i masz rację co do gatunku czego w żadnym momencie nie neguję, ale mi chodzi też o wątek marynistyczny statki są statkami a kapitan pierwszym po Bogu...Naprawde ? Ja nie lubie
Natomiast lubie SF gatunku space opera , ktorego HH jest bez watpienia najlepszym cyklem. Tylko gdyby porownywac do pojedynczych powiesci , znalazloby sie kilka mogacych powalczyc o prymat.
Cykl o Honor Harrington
Napisano 11.09.2006 - |19:56|
Platon
Napisano 23.10.2006 - |20:43|
Zresztą pierwowzór także rewelacyjny. Co do słabszych tomów to zawsze się je znajdzie w jakimkolwiek cyklu :sma1:
Napisano 27.10.2006 - |17:51|
Choćby drobny, acz irytujący szczegół, że okręt to jednostka marynarki i statki to jednostki handlowe, cywilne! Mało kto o tym pamięta i czasem wkurza mnie idiotyczne tłumaczenie w co poniektórych innych powieściach... Ale może to dlatego, że sam dużo żeglowałem i problematyka morska, zwyczaje i obyczaje oraz nazewnictwo nie są mi obce.
Daleki jestem od gloryfikowania cyklu, choć bardzo lubię "military sf", ale też to jeden z nielicznych, który naprawdę mnie wciągnął "z siłą wodospadu"...
Brakuje mi jednak innych powieści, tych, które u nas (jeszcze?) nie zostały wydane, choćby cyklu "Dahak" czy powieści "Apocalypse Troll"...
Napisano 27.10.2006 - |23:08|
Co do cyklu Dahak to właśnie zaczął się ukazzywać.
Napisano 11.05.2007 - |18:33|
Bardzo polecam każdemu kto z literaturą SF ma do czynienia po raz pierwszy albo zaczyna swoja przygodę z książkami.
Napisano 26.08.2007 - |21:54|
a gdzie ku*wa zakończenie? bo przepraszam, ale "Wojna Honor cz. II" to [beeep] wołowa a nie zakończenie. w takim tempie jakim Weber sie rozpisywał, to ze dwa tomy by jeszcze wyszły.
na zakończenie przyznaję, że mimo minusów książka wciąga - potrafiłam przesiedzieć 7-8 godzin czytając. i to jest w tym wszystkim najdziwniejsze:)
- I think you're hugging wrong.
Napisano 14.10.2007 - |22:58|
Platon
Napisano 21.10.2007 - |18:24|
Platon
Napisano 21.10.2007 - |18:44|
Bardziej już mi Kres podchodzi z cyklem o Szerni.
Napisano 11.03.2008 - |22:04|
Napisano 11.03.2008 - |22:15|
Wątpie w jego powstanie, bo niestety bitwy zgodne z książką by były mało widowiskowe.
A kto powiedział, że by się trzymali zasad ustalonych przez Webera Jedo przemilczenie tu, jedno złamanie "zasad" tam i już mamy bitwy kosmiczne z prawdziwego zdarzenia
Oczywiście wtedy to juz nie byłoby to samo i pewnie posypałyby się gromy za odstępstwa od książek i zjechano ekranizację za nietrzymanie się oryginału.
Tak czy inaczej miłoby było zobaczyć co by z tego wyszło
->1019<-
Napisano 12.03.2008 - |00:01|
He he he. Nie należy też zapominać o tym, że jeśli rozdział nie zaczyna się od wymienienia tytułów i stopni danej osoby, która właśnie wchodzi do gabinetu/na mostek/wysiada z promu, to ma się pewność, że tak zacznie się następny rozdział poza tym tam już wszyscy są jakimiś admirałami, parami, lordami, książętami itp. Ja tylko czekam na to, aż Honor zostanie Imperatorową galaktykiplus honor tracąca dziwictwo w wieku 40 lat, brak oka, ręki (w pewnym momencie zaczęłam się zastanawiać, jaki jeszcze podwójny organ straci). a teraz dzieci zatkają uszy.
No i wychodzą ^^ Nowa-stara wojna, Królestwo się rozrasta i na horyzoncie szykuje się wojna z Liga Solarną... albo wojna w samej Lidze. Ten cykl będzie chyba ciągnął aż do śmierci.a gdzie ku*wa zakończenie? bo przepraszam, ale "Wojna Honor cz. II" to [beeep] wołowa a nie zakończenie. w takim tempie jakim Weber sie rozpisywał, to ze dwa tomy by jeszcze wyszły.
Też tego nie rozumiem. Weber to grafoman, e jego tomiszcza są tak opasłe, że można nimi zabić, jeśli się dobrze rzuci. Mnóstwo tam jest powtarzalnego badziewia i schematów, ale mimo to czyta się świetnie.na zakończenie przyznaję, że mimo minusów książka wciąga - potrafiłam przesiedzieć 7-8 godzin czytając. i to jest w tym wszystkim najdziwniejsze:)
Użytkownik Sakramentos edytował ten post 12.03.2008 - |00:02|
Winchell Chung
Napisano 12.03.2008 - |00:50|
Może i grafoman . Ale ze sprawnym warsztatem . Wiec jest to wciagające i czyta siędosyć szybko .Też tego nie rozumiem. Weber to grafoman, e jego tomiszcza są tak opasłe, że można nimi zabić, jeśli się dobrze rzuci. Mnóstwo tam jest powtarzalnego badziewia i schematów, ale mimo to czyta się świetnie.
A zresztą kto z nas nie mażył o tym by zasiąść w kapitańskim fotelu okrętu kosmicznego . Dlatego też wciąga .
Napisano 24.06.2008 - |20:07|
A co do filmu. Uważam, że dzisiejsza technika cyfrowa pozwala na swobone i dynamiczne ukazanie walk kosmicznych na olbrzymi dystans (w "Cień... " walka rozpoczęta na dystansie 32 milonów kilometrów - to jest 1/5 odległości Ziemia-Słońce).
Przykładem na dynamiczne ukazanie walk kosmicznych jest Battlestar Galctica. Co prawda odległości nie są duże, okręty się "widzą", ale jest to dobry przykład jak można przy pomocy odpowienich ujęć ukazać dynamikę ostrzału rekietowego.
Myślę że jast to doskonały materiał na nową serialową sagę SF.
Użytkownik Vasir edytował ten post 24.06.2008 - |20:11|
Napisano 26.07.2008 - |12:13|
- http://www.rebis.com...s...3&shop=shop
- http://www.rebis.com...s...4&shop=shop
Kupować w sumie tego nie planuję, ale jako ciekawostka do przejżenia jest fajne
->1019<-
Napisano 29.07.2008 - |21:41|
Napisano 16.10.2008 - |17:45|
Czytając , dowiadujemy się że poprzednia cześć "Cień Saganami " zasadniczo dzieje się prawie w tym samym czasie .
Najkrócej mówiąc , Wszyscy wiemy, że Królowa Elżbieta chce zdobyć Heaven , przesiedlić całą ludność , zrównać z ziemią Nouveau Paris i zaorać . A potem zbombardować wszystko , aż zacznie świecić w nocy . Ale ,władze republiki na to raczej się nie zgadzają (tym bardziej ) że w krótkim czasie będą posiadały znacznie liczniejszą flotę niż królestwo . I ma zamiar zmusić królestwo do kapitulacji .
Ale nie przewidzieli kilku drobiazgów , a przede wszystkim tego że Honor jest w ciąży .
Napisano 14.11.2008 - |19:01|
Chciałem kupić Wojnę Honor tom I, ale nie jestem wstanie znaleźć księgarni w której była by dostępna. Nie ma ani na rebis, ani na empik, czy merlin, znalazłem co prawda w strefie książki, ale sądząc po przewertowaniu strony, że jej tam też nie ma. Czy ktoś wie, w której księgarni można ją znaleźć? Albo dlaczego tylko tego tomu nigdzie nie ma?
Użytkownik Toudi edytował ten post 14.11.2008 - |19:01|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych