Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 009 - S01E09 - Baelor

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (22 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (13 głosów [59.09%] - Zobacz)

Procent z głosów: 59.09%

2. 9 (7 głosów [31.82%] - Zobacz)

Procent z głosów: 31.82%

3. 8 (2 głosów [9.09%] - Zobacz)

Procent z głosów: 9.09%

4. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 16.06.2011 - |10:08|

Akurat o tej papce zamiast mózgu pisałem w kontekście uwielbienia i oglądania durnych seriali typu NCIS, CSI, czy też wspomnianych reality show.
Ale żeby nie było tylko o Amerykanach, to też duża część Polaków jest oczarowana tańcami, kocham cię Polsko, m jak miłość, barwy szczęścia gdzie też podejrzewam jakby kogoś uśmiercono to ciśnienie wielu by skoczyło:)
A dla mnie osobiście szczytem debilizmu jest oburzenie po śmierci serialowego, powtórzę serialowego bohatera, nie rozumiem tego i pewnie nigdy nie zrozumiem, przecież właśnie tego typu rzeczy dodają kolorytu i powodują że serial staje się prawdziwie życiowy.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#62 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 16.06.2011 - |10:23|

I tutaj zakończcie offtopa o "takich mondrych" Polakach którzy o dziwo z takim uwielbieniem i namiętnością oglądają seriale, czytają książki, słuchają muzyki i grają w gry wymyślone i stworzone przez tych "durnych" amerykanów.

W takim razie trzeba sobie zadać pytanie które wypowiedział Obi-Wan: "...Kto jest większym głupcem? głupiec czy ten co idzie za nim?..."

Proszę wrócić do sedna tematu czyli odcinka nr 9.

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#63 wzzzzzz

wzzzzzz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 16.06.2011 - |11:06|

Mi osobiście Ned w serialu średnio się podobał. Przez cały serial wyglądał jakby się miał rozpłakać.

No i wątek, który mi się nie podobał również w książce. Dzikie, krwawe górskie plemiona, atakujące każdego kogo się da, zawsze wzgardzali okupem, ale skusili się na dobrą stal, miecze, zbroje. Wszystko pięknie.
Ale, że nagle zmienili się w straż przyboczną Tyriona, ubóstwiających go ludzi?
Lordowie i rody itp. mają swoich wiernych ludzi. Karzełek nie miał, no bo kto by się przejmował karzełkiem, jeszcze takim, któremu lord ojciec okazywał pogardę, więc Martin mu sprezentował takich ludzi. Ot tak.
  • 0

#64 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 16.06.2011 - |17:34|

Przyznam, że książek wcześniej nie czytałem i po jakimś 5 czy 6 odcinku nie mogąc się doczekać dalszego ciągu zacząłem czytać - oczywiście po śmierci Neda dostałem lekkiej nerwicy i w oczekiwaniu na krwawą zemstę dosłownie przeleciałem w dwa dni dostępną resztę tomów. Nie ma co się przywiązywać do postaci ale jak kto bardzo chce mieć bohatera pozytywnego, którego można lubić
Spoiler
Odcinek poza tym jak reszta wspaniały. Oczywiście żal bitwy ale nic to w porównaniu do tego co nadejdzie i co będą musieli pokazać. Oby tak dalej choć zobaczymy co wyjdzie z oglądalnością - szczególnie po rozczarowaniach niektórych widzów wątkiem Neda - jeśli ten eksperyment się powiedzie i mimo wszystko publisia się nie zniechęci (a jej wytrzymałość będzie wystawiana co raz na próbę), to może się rozpocząć era nowych nie "happy end"-owych seriali. Najgorzej by było jeśli krytyka urosła by do takiego stopnia aby serial zaczął ratować się odejściem od książkowej fabuły i przestał uśmiercać postacie mające fanów (fanki ;D). W każdym razie jest to jakiś przełom - nie przypominam sobie serialu, który w pierwszym sezonie tak potraktowałby postać, było nie było, pierwszoplanową. Trzymajmy kciuki aby się na tym nie potknęli bo przed nami prawdziwe cuda.

Użytkownik biku1 edytował ten post 17.06.2011 - |08:53|
spoiler

• 0

#65 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 16.06.2011 - |21:24|

Akurat o tej papce zamiast mózgu pisałem w kontekście uwielbienia i oglądania durnych seriali typu NCIS, CSI, czy też wspomnianych reality show.

Że tak powiem krótko.
SG1 czy SGA od których to forum ma swą nazwę szczytem artyzmu czy geniuszu nie były.

Co do odcinka jak już wspomniałem. Ciągle głupi liczę że to jest typowy cliff i ned będzie cały (ewentualnie wróci jako biały wędrowiec :P
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#66 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 17.06.2011 - |08:42|

Ciągle głupi liczę że to jest typowy cliff i ned będzie cały (ewentualnie wróci jako biały wędrowiec :P

Chyba nie ma na to najmniejszych szans wnosząc po spoilerach, które serwują nam co chwila ci którzy czytali (spójrz post wyżej) :)
Jedyna szansa to że HBO coś zmieni, ale chyba bym na to nie liczył.
  • 0

#67 lucasd

lucasd

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 17.06.2011 - |10:04|

No i wątek, który mi się nie podobał również w książce. Dzikie, krwawe górskie plemiona, atakujące każdego kogo się da, zawsze wzgardzali okupem, ale skusili się na dobrą stal, miecze, zbroje. Wszystko pięknie.
Ale, że nagle zmienili się w straż przyboczną Tyriona, ubóstwiających go ludzi?
Lordowie i rody itp. mają swoich wiernych ludzi. Karzełek nie miał, no bo kto by się przejmował karzełkiem, jeszcze takim, któremu lord ojciec okazywał pogardę, więc Martin mu sprezentował takich ludzi. Ot tak.

Proste wiekszosc plemion potrzebuje jakiegos przywodcy co potrafi ich zjednoczyc, to samo bylo z mongolami.
Karzel to wykorzystal, przy czym jego karlowatosc (odmiennosc od normalnego lorda) mu to ulatwila, bo Jaimiego by pewnie zaciukali...
A ze zostalo to wykorzystane przez autora, no coz bardziej mozna narzekac na prezent wilkow strasznych.
Nie mowiac ze matka zostala zabita przez jelenia (o Ned tez zginal razem z jeleniem Robertem)...

Użytkownik lucasd edytował ten post 17.06.2011 - |10:04|

• 0

#68 wzzzzzz

wzzzzzz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 17.06.2011 - |13:39|

lucasd

Ano fakt :) Wilczki są jeszcze większym powerupem znikąd. Choć chyba w serialu tego za bardzo nie widać, bo i wilczki rzadko są, i sceny nie pokażą tego co było w opisach w książce. Tylko, że wilczki to podstawa, od której się zaczęło, podobnie jak smocza krew Daenerys, coś co zostało dane jako aksjomat, na podstawie którego dalej dopiero budowana jest historia. Natomiast tutaj mieliśmy ładnie zbudowane, spójne, przekonujące relacje między rodami, między członkami rodów... i nagle Tyrion musiał dostać własną, wierną armię przyboczną.

"Proste wiekszosc plemion potrzebuje jakiegos przywodcy co potrafi ich zjednoczyc, to samo bylo z mongolamię
Nie no, proszę Cię ;)
Kaleka, nie walczący, z wrogiej, obcej strony, przychodzi i jednoczy? :D
przecież to absurd
  • 0

#69 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 17.06.2011 - |15:27|

Nudne to już się robi, ale znowu kolejny bardzo dobrze odwzorowany na książce odcinek, świetna postać lorda Freya i te jego teksty: "Ona ma 15 lat, cały jej miodek należy do mnie:)", "...przecież on nawet futra na jajach nie ma", tak można go właśnie było sobie wyobrażać, starego, zdziwaczałego seksoholika i dziecioroba (sam chyba nie wiedział ile tych dzieci miał)
Brak pokazania bitwy uważam za dobry pomysł, jest tyle ciekawych, różnych kruczków, że to akurat mogła być tylko wisienka na torcie. Tylko albo aż. Jest ok.
A co do Neda, widzę, że to dla wszystkich, którzy nie oglądali szok że zginął, dla mnie nawet w książce nie było to szokiem, raczej kibicowałem Lannisterom, dla mnie byli ciekawsi i intrygujący w pierwszych tomach i większe wrażenie zrobiłaby śmierć np. karła - 9/10
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#70 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 19.06.2011 - |18:10|

Ktoś tu pisał że zabicie Neda miało służyć kontrowersji.
Ale tak się zastanawiam czy aby już na początku książki Martin nie planował zabić Boromira i Roberta. Widać to w scenie znalezienia szczeniąt.
Wilkor przebywający daleko na południe od swoich terenów zabija jelenia i sam niedługo po tym ginie. Zamierzona symbolika czy przypadek?
  • 0

Dołączona grafika

#71 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 19.06.2011 - |19:59|

Na pewno nie przypadek. Nie napiszę więcej bo nie lubisz spoilerów. Martin lubi podsuwać czytelnikom różne tropy i przepowiednie. Niekoniecznie się sprawdzają, ale mamy urozmaicenie i wskazówki do zgadywania co będzie dalej.
  • 0

#72 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 19.06.2011 - |20:05|

Widać to w scenie znalezienia szczeniąt.
Wilkor przebywający daleko na południe od swoich terenów zabija jelenia i sam niedługo po tym ginie. Zamierzona symbolika czy przypadek?

ciekawe spostrzezenie z symbolika, lecz nie ma tu zadnych przypadkow. Autor prowadzi fabule wydlug swego planu, na pewno zaden z nich nie zginal wbrew woli Martina.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#73 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 19.06.2011 - |21:46|

Czy ja wiem z tym planem. podobnie Martin dopiero po napisaniu 4 tomu w koncu ustalil dokad to zmierza i jak chce wszystko zakonczyc... Co dla mnie jest nie najlepszym prognostykiem, bo z doswiadczenia wnioskuje ze jesli pisarz/rezyser nie wiedza, dokad zmierzaja to gdy w koncu to ustala okazuje sie ze mnostwo drogi robili na darmo... i calosc glupio wyglada.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#74 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 20.06.2011 - |01:36|

Martin od poczatku tewierdzi, ze wie jak sie historia skonczy. Szczegoly sa ciagle sprawa otwarta.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#75 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 20.06.2011 - |05:58|

Martin od poczatku tewierdzi, ze wie jak sie historia skonczy. Szczegoly sa ciagle sprawa otwarta.

Lucas od początku planował 9 części gwiezdnych wojen, Matrix w zamierzeniach miał być trylogią, Lost miał mieć tyle sezonów ile miał, a ludzie od BSG mieli plan.

Czy ja wiem z tym planem. podobnie Martin dopiero po napisaniu 4 tomu w koncu ustalil dokad to zmierza i jak chce wszystko zakonczyc... Co dla mnie jest nie najlepszym prognostykiem, bo z doswiadczenia wnioskuje ze jesli pisarz/rezyser nie wiedza, dokad zmierzaja to gdy w koncu to ustala okazuje sie ze mnostwo drogi robili na darmo... i calosc glupio wyglada.

Różnie z tym bywa.
Ale naprawdę rzadko zdarza się by autor od początku wiedział jak (i kiedy) chce skończyć. Jeszcze rzadziej się zdarza by wraz z rozwojem akcji te plany się nie zmieniały.
  • 0

Dołączona grafika

#76 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28.04.2013 - |15:30|

Wow, parafrazując klasyka: "bitwy nie ma, ale i tak jest zaj#%#ie". :D

Najlepszy odcinek jak dotąd. W jego przypadku mówiąc językiem memów: "Wow, that escalated quickly". :D A Sean Bean pozostał człowiekiem spoilerem...

10/10

edit: nawet zaczęła mi się podobać muzyka w intrze ;D

Użytkownik sZakOOu edytował ten post 28.04.2013 - |15:30|

• 0
The Darkness That Lurks In Our Mind

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych