Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 012 - S01E12 - Divided

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (105 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (18 głosów [18.18%] - Zobacz)

Procent z głosów: 18.18%

2. 9 (37 głosów [37.37%] - Zobacz)

Procent z głosów: 37.37%

3. 8 (25 głosów [25.25%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.25%

4. 7 (10 głosów [10.10%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.10%

5. 6 (2 głosów [2.02%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.02%

6. 5 (1 głosów [1.01%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.01%

7. 4 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

8. 3 (3 głosów [3.03%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.03%

9. 2 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 1 (3 głosów [3.03%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.03%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 black_spider

black_spider

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 13.04.2010 - |01:04|

Teraz jeszcze takie małe pytanko Was, drodzy forumowicze. Ktoś może studiuje iskrologię i będzie wiedział o co chodzi.
Jak to jest, że w 11 odcinku iskry zaczęły lecieć na samym początku ataku, a w 12 już tylko pod koniec walki? :)

Rush i Eli przekierowali całą dostępną energie do osłon wiec były super(jak na bieżące możliwości Denstiny) wytrzymałe i dopiero pod koniec zaczęły się wyczerpywać.
  • 0

#62 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 13.04.2010 - |01:32|

wujaszku, tak gwoli ścisłości; w Turcji była taka "dyktatura". Teraz już nie, czego dowodem są stałe aresztowania kolejnych wojskowych próbujących przywrócić świeckość w ich mniemaniu najlepszą. Poza tym połowa populacji kobiecej znowu łazi w chustach.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#63 ncpnc

ncpnc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 13.04.2010 - |03:47|

To ja może wrócę do tematu i napiszę kilka słów o tym odcinku ;)

Początek mnie załamał, irytująca "co-ona-w-ogole-robi-w-tym-serialu" Chloe ma jakieś senne mary, przechadza się po statku w bluzeczce budząc dziwne skojarzenia z Kate z LOST (oj daleko Ci dziewcze, daleko...) i to wszystko udekorowane podkładem muzycznym, który jako tako nie był zły, ale nie wtopił się naturalnie w klimat serialu budząc skrajnie rozbieżne u mnie emocje. Obawiałem się więc, że zawód będzie większy niż po ostatnim odcinku. Na szczęście pomyliłem się - jest poprawa :)

Pojawiło się wreszcie napięcie, jakaś dramaturgia, akcja tym razem wciągnęła, choć było jej sporo mniej niż w poprzednim odcinku (co akurat odcinkowi wyszło na dobre). Nie licząć Chloe, to nawet do kreacji aktorów się nie mogę przyczepić. Nie mamy też lawiny błędów i niedociągnięć jak w poprzednim odcinku (co prawda też się bez paru nie obyło ale przynajmniej nie są rażące i nie odebrały przyjemności oglądania). Dialogi potrafiły miło zaskoczyć, zwroty akcji też. Nawet montaz chwilami powiał świeżością. Może jednak jest jakaś nadzieja dla tego serialu ;)

Do rewelacji jednak jeszcze troche brakuje, bo chociażby:
- Stanowczo za słabo zarysowana konsternacja na linii Chloe-Scott gdy stanęli oko w oko będąc w przeciwnych obozach (pisałem już w komentarzu do ostatniego odcinka że zupełnie mnie nie przekonuje ten ich "związek" i to kolejny argument). Scena zmarnowana. Analogiczne sytuacje w BSG budowały takie napięcie że iskry w pokoju strzelały.
- Na chwilę obecną relacje Obcy a Destiny wydają się nielogiczne - nie mogą niby sforsować osłon, ale żeby porwać Chloe to w pare chwile zrobili wyłom w kadłubie... Byli zainteresowani niby Destiny przed pojawieniem się tam ludzi, jak też już wtedy przykleił się do niego statek z lokalizatorem. Dlaczego więc nie zrobili wyłomu zanim pojawili się tam ludzie i nie przejęli Destiny wtedy? Może jeszcze z tego jakoś scenarzyści wybrną... Ja nie zamierzam za dużo gdybać na ten temat ;)

Reasumując ten odcinek dostał notę powyżej 5 u mnie :)
p.s. ciekawe czy Rush upewnił się naocznie co do braku blizny czy też uwierzył Chloe na słowo ;)

Użytkownik ncpnc edytował ten post 13.04.2010 - |03:48|

• 0

#64 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 13.04.2010 - |07:51|

W dalszym ciągu jest fajnie.
Aby nie zepsuć "nowej atmosfery serialu" myślę, że Chloe powinna zostać jak najszybciej "zlikwidowana". Reszta OK!
  • 0

#65 Raistand

Raistand

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 13.04.2010 - |08:41|

No cóż. Tego się nie spodziewałem.
Pierwsza część sezonu to była dla mnie w dużej mierze męczarnia i oglądanie "z przyzwyczajenia", czy z braku innych seriali. A teraz... No cóż... Po prostu dobrze to się ogląda. Nawet mimo tego, że znowu nie używali wrót. ;)
Potwierdzają się obietnice i przypuszczenia co do obcych, oraz co do tego że główny przeciwnik to sama załoga "Destiny"
Jedyne co mnie jeszcze męczy to (jak to nazywam) teledyski wplecione w odcinek. No ale nie można mieć wszystkiego.
Oby tylko scenarzyści podołali...
  • 0

#66 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.04.2010 - |09:32|

Rush i Eli przekierowali całą dostępną energie do osłon wiec były super(jak na bieżące możliwości Denstiny) wytrzymałe i dopiero pod koniec zaczęły się wyczerpywać.

Może. A już miałem nadzieję w trakcie odcinka, że odejdą od schematu "iskry sypią się ze ścian, więc chyba nas ktoś atakuje".

wujaszku, tak gwoli ścisłości; w Turcji była taka "dyktatura". Teraz już nie, czego dowodem są stałe aresztowania kolejnych wojskowych próbujących przywrócić świeckość w ich mniemaniu najlepszą. Poza tym połowa populacji kobiecej znowu łazi w chustach.

Tak, tak, wiem że to nie jest wojskowa dyktatura w pełnym tego słowa znaczeniu. Chciałem po prostu pokazać, że w dzisiejszych czasach są jeszcze kraje, w których władza cywilna nie ma pełnej władzy nad wojskiem. W ubiegłym wieku do paru przewrotów tam doszło.
  • 0

#67 Logon

Logon

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów

Napisano 13.04.2010 - |12:27|

Wiadomość dla tych co chcą wrota (Blasi to do Ciebie to Ty chyba w końcu je chcesz), w następnym odcinku masz je w 100% !
Jak dla mnie to oni chcą wyciągnąć wiedzę prosto z głowy innych. Pisałem już to wcześniej i zostanę przy tej teorii dopóki się nieprzekonany o co tak naprawdę im chodzi.
  • 0

#68 Rauen_Rade

Rauen_Rade

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów
  • MiastoPolska

Napisano 13.04.2010 - |12:51|

"Niebiescy" na pewno próbowali dostać się na pokład (logika nakazuje coś takiego zakładać - no chyba że zdołali tylko przyczepić do pokładu Destiny statki bezzałogowe). Przypuszczam więc, że w grę wchodzi jakieś dodatkowe zabezpieczenie. Z "krzesła" mogą korzystać wyłącznie istoty podobne pod względem biologicznym do starożytnych. Może to dotyczy całego Destiny. Kto wie. Może statek od razu rozpoznał z kim ma do czynienia ("dzwonili" z właściwego adresu) i wyłączył "zabójcze" systemy obrony wewnętrznej statku, na których widocznie boleśnie sparzyli się wcześniej nasi niebiescy koledzy :D
  • 0
"He who makes a beast of himself
gets rid of the pain of being a man"

#69 bolek

bolek

Kapral

• Użytkownik
  • 193 postów

Napisano 13.04.2010 - |18:14|

"Niebiescy" na pewno próbowali dostać się na pokład (logika nakazuje coś takiego zakładać - no chyba że zdołali tylko przyczepić do pokładu Destiny statki bezzałogowe). Przypuszczam więc, że w grę wchodzi jakieś dodatkowe zabezpieczenie. Z "krzesła" mogą korzystać wyłącznie istoty podobne pod względem biologicznym do starożytnych. Może to dotyczy całego Destiny. Kto wie. Może statek od razu rozpoznał z kim ma do czynienia ("dzwonili" z właściwego adresu) i wyłączył "zabójcze" systemy obrony wewnętrznej statku, na których widocznie boleśnie sparzyli się wcześniej nasi niebiescy koledzy :D

Możesz używać nazwy Pradawni? Fajnie, że oglądasz axn, ale mnie i wiele ludzi na pewno denerwuje nazewnictwo jak "starożytni", "widma" itd.
  • 0

#70 Soul33

Soul33

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 13.04.2010 - |19:05|

Możesz używać nazwy Pradawni? Fajnie, że oglądasz axn, ale mnie i wiele ludzi na pewno denerwuje nazewnictwo jak "starożytni", "widma" itd.

A ja w ogóle wypraszam sobie stosowanie jakichkolwiek wieśniackich tłumaczeń i życzę sobie, aby korzystać jedynie z oryginalnych nazw po angielsku. Nie znasz? Nie potrafisz? To się doucz albo nie pisz wcale.

Użytkownik Soul33 edytował ten post 13.04.2010 - |19:06|

• 0

#71 bolek

bolek

Kapral

• Użytkownik
  • 193 postów

Napisano 13.04.2010 - |19:07|

A ja w ogóle wypraszam sobie stosowanie jakichkolwiek wieśniackich tłumaczeń i życzę sobie, aby korzystać jedynie z oryginalnych nazw po angielsku. Nie znasz? Nie potrafisz? To się doucz albo nie pisz wcale.

Jak najbardziej może być, niestey nie trafiłeś.
  • 0

#72 Soul33

Soul33

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 13.04.2010 - |19:15|

Nie wyczuwasz sarkazmu nawet jak się z nim zderzysz?

Poza tym tłumaczenie ancient jako pradawny jest idiotyczne. Przecież to słowo oznacza starożytny :facepalm:
  • 0

#73 bolek

bolek

Kapral

• Użytkownik
  • 193 postów

Napisano 13.04.2010 - |19:22|

Nie wyczuwasz sarkazmu nawet jak się z nim zderzysz?

Poza tym tłumaczenie ancient jako pradawny jest idiotyczne. Przecież to słowo oznacza starożytny :facepalm:

To jak to tłumaczysz jest to mało ważne, jakbyś nie wiedział, to Pradawni przyjeło się po polsku, nie wiem czy to tak trudno zrozumieć.

MOD: Ewentualne dysputy co do tłumaczeń, proszę sobie przenieść do odpowiednich tematów w dziale tłumaczeń. Kolejne teksty o tłumaczeniu, nie o odcinku wylecą.

Użytkownik Toudi edytował ten post 13.04.2010 - |19:26|

• 0

#74 klorel8

klorel8

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 15.04.2010 - |15:27|

Witam wszystkich forumowiczów, jako że pierwszy raz piszę na tym forum, mam nadzieję, że dobra znajomość waszego, sorry, naszego języka będzie mi wybaczona. Tan odcinek Stargate'a Universe był dla mnie troszkę szokujący, jako pierwszym argumentem przemawiającym za tym myślę, że powinna być dobra muzyka w znaczeniu zgrania jej z tłem odcinka jak i z akcją, która jest bardzo dobrze widoczna. Kolejnym może być postać Chloy'i, szczerze powiedziawszy, nie jestem jej fanem, ale kobieta ta ze wzg. na graną postać, spełnia się dość dobrze, o czym może świadczyć np. stosunkowa przemiana, jaka ma miejsce zaraz po przylocie statku ziemskiego na planetę, na której zachodzą szczególne dla naszych bohaterów wzmianki(Icarius Project). Córeczka senatora Californii, po stracie ojca, przechodzi swoistą metamorfozę, z niepozornej dziewczynki staję się kobietą ukazującą własne wdzięki(na pewno wiecie o co chodzi;) i nie bojącej się konfrontacji z życiem na Destiny. Co mogę jeszcze zaznaczyć, pojawiający się motyw nagłej tragicznej śmierci, która nagle kończy się dobrze(3x: moment nie domknięcia się klap mocujących i wejścia w FTL, "wielki krok" do dziury naszego pułkownika - dowódcy, podczas abordażu na cywilną stronę statku, no i końcowa "pierwsza bitwa" Ziemian z nie znaną nam rasą) a już nie wspomnę o "tragicznej" operacji Rusch'a i podmiany osobowości dr Brightman na Chloy'i. Dzięki tym niesamowitym i dogłębnie poruszających chwilach możemy się cieszyć (choć przez te krótkie chwile, bo nieczęsto takie bywały do tej pory, ogólnie w początkowych odcinkach), prawdziwą sesją porządnych aczkolwiek losowych emocji, które zapewnią nam udane 42 minuty relaksu, zdala od naszej codziennej szarej rzeczywistości([*]), nie chce tutaj wyjść na jakiegoś chorego człowieka, jestem Polakiem i szczerze powiem, że żal mi tych ludzi. Nie będę się wypowiadał po raz kolejny w mediach, najważniejsze zostało już wypowiedziane, ważne byśmy umieli zaakceptować fakt. Co do świata Stargate mogę tylko liczyć, że następne odcinki będą równie dobre, dzięki za przeczytanie:]
  • 0

#75 Badziew

Badziew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 15.04.2010 - |21:34|

klorel8, naucz się odmiany angielskich imion i nazwisk, tak na przyszłość. Nie zaszkodzi. ;)
Kontynuując dyskusję stwierdzam, że Chloe powinna mieć zdecydowanie za dużo szczęścia i trafić na Ziemię. Tam niczego nie zepsuje ani nie wygada, na Destiny nic nie naprawi ani nikomu nie pomoże...
  • 0

#76 klorel8

klorel8

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 16.04.2010 - |17:37|

hmm, nie skreślajmy dziewczyny od razu, jak napisałem wcześniej ona cały czas dynamicznie się zmienia i przystosowuje do nowych okoliczności:p szczerze, też jej nie lubię ale póki co, nic na to nie poradzimy, pozostaje tylko czekać na nowy odcinek:P heheheh pzdr
  • 0

#77 DevilaN

DevilaN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów
  • MiastoTarnowskie Góry

Napisano 16.04.2010 - |20:52|

Spokojnie... Eli się zmienia stopniowo, a i Chloe też już nie zachowuje się jak totalnie infantylna idiotka.
Udało się jej nawet podjąć "dorosłą" decyzję opowiadając się za jedną ze stron w tym odcinku, co ma (mam nadzieję) swoje konsekwencje w pewnych relacjach z niektórymi członkami załogi :)

Cieszy mnie niezmiernie, że wątki dotyczące postaci zostały na tyle rozwinięte aby wprowadzać co raz więcej akcji. Bądźmy dobrej myśli :)
  • 0

#78 la chupanegra

la chupanegra

Szeregowy

• VIP
  • 20 postów
  • MiastoKraków

Napisano 10.11.2010 - |22:49|

Dobrnąwszy do bieżącego odcinka spasowałem. W SG-1 było coś świeżego, fascynującego. Tu jest coraz gorzej. Zostanę może okrzyknięty heretykiem ale serial jest dla mnie totalną klapą i kończę z nim na aktualnym etapie. Nawet piąty sezon Atlantydy był lepszy niż to. W ogóle nie powinien mieć w tytule "Stargate".
  • 0

#79 Ankh

Ankh

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów
  • MiastoBytom

Napisano 19.12.2010 - |12:48|

W ogóle nie powinien mieć w tytule "Stargate".

Nie no, nie przesadzaj - to że o wiele razy mniej "kręcą wrotami" to żaden powód.
Serial jest ciekawy, mroczny i o wiele bardziej klaustrofobiczny niż SG1 i SGA - bardzo mi się to podoba.
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych