Nie tylko w Call to Arms.Dlaczego Drakhowie zemścili się na Centauri? Dla czego nie na Ziemi (no dobra, zemścili się, ale dopiero w Call to Arm, a nie w serialu)? Dla czego nie na Minabar? W końcu Ziemianie i Minbari byli twórcami klęski Cieni (a prawdopodobnie i , w jakimś stopniu, wyzwolenia Drakhów)
4x10 - Racing Mars - Pamiętacie kontakt marsjańskiego ruchu oporu, Kapitan Jack też miał Keepera, który za wszelką cenę nie chciał dopuścić do współpracy między Babylonem 5, a ruchem oporu.
4x19 - Between The Darkness And The Light - pojawiają się niszczyciele ziemskie, z organicznym pancerzem opartym o technologię Cieni, wszyscy są zdziwieni skąd siły Clarka wzięły statek Cieni i jakim cudem udało sie im tak szybko rozpracować tą technologię i zastosować w Ziemskim projekcie. To zdażenie wskazuje na współpracę z rasą znającą technologię (tak jak Vorloni pomagali w konstrukcji Białej Gwiazdy).
4x20 - Endgame - podczas ostatecznej walki o ziemię prezydent Clark popełnia samobujstwo. Zostawia przy tym list, kilkanaście razy napisane to samo zdanie, w karzdym zdaniu zakreślona jedna litera, tak, że twożyły one zdanie "Scorched Earth" (spalona Ziemia), wskazuje to jednoznacznie na to, że podobnie jak regent Centauri, Clark miał nie wiele do powiedzenia w trakcie swej prezydentury, ponieważ miał Keepera.
Moim zdaniem Drakh próbowali doprowadzić Ziemię do podobnego stanu jak Centauri, tylko, że mniej skutecznie.
A jeśli chodzi o odczucia, jestem zachwycony spujnością całego uniwersum Babylonu 5.
Sporo seriali sci-fi po zakończeniu emisji odchodzi w niepanięć, ale ten serial zostanie w pamięci na długie lata, mi i wielu innym fanom sci-fi .
I mała uwaga co do efektów specjalnych, zauważyłem że sporo osób nażeka na nie.
Warto przypomnieć, że te efekty były robione na komputerach typu domowego, ba, to nawet nie były PC tylko Amigi!!
Poza tym, nawet jak na dzisiejsze warunki, są to efekty bardzo ładne i klimatyczne.
Nie same efekty sie liczą, najważniejsza jest treść, a pod względem treści jeszcze nie widziałem serialu dorównującego B5. :>
Użytkownik Penegal edytował ten post 29.03.2005 - |22:35|