Użytkownik aster9990 edytował ten post 05.11.2010 - |13:50|
Co chcą obce rasy od statków Pradawnych
Napisano 05.11.2010 - |13:49|
Napisano 05.11.2010 - |13:59|
Nie twierdzę, że okręt służy jedynie za liniowiec pasażerski, ale nie wydaje się żeby wykonywał jakieś istotne operacje (fizyczne, nie wirtualne, obliczeniowe) w czasie rzeczywistym. Może zacznie działać, aktywuje odpowiednie systemy dopiero po dotarciu do celu misji, do wykonania którego został stworzony. Ale to jedynie gdybanie.
Wiemy jedynie, że jest pełen korytarzy i ładowni wypełnionych skrzyniami. Nie znaleziono ani nie wykryto działania żadnych fabryk. O pobieraniu surowców nie wspominając, co byłoby raczej odczuwalne dla załogi, gdyby Destiny zaczęła zbierać kosmiczne śmieci lub pobierał je z powierzchni planet.
Poza tym mostek powinien stanowić realną kontrolę nad statkiem, w tym również nad SI, w razie nieprzewidzianych sytuacji. Nie bez powodu był ukryty i zabezpieczony hasłem. Oczywiście Rush jeszcze nie opanował wszystkich systemów, dopiero je poznaje, ale jest w stanie kontrolować podstawowe systemy.
Nie, masz oczywiście rację, że nie można się zamykać na różne możliwości, ale nie należy również zbytnio popuszczać wodzy wyobraźni, i stawiać tez, tworzyć teorii sprzecznych ze wszystkim, co zostało nam dotąd przedstawione w serialu.Prezentujesz niestety zachowawcze i liniowe myślenie-z punktu A do B i tak dalej,co było to jest nienaruszalne i obowiązujące zawsze-nic się nie może zmienić bo tak jest i kropka-bez żadnej elestyczności i kreatywności-z takim myśleniem serial powinien się skończyć już teraz bo obligatoryjnie(wg ciebie-of course)nie będzie nic nowego.
Masz oczywiście rację, większość systemów jest uszkodzona, nie działa na 100%, ale można założyć, że uszkodzenia są równomierne, i dotyczą również silników, napędu. Nie uważam jednak, by Destiny przy w pełni sprawnych systemach miałaby szanse z dużą ilością okrętów Niebieskich, w końcu to prawdopodobnie oni dokopali Destiny, doprowadzili ją do obecnego stanu. Czyli w przeszłości dali rade. Oczywiście nie mamy pewności, że uszkodzenia są spowodowane atakami niebieskich, a nie innej wcześniej spotkanej rasy.Możliwe ale coś mi się wydaje że gdyby "D" było w 100% sprawne i na 100% mocy to i 20 statków Niebieskich nie dałoby rady....
Mnie szczególnie zaciekawił wystrój wnętrza, a mianowicie kamienne wykończenie, kolumny, marmurowa posadzka i panel ala DHD, które to było jakże popularne w SG-1 - za czym nie przepadałem, ofcZastanawia mnie następny odcinek a mianowicie : dużo mozliwości daje nowy statek ( od technologii do samego statku) ciekawe czy mógłby nadążyć za destiny , bo na zacofany nie wygląda .
Użytkownik DevilDrom edytował ten post 05.11.2010 - |14:34|
Napisano 05.11.2010 - |18:43|
I co do kwestii ze D napotkało jeden z tych statków. Proste. D wykryło statek co zobaczył Rusch, więc postanowił wyskoczył z FTL (Rusch a nie D). Ale skąd on tam sie wziął?? To chyba logiczne. Panowie zieloni nim se przylecieli i na coś czekali. Bo nie możliwe, aby weszli na pokład w miejscu gdzie D go napotkała, bo nie było statku zielonych (który by czekał na powrót eksploratorów obcego statku) a wątpię żeby ich tam porzucono. A nadchodzący odc podkreśla teorie że obcy mieli uszkodzony statek więc przeskoczyli na statek pradawnych.
A co do niebieskich. Oni raczej się domyślili że D ma coś wspólnego z SG, więc domyślają się pewnie że posiada info na temat wszystkich SG w ich i w innych galaktykach. A co było widać w odc z naprawą napędu oni nie umieją uruchomić SG więc sama wiedza jak je używać jest już dużo warta.
A ja tylko czekam na come back pana T.
Napisano 05.11.2010 - |19:16|
Ad1. Przestań do cholery pisać "D" jak możesz ok ?
To jest już po prostu wk**rwiające !
Nie chce ci się pisać 7 liter ? ...
Ad2. Niema dodatkowych źródeł na 100 %
To nie jest statek wojenny tylko badawczy ...
Na nim nie miały być prowadzone wojny...
W ogóle, to że ma działa do samoobrony to tylko wymysł tych z góry, bo normalne statki badawcze w 99 % nie posiadają uzbrojenia ;>
Teraz 3 sprawa :
Gdyby wlecieli w słońce dość duże, teoretycznie mogli by zatrzymać Destiny i uruchomić wrota, ale ...
Jak już mówił Rash :
Ten statek nie jest stworzony by dzwonić na ziemię !
Statek uległ by całkowitej destrukcji, a tego nie chcemy ;]
Szczególnie ze względu na to, że jest to 2 sezon ;>
Jest możliwe, że znajdą w 2 lub 3 sezonie planetę zbudowaną w taki sposób jak Ikarus, i część z nich wróci na ziemię,
dość prawdopodobne ;]
Chyba za dużo czasu spędziłem przy SG:A ...
Napisano 05.11.2010 - |20:30|
Bo gadasz jakbyś miał lat 13 a teksty brał z wikipedii ;]
Pamiętaj, że :
Ad1. Twórcy chcą żeby było światło - jest światło !
Ad2. Seed shipy panie mądry wysyłają destiny dane, bo po to Destiny zostało stworzone...
Na razie wiemy że (nie głównym lecz podstawowym ) celem jest zbieranie danych ..
Napisano 05.11.2010 - |21:01|
Po podwiezieniu pasażerów na gapę do celu, do końca trasy się przekonamy, ale przyjdzie nam na to jeszcze trochę poczekać. Wszystko sprowadza się do misji Destiny, którą z pewnością nie jest tworzenie sieci wrót, które i tak umożliwiają jedynie podróże między sąsiednimi planetami w obrębie jednej galaktyki.A co robi "Destiny" (poza podwożeniem pasażerów na gapę) hę ?!
Wystarczy przeprowadzić eliminację, można wykluczyć, że jest to statek wojenny, ratowniczy. Pozostaje wycieczkowiec lub badawczy. Dotychczasowe przemyślenia naukowców na Destiny wskazują na szeroko rozumiany okręt badawczy i że jest w trakcie realizowania misji, która cały czas pozostaje tajemnicą. Z pewnością Destiny skrywa jeszcze wiele tajemnic, ale nie liczyłbym na funkcjonujące fabryki. Nawet na Atlantis nie uświadczyliśmy żadnych fabryk, ledwie kilka laboratoriów, które poziomem technologicznym nie powalały na kolana, a było to przecież miasto-statek. Znacznie większe od Destiny.
Bynajmniej nie zamierzam odbierać ci prawa do kreowania teorii na temat Destiny, ale dobrze by było, żebyś brał pod uwagę realia zastane w serialu, a nie dowolnie je zmieniał i naginał to swoich pomysłów, które nie są nawet szczególnie interesujące. Bo ciężko uważać za ciekawe sprowadzanie tajemniczej natury Destiny do poziomu podrzędnej fabryczki służącej jedynie za zaplecze techniczne dla Rozstawiaczy. Zwłaszcza, że tworzenie sieci wrót (o ograniczonym zasięgu) dla samego ich tworzenia nie ma najmniejszego sensu.
Użytkownik DevilDrom edytował ten post 05.11.2010 - |21:05|
Napisano 05.11.2010 - |21:15|
Użytkownik aster9990 edytował ten post 05.11.2010 - |21:16|
Napisano 05.11.2010 - |21:18|
Co ty Fanzolisz ?
Wrota (te stawiane przez seedshipy) mają zasięg nie tylko w galaktyce..
Mają określony zasięg, w sensie, że można nimi podróżawać np. w taki sposób :
{1>2>3>4>5>}{6>7>8>}{9>10} itd.
Układ słon.1| Uk. S. 2.| Uk. S. 3.
Jeśli nie rozumiesz schematu ..
Chodzi o to, że można zmieniać układy słoneczne itp. pod warunkiem, że wrota są dostatecznie blisko.
Jak było widać w ostatnich odc. 1 sezonu, gdy Destiny opuszczało galaktykę, mimo odległości już poza galaktyką, Eli Scott i Chloe dotarli na statek, mimo tego, że był on poza galaktyką...
Gdy skoczyli w FTL i nagle padły silniki, byli już spory kawałek od galaktyki,
a mimo to Team Scott'a dotarł na Destiny ...
Zrozumiałeś ? ;d
Użytkownik Mr()()z edytował ten post 05.11.2010 - |21:20|
Napisano 05.11.2010 - |21:21|
Użytkownik biku1 edytował ten post 06.11.2010 - |15:05|
zbędne powtórzenie poprzedniego posta
Napisano 05.11.2010 - |21:26|
Wrota z seedshipów (w sęsie te nowe ( yy stare ? xd)) nie używają oznaczeń jak te z ziemi, tylko czegoś typu "alfabet morsa",
z tego oraz kilku innych powodów nawet z odpowiednią ilością energii nie "zadzwoniłyby" na ziemię ani poza galaktykę.
Dlatego trzeba używać "macro" ;]
A co do tego co napisałeś.
Do napędu tunelowego (galaktycznego) potrzebne są 3 ZPM'y i tego nie zmienimy ;]
Napisano 05.11.2010 - |21:30|
Użytkownik biku1 edytował ten post 06.11.2010 - |15:05|
Napisano 05.11.2010 - |21:49|
Ale chodziło mi o to, że nie jest możliwe stworzenie mostu do Milky Way - coś w stylu mostu miedzy galaktyką Pegaza a Drogą Mleczną - że ich użyteczność kończy się w momencie minięcia ich przez Destiny. Nie stanowią wartości same w sobie. Przynajmniej przy obecnie posiadanej przez nas wiedzy, bo może się okazać, że za Destiny leci jeszcze jakiś statek.
@aster9990 Właśnie
Użytkownik DevilDrom edytował ten post 05.11.2010 - |21:55|
Napisano 05.11.2010 - |22:22|
Ciekawe czemu nie rozpracowali czegoś takiego, żeby skoczkiem wskoczyć w kosmiczne macro przez wszystkie planety do destiny
Lot może potrwać aż ... 5 minut ?
Mogą spokojnie obliczyć tor, współrzędne wrót itp. miniętych za pomocą komputera pokładowego Destiny ;]
A czemu tego nie robią ?
Jak w SGA zostawią to na 4-5 sezon...
Tyle że to potrwa, bo będą musieli w dość dużą ilość energii zaopatrzyć Dedala, żeby pomiędzy wszystkimi galaktykami aż do Destiny powstały stacje przesiadkowe. ..
Trudne ale ...
Possible ;>
Napisano 05.11.2010 - |22:34|
Użytkownik biku1 edytował ten post 06.11.2010 - |15:06|
Napisano 05.11.2010 - |22:38|
Napisano 05.11.2010 - |22:51|
Więc nie krytykuj.
Buduni to tak:
Ad1. Przestań do cholery pisać "D" jak możesz ok ?
To jest już po prostu wk**rwiające !
Nie chce ci się pisać 7 liter ? ...
Ad2. Niema dodatkowych źródeł na 100 %
To nie jest statek wojenny tylko badawczy ...
Na nim nie miały być prowadzone wojny...
W ogóle, to że ma działa do samoobrony to tylko wymysł tych z góry, bo normalne statki badawcze w 99 % nie posiadają uzbrojenia ;>
Teraz 3 sprawa :
Gdyby wlecieli w słońce dość duże, teoretycznie mogli by zatrzymać Destiny i uruchomić wrota, ale ...
Jak już mówił Rash :
Ten statek nie jest stworzony by dzwonić na ziemię !
Statek uległ by całkowitej destrukcji, a tego nie chcemy ;]
Szczególnie ze względu na to, że jest to 2 sezon ;>
Jest możliwe, że znajdą w 2 lub 3 sezonie planetę zbudowaną w taki sposób jak Ikarus, i część z nich wróci na ziemię,
dość prawdopodobne ;]
To już odpowiadam:
1.Owszem mogę ,ale nie zamierzam zmieniać swojego stylu pisania dla 1 osoby, jeśli innym to przeszkadza to oczywiście zmienię (więc jeśli przeszkadza to napiszcie na pw ok?? szkoda zaśmiecać forum na prywatne sprawy ).
2.To tak pradawni nie są i nie byli głupcami, musieli wziąć pod uwagę że mogą spotkać rasę wrogo nastawioną, która będzie chciała zniszczyć lub przejąć D.
Musieli brać także pod uwagę że mogą być oni silniejsi od nich ,więc raczej sądzę że D ma jakąś niespodziankę.
Dlatego weź nie zakładaj wszystkiego z góry i nie psuj nam spekulacji dobra??
3.Rozmiar słonica nie ma znaczenia nawet malutkie by wystarczyło.
I Rusch mówił nie że statek nie jest wstanie otworzyć tunelu na ziemie tylko że w tym stanie nie jest wstanie pobrać i utrzymać odpowiednią moc ze słońca.
Przecież w 2x5 mówił że za pomocą rozsiewajki mogą otworzyć.
Acha... i nie znamy wymiarów D.
No i oczywiście chciałbym przyznać racje że statek na pewno jest do badań.Co do tego nie ma wątpliwości.
Ale szczytem głupoty byłoby nie przystosować statku który ma lecieć setki tysięcy lat na każdą możliwą ewentualność.
Od strony bojowej aż po nawet jakieś drobnostki.
Przecież Pradawni musieli się liczyć z tym że statek mógł ulec awarii i nie będą mogli wrócić do domu ,a będą w niebezpieczeństwie.
DevilDrom
Co ty Fanzolisz ?
Wrota (te stawiane przez seedshipy) mają zasięg nie tylko w galaktyce..
Mają określony zasięg, w sensie, że można nimi podróżawać np. w taki sposób :
{1>2>3>4>5>}{6>7>8>}{9>10} itd.
Układ słon.1| Uk. S. 2.| Uk. S. 3.
Jeśli nie rozumiesz schematu ..
Chodzi o to, że można zmieniać układy słoneczne itp. pod warunkiem, że wrota są dostatecznie blisko.
Jak było widać w ostatnich odc. 1 sezonu, gdy Destiny opuszczało galaktykę, mimo odległości już poza galaktyką, Eli Scott i Chloe dotarli na statek, mimo tego, że był on poza galaktyką...
Gdy skoczyli w FTL i nagle padły silniki, byli już spory kawałek od galaktyki,
a mimo to Team Scott'a dotarł na Destiny ...
Zrozumiałeś ? ;d
Może coś źle zrozumiałem ale wedle ciebie wrota mogą z 1 do 2 ,a z 2 do 1 już nie??
Inna rzecz to taka że gdyby wrota z 1 galaktyki mogły by prowadzić do innej to raczej Eli by to rozgryzł i napisał program łączący wszystkie wrota aż do drogi mlecznej.
I Eli i reszta dotarli na statek dlatego że wrota tylko utworzyły zapewne tunel na statek ,a statek go potrzymał.
Tak jak w 1 odc Atlantis.
Ktoś poruszył wcześniej sprawę robotów naprawczych.B
Było coś że mogły zostać zniszczone podczas jakiejś bitwy ,albo coś takiego.
Ale czy D nie powinno mieć coś w rodzaju zapasowych ,albo żeby ten 1 robot mógł zbudować inne takie same??
Następnie ciekawi mnie skoro są roboty naprawcze to czy są też jakieś zbierające próbki z planet czy szukające czegoś na danej planecie??
Chciałem się również zapytać jak myślicie dlaczego o D było tak mało na Atlantydzie.Ani celu ani dokładnych danych, czy informacji???.
Napisano 05.11.2010 - |23:03|
Wprawdzie to nie oficjalne rozmiary ale wrzucę to jako ciekawostkę. Zwróćcie uwagę na 3 post.Acha... i nie znamy wymiarów D.
Rozmiar Destiny
Napisano 05.11.2010 - |23:23|
Może coś źle zrozumiałem ale wedle ciebie wrota mogą z 1 do 2 ,a z 2 do 1 już nie??
To z 1>2 chodziło mi o przechodzenie z planety na planetę, tworząc swego rodzaju macro, aby wydostać się poza układ słoneczny / galaktykę.
Jakim prawem zakładasz, że Destiny miało być przygotowane na wszystko ?
Oglądnij sobie jeszcze raz 1 odcinek.
Nie widziałeś tej wyrwy w hangarze ?
Jakoś nie powstałą by gdyby statek był przygotowany na wszystko.
Pradawni wysłali Destiny spokojnie z 10 milionów, lub i więcej temu, więc możliwe że nie ubezpieczali się na wypadek ataku, nie wiedzieli jeszcze nawet czy istnieje tam jakieś życie ...
3.Rozmiar słonica nie ma znaczenia nawet malutkie by wystarczyło.
I Rusch mówił nie że statek nie jest wstanie otworzyć tunelu na ziemie tylko że w tym stanie nie jest wstanie pobrać i utrzymać odpowiednią moc ze słońca.
Przecież w 2x5 mówił że za pomocą rozsiewajki mogą otworzyć.
Co ty P***dolisz ?
W ostatnim odcinku Eli wyraźnie powiedział, że wielkość słońca jest ważna,
ponieważ aby cała ekipa Destiny przeszła bezpiecznie na Ziemię, jest potrzebna bardzo duża ilość energii...
Jeśli nadal uważasz, że się mylę, to proszę cie - Doucz się z angielskiego i sobie sam przetłumacz ten odcinek ;>
Ah i jeszcze jedno..
Jakim prawem Eli miałby według ciebie ogarnąć macro do Milkyway, skoro on sam nie ogarnia jeszcze w 100 % zasady działania wrót ?
Oprócz tego :
-niema stacji po między galaktykami - niema pewności, że da radę przejść bez tych stacji do kolejnych galaktyk ;]
-Eli jest geniuszem matmy, ale nie astrofizyki ;]
Skoro McKaY, który jest w czołówce (pierwsza 5 ?) najmądrzejszych ludzi na ziemi, stworzył macro w dość NIE krótkim czasie, czemu uważasz, że Eli by to zrobił o wiele lepiej i szybciej ?
Już go tak nie faworyzuj ;]
Ja też go lubię, ale ty po prostu przesadzasz ;]
Edit------ Aster Rozwalasz ;d
Miałem czcionkę tę przed formatem ;/
Chodzi o wrzucenie jej do wyboru przy pisaniu posta ;d
Prawie nie możliwe to, żeby to się udało ;d
Użytkownik Mr()()z edytował ten post 05.11.2010 - |23:24|
Napisano 05.11.2010 - |23:34|
Edit------ Aster Rozwalasz ;d
Miałem czcionkę tę przed formatem ;/
Chodzi o wrzucenie jej do wyboru przy pisaniu posta ;d
Prawie nie możliwe to, żeby to się udało ;d
Ehh szkoda , że cię nie zadowoliłem ( jak chcesz to masz plik czcionki) bo jak miałeś to wiesz jak wklejać . Ja potrafie wiele różnych ( dziwnych ) rzeczy zrobić wystarczy napisać coś dwuznacznego .
Czy ja dobrze widziałem i długość Destiny wynosi 1km o.O ???????????? albo 600m ???
Załączone pliki
Użytkownik aster9990 edytował ten post 05.11.2010 - |23:35|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych