Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 038 - S02E18 - Epilogue

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (63 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (17 głosów [26.98%] - Zobacz)

Procent z głosów: 26.98%

2. 9,5 (8 głosów [12.70%] - Zobacz)

Procent z głosów: 12.70%

3. 9 (16 głosów [25.40%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.40%

4. 8,5 (3 głosów [4.76%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.76%

5. 8 (10 głosów [15.87%] - Zobacz)

Procent z głosów: 15.87%

6. 7,5 (4 głosów [6.35%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.35%

7. 7 (3 głosów [4.76%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.76%

8. 6,5 (1 głosów [1.59%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.59%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 5,5 (1 głosów [1.59%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.59%

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 CzarodziejCzarek

CzarodziejCzarek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 02.05.2011 - |09:20|

mam pytanie co mówi Cloe do Eli Wallec w 22:10-13 sekundy... chodzi mi o tą wersję filmu http://video.anyfile...i_TV/video/8999 pozwoliłem sobie podać link żeby było jasno. Dzięki za tłumaczenie. Pozdrawiam. Odcinek jak dla mnie ciekawy !!!

Czy ktoś wie nurtuje mnie to :-(

Użytkownik CzarodziejCzarek edytował ten post 02.05.2011 - |20:24|

• 0

#62 gregohr

gregohr

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 02.05.2011 - |10:27|

Wydaje mi się, że planetę Novus stworzyli obcy od planety z obeliskiem....

??????????????????????????????

a gdzie jest jakakolwiek wskazówka tego dotycząca? bo tak sobie strzelając, to można powiedzieć że tą planetę stworzył Rush z przyszłości- ten "drugi", który w ostatniej chwili uciekł przez wrota z Destiny niszczonej w gwieździe...
  • 0
...take a look, to the sky, just before You die- it's the last time he will...

#63 scanning

scanning

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 02.05.2011 - |12:00|

Wydaje mi się, że planetę Novus stworzyli obcy od planety z obeliskiem. Time travel nikogo już nie zdziwi, widz jest w SGU co chwilę przygotowywany na komplikacje z nim związane.
2 rzeczy bardzo rzucają się w oczy:
1) Planeta była idealna dla kolonistów.
2) Planeta rozpadła się tuż po przybyciu Destiny na nią.

Jakkolwiek trudne i niemożliwe do wyliczenia i zrealizowania to się wydaje, mam wrażenie, że obcy od obelisku cofną się w przeszłość by stworzyć Novus dla załogi Destiny. Planetę, która ma wytrzymać tylko 2000 lat. :blink: A może ci obcy to właśnie potomkowie załogi z jeszcze dalszej przyszłości?

Dwa tysiące lat temu nie było tam czarnej dziury, zbliżała się pomału do planety i w pewnym momencie siły pływowe zaczęły rozrywać tą planetę, a z tego co wiemy proces zachodzi od około 200 lat bo zdążyli uciec statkami. Polecam trochę poczytać o Io tym księżycu Jowisza.

• 0
Dołączona grafika

#64 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBydgoszcz (okolice)

Napisano 02.05.2011 - |12:04|

Jakkolwiek trudne i niemożliwe do wyliczenia i zrealizowania to się wydaje, mam wrażenie, że obcy od obelisku cofną się w przeszłość by stworzyć Novus dla załogi Destiny. Planetę, która ma wytrzymać tylko 2000 lat. :blink: A może ci obcy to właśnie potomkowie załogi z jeszcze dalszej przyszłości?

Takie rozbudowane łańcuszki cofania się w czasie mogą tylko i wyłącznie wprowadzić widza w maliny , więc nie musimy się czegoś takiego spodziewać .

O tych potomkach to chodzi ci o to , że rozwinęli się w przyszłości cofnęli się do przeszłości zbudowali planety ( Eden i Novos ) i zostali sobie by popatrzeć ? Nie nie to chyba przesada ...

Edit : To nie wina ,,żywotności'' planety tylko czarnej dziury ( działanie zewnętrzne ) + nie mamy informacji o jej wieku .

scanning byłeś szybszy :P

Użytkownik aster9990 edytował ten post 02.05.2011 - |12:07|

• 0

#65 Logon

Logon

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów

Napisano 02.05.2011 - |14:01|

Wydaje mi się, że planetę Novus stworzyli obcy od planety z obeliskiem.

Po co niby mieliby tworzyć tą planetę? Czemu tak twierdzisz? Dlatego że była zdatna do życia? Przecież tam jest pełno zdatnych planet do życia, a ta była najlepsza, z tych co zwiedzili. Widać też że sami wszystko budowali. Od miasteczka do dużej cywilizacji. Nie ma tam nigdzie ingerencji ani obcych od obelisku, ani Novusian z przyszłości. Po prostu normalna zdatna planeta do życia.
  • 0

#66 scanning

scanning

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 02.05.2011 - |14:07|

Symulacja przelotu czarnej dziury przez układ słoneczny, z pewnego programu Discovery (swoja drogą polecam ten serial), pokazuje atrakcje i konsekwencje takiego wydarzenia. Trochę filmowe i wybuchowe.
  • 0
Dołączona grafika

#67 bolek

bolek

Kapral

• Użytkownik
  • 193 postów

Napisano 02.05.2011 - |18:12|

Wybaczcie ale teraz jak oglądałem odcinek drugi raz to mnie naszło (nie czytam już komentarzy i rzadko odpowiadam z braku czasu):

Skoro nasi koledzy cofnęli się o 2000 lat wstecz to jakim cudem znajdują się tam wrota a tym bardziej planety są dostosowane do życia? Rozstawiacze jak dobrze pamiętam zostały wysłane 100 lat wcześniej od Destiny, i z tego co rozumiem odległość ta jest ważna by utrzymać połączenie między Destiny a tymi statkami (razem planują kurs w FTL) więc nie ma tutaj wytłumaczenia, że te statki wyprzedziły Destiny o ponad 2000 lat + czas na przystosowanie planety do życia.
  • 0

#68 Mr()()z

Mr()()z

Kapral

• Użytkownik
  • 213 postów
  • MiastoRawicz

Napisano 02.05.2011 - |19:09|

widocznie błąd w scenariuszu ale takie drobnostki powinno się omijać ;d
Albo chcieli aby widz coś ogarnął ;d
np. może ci kosmici co nam załogę promu ożywili coś tutaj nabroili ?
Swoją drogą tamten moment z ludźmi z promu .. zdawało mi się że gdzieś już to kurna widziałem heh ;]
  • 1
Niema to jak zainteresować się astrofizyką, fizyką teoretyczną, programowaniem i mechaniką kwantową ... przez McKaya
Chyba za dużo czasu spędziłem przy SG:A ...

#69 crax0r

crax0r

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 04.05.2011 - |13:49|

@graffi:

Wiem że w serialowej rzeczywistości to ludzie nawet mogą mieć dzieci a "kosmitami", gdybałem bardziej o rzeczywistości. - Watek medyczny zamknięty, w paru miejscach chyba się nie zrozumieliśmy, np ja o jednym pisałem w kontraście do rzeczy X a Ty rozumiałeś i odpowiadałeś w kontraście do rzeczy Y, ale myślę ze ogólnie się zgadzamy :)

mam pytanie co mówi Cloe do Eli Wallec w 22:10-13 sekundy... chodzi mi o tą wersję filmu http://video.anyfile...i_TV/video/8999 pozwoliłem sobie podać link żeby było jasno. Dzięki za tłumaczenie. Pozdrawiam. Odcinek jak dla mnie ciekawy !!!

Czy ktoś wie nurtuje mnie to :-(

"something worth pursuing" czyli pi razy drzwi tłumacząc, coś warte realizacji, jakiś cel wart dążenia/osiągnięcia, "jakiś kierunek w którym warto podążać/iść/się kierować?" itd itp

Użytkownik crax0r edytował ten post 04.05.2011 - |13:50|

• 0

#70 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 06.05.2011 - |09:21|

Kolejny świetny odcinek na 10/10.

Swoją drogą, gdyby twórcy odpowiednio wcześniej wiedzieli o anulowaniu serialu to był to dobry materiał na finał. Wybranie adresu w gwieździe. Telford przechodzi na Ziemię, Rush ginie na Destiny, a reszta cofa się w czasie i buduje "nową Ziemię".
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych