Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 18 - S01E18 - The Gift

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (105 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (9 głosów [9.18%])

Procent z głosów: 9.18%

2. 9.5 (9 głosów [9.18%])

Procent z głosów: 9.18%

3. 9 (21 głosów [21.43%])

Procent z głosów: 21.43%

4. 8.5 (10 głosów [10.20%])

Procent z głosów: 10.20%

5. 8 (19 głosów [19.39%])

Procent z głosów: 19.39%

6. 7.5 (7 głosów [7.14%])

Procent z głosów: 7.14%

7. 7 (8 głosów [8.16%])

Procent z głosów: 8.16%

8. 6.5 (6 głosów [6.12%])

Procent z głosów: 6.12%

9. 6 (3 głosów [3.06%])

Procent z głosów: 3.06%

10. 5.5 (2 głosów [2.04%])

Procent z głosów: 2.04%

11. 5 (1 głosów [1.02%])

Procent z głosów: 1.02%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [1.02%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [1.02%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [1.02%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 Bard13

Bard13

Starszy szeregowy

• VIP
  • 143 postów
  • MiastoŚrodek lasu

Napisano 12.02.2007 - |14:12|

9/10

Pewnie otwarcie wątku, który później się pojawi, zeby wykorzystać Taylę do walki z Wright (czywiście po jakimś przeszkoleniu, zeby nie dawała się opanować)
  • 0

#62 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 25.05.2007 - |15:40|

Kolejny nudnawy odcinek (zaczynam sie zastanawiac czy SGA to nie jakas intelektualna wersja SG-1 :-D ), ale dowiadujamy sie duzo nowych rzeczy co bardzo uspójnia całość serii. Dlatego az 7,5.
Wiemy teraz ze Pradawni przybyli tu wczesniej niz powstali Wraith. Wiemy tez ze w jakis sposob sa odpowiedziani za ich szybki rozwoj biologiczny i kulturalny.
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#63 teyla

teyla

Starszy szeregowy

• Email
  • 90 postów
  • MiastoAlwernia/Kraków

Napisano 31.07.2007 - |14:27|

b. ciekawy,dobry odcinek. super sceny z Teylą i jej snami,a potem nawiązującą kontakt z Wraith-niezła zadyme zrobiła w gabinecie Becketa :P widać wizyta u psychologa dobrze robi-bedzie pożytek w walce z Wraith ;)
  • 0
.::][ open the gate and dream ][::.

http://chevronone.com ;)

#64 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 16.02.2008 - |13:00|

Na początku niestety wiało nudą. Później było już o wiele lepiej. Bardzo ciekawe odkrycie dot. Teyli. Dobra końcówka, ale co się dziwić - finał sezonu zbliża się nieubłaganie ;).

Ocena: 8/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#65 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 05.03.2009 - |18:12|

Początek odcinka taki horrorystyczny ;) Reszta hmm... wielkiego zaskoczenia nie było, dosć łatwo można się było domyślić, że Teyla jest w jakiś sposób, naturalny lub sztuczny spokrewniona z Wraith. Akcja z próbą szpiegowania Wraith przez Teylę mocno ryzykowna - w końcu Wraith mają w pełni rozwiniętą tą swoją zdolność telepatii, a Teyla nie i do przewidzenia było, że efekt tego całego pomysłu może być odwrotny do oczekiwanego, a w końcu Teyla była w posiadaniu wielu informacji niebezpiecznych, gdyby się znalazły w rękach Wraith.
Miło, że dostajemy garść informacji na temat powstania Wraith, chociaz to czego dowiadujemy się w tym odcinku (Pradawni przybyli, "zasiali" ludzi, którzy następnie zmutowali z miejscowym robactwem) jest dla mnie niezbyt spójne z informacjami podanymi na początku sezonu (że Pradawni podróżując po Pegazie pewnego razu natrafili na straszliwego wroga).
Plus za pojawienie się nowej sympatycznej postaci drugoplanowej - pani psycholog.

6,5/10

Użytkownik Altair edytował ten post 05.03.2009 - |18:14|

• 0

#66 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 05.03.2009 - |18:23|

Mi tak średni ten pomysł z telepatią przypadł do gustu. Zwłaszcza jak Wraith przejął władzę nad ciałem Tayli i nagle pojawiła się w niej ta niewiarygodna siła i zaczeła rzucać ludźmi. Małe przegięcie.

Miło, że dostajemy garść informacji na temat powstania Wraith, chociaz to czego dowiadujemy się w tym odcinku (Pradawni przybyli, "zasiali" ludzi, którzy następnie zmutowali z miejscowym robactwem) jest dla mnie niezbyt spójne z informacjami podanymi na początku sezonu (że Pradawni podróżując po Pegazie pewnego razu natrafili na straszliwego wroga).

Ale wszystko się zgadza. Zaludnili planety. Na jednej z tych planet były robale. Ludzie i robale zmutowali ze sobą i zanim Pradawni zdali sobie sprawę z tego co się stało to wpadli na gotowy do walki nowy gatunek.
  • 0
don't try

#67 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 06.03.2009 - |03:02|

Pomysł z telepatyczną więzią Teyli mnie również średnio podchodzi, a przede wszystkim pomysł szpiegowania Wraith w ten sposób. Zwłaszcza, że jeżeli jeden Wraith chce się skomunikować z innym to ten drugi raczej o tym wie i jest tego świadomy.

Ale wszystko się zgadza. Zaludnili planety. Na jednej z tych planet były robale. Ludzie i robale zmutowali ze sobą i zanim Pradawni zdali sobie sprawę z tego co się stało to wpadli na gotowy do walki nowy gatunek.

A jednak nie do końca. Z urywków historii Pradawnych o których mowa w pierwszych odcinkach wygląda to raczej tak, że Pradawni w trakcie eksploracji Pegaza natknęli się na Wraith (a więc nigdy wcześniej nie byli w tym rejonie galaktyki i jej nie zaludnili). Zresztą w innym przypadku mogliby zdusić zagrożenie w zarodku, bo jakoś średnio sobie wyobrażam, by Wraith niepostrzeżenie rozrośli się do takiej liczebności w momencie gdy Pradawni mieli praktycznie pod kontrolą całą galaktykę - raczej dość szybko musieliby rozpoznać zagrożenie.
  • 0

#68 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 06.03.2009 - |10:39|

Spójrz na to tak. Galaktyka do duże miejsce do eksploracji. Wraith wyewoulowali zaczęli tworzyć własną technologię założyli bazy na innych planetach, które akurat były na drodze eksploracji Pradawnych.
  • 0
don't try

#69 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 10.03.2009 - |18:07|

No niby, tylko że Wraith wyewoluowali z ludzi (mutujących z robalami), a ludzi rozprzestrzeniali Pradawni, czyli planeta/y, na której powstali Wraith musiała być Pradawnym znana i być pod ich kontrolą. A galaktyka owszem duże miejsce, ale Pradawni mieli szybkie stateczki, dzięki którym jak podejrzewam zainstalowali sieć jeszcze szybszych gwiezdnych wrót. No i planet nadających się do życia też nie ma aż tak znowu dużo.
Spoiler

• 0

#70 jurkow

jurkow

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów
  • MiastoLublin

Napisano 23.03.2009 - |21:07|

Kolejny ciekawy odcinek :rolleyes: Atlantyda przygotowuje sie do odparcia ataku Widm. Wytłumaczenie tajemniczego daru Teyli wyczuwania Widm w sumie jest dla mnie do przełknięcia - a coz innego scenarzyści mogliby nam zaoferować w zamian??? :huh: I w ogole to trzeci juz z kolei odcinek ładnie przygotowujący nas do finałowych odcinków sezonu ;) Jak pamietam to takich długich wprowadzen do finałów nie było nawet w SG-1. <_< Czekam na finał... :P

A jednak nie do końca. Z urywków historii Pradawnych o których mowa w pierwszych odcinkach wygląda to raczej tak, że Pradawni w trakcie eksploracji Pegaza natknęli się na Wraith (a więc nigdy wcześniej nie byli w tym rejonie galaktyki i jej nie zaludnili). Zresztą w innym przypadku mogliby zdusić zagrożenie w zarodku, bo jakoś średnio sobie wyobrażam, by Wraith niepostrzeżenie rozrośli się do takiej liczebności w momencie gdy Pradawni mieli praktycznie pod kontrolą całą galaktykę - raczej dość szybko musieliby rozpoznać zagrożenie.

Sorki, ale naprawde troche mnie smieszy to dokladne wyszukiwanie niescislosci w scenariuszu... :lol: Ludzie, to tylko serial...!!!! :o Założe się, że w momencie powstawania serialu twórcy nawet nie mysleli o wprowadzeniu rasy Pradawnych, jak juz wprowadzili i postanowili kontynuowac w spin-offie jakim jest "SG:Atlantis" no to trzeba bylo wymyslic im wroga. Postawili na "kosmicznych wampirow" - jednym sie to podoba lub nie.. no ale kontynuuja watek i opowiadaja o ich pochodzeniu. Wiadoma rzecza jest ze to co sie stworzylo pozniej nie zawsze w 100% bedzie zgodne z tym co sie stworzylo we wczesniejszych odcinkach. Troche umiaru i spokoju w ocenianiu pewnych rzeczy...
  • 0

#71 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 25.03.2009 - |19:25|

Sorki, ale naprawde troche mnie smieszy to dokladne wyszukiwanie niescislosci w scenariuszu... :lol: Ludzie, to tylko serial...!!!! :o Założe się, że w momencie powstawania serialu twórcy nawet nie mysleli o wprowadzeniu rasy Pradawnych, jak juz wprowadzili i postanowili kontynuowac w spin-offie jakim jest "SG:Atlantis" no to trzeba bylo wymyslic im wroga. Postawili na "kosmicznych wampirow" - jednym sie to podoba lub nie.. no ale kontynuuja watek i opowiadaja o ich pochodzeniu. Wiadoma rzecza jest ze to co sie stworzylo pozniej nie zawsze w 100% bedzie zgodne z tym co sie stworzylo we wczesniejszych odcinkach. Troche umiaru i spokoju w ocenianiu pewnych rzeczy...

Tylko, że Pradawni i Wraith to nie jest jakiś tam poboczny wątek - przeciwnie stanowią oś tego serialu, wszystkie wydarzenia związane z głównym wątkiem kręcą się wokół tych dwóch ras i ich historii - fajnie więc, aby ta historia była wewnętrznie spójna i konsekwentna. Jak czytam powiedzmy jakąś książkę, to też wolę aby wydarzenia późniejsze nie stały w sprzeczności z tym co opisano w początkach, bo to oznacza że autor sam nie panuje nad światem który kreuje. Podobnie jest z serialem - wiem, ze one rządzą się własnymi prawami i istnieją niezależne przyczyny, dla których takie nieścisłości mogą się znaleźć i rozumiem to - co nie zmienia faktu, ze takowe się pojawiły i pozwoliłem je sobie zauważyć. Tylko tyle - zresztą mankament ten jakoś nie przeszkodził mi w śledzeniu z zainteresowaniem dalszych przygód ekipy SGA, obecnie jestem dwa sezony dalej :)

A co do historii Pradawnych - w SG-1 pojawiają się po raz pierwszy wzmianki na ich temat w... nie wiem 4 sezonie? Może 5? Akcja Atlantisa zaczyna się wraz z końcem 7 sezonu SG-1 - także akurat było trochę czasu aby sobie tę rasę dobrze przemyśleć.
  • 0

#72 Gally

Gally

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 18.02.2011 - |21:06|

Odcinek nie był zły, a Teyla do rzucania ludźmi siły nie potrzebowała - Wraith owszem, są supersilni i w ogóle, ale oni polegają głównie na tym, żeby przeciwnika przewrócić właściwą stroną do góry i zjeść. A Przewracanie kogoś, nawet takie efekciarskie, można osiągnąć bez mięśni rodem z DragonBalla ;)

Telepatia to wcale nie taki zły pomysł, wyjaśniono jakoś jej zdolność wyczuwania Wraith i dodano bonusik, który czasami będzie koszmarnie kłopotliwy.

McKay zgadzający się z Kavanaghem... rozbawiło mnie trochę, na siłę robią z kolesia z kiteczką bardzo-złego-pana (w zasadzie nie mam pojęcia, dlaczego). Szczególnie że kilka epizodów temu Rodney również się z nim zgodził i to w zasadzie ocaliło skórę i jemu i reszcie w uwięzionym skoczku.

Co do rzekomej niekonsekwencji... rany, ludzie, ale to przecież jest absolutnie logiczne. Jakbym ja przypadkiem przyczyniła się do ewolucji rasy, która sieje terror w całej galaktyce, to też bym się do tego w życiu nie przyznała i zbywała bajeczką o natknięciu się na wroga :x
Owszem, początkowo podano mylną informację, ale początkowo sugerowano również, że Wrota i spółka to technologia Goa`uld.
Lubię takie zmyłki, granie na nosie i sugestie z drugim dnem, które wymuszają na odbiorcy odrobinę pomyślunku.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych