Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 108 - S06E09 Ab Aeterno

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
189 odpowiedzi w tym temacie

#61 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 24.03.2010 - |21:26|

Mnie tam bardziej ciekawi czemu MiB nie pojawiał sie poźniej w postaci, w ktorej pokazywany jest w retrospekcjach :)

Bo tworcy serialu jeszcze nie wiedzieli kim on w ogole bedzie ;) Nie mieli tez aktora.
Ale mimo wszystko pojawial sie sporadycznie w tej postaci - widoczny byl przez ulamek sekundy w chatce po slowach Help me. Widac tez bylo jego oko kiedy Hugo patrzyl do srodka chatki.

A co do ograniczenia przez popiol - widzielismy przeciez, ze po rozbiciu samolotu dym wielokrotnie pojawial sie w roznych miejscach wyspy, wiec raczej nie byl on uwieziony w chacie.
  • 0

Dołączona grafika

#62 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 24.03.2010 - |21:33|

ale to nadal nie wyjasnia czemu stracil dawne ciało :P ale do tego raczej nie da sie inaczej dojsc, niz poprzez odcinek w ktorym nam to pokaza.Aaaa.. i jak ludzie Jacoba, to na myśl przychodzi mi Ricardus i spółka :P ale póki co Flocke wolał wspomniec czasy w ktorych widzial go w łancuchach :)

Raczej tego odcinka nie zobaczymy (ten o utracie ciała przez MiB) ;) Co do łańcuchów to może Flocke dał mu do zrozumienia ( po dzisiejszym odcinku się wyjaśniło ), że Ricardusio jest mu winny przysługę za uwolnienie ??

A co do ograniczenia przez popiol - widzielismy przeciez, ze po rozbiciu samolotu dym wielokrotnie pojawial sie w roznych miejscach wyspy, wiec raczej nie byl on uwieziony w chacie

Widocznie było "coś" w chatce co musiało zostać :huh: , dlatego Dym nie mógł przybierać formy MiB.:blink:

Użytkownik Kiz edytował ten post 24.03.2010 - |21:51|

• 0

#63 david copperfield

david copperfield

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 114 postów

Napisano 24.03.2010 - |21:33|

Mnie tam bardziej ciekawi czemu MiB nie pojawiał sie poźniej w postaci, w ktorej pokazywany jest w retrospekcjach :)

Bo tworcy serialu jeszcze nie wiedzieli kim on w ogole bedzie ;) Nie mieli tez aktora.
Ale mimo wszystko pojawial sie sporadycznie w tej postaci - widoczny byl przez ulamek sekundy w chatce po slowach Help me. Widac tez bylo jego oko kiedy Hugo patrzyl do srodka chatki.

A co do ograniczenia przez popiol - widzielismy przeciez, ze po rozbiciu samolotu dym wielokrotnie pojawial sie w roznych miejscach wyspy, wiec raczej nie byl on uwieziony w chacie.

w tej chatce to oko chyba należało do ojca Jacka, a przy help me, mozliwe ze tez :P
  • 0

#64 Lobo

Lobo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 24.03.2010 - |21:39|

już 3 strona tematu większość się już wypowiedziała co się im podobało, a co nie tak, że koncert życzeń za nami.

Co diabła i Boga piekła to wątpię żeby miało to głębsze znaczenie. Taka historyjka wymyślona jaką Richard kupi. Ale ma nas bardziej zwieść niż doprowadzić do rozwiązania.

Jacob na pewno nie jest diabłem. To się poznaje po czynach, a nie po słowach. Co to za diabeł, który łazi po całym świecie i nikomu nie wadzi, i pilnuje tą kochającą pokój(i mordowanie ludzi) istotę na wyspie bez powodu. Swoją drogą jak na razie moje przypuszczenia, dotyczące więźnia i klawisza na emeryturze szykującego zastępce, zaczynają się sprawdzać.

Tak samo w scenach końcowych jak Richard z nią rozmawia a Lock jest gdzie indziej.

no sory ale zjawy dymka były widzialne, a puki co duchy widuje albo hurley albo pojawiają się we snach.

Mnie intryguje po jaką cholere jacob próbuje dymkowi coś udowadniać. Tak jakby założyli się o naturę człowieka tylko po co. Bo to, że dymek został skazany przez Anubisa za swoje zbrodnie na wieczne więzienie, na wyspie jestem jeszcze w stanie zrozumieć.

Tak czy siak szykuje się "piekielna" rozgrywka :). Zwłaszcza, że mówili scenarzyści, że wulkan na wyspie i trzęsienia ziemi mają iść w ruch e tym sezonie.

ps: Założę się, że gdyby dynamit wybuchł na "Black Rock" to statek i tak został by cały. Dotkną go jacob przez to posąg nie miał szans :P
  • 0

#65 Korzi

Korzi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 77 postów
  • MiastoSanok

Napisano 24.03.2010 - |21:51|

ale to nadal nie wyjasnia czemu stracil dawne ciało :P ale do tego raczej nie da sie inaczej dojsc, niz poprzez odcinek w ktorym nam to pokaza

Raczej tego odcinka nie zobaczymy (ten o utracie ciała przez MiB) ;)

Dlaczego tak myślisz? :)
  • 0
Dołączona grafika
EVERYTHING HAPPENS FOR A REASON
4 8 15 16 23 42..... >> DESTINY FOUND <<

#66 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 24.03.2010 - |21:52|

A ma być :blink: ???Raczej myślałem o tym, że to tylko wspomnienie co Jacob zrobił i dlatego chce go ukatrupić:huh:

Użytkownik Kiz edytował ten post 24.03.2010 - |21:54|

• 0

#67 david copperfield

david copperfield

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 114 postów

Napisano 24.03.2010 - |21:54|

ale to nadal nie wyjasnia czemu stracil dawne ciało :P ale do tego raczej nie da sie inaczej dojsc, niz poprzez odcinek w ktorym nam to pokaza

Raczej tego odcinka nie zobaczymy (ten o utracie ciała przez MiB) ;)

Dlaczego tak myślisz? :)

pewnie dlatego, bo jest zdania ,ze Flock zostal pokazany w tej dawnej postaci, tylko dlatego, bo scenarzysci tego wczesniej nie przemysleli :P

Ale ja mysle, ze jak juz go pokazali w tamtej postaci, to cos wymyslą...lub lili :D
  • 0

#68 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 24.03.2010 - |21:58|

Azazell[/color] Skąd się wzięła Isabell? Wynika z tego, że MiB ów dymek potrafi nie tylko wcielać w zmarło osobę, ale również urzeczywistniać myśli, potrzeby i pragnienia ludzi. Szczególnie wykorzystywać by to można względem słabych, zagubionych osób!

To by było trochę naiwne, czyli sugerujesz, że ta Isabella to po prostu halucynacje utworzone przez dymek - w momencie jak próbowała go uratować?
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#69 Korzi

Korzi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 77 postów
  • MiastoSanok

Napisano 24.03.2010 - |22:07|

A ma być :blink: ???Raczej myślałem o tym, że to tylko wspomnienie co Jacob zrobił i dlatego chce go ukatrupić:huh:

Tzn. ja liczę na to, że wyjaśnią na czym dokładnie polega konflikt między nimi, skąd się wzięły te pewne 'zasady', od jak dawna tak jest i pewnie przy okazji powiedzą coś o tej utracie człowieczeństwa i ciała. Jeśli już, to pewnie gdzieś w okolicach finału.

Użytkownik Korzi edytował ten post 24.03.2010 - |22:23|

• 0
Dołączona grafika
EVERYTHING HAPPENS FOR A REASON
4 8 15 16 23 42..... >> DESTINY FOUND <<

#70 Derten

Derten

Plutonowy

• LAMER
  • 367 postów

Napisano 24.03.2010 - |22:20|

Czy kiedy widzieliśmy Jacoba i MIB pod statuą na początku sezonu, to czy statua była cała?

To było w finale 5 sezonu. Tak, wtedy statua była cała.
Chyba chodziło wtedy o Black Rock, ale twórcy zaliczyli "wypadek przy pracy". Zdarza się, zresztą może to Jacob wywołał to tsunami, żeby ściągnąć ten statek :)

Zgadzam się z Jonaszem, że Jack jest idealistą, i jako taki pasuje na nowego Jacoba.
Jeszcze jeden argument na poparcie tej tezy - Jack to główny bohater, więc zapewne odegra na końcu najważniejszą rolę :D
Nikt inny zresztą mi nie pasuje do roli nowego Jacoba.

Jakc co najwyżej Jacobem tylko na chwilke będzie ;]
  • 0

#71 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 24.03.2010 - |22:24|

A tak w ogóle to chyba jest błąd? Wyspa według dowodów znajduje się gdzieś na pacyfiku bo wiadomo samolocik leciał Australia = USA. To czemu teraz w 6x09, statek Black Rock trafił na wyspę skoro płynął z Tenerife (wyspy kanaryjskie) do USA - przez Atlantyk?:D

Czy może ktoś to wyjaśnić?
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#72 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 24.03.2010 - |22:29|

na czym dokładnie polega konflikt między nimi

Jak ktoś napisał- jeden to strażnik drugi to więzień.Więzień chce "stuknąć" klawisza i dać drapaka a klawisz chce za wszelką cenę zatrzymać więźnia :P

Jacob to "wymiennik" szukający kandydata na "klawisza", który otrzyma moc i będzie dalej pilnował MiB'a-dlatego szuka/szukał kandydata na swoje stanowisko nim Flocke ulotni się z Wyspy. A jak wiemy przypłynął Widmore więc Flocke stara się szybko rozwiązać sprawę ucieczki nim Jack( czy kto inny ) zostanie nowym strażnikiem.Gdyż na tą chwilę Flocke będzie miał (?)małe trudności walczyć(?)na dwa fronty - Jackiem i/lub z Widmore'm .
  • 0

#73 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 24.03.2010 - |22:29|

A tak w ogóle to chyba jest błąd? Wyspa według dowodów znajduje się gdzieś na pacyfiku bo wiadomo samolocik leciał Australia = USA. To czemu teraz w 6x09, statek Black Rock trafił na wyspę skoro płynął z Tenerife (wyspy kanaryjskie) do USA - przez Atlantyk?:D

Czy może ktoś to wyjaśnić?

Pamietasz stacje z wahadlem z 5 sezonu? Wyspa jest w ciaglym ruchu. Widocznie okno prowadzace do niej tym razem pojawilo sie wlasnie tam ;)
  • 0

Dołączona grafika

#74 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 24.03.2010 - |22:55|

Muszę przyznać, że plenery z ostatnich dwóch scen były wyśmienite. To spłaszczone drzewo i ten panoramiczny widok na góry. Świetnie, że aktor grający Nemesis znów się pojawia. Locke był tylko przez krótką chwilę, ale i tak budzi niepokój. Plus to rozbicie butelki. Bardzo dobry odcinek, Nestor Carbonell obiecywał, że odcinek o nim trochę wyjaśni i będzie ciekawy, ja jestem usatysfakconowany.

Chyba nazwa Men in Black się przyjęła, skoro nawet w serialu się pojawia. Bardzo podobały mi się też te nawiązania/powtórzenia zasłyszanych już tekstów: o zabijaniu sztyletem, dobrze Cię widzieć bez łańcuchów, kontynuacja rozmowy Jacoba-MiB.
Oglądając byłem pewien, że podobnie jak z Dogenem, Jacob ocali żonę Richard'a w zamian za wieczną służbę, ale stało się inaczej. I że Jacob ocali w BlackRock Richard'a. A to jedank Nemesis.

Zgadzam się, że podstawowa kwestia w tym sezonie to dobro kontra zło. I nawet w tym odcinku wielokrotnie starano się nas przekonać że (nomen omen) czarne jest białe.

To kto jest tym złym? Więzień czy strażnik ;-) ....
  • 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

#75 mkkm

mkkm

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 24.03.2010 - |23:30|

1.

Bóg obiecuje nieśmiertelność duszy
Diabeł - ciała :P
Więc?
Skoro oni nie są martwi...

Czarny Dym wskrzeszając martwe ciała nie zaprzecza smierci?:)

2.

Wyspa to korek, zatem rozwiązanie z alternatywnej rzeczywistości jest jak najbardziej na miejscu. Ben wzywał Dymek po spuszczeniu wody (wyciągnięciu korka), zatem wciśnięcie "korka" głębiej (zatopienie wyspy) - zablokuje wyjście Złu. I rzeczywiście nie ma czego pilnować. Jak potoczyły się losy Kolesia w Czerni i Jacoba od 1977 roku - skoro wyspa została zatopiona?

A.. i Drugie:) nie wiem czy to jest fizycznie możliwe, ale wydaje mi sie ze jak korek za daleko w butelce wcisniesz, to wpadnie do srodka.. :P moze tylko mi sie tak wydaje:P

1. Ale to Jacob kazał zanieść Sayida do bajora w Świątyni. Choć prawdopodobnie wiedział, że ten jest martwy.
I to "przytapianie" Richarda w tym odcinku.
W wielu kulturach opętanie przez Demona ma właśnie miejsce na pograniczu życia i śmierci. Mniej więcej w stanie przypominającym śmierć kliniczną...
PS - w kulturze hiszpańskiej Diabeł ma blond włoski, niebieskie oczy i najczęściej ubiera się w niebieską koszulę :)
2, Wpadnie, wpadnie....
Zastanawia mnie coraz bardziej ta "alternatywna rzeczywistość" - czy Dymek opuścił wyspę i co z tego wynikło :)

Z całą pewnością FlashForward :):)
  • 0

#76 mgR_Lobo

mgR_Lobo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 24.03.2010 - |23:42|

Skoro Jacob opuszczal wyspe, aby naznaczyc kandydatow to kto sie w tym czasie opiekowal wyspa i pilnowal black smoke'a ?

Użytkownik mgR_Lobo edytował ten post 24.03.2010 - |23:47|

• 0
The puppetmasters create "disorder" so the people will demand "order".

#77 ironpage

ironpage

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • Miastoz_WLKP. Poznan

Napisano 24.03.2010 - |23:47|

Skoro Jacob opuszczal wyspe, aby naznaczyc kandydatow to kto sie opiekowal wyspa i pilnowal black smoke'a ?

Z pewnością Ricardo, znaczy się Richard;-)
Poza tym jakiekolwiek wydostanie się black smoke'a z wyspy było możliwe po śmierci Jacoba lub jego następcy!
  • 0

#78 PUNISHER92

PUNISHER92

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 24.03.2010 - |23:49|

Tak mi teraz przyszło na myśl. Nie wiem czy ktoś z was oglądał za dzieciaka bajkę Spider-Man, która nawet dalej leci na Jetix czy Disney coś tam (bo jakoś ostatnio znowuż nazwę zmienili). Mianowicie była tam taka saga o walce dobra ze złem. Postać Madame Web wraz z jakimś kolem (jakieś ponad ludzkie istoty)wybrała z Ziemi najgorszych złoczyńców, a potem bohatera, który wybrał sobie Ziemskich bohaterów. Wszyscy zostali przeteleportowani do innego wymiary i tam toczyła się ta walka dobra ze złem. Po tym jak już udowodniono, żę dobro jak zawsze zwycięża zło wszyscy powrócili na Ziemię (do momentu, w którym zostali teleportowani) i nic nie pamiętali, prócz głównego bohatera. Myślę, że coś z tego mamy w Zagubionych.
  • 0

#79 ironpage

ironpage

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • Miastoz_WLKP. Poznan

Napisano 24.03.2010 - |23:50|

Azazell[/color] Skąd się wzięła Isabell? Wynika z tego, że MiB ów dymek potrafi nie tylko wcielać w zmarło osobę, ale również urzeczywistniać myśli, potrzeby i pragnienia ludzi. Szczególnie wykorzystywać by to można względem słabych, zagubionych osób!

vide błyski -> skanowanie pamięci ;)

i/lub wystarczyło, że MiB potrzymał w dłoni krzyżyk z łańcuszkiem, który należał do Isabell!
  • 0

#80 mgR_Lobo

mgR_Lobo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 24.03.2010 - |23:58|

Skoro Jacob opuszczal wyspe, aby naznaczyc kandydatow to kto sie opiekowal wyspa i pilnowal black smoke'a ?

Z pewnością Ricardo, znaczy się Richard;-)

No to w takim razie po co szukalby nastepcy, skoro ma Richarda, ktory spelnia to zadanie(opieka i pilnowanie);p Ricardus moglby wtedy zastapic z powodzeniem Dżejkoba, a nie jakies zabawy w szukanie nastepcy skoro kandydat jest pod nosem ;P

Użytkownik mgR_Lobo edytował ten post 25.03.2010 - |00:08|

• 0
The puppetmasters create "disorder" so the people will demand "order".

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych