Skocz do zawartości

Zdjęcie

Seriale - jakich oczekujemy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
112 odpowiedzi w tym temacie

#61 Sagat

Sagat

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 06.12.2006 - |08:53|

Chciałbym zobaczyć serial na podstawie "Sennych zwycięzców" Oramusa. Dochodzenie w sprawie tajemniczych wydarzeń na okręcie-mieście i zaskakujące zakończenie. Mógłby ktoś w Polsce się pokusić :-)
  • 0

#62 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 20.12.2006 - |18:25|

Od lat czekam na ekranizację "Gwiazdy moje przeznaczenie" Bestera. Jak zrobili "Demolished Man" też Bestera, to myślałem, że pójdą za ciosem, ale jak zobaczyłem tę kaszanę, to dziękuję, że nie poszli :).
  • 0

#63 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 20.12.2006 - |19:33|

No ja teraz oczekuje na Traveler ktory podobno ma wyjsc w nowym roku :) No i Rains moze byc dobre :)
  • 0

#64 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 30.12.2006 - |21:14|

Jakiś czas temu czytałem pewną książkę, która bardzo mi się spodobała. Dokładniej pisząc jest to sześcioksiąg Timothego Zahna zatytulowy "Kobra". Z chęcią zobaczyłbym ekranizację tego sf.
Zapewne się nie doczekam :( bowiem jest to książka mało popularna w Polsce i na świecie :(

Kobra wg mnie jest za płytka - przepraszam, ale to moje zdanie, lepiej nadaje się na ekranizaje "czarne komando" i "straceńcza misja" Zahna. Kobra jeszcze nie ma tego "coś". Zresztą czytając Kobrę i Komando wszyscy zobaczą, jak Zahn "dorastał" w swojej twórczości.
Oczywiście Honor Harrington, cykl Sten itd,itd....
Można wymieniać i jest tego na dzień dzisiejszy tyle, że dla każdego coś dobrego. Boję się tylko o to kto będzie to filmował, bo z dobrej książki można zrobić taki chłam, że nikt nie będzie tego oglądał.
  • 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

#65 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 03.01.2007 - |22:02|

Wybaczcie, ale Timothy Zahn, kojarzy mi się z Trylogią Thrawna, i jej kontynuacją. Dla mnie to się nadaje idealnie na Epizody 7-9 albo na serial, tylko taki naprawdę drogi....
  • 0
Dołączona grafika

#66 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 13.01.2007 - |15:52|

dwno temu czytałam taką sagę fantasy, której głównym bohaterem był niejaki Richard. Niestety nie pamiętam autora, ale czytało się to bosko i było to bardzo fajne, obrazowe fantasy, mniej bajkowe a bardziej "klimatyczne" Wrażenie robiło wiele ciekawie wymyślonych rodzajów mocy np moc "spowiedniczki" - moim zdaniem materiał na piękną serię
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#67 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 13.01.2007 - |16:25|

Którą serię? Srebną, Złotą? Platynową (nie pamiętam ile dokładnie ich amber ma, ale sporo...)

» Click to show Spoiler - click again to hide... «

hehehehe Toudi dawno się już tak nie ubawiłem :-D :-D ;

a na poważnie to AMBER(nie wydawnictwo :) );
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#68 dr. loo-bitch

dr. loo-bitch

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 15.01.2007 - |21:57|

dwno temu czytałam taką sagę fantasy, której głównym bohaterem był niejaki Richard. Niestety nie pamiętam autora, ale czytało się to bosko i było to bardzo fajne, obrazowe fantasy, mniej bajkowe a bardziej "klimatyczne" Wrażenie robiło wiele ciekawie wymyślonych rodzajów mocy np moc "spowiedniczki" - moim zdaniem materiał na piękną serię

no to chyba koleżanka się doczekała :sma1:

sam raimi zakupił prawa do telewizyjnej ekranizacji sagi "miecz prawdy" terry goodkinda i w tym roku rusza już produkcja pierwszej miniserii do "pierwszego prawa magii"
  • 0
Hall of Fame

1 - Deadwood
2 - The Shield, Six Feet Under
3 - Rome, The Office, Sopranos
4 - South Park, Firefly, Dexter, Seinfeld
5 - Flight of the Conchords, Skins, OZ, Californication, Ugly Betty, Friday Day Lights

#69 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 16.01.2007 - |21:44|

super! :clap:

Na prawdę bardzo się cieszę, choć "superman", a szczególnie II to filmy, o których chciałabym móc zapomnieć, ale fabuła zasługuje na ekranizację. :clap:
  • 0

#70 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 16.01.2007 - |22:40|

oj, Toudi, to nawet ja znam serie Amber rogera Zelaznego!!!... :)
no i juz pisalam wczesniej ze super byloby, gdyby to zekranizowano.
ale ksiazki byly pisane w latach od 70tych do 90tych, nie bylo wtedy komputerow, komorek (pojawiaja sie w ostatnich tomach dopiero jakies super atari czy spectrumy :D ) Trzeba by zachowac chyba realia lat 70-tych, 80-tych, a to zapewne byloby mniej zachecajace dla przecietnego nastoletniego amerykanskiego widza.... licho wie, czy by sie to udalo; zas przenoszenie akcji w nasza wspolczesnosc... - niee :(
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#71 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 23.01.2007 - |16:14|

nie bylo wtedy komputerow, komorek ....

hihih no właśnie :lol:
dziś oglądając jakiś film z tamtych czasów pytamy sami siebie, a czemu do cholery nie zadzwonił z komórki...komuś bez wyobraźni i elementarnej wiedzy z historii nie wytłumaczysz :buu:
  • 0

#72 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 23.01.2007 - |16:47|

medusa: ja osobiscie nie spotkalem takiej osoby ;) (w sumie zeby pytac sie dlaczego gosciu w filmie z lat 80 nie dzwonil z komorki to trzeba byc naprawde [beeep]).
  • 0

#73 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 23.01.2007 - |18:41|

kurczę nie zrozumieliśmy się zupełnie...
jeśli wiesz, że to się dzieje wtedy to jasne, że nie - ale jeśli nie wiesz, bo akcja nie jest jakoś ewidentnie umiejscowiona w czasie to przecież mamy ludzkie odruchy, żeby porównywać film do aktualnej rzeczywistości i nie trzeba być zaraz beeep
Ludzie na tym forum mają dar wyciągania miliarda sprzeczności i zauważają superniuansy, znaczy się, że z łatwością daliby sobie radę z wyjaśnieniem, że akcja dzieje sie w epoce przedkomórkowej ale nie zawsze wynika to jasno z kontekstu filmu, często celowo nie padają daty ani inne odnośniki czasowe, bo wielu twórców chce, żeby ich dzieło nie zdezaktualizowało się zbyt szybko.
Po prostu dziś wszystkie stare serie np policyjne od razu widać, że są stare a nowe nowe ale
wynika to głównie z 1) sprzętu 2) fryzur 3)ciuchów a nie z 1) pokazanych nagłówków gazet 2) treści rozmów 3) innych wprost przekazanych danych

Ale jak ktoś ogląda same nowe i najnowsze produkcje...
Ja lubię sobie czasem powspominać. Ostatnio jakaś telewizja powtarzała Kojaka, na ogół korzystają z budek telefonicznych
  • 0

#74 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 23.01.2007 - |21:27|

medusa: jak juz powiedziales, rocznik nakrecenia (dziesieciolecie) filmu mozna latwo okreslic poprzez jakosc, technike, ubrania i fryzury. Jesli ktos ma niezaburzone procesy myslowe to szybko skojarzy ze taki film jest z ery (w tym omawianym przypadku) przedkomorkowej.
Jesli ktos z moich znajomych wypalilby takim textem podczas filmu to chyba bym sie posikal ze smiechu :D no i napewno nie zapomnialbym mu tego przez opkres od kilku do kilkudziesieciu lat :D.
  • 0

#75 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 24.01.2007 - |17:46|

ciekawe
"dobro kontra zło" jest kręcone pod lata 70-te. Od czołówki poprzez ciuchy i fryzury ale komórki istnieją.
Ekranizacja literatury z "epoki" nie będzie zawsze ciuchowo umieszczona w realiach. Mało kto (Capote) bawi się w takie detale, więc się nie połapiesz ale "wyższa technologia" będzie już nieobecna.
Wbrew pozorom wiele się takich rzeczy kręci, ale nie wszyscy lubią np filmy biograficzne lub późno ekranizowane powieści, z popularniejszych mogę wskazać np ekranizacje wcześniejszych dzieł Johna Grishama lub Michaela Crichtona.
Często wprowadza się tam też zabiegi "podwspółcześniające" ale osobiście uważam, że ze stratą dla fabuły. Np zmiana w "Ławie przysięgłych" problemu z tytoniowego na broń palną była w/g mnie wyjątkowo kiepskim pomysłem.
A już najgorszym jest reanimacja serii z lat 60/70/80 np. Aniołki Charliego czy Miami Vice bo ani to sensu ani klimatu nie oddaje i ma się nijak do ani pierwowzoru a współczesność nie jest w takim przypadku żadnym atutem i niczemu nie służy. Nieco lepiej wypadli MI bo właściwie tylko tytuł został i Starsky z kolegą, bo z założenia robili komedię.
Podsumowując:
Uważam, że zrobienie dobrej serii/filmu ze starego materiału wymaga zręczności, bo może razić estetycznie albo być mało wiarygodne historycznie. Są ludzie niewrażliwi na niuanse ale z tym już nie będę więcej polemizować bo nie będę zaśmiecać wątku
pozdrawiam
  • 0

#76 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 31.03.2007 - |21:21|

ja bym chciał zobaczyć ekrenizacje SANDMANa Gaimana - nie moge sobie tego wyobrazić, ale chciałbym to zobaczyć ;)
poza tym wszelkiej maści fantasy - chociażby pierwsze książki o Drizzcie, czy książki goodkinda albo Eddingsa
poza tym może coś polskiego - Alfreda Szklarskiego przygody Tomka :]
  • 0
You are what you believe yourself to be

#77 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 09.05.2007 - |14:35|

Serialem,ktory chcialabym definitywnie zobaczyc jest serial,ktory byl by zblizony klimatem do Star Trek Deep Space 9.Tak wiem,ze teraz wybuchniecie smiechem.Ale prawde mowiac bylo cos w nim takiego,co mnie przyciagalo.Nie chodzi tu tylko o akcje,bohaterow,ale sam klimat.To wszystko bylo niesamowite i az przyjemnie siadalo sie przed telewizornia i przylookiwalo.. :sam6:
  • 0

#78 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 02.06.2007 - |11:27|

a ja troche z innej beczki,

spotkalam sie z ciekawa dyskusja,
ktos znajomy obejrzal jeden - 6ty odcinek Heroes i stwierdzil "ale o co chodzi????"

np STARGATE składa się z odcinków, które pojedynczo się bronia - mozna obejrzec bo relacje miedzy postaciami sa jasne, proste i wyrazne.
ostatnio jednak powstaja seriale , ktore należy oglądać od pierwszego do ostatniego odcinka, bo inaczej nic się nie zrozumie.
zgadzam sie z ta znajoma, ze jesli ktos zacznie ogladac Heroes od 6go odcinka, niewiele z tego zrozumie -

chcialam zapytac,

co wy wolicie?

serial stanowiacy zgrabna, zamknieta calosc, czy luzne odcinki, w ktorych nawet chronologia nie zawsze jest wazna, mozna cos przestawic... ?
  • 0

#79 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 02.06.2007 - |13:08|

ostatnio jednak powstaja seriale , ktore należy oglądać od pierwszego do ostatniego odcinka, bo inaczej nic się nie zrozumie.

Nie ostatnio ale ... od zawsze ;). Od zawsze powstaja seriale ktore zeby zrozumiec trzeba ogladac wszystkie odcinki oraz seriale w ktorych mozna obejrzec dowolny odcinek i wszystko zrozumiec.
  • 0

#80 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 02.06.2007 - |13:16|

ee tam. jakis tytul sprzed lat?

bo np Startrek, Bonanza, Domek na prerii ... - mogles zaczac ogladac od 100go odcinka i nie przeszkadzalo to zbytnio.
a juz z Lost, czy Heroes, jest problem...

(podpuszczam, bo oczekuje dyskusji ;) )
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych