Czas honoru
Napisano 28.10.2012 - |22:07|
Więc Ruda "dycha", Bronek podziękował UB za podwózkę, Władek wylazł z "podziemia", Janek się błąka a Michał może sobie wyjaśnić parę spraw z Rainerem.
Wasilewskiemu pan major poliglota Zwonariew niespecjalnie przypadł do gustu (w sumie co mu się tak nagle nawróciło ruskie zaciąganie w mowie - bez sensu), jeszcze Wasilewskiemu się czasem zmieni światopogląd na właściwy .
Napisano 30.10.2012 - |11:52|
W końcu coś zaczyna się dziać, po takim mocno obyczajowym początku. Myślę, że im dalej tym będzie jeszcze ciekawiej. Jak tak sobie patrzę, to nie wiem, czy to nie były ciekawsze czasy niż ta cała wojna.
Kilka niezłych zaskoczek, jak chociażby wątek Leny.
Rainer chyba jednak się przeliczył, ciekawe gdzie go wywiozą, bo pewnie nie do Amerykanów.
Coraz mniej Różczki i Wenclowej, za co plus.
Budżet to oni zawsze mieli słaby, ale teraz to już przeginają, akcja w 2-3 miejscówkach mocno razi. Mogliby kręcić u mnie w Łodzi, jak się nieraz przejdę po Śródmieściu czy starym Polesiu, to bym im wskazał dziesiątki miejscówek do kręcenia, a ci się uparli na W-wę i w kółko dają to samo. Nawet dworzec w Lublinie to był chyba ten sam co w Berlinie z zeszłego sezonu, ale nie jestem do końca pewien.
Napisano 05.11.2012 - |15:47|
Jak dotychczas dla mnie najlepszy epizod (choć może to sprawne przeplatanie wątków sprawiło, że się po prostu dobrze oglądało).
Rainer i Michał to już prawie "kumple spod celi" a Janek to coś tak za szybko przymknął oko na tą całą sytuację Leny - chyba że ona z Wasilewskim to tylko tak platonicznie
Nadchodzi nieuchronny konflikt pomiędzy "naszym" pułkownikiem a Zwonariewem - to się musi skończyć jakimś trupem, z oczywistych względów kibicuję jednak tej "naszej" mendzie z UB.
Napisano 06.11.2012 - |22:45|
jakoś skończyłem 4 sezon, chociaż nie podobał mi się zbytnio i ciągiem postanowiłem rozpocząć sezon numer 5 i całkiem dobrze mi się oglądało. Akcja dobrze zawiązana, nasi dzielni partyzanci porozdzielani, w tle Rainer ze złotem, wrócił Ryszkowski, walka z UB-ekami też może być interesująca.
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 15.11.2012 - |21:23|
Po dosyć żwawym poprzednim odcinku sytuacja wróciła do normy czyli "byle do końca".
Jestem tylko ciekawy czy Ryszkowski mając trzy "spluwy" wycelowane w bańkę zdecyduje się na jakiś niekonwencjonalny ruch. No i nad towarzyszem "Zawiszą" zbierają się czarne chmury, może chyba jednak liczyć na wsparcie pani minister-ki - jednym słowem nasi rodacy chyba "podziękują" za współpracę Zwonariewowi.
Napisano 19.11.2012 - |22:09|
Ferdynand Kiepski zaliczył swoje pięć mnut - trzeba przecież dać zarobić wszystkim No i superplan Zwonariewa "wziął w łeb" - w sposób nieźle naciągany (ach ci nasi supermeni - niezniszczalni!). A pan Ryszkowski mięczak wybrał "czwartą" spluwę, a w sumie już się chłop nagrał.
Nie spodziewam się fajerwerków w finale.
Napisano 26.11.2012 - |15:19|
No i fajerwerków nie było.
Tak się w pewnym momencie zacząłem zastanawiać czy ktoś zauwaźył "brak" jednego pułkownika UB - PUŁKOWNIKA!!!, bo o "braku" Ryszkowskiego to chociaż Zwonariew wspomniał. Zero realizmu. Bardzo słaby sezon i w sumie co oni chcą ciągnąć w następnym? (chyba Antoni Pawlicki miał po prostu dosyć ).
Napisano 16.12.2012 - |15:51|
jakoś źle się nie ogląda, choć biedna scenografia i biedne strzelaniny śmieszą zamiast intrygować. Ogólnie sporo chaosu, nasi bohaterowie rozbici, niby o coś walczą, ale mi brakuje więcej mocniejszych i wyrazistych scen.
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
Napisano 27.12.2012 - |22:24|
Co do Janka, to widziałem gdzieś w necie "wywiad" z jakiejś kawy na śniadanie, że w związku z tym iż miał to być ostatni sezon, chłopak sam nalegał, by go zabili. Jednak po ogłoszeniu kolejnego sezonu był całą sytuacją mocno zniesmaczony. Chodziło mu o to, żeby pokazać, że nie wszystkim młody, ludziom udawało się ten ciężki okres przetrwać, czyli żeby nie było standardowego happy endu. Wyszło jak wyszło, trochę mi go będzie brakować w kolejnym sezonie, który na pewno obejrzę.
Napisano 10.03.2013 - |13:46|
Wczoraj skończyłem ostatnie 3 odcinki i nawet się wciągnąłem. Nawiązując do wypowiedzi delty to lekko ją korygując trzeba stwierdzić że poległo wtedy całe pokolenie młodych, walecznych wyklętych żołnierzy, którzy po walce z hitlerowcami ponownie musieli walczyć tym razem z czerwonymi komunistami, nie tylko z Polski, ale przede wszystkim z Rosji.
A śmierć Janka trochę dziwna, mógł dużo wcześniej zginąć, ale oczywiście musiał zginąć z reki swojego "konkurenta" od Leny - Wasilewskiego. Może to i nawet dobrze, bo wcale nie jestem przekonany czy Lena sobie z tym esbekiem nie poużywała;)
Podsumowując - oglądałem długo, ale nie żałuję.
Napisano 05.09.2013 - |21:51|
6x01
Zaczynamy, rok 1946, połowa naszego filaru opozycji smęci coś na zachodzie a połowa w Polsce (w tym jeden pod powierzchnią gruntu). Widzimy kto co i gdzie robi tzn. wszyscy prowadzą z góry przegraną walkę o "coś" - a co to będzie to "coś" to się okaże w następnych epizodach.
Napisano 11.09.2013 - |21:57|
6x02-03
Czasy powojenne wg scenarzystów wyglądają tak:
- nasi dowodzą całym podziemiem
- straszą rząd na uchodźstwie
- Rainer chodzi po Warszawie jak miejscowy
- UB przesłuchuje jakby przeprowadzało castingi
Czy tam w ogóle ktoś stara się dostosować scenariusz do realiów epoki?
Jeszcze te "Kuchenne rewolucje" Wencelowej, jak ten serial nisko upadł
Napisano 25.09.2013 - |21:39|
6x04-05
Skończyły się scenarzystom dobre pomysły, ten sezon został zrobiony wybitnie "na siłę", odzwierciedla stan naszych produkcji telewizyjnych, niestety ale pewnie publiczna TV też będzie musiała poszukać własnego "kuchniachefa".
Napisano 31.10.2013 - |23:05|
6x06-10
Mogę napisać to samo co napisałem wyżej.
Pojawiła się informacja o 7 sezonie, który ma dotyczyć Powstania Warszawskiego - czyli taka retrospekcja. Wszystko za sprawą przypadającej w przyszłym roku 70 rocznicy tegoż powstania, co umożliwia zagranie na patriotyzmie i wydębienie większej kasy od TVP. Jeśli manewr się powiedzie to biorąc pod uwagę obecną linię prezentowaną przez scenarzystów dostaniemy same ahy i ohy dotyczące dzielnych powstańców z pominięciem destrukcyjnego wpływu ich zrywu na "cywilne" miasto. Jednym słowem pieniądze zostaną wyrzucone w błoto.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych