The Borgias
Napisano 27.05.2011 - |13:13|
Napisano 30.05.2011 - |13:13|
Bardzo dobre zakończenie premierowe sezonu. W sumie to taki happy end nawet mieliśmy na końcu. Cała rodzinka w komplecie.
Na plus rozmowa z początku odcinka Aleksandra z królem Francji, test na impotencję Sforzy (padłem ) oraz kardynałowie we włosienicach przepraszający za swoją ucieczkę. No i znowu pojawił się nam Micheletto ze swoją krajalnicą do sera, ktora od razu znalazła zastosowanie
Bardzo fajny serial, idealny następca The Tuodrs. Nieźle aktorsko, o Ironsie nie wspominam bo to klasa sama w sobie.
Oceniając 8/10 za całość.
Napisano 02.06.2011 - |22:03|
polubiłem ten serial i jego klimat, choć należy on do grupy "nieciągnących do oglądania, ale jak już się zacznie oglądać to nie można się oderwać"
Król Francji to niebezpieczny psychopata, zarazem [beeep], dał się wymanewrować kobiecie zupełnie za nic, a spokojnie mógł ją wykorzystać w bardziej niecny sposób:), ale jeszcze większy to Juan, tragiczny strateg wojenny, mało brakowało a poprowadził by swoich żołnierzy na rzeź
zapowiada się bardzo ciekawy finał - Irons przebrany za mnicha już się chyba poddał i próbuje uratować tylko albo aż życie - 8/10.
Napisano 06.06.2011 - |22:55|
I.09
dobre zakończenie 1 sezonu, trochę zabrakło większego dramatu, czegoś co zachęcałoby do czekania na 2 sezon. Borgia-papież zakpił ze wszystkich po kolei, trzeba przyznać, że wymanewrował króla Francji i kardynałów w sposób mistrzowski.
Lukrecja mimo iż przebiegła i sprytna to jednak zbyt mało bezwzględna i bezlitosna, może wokół niej podzieje się więcej w drugim sezonie, ogólnie jestem zadowolony, ale nie zachwycony - 7,5/10
Użytkownik johnass edytował ten post 08.09.2011 - |21:11|
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 07.06.2011 - |07:37|
w końcu to nastolatka zmuszona do małżeństwa z gburem, czego się spodziewasz, że ona się za linkę do sera chwyci w łożu małżeńskim?Lukrecja mimo iż przebiegła i sprytna to jednak zbyt mało bezwzględna i bezlitosna
Napisano 27.06.2011 - |21:24|
Więc skrótowo i dość chaotycznie:
- postacie/aktorzy
--- na plus: papa Borgia! (ale szczerze mówiąc myślałam że będzie go więcej, a skupili się na jego dzieciach), Cesare (w czarnym mu do twarzy ; tylko mnie przypomina Cavilla z Tudorów? miny ma całkiem podobne), della Rovere (niby taki święty, a bez skrupułów wywołał wojnę), Micheletto (bardzo oddany pracy ), Machiavelli (pokerzysta pierwsza klasa, a scena z bramą była cudna), Lukrecja też się rozkręca, tylko nie do końca kupuję jej przemianę z naiwnej dziewczyny ("choroba" Djema) w sprytną intrygantkę (mąż, król Francji)
--- na minus: Ursula Bonadeo. Straszna postać i ma okropne dialogi.
--- nagroda specjalna dla Giulii Farnese, od której oczu nie mogę oderwać jak tylko pojawia się na ekranie (bez skojarzeń proszę). Jak Delta (?) pisał: pewnie wycięli ją z jakiegoś obrazu (nawet kraj pochodzenia pasuje )
- ktoś wspomniał o pojedynkach - kojarzę właściwie tylko trening Cesare z Micheletto, ale uważam że był bardzo dobry
- piękne sceny terenowe, zwłaszcza panie jadące przez las w 1x08... (ładny las nie jest zły)
- ...za to słabe krajobrazy w tle, np. widoki przez okno
- ...ale stroje i fryzury świetne
- wspomniana przez kogoś samotna podróż Gulii do Lukrecji dziwna, ale ujdzie
- chyba nie oszczędzali na statystach (jak np. w Camelocie) i w tle przewija się dużo ludzi. Tak trzymać, bo pusty Rzym wyglądałby żałośnie.
- ktoś pisał o muzyce na weselu - przesłuchałam pobieżnie soundtrack i zgodnie z moim podejrzeniem muzyki z tańców nie ma. Wykorzystano dawną muzykę, choć niezupełnie z XV wieku, np. Juan Aranes - Chacona A la vida bona
(moja ulubiona melodia z wesela Lukrecji; wersja z linka najbardziej przypomina wersję wykorzystaną w odcinku)
[edit: miał być sam link a nie obrazek video :/ sorry]
Co do treści. Książki nie czytałam (tzn. czytałam jakąś książkę o Lukrecji, ale dawno i musiała być kiepska/nudna, bo nic nie pamiętam), a dzieje rodziny są mniej znane niż np. Tudorów, więc oglądało mi się bardzo dobrze, bez porównań do historii itd. Jeden zarzut: jak na rodzinę słynącą z intryg, zbrodni i generalnie prototyp mafii, to Borgiowie są strasznie grzeczni. No dobra, kupione papiestwo, "prawie jak żona" + późniejsza kochanka, prowadzenie polityki dla własnej korzyści i tak dalej to nie jest wzorowa postawa, ale też nic specjalnie szokującego. Sama nie wiem, może Irons zagrał za bardzo w stylu dobrotliwego dziadka. Ładnie wszystkich wykiwał, ale czegoś zabrakło. W ogóle intryg było mniej niż się spodziewałam, chociaż pewnie więcej niż w wielu innych serialach tego typu. Serial nadrabia wyrazistymi postaciami z drugiego planu (biesiadnicy w Neapolu, Maur, Machiavelli, król Francji). No i to szczęśliwe zakończenie... Liczę na to, że w drugim sezonie Borgiowie pokażą więcej pazura.
Aaa i jeszcze jedno - 9 odcinków jest w sam raz. Poproszę ze 2-3 sezony i będzie ok.
Użytkownik Kiara edytował ten post 27.06.2011 - |21:25|
Napisano 29.06.2011 - |09:57|
Ja pisałem o aktorce odgrywającej rolę Katarzyny Sforzy w odcinku 7 (nie wiem jak się nazywa), ale Giulia Farnese urodą też ładnie się wkomponowała w tamten okres. Osoby odpowiedzialne za casting zrobiły w tym wypadku świetną robotę.--- nagroda specjalna dla Giulii Farnese, od której oczu nie mogę oderwać jak tylko pojawia się na ekranie (bez skojarzeń proszę). Jak Delta (?) pisał: pewnie wycięli ją z jakiegoś obrazu (nawet kraj pochodzenia pasuje )
Napisano 08.09.2011 - |20:52|
Zastanawiałem się czemu Irons nie dostał nominacji do Emmy, bo przecież lubią nagradzać aktorów filmowych, którzy przechodzą do telewizji, ale w sumie to aktorzy tutaj nie mają z czego grać, bo scenariusz jest średni. W przyszłym roku i tak pewnie wręczą statuetkę Dustinowi Hoffmanowi.
Napisano 22.12.2011 - |09:32|
Użytkownik delta1908 edytował ten post 22.12.2011 - |09:46|
Napisano 03.01.2012 - |00:10|
Liczę na to, że akcja ruszy mocno z kopyta od razu, tak jak to było w dwóch-trzech ostatnich odcinkach - intrygi, intrygi i jeszcze raz intrygi.
EDIT: Oglądał ktoś może "Prawdziwa historia rodu Borgiów" na Canal+? Czym się różni od wersji Showtime, warto oglądać, czy nie ma sensu zawracać sobie głowy?
Użytkownik Dżakas edytował ten post 03.01.2012 - |04:53|
Napisano 03.01.2012 - |22:13|
Po zakończeniu sezonu (1x12) myślę że dla sympatyków " The Borgias" to obowiązkowy seans.
Użytkownik Mdeem edytował ten post 25.01.2012 - |22:06|
Napisano 12.01.2012 - |20:20|
Napisano 13.01.2012 - |11:56|
Ta rozpiska mnie raczej nie zawodzi: http://www.pogdesign.co.uk/cat/4-2012
Jednak 9 kwietnia (naszego czasu), chyba że znowu przeniosą
Użytkownik Mdeem edytował ten post 25.01.2012 - |21:49|
Napisano 27.03.2012 - |16:44|
Napisano 11.04.2012 - |20:52|
Powrót mojego ulubionego papieża w bardzo dobrym stylu, scena całowania ojcowskiego pierścienia przez synów wymowna - prawdziwy "ojciec chrzestny" Szkoda że takich imprezek z bykiem nie organizują dzisiaj w Watykanie - frekwencja wśród "młodych gniewnych" murowana
Napisano 11.04.2012 - |21:25|
Napisano 16.04.2012 - |11:09|
@rasdel, musisz samemu obejrzeć aby ocenić, ale jeśli podobał ci się poprzednie sezon to i ten powinieneś obejrzeć. Jak dla mnie to odcinek premierowy lepszy niż niejeden z poprzedniego sezonu.
W obsadzie jakichś większych zmian póki co nie ma. Dorzucili tylko kilka lasek od pokazywania cycków. No i chyba nasz papież w trójkątach zakosztował.
Nie podoba mi się tylko Lukrecja, jakaś taka mało atrakcyjna się zrobiło. No chyba że to specjalny zabieg charakteryzatorów bo po ciąży za atrakcyjnie to kobiety nie wyglądają. To samo jest z Joan z Mad Mena
Imprezka faktycznie po byku. Do tego wyścig konny godny Luck, mam tylko nadzieję, że żadne zwierzę nie ucierpiało i będzie nam dane oglądać kolejne sezony
Napisano 16.04.2012 - |16:48|
Napisano 20.04.2012 - |09:37|
No właśnie, poziom faktycznie wzrósł i ogląda się miodzio, aż sam się dziwie, ale ciągnie mnie do kolejnych odcinków. W zeszłym sezonie były momenty przynudzania, a teraz tego w ogóle prawie nie ma.
Zanosi się na jakiś większy pojedynek między Cezarem i Juanem. Ten drugi fajnie póki co się prezentuje. Tak jak w poprzednim sezonie bardziej lubiłem Cezara, tak teraz zdecydowanie wolę Juana. Chłopak się nie patyczkuje, o czym przekonał się nasz Narcyzik. Ciekawe co na to Lukrecja.
Błysnął w końcu Della Rovere. Ładnie uporał się z napastnikami. Rewanż z Borgiami będzie chyba krwawy.
Czekam na ciąg dalszy.
Napisano 30.04.2012 - |10:45|
W końcu powróciła wielka polityka bo tego jednak trochę mi brakowało w początkowych dwóch odcinkach. No i znowu nasz Rodrigo zwycięski. Ciekawe kto teraz będzie kolejny do przechytrzenia.
Juan musi się mieć na baczności bo teraz doszedł mu kolejny wróg w postaci jego siostry. No i teraz zagwozdka kto wykończy Juana, brat czy siostra, a może połączone siły? Z historii nic nie wynika. Jego śmierć jest niewiadomą. Wiadomo tylko, że skończył marnie.
No i Della Rovere zbliża się coraz bardziej.
Dalej musi być tylko ciekawiej.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych