Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 104 - S06E05 Lighthouse

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#61 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.02.2010 - |19:25|

Tajemnicze 108 i skreślone nazwisko "Wallace" (ktokolwiek to jest) - mam wrażenie, że Jacob jednak chce poprosić kogoś o pomoc w walce z Dymem. Skreślony=trup? A może kolejny "ożywiony" w cudowny sposób? A może "zainfekowany" przez siłę wrogą Dymowi (Biały Dym). Dzięki temu będzie mógł zmierzyć się z Dymem-Lockiem jak równy z równym?
Lustra po ustawieniu mechanizmów pokazywały Jacobowi konkretną osobę ze "świata zewnętrznego". Kogo zobaczylibyśmy po ustawieniu numeru 108? I jaki efekt w "świecie zewnętrznym" da wówczas rozbicie luster? Bo do tej pory lustra działały w jedną stronę.
Ciekawe, że tajemniczy przybysz sobie poradzi z odnalezieniem wyspy nawet mimo rozbicia luster. Przynajmniej tak uważa Jacob.
Tylko, że rozwiązanie tej zagadki pewnie poznamy tuż przed finałem. Albo i dopiero w finale. :P

4 + 8 + 15 + 16 + 23 + 42 = 108

To nie oni są najważniejsi w całej rozgrywce. Oni są pionkami, kluczami dla zagadkowej "osoby 108".

Ciekawe przed czym chronił wyspę "Swan"? Przed "panem 108"? Może tak, aczkolwiek sprawy zaszły już tak daleko, że lepiej być może poświęcić wyspę, by pokonać Dymek. A to może zrobić tylko zagadkowa 108 :P

PS - mimo, że nie jestem przekonana do "dobroci" Jacoba, nakaz by Hugo ustawił mechanizm na 108 jest swego rodzaju aktem desperacji.

@ashlon
Jak na razie całe TLE stało się non-canon, nawet wyjaśnienie co do liczb - równanie.
Tylko, że bazgranina po ścianach jaskini oraz mechanizm latarni jakoś nie za bardzo wiążą się z Dharmą. Wychodzi kompletny bezsens. Co mają oni wspólnego z Jacobem i Othersami?
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#62 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 25.02.2010 - |21:29|

Jak na razie całe TLE stało się non-canon,

Byli tacy, ktorzy twierdzili tak od poczatku. Byli tacy co sie upierali ze tak jest. Ja pamietam, kto byl kim.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 25.02.2010 - |21:29|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#63 Derten

Derten

Plutonowy

• LAMER
  • 367 postów

Napisano 25.02.2010 - |21:54|

Jonasz za każdym razem jak zerkam za pierwszym razem na twojego avatara to mam wrażenie że to Trójkowy z Dextera a nie pewien ministerek ;]
  • 0

#64 Iceeek

Iceeek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 25.02.2010 - |21:57|

taka mała adnotacja, bo tak od lat czytam to forum:) i zwykle po przeczytaniu postów kilku konkretnych użytkowników nie mam nic więcej do dodania. Chociaż zauważam, że niektórym kiedyś więcej chciało się pogrzebać po internecie:)
Dziwi mnie, że nikt nie zwrócił uwagi na kolejne nawiązanie do "Alicji..."
Alternatywne FlashBack'i to jest (wg. mnie) druga strona lustra. Zgodnie z tym, że LOST odwołuje się do nauk ścisłych - odbicie nie jest 100% doskonałe.
  • 0

#65 Samael81

Samael81

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 25.02.2010 - |23:03|

Jin zawsze umiał sobie radzić;] i ta ehym osoba która wyzwała go od przygłupów to albo nie ogląda losta całego albo nie pamięta wszystkich odcinków albo jest rasistą/rasistką (takie odniosłem wrażenie po przeczytaniu jej/jego wypowiedzi)

No ok powiedzmy, że umiał sobie radzić, ale praktycznie nigdy nie działał na własną rękę. No i ta jego nagła zmiana jest żałosna. On nigdy nie był podstępny i cwany, widać w nim coś z Bena. Takie nagłe zmiany bohaterów są tak głupie, że aż śmieszne. W ogóle tak nagle wpadł na pomysł, że ją tam weźmie. To nie jego styl. Nie wiem jak tam się dopatrzyłeś rasizmu, no bo chyba nie po skośnookim. No, ale w sumie osoba, która nie potrafi czytać dokładnie postów i zastanawia się czy osoba pisząca "wymyśliłem", "widziałem" jest płci męskiej czy żeńskiej może sobie pozwolić na jakieś wymyślne stwierdzenia.

Nigdy nie działał na własną rękę ponieważ nie znał języka grupy, później zaczął się uczyć jednak nadal nie znał wszystkich niuansów, a bez tego ciężko zrozumieć język obcy. Po trzech latach poznał lepiej język, zaczął bieglej i pewniej się nim posługiwać. Czy będąc 1 raz za granicą mimo wieloletniej nauki od razu w 100% rozumiesz nativespeakers'ów?
Tak więc wcale mnie to nie dziwi, to że nie wiedząc dokładnie co się dzieje kierował się instynktem i podążał za grupą.
Dzięki napisom (polskim lub angielskim) rozumiałeś co po koreańsku mówił Jin, on jednak nie miał takich napisów do tego co mówią inni. Dlatego trzeba się z pozycji wszechwiedzącego widza przestawić na punkt widzenia człowieka w obcym środowisku.

Zastanawia mnie bardziej dlaczego tak nagle zaprzeczył swoim poprzednim słowom, czy sprowokowanie Claire jest swojego rodzaju sposobem na uzyskanie jej pomocy w powrocie do świątyni na zasadzie "przy okazji"? Czy może obawiał się przekierowania jej złości z others'ów na resztę lostowiczów? Co poniekąd jak na razie uratowało skórę Kate. I co to za czaszka była w kołysce Arona? Czyżby przelała żal po stracie dziecka na jakieś stworzenie które potem padło bądź zostało zabite? Czy po prostu jest tak stuknięta że włożyła co bądź i nie ma to najmniejszego znaczenia?
  • 0

#66 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 25.02.2010 - |23:21|

Pytanie brzmi, jakiego zwierzęcia to czaszka, bo naturalnie nie ma tam żadnych zwierząt :P
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#67 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 26.02.2010 - |10:50|

Tajemnicze 108 i skreślone nazwisko "Wallace" (ktokolwiek to jest) - mam wrażenie, że Jacob jednak chce poprosić kogoś o pomoc w walce z Dymem. Skreślony=trup? A może kolejny "ożywiony" w cudowny sposób? A może "zainfekowany" przez siłę wrogą Dymowi (Biały Dym). Dzięki temu będzie mógł zmierzyć się z Dymem-Lockiem jak równy z równym?
Lustra po ustawieniu mechanizmów pokazywały Jacobowi konkretną osobę ze "świata zewnętrznego". Kogo zobaczylibyśmy po ustawieniu numeru 108? I jaki efekt w "świecie zewnętrznym" da wówczas rozbicie luster? Bo do tej pory lustra działały w jedną stronę.
Ciekawe, że tajemniczy przybysz sobie poradzi z odnalezieniem wyspy nawet mimo rozbicia luster. Przynajmniej tak uważa Jacob.
Tylko, że rozwiązanie tej zagadki pewnie poznamy tuż przed finałem. Albo i dopiero w finale. :P

4 + 8 + 15 + 16 + 23 + 42 = 108

To nie oni są najważniejsi w całej rozgrywce. Oni są pionkami, kluczami dla zagadkowej "osoby 108".

Ciekawe przed czym chronił wyspę "Swan"? Przed "panem 108"? Może tak, aczkolwiek sprawy zaszły już tak daleko, że lepiej być może poświęcić wyspę, by pokonać Dymek. A to może zrobić tylko zagadkowa 108 :P

PS - mimo, że nie jestem przekonana do "dobroci" Jacoba, nakaz by Hugo ustawił mechanizm na 108 jest swego rodzaju aktem desperacji.

@ashlon
Jak na razie całe TLE stało się non-canon, nawet wyjaśnienie co do liczb - równanie.
Tylko, że bazgranina po ścianach jaskini oraz mechanizm latarni jakoś nie za bardzo wiążą się z Dharmą. Wychodzi kompletny bezsens. Co mają oni wspólnego z Jacobem i Othersami?

Ciekawa teoria nt. nr. 108

http://theoriesonlos...ce-by-josh.html
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#68 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.02.2010 - |11:30|

Pamietamy "pudlo zyczen", o ktorym Ben mowil Lockowi. Zrzut zywnosci byl reakcja pudla, na glod, na jaki cierpial Hurley.

Przypominam, że zrzut żywności następował po wybraniu takiej opcji na komputerze w stacji Płomień (gdzie Bakunin urzędował). Zostało to pokazane w odcinku "Enter 77" z 3 sezonu.
  • 0
The Darkness That Lurks In Our Mind

#69 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 26.02.2010 - |12:37|

Jak na razie całe TLE stało się non-canon,

Byli tacy, ktorzy twierdzili tak od poczatku. Byli tacy co sie upierali ze tak jest. Ja pamietam, kto byl kim.

Tylko że w ten sposób nie masz ŻADNEGO wyjaśnienia, co do związku liczb z Dharmą. TLE było od bidy jakimś w miarę trzymającym się qpy wyjaśnieniem. A teraz co?
Skoro to są "kandydaci" Jacoba (co i tak brzmi co najmniej śmiesznie), który kazał wyrżnąć Dharmę, to co ma piernik do wiatraka?

Twórcy sobie walnęli w kolano. I to z grubszego kalibru.

@Teoria spiskowa
108 = Aaron
Ciekawa teoria, jednak będąca raczej jedynie "pobożnym życzeniem" jej autora.
Sam Jacob twierdzi, że tajemniczy 108 wybiera się na wyspę i wygląda, że teraz - czyli w 2007/08 roku. W czym widzę prędzej nawiązanie do "They are coming".
Ile lat ma teraz Aaron? 3 :)
Trzyletni dzieciak przeciwko Dymkowi? Wolne żarty...
Dorosły Aaron - przybysz z przyszłości? Bez jaj... :/
Zresztą - nazwisko jest przekreślone. Czyli może być "powtórka z Locke'a". Nie przypominam sobie, by ktokolwiek próbował zabić Aarona.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 26.02.2010 - |12:46|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#70 Smartek

Smartek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 26.02.2010 - |16:58|

Wydaje mi się, że osoba pod "108" na tym mechanizmie od luster nie ma żadnego znaczenia. Padło akurat 108, bo jest to "Lostowa liczba", a w fabule chodziło jedynie o to, żeby Jack zauważył tam swój dom i w efekcie zniszczył konstrukcję.
Moim zdaniem niepotrzebnie doszukujemy się drugiego dna, bo rozwiązanie będzie jak najprostsze. A szkoda, bo przez całą tajemniczość Losta od tylu odcinków liczyłem, że będzie to bardzo głęboki serial i z wieloma rzeczami robionymi nieprzypadkowo - nie jest tajemnicą, że był pewną rewolucją w świecie seriali, szkoda niestety, że nie w całej fabule :-(.
  • 0

#71 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 26.02.2010 - |18:04|

Wydaje mi się, że osoba pod "108" na tym mechanizmie od luster nie ma żadnego znaczenia. Padło akurat 108, bo jest to "Lostowa liczba", a w fabule chodziło jedynie o to, żeby Jack zauważył tam swój dom i w efekcie zniszczył konstrukcję.
Moim zdaniem niepotrzebnie doszukujemy się drugiego dna, bo rozwiązanie będzie jak najprostsze. A szkoda, bo przez całą tajemniczość Losta od tylu odcinków liczyłem, że będzie to bardzo głęboki serial i z wieloma rzeczami robionymi nieprzypadkowo - nie jest tajemnicą, że był pewną rewolucją w świecie seriali, szkoda niestety, że nie w całej fabule :-(.

A ja mam jakieś dziwne wrażenie, że to główny wątek sezonu 6.
Najpierw przybyli wszyscy, w tym najważniejsi czyli 4, 8, 15, 16, 23 i 42, na koniec przybędzie 108. I posprząta ten bajzel oraz znów uwięzi Dymka. Bądź go unieszkodliwi.
Bo niby kto miałby być przeciwnikiem dla Dymka? By mógł go pokonać? Przecież nie Jack czy "kandydat" Frank, ludzie nie bądźcie śmieszni.
I możliwe, że to o nim mówił tajemniczy blond chłoptaś w lesie "Nie możesz go zabić". Już raz Dymek próbował go zabić, dlatego nazwisko jest skreślone.

Jeszcze jedno mi się skojarzyło:
- skoro 108 to suma 4, 8, 15, 16, 23 i 42 to tajemniczy 108 byłby połączeniem całej szóstki (zatem 42-Kwon to Jin). Łączy ich cechy/zdolności bądź historię życia:
- Locke miał mieć "łączność z wyspą", a tajemniczy przybysz nie potrzebuje latarni, ani luster by odnaleźć wyspę - przypadek?
- Sawyer stracił rodziców jako dziecko, czy przypadkowo pokazano nam szkielety w jaskini? Może to rodzice "pana 108"? Bo zagadka dalej jest nie rozwiązania.

Najciekawsze teorie, kim jest tajemniczy 108 - Wallace, zakładają, że to Jacob bądź koleś w czarnym (zanim opanował go Dym).

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 26.02.2010 - |18:48|

• 0

#72 howardinho

howardinho

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 26.02.2010 - |20:19|

czytam te forum czesto i wsumie moze wtrace sie do dyskusji . Co do wybranca z nr 108 to mysle ze moze to byc juz zapomniany troche Walt . Nonstop nazywany 'niezwykłym' ,posiadal niezwykle moce ,i na dodatek odciagal rannego Locka od samobojstwa. Od ucieczki z wyspy troche czasu minelo i chlopak jest starszy wiec kto wie :)
  • 0

#73 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 26.02.2010 - |21:45|

Może tani chwyt pod tytułem "Walt zmienia nazwisko". Tak jak już to robili z Lockiem.
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#74 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 26.02.2010 - |22:09|

Wiecie co mi się wydaje? Wallace, to będzie Wallace.
  • 0

#75 klos_lost

klos_lost

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów
  • MiastoLodz

Napisano 26.02.2010 - |23:06|

A co powiecie z polskim nazwiskiem na liście ? Fotka z nazwiskami w okolicy numeru 108 pod numerem 106 prawdopodobnie Sobczynski.
Średnio z akcją - ale za to jakie napięcie i oczekiwanie przed następnym odcinkiem a głównie przed wydarzeniami w świątyni.
Jacob spisuje Japończyka z jego ekipą na straty - myślę że Sayid zacznie działać po tym jak Jack mu wyjaśnił zainteresowanie mieszkańców jego osobą.
Rozbawiło mnie jak Clair "łyka" historyjkę o tym że Aaron jest w Świątyni i z takiej poważnej napiętej miny zaczyna się uśmiechać pytając "Jak się tam dostaniemy". Akcja Hurley-Japończyk też ok " Tak się tylko rozglądam bo jestem wielkim fanem świątyń" ;)
  • 0

#76 Northim

Northim

Kapral

• Użytkownik
  • 212 postów

Napisano 27.02.2010 - |00:00|

Słuchajcie, oglądałem wczoraj odcinek 22 drugiego sezonu (Three minutes) i było tam wspomienie Michaela jak szukał Walta i mijał jakieś ruiny... Rzucił na nie okiem i poczłapał dalej. Wiadomo już co to było? Bo może właśnie latarnia? Tylko jeżeli tak to nie wiadomo jak to wygląda z czasem, skoro raz cała raz nie do końca.
  • 0

#77 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 27.02.2010 - |11:54|

Wiecie co mi się wydaje? Wallace, to będzie Wallace.

Rewolucyjna teoria :D I sądzę, że masz rację ^^

Nagle mi się skojarzyło, że Wallace brzmi trochę podobnie do Walta :P

Najciekawsze teorie, kim jest tajemniczy 108 - Wallace, zakładają, że to Jacob bądź koleś w czarnym (zanim opanował go Dym).

Co od kolesia w czarnym, to tu skojarzyły mi się Gwiezdne Wojny - Obi - Wan mówi Luke'owi, że jego ojciec nie żyje, po tem wyjaśnia że miał na myśli to, że dobro w jego ojcu zostało zabite i z Anakina stał się Vaderem.
Ale to nie pasuje, koleś w czarnym jest przecież na Wyspie, a Jacob nie żyje, chyba że chodzi o ich wersje z innego świata.

Uważam tak samo jak kolega Smartek - osoba nr 108 nie ma żadnego znaczenia, twórcy dali taki numer, żeby ucieszyć fanów i tyle. Chodziło o to, żeby w lustrze pokazał się dom Jacka.
Natomiast na Wyspę ktoś płynie rzeczywiście, mówi o tym Jacob i wyjątkowo mu wierzę ^^ Ale nie jest to żaden Wallace, który pewnie od dawna nie żyje. Może to Desmond, Walt, Widmore albo Eloise, innej opcji raczej nie biorę pod uwagę.
  • 0

#78 PUNISHER92

PUNISHER92

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 27.02.2010 - |14:31|

Pytanie brzmi, jakiego zwierzęcia to czaszka, bo naturalnie nie ma tam żadnych zwierząt :P

Jak to nie ma zwierząt?! A co z dzikami, ptakami? Myślę, że była to jakas wiewiórka, bo raczej nic innego to nie mogło być.

Wkurzyłem się na ten sezon, ale postanowiłem zaczerpnąć trochę wiedzy z neta i powiem, że nie skreślam go jeszcze. Ba daję mu ogromną szansę a to, dlatego, że czekam na odcinki
Spoiler
. Myślę, że będą to bardzo ciekawe epizody, które wiele wyjaśnią i na pewno nudzić nie będą. No i czekam na sceny z udziałem
Spoiler
, ale nie wiem, kiedy one będą, prawdopodobnie w odc. poświęconym Hugo.

Użytkownik PUNISHER92 edytował ten post 27.02.2010 - |21:28|

• 0

#79 radkorek

radkorek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 28.02.2010 - |00:06|

A co powiecie z polskim nazwiskiem na liście ? Fotka z nazwiskami w okolicy numeru 108 pod numerem 106 prawdopodobnie Sobczynski.

Czy mi sie wydaje czy pod numerem 112 jest nieskreslone nazwisko?
  • 0

#80 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 28.02.2010 - |11:53|

Chyba jest skreślone, ale niewyraźnie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych