie napisał, bo przecież by mógł. A on go zbył, mówiąc, że nie musi wiedzieć wszystkiego. Powód był ten sm mco powyżej-Anubis użyłby wtedy wiedzy ascendata i złamałby reguły Pradawnych.
Użytkownik Sakramentos edytował ten post 12.03.2008 - |16:26|
Winchell Chung
Napisano 15.12.2008 - |01:39|
Ok teraz czas na łyżkę dziegciu: przede wszystkim motyw Anubisa - fajnie, że jest, ale skąd on się tam znalazł i przejął kontrolę nad Imperium Baala? Zdaje się, że ostatnio zamarzał na jakiejś lodowej pustyni tam gdzie diabeł mówi dobranoc. A Baal zdaje się ostatnim razem prowadził połączone siły Władców Systemu przeciw Anubisowi. Wiec mamy dość duży przeskok w fabule bez słowa wyjaśnienia.
Jakoś nie przekonuje mnie też motyw tej rebelii Jaffa, a konkretnie tłumaczenie Bra'taca, że jeśli nie zajmą tej świątyni to rebelianci powrócą do swoich "bogów", a Replikatory uznają za plagę, którą na nich zesłano za nieposłuszeństwo wobec tychże "bogów" - to ja mam pytanie: który bóg zsyła plagę na samego siebie? Nie wspominając już o tym, ze fakt nieradzenia sobie Goa'uldów z Replikatorami raczej osłabia obraz tych pierwszych jako wszechmocnych bogów, a nie go umacnia. Oprócz tego Jaffa momentami sprawiają wrażenie, jakby nie wiedzieli, ze w pewnych sytuacjach najlepszym wyjściem jest odwrót. Uważam też, że już trochę przesadzają z tą charyzma Teal'ca - powie parę słów, rzuci spojrzeniem i nagle wszyscy są już przekonani w tym najzagorzalsi przeciwnicy jego pomysłów.
Cóż jeszcze... aha, O'Neill już naprawdę przesadza z tą arogancją głównie w rozmowach z Baalem - zaczyna być w tym niegorszy od rasowego Goa'ulda.
Podsumowując, mimo tych drobnych zgrzytów, miałem bardzo pozytywny odbiór odcinka i daję mu 8,5/10
To bardzo proste: Anubis wiedział, gdzie jest dakara device i jak go użyć; ale to była wiedza zdobyta po ascendacji. Jeśliby jej użył, to wtedy Pradawni by wkroczyli, gdyż byłoby to naruszenie ich reguł. Dlatego Anubis musiał się nieźle nagimnastykować, by cała robotę odwalili za niego inni.
A z tym tłumaczeniem się nie zgodzę. Anubis nie krępował się korzystać z niejednej technologii, o której wiedzę zdobył dzięki ascendencji np. te sondy zapuszczane w umysły, czy broń Pradawnych, której użył do ataku na ziemskie wrota... - jakoś nikt mu w tym nie przeszkadzał.
Użytkownik Altair edytował ten post 15.12.2008 - |01:44|
Napisano 15.12.2008 - |13:26|
Dobrze to ująłeś Anubis zamarzał na jakiej planecie ale to było na początku sezonu czyli zgodnie z fabułą minął prawie rok od tamtych wydarzeń. Anubis miał sporo czasu na wydostanie się z tamtej planety a gdy tylko to zrobił i zjawił się u Baala ten nie mógł zrobić zbyt wiele. Anubis mógł przecież wniknąć w jego ciało a to byłoby nie po jego myśli. Ale masz rację że pominęli trochę historii i powinni to chociaż po krótce wyjaśnić.
Co do Jaffa to ... no cóż to naród bardzo podatny na sugestie. Przez pokolenia żyli w przekonaniu że Goa'uld są ich bogami więc nie ma się co dziwić że widząc replikatory niszczące wszystko na swojej drodze mają mieszane uczucia.
O'Neill jest jaki jest w stosunku do Baala. Prawdę mówiąc mi też nie przychodziło by łatwo rozmawiać z kimś kto mnie torturował, zabijał, ożywał i tak w kółko. Poza tym jak pewnie zauważyłeś Jack podchodzi do sprawy dość specyficznie ale nie da się ukryć że odnosi w tym sukces.
Napisano 15.12.2008 - |16:04|
Właśnie zastanawiam się, czy Anubis mógłby zawładnąć Baalem i kimkolwiek, kto już ma w sobie Goa'ulda... Bo gdyby mógł to chyba by to zrobił, bo tak by było najprościej.
Jaffa - ja wiem, że oni bywają naiwni, ale jednak nie są głupi. Dla każdej logicznie rozumującej istoty fakt, że jego/jej "wszechmocni bogowie" dostają po d**** od kogoś/czegoś innego byłby znacznie bardziej wyrazisty niż zajęcie jakiejś tam świątyni. Dlatego tłumaczenie Bra'taca do mnie zdecydowanie nie trafia. Można ewentualnie spojrzeć na to w ten sposób, że w obliczu zewnętrznego, znacznie gorszego zagrożenia Jaffa woleliby już wybrać mniejsze zło i wrócić do Goa'uldów, ale to już jest moja interpretacja, a nie uzasadnienie podane w serialu.
No skuteczności Jackowi nie można odmówić, niemniej ta arogancja i jakiś taki brak powagi trochę przeszkadzają. A przy okazji zapomniałem dodać, że w tym odcinku pokazano też pewną sprzeczność interesów i podejścia Tok'ra i Jaffa - Tok'ra chcieliby by Baal się wycofał z walki z replikatorami, co z kolei nie pasuje Jaffa, bo jakby się wycofał to na Dakarę.
Użytkownik Altair edytował ten post 15.12.2008 - |16:22|
Napisano 15.12.2008 - |16:56|
Hmm w kilku przypadkach bym polemizował z tym stwierdzeniem. Oczywiście nie ubliżając nikomu. Np pierwszy przyboczny Yu. Doskonale wiedział że jest z nim coś nie tak a jednak ślepo za nim podążał. Takich przypadków jest więcej. Niektózy byli po prostu uzależnieni od swoich władców.Jaffa - ja wiem, że oni bywają naiwni, ale jednak nie są głupi.
Anubis jako istota niematerialna bez problemu wniknąłby w ciało kogoś z larwą Goa'uld. To byłoby nawet korzystne bo larwa leczy nosiciela a Anubis w swojej obecnej formie wyrządza szkody w swoim nosicielu. Może po prostu nie chciał zabijać Baala bo był mu potrzebny.
Co do aroganicji i braku powagi Jack'a to ... no cóż za to go lubię.
Napisano 15.12.2008 - |21:33|
Wystarczyło że odkopałby DHD. Nawet gdyby było uszkodzone miał dość wiedzy żeby je naprawić i opuścić planetę.
Jak by odkopał? Ciało jego nosiciela zamarzło krótko po przejściu przez wrota, a nawet gdyby tak nie było, to jakoś kiepsko widzę kopanie palcami w lodowcu i jeszcze trzeba wiedzieć w którym miejscu kopać. O ile w ogóle DHD tam było (bo czasami zdarzało mu się zagubić albo ulec zniszczeniu), zaś do naprawy uszkodzonych urządzeń oprócz wiedzy często niezbędne są też... części zamienne
Co do Jaffa ok - bywają głupi. Ale trudno opierać się oczywistym wnioskom z faktów. A co do przybocznego Yu - on uległ jednak swego czasu namowom Teal'ca by przekonać któregoś z innych Władców Systemu do prowadzenia ataku na Anubisa (było to w którymś odcinku, tytułu jak zwykle nie pamiętam, ale chyba ten gdzie Anubis odwiedza planetę Jonasa albo gdzieś w tych okolicach). Także aż taki głupi to on jednak nie był, a ewidentnie sprzeciwił się w tym momencie rozkazom swego niepoczytalnego pana.
Anubis wniknąć może by i wniknął, ale czy byłby w stanie opanować takiego nosiciela będącego już nosicielem? Może bazujesz na wiedzy z dalszych odcinków, ale z dotychczasowych jak dla mnie to nie wynika. Wiemy, że Pradawni nie mają zwyczaju brać nosicieli. Czyli potrzeba Anubisa brania nosiciela wynika z tego, że jest Goa'uldem a nie ascendentem. A nie słyszałem, aby GOa'uld mógł objąć w posiadanie ciało już "zajęte" przez innego Goa'ulda - ba, nie może tego zrobić nawet w przypadku Jaffa. Tak więc te same ograniczenia powinny obowiązywać Anubisa, chyba że skorzystałby z dodatkowych mocy, ale wtedy złamałby zasady - może przecież zachowywać się tylko tak jak zachowywałby się jako Goa'uld.
Zresztą gdyby mógł przejmować kontrolę nad innymi Goa'uldami to byłaby to najprostsza droga do pozbycia się reszty Władców Systemu.
Ja Jacka też lubię za jego specyficzne podejście, poza przypadkami, które wymagają jednak zdecydowanie innego zachowania.
Napisano 15.12.2008 - |21:50|
Ale przyboczny Yu najpierw zdradził Teal'ca a potem i tak wrócił do sewgo pana co w końcu doprowadziło go do zguby.
Co do potrzeby posiadania nosiciela to Anubisem nie kieruje instynkt Goa'ulda. Jako istota niematerialna różni się jednak od Pradawnych. Nie potrafi przybrać żadnej postaci, nie potrafi mówić w tej postaci [tu nie jestem jednak pewien] i nie może przechodzić przez wrota. Jak wiadomo chociażby z Maternal Instinct Pradawni w swojej formie mogą to robić.
Można się przyczepić że w Threads Anubis miał ludzką formę to jednak był ten wyższy poziom egzystencji jak mniemam a tam panują zapewne inne prawa.
Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 15.12.2008 - |21:51|
Napisano 15.12.2008 - |22:11|
Przyboczny najpierw zdradził, potem jednak się opamiętał. Poza tym on akurat nigdy nie przeszedł na stronę rebelii. Zresztą zawsze się znajdą jacyś dziwni osobnicy, mi chodziło o zachowanie ogółu Jaffa. Te zaparte w ślepo jednostki równie dobrze mogłyby uznać najazd na świątynię za akt agresji przeciw ich bogu, zamiast za powiew wolności.
No dobrze, zgoda, że nie tylko instynkt Goa'ulda kieruje Anubisem w znajdywaniu sobie "hostów", ale to i tak nie rozwiązuje problemu tego, czy mógł przejąć kontrolę nad ciałem z Goa'uldem, czyli już zajętym. Na moje oko nie miałby takiej możliwości, chyba że z użyciem mocy, ale tego mają niby zabraniać te (niejasne) "zasady".
Napisano 15.12.2008 - |22:20|
Co do tego DHD to pewnie masz racje. Teraz nie pamiętam ale w tej scence ze zmianą nosiciela przez Anubisa to nie jest ten rusek którego zabrał? Takie to trochę niedorzeczne ale teraz nie pamiętam dokładnie.
Sprawa opuszczenia tamtej planety pozostanie jednak chyba tajemnicą.
Napisano 16.12.2008 - |21:23|
Teraz nie pamiętam ale w tej scence ze zmianą nosiciela przez Anubisa to nie jest ten rusek którego zabrał? Takie to trochę niedorzeczne ale teraz nie pamiętam dokładnie.
Masz na myśli tego którego opuścił, czy tego w którego wszedł? Ten nowy to na pewno nie Rusek. A ten pierwszy... no własnie sam się zastanawiałem, nie widać wyraźnie, choć jego rany mogłyby być spowodowane odmrożeniem.... albo typową reakcją na "goszczenie" Anubisa w sobie. Będę musiał sprawdzić w wolnej chwili i porównać z tamtym Ruskiem.
Napisano 16.12.2008 - |22:14|
No właśnie chodziło mi o teog ruska który wziął Anubisa od O'Neilla i wpadł na tą lodową planetę.
Napisano 17.12.2008 - |20:11|
Spojrzałem na tamtego Ruska z Lockdown i nosiciela Anubisa tutaj... to chyba nie te sama osoba, ale szczerze mówiąc pewien nie jestem, z uwagi na liczne rany i owrzodzenia na twarzy nosiciela, na dodatek jest częściowo zakryty kapturem.
Napisano 17.12.2008 - |20:58|
Napisano 17.12.2008 - |21:25|
Napisano 17.12.2008 - |21:29|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych