Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 090 - S05E08 - LaFleur

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
221 odpowiedzi w tym temacie

#61 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 05.03.2009 - |18:56|

Ludzie, fabuła jest tak zamącona, że trzeba by młotem pneumatycznym ją rozbijać, żeby coś to zrozumieć, a kolejne odcinki zamiast to robić to jeszcze dokładają asfaltu na wierzch...

Odcinek spoko, ale what the hell is goin on???
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#62 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 05.03.2009 - |19:23|

Ciekawe dlaczego przeniosło ich do lat 70-tych. Czy mają coś "naprawić " w tym okresie- nie dopuścić do Incydentu ???Fajnie Sawyer się rzucił do studni a tu... głazy :P
  • 0

#63 margoq

margoq

Kapral

• Użytkownik
  • 156 postów
  • Miastosie wzial dymek?

Napisano 05.03.2009 - |19:35|

odcinek chyba pierwszy w tym sezonie, ktory naprawde mi sie podobal. Nieco spuscil z akcji, zebysmy mogli ochlonac, ale tez opowiedzial co sie stalo z wyspiarzami, co moim zdaniem, jest o wiele wiele ciekawsze niz przygody Locke'a z poprzedniego odcinka.
A zatem grupa rozbitkow znow sie spotkala, jak to jest, ze nikt nie rozpatruje co sie stalo z Sayidem i Sun? Ze nikt nie zastanawia sie, w jakim czasie jest teraz Locke i zaloga samolotu i czy dojdzie do jakiejs konfrontacji pomiedzy nimi a reszta? Skad ogniste strzaly?No i czy pilotowi rzeczywiscie udalo sie uciec tym kajakiem z Wyspy?
Ale nie, wszyscy sie zastanawiaja jak to jest, ze facet krecil z dwoma babkami naraz i ze ruda dziewczynka nie miala roczku, tylko 4...
No i tradycyjnie wszyscy na wszystkich rzucaja blotem.
Uwazam, ze tworcy wiedza co robia i zdaja tez sobie sprawe, ze pare rzeczy moga CELOWO pominac, bo czasem cos akurat nie pasuje do schematu - co z tego, przeciez nie sa absolutnymi geniuszami itd, ich zadaniem jest ciagnac historie, a nie uzupelniac WSZYSTKIE luki, w ten sposob uzyskamy tylko takie mini-smietniki.
Watek statuy bardzo mi sie podobal, skoro mamy Anubisa i zmartwychwstalych Locke i Christiana, to moze cos w tym jest?
Troche zdziwila mnie postawa Amy i jej obsesja na punkcie ciala Paula, ale moze o to chodzi - moze miala nadzieje, ze Wyspa (Anubis?) go ozywi?

Sawyer z Juliet - ok, bylo od dawna przewidywalne, sa szczesliwi, kochaja sie, nie mam nic przeciwko. No ale po co robic te scenki, kiedy Sawyer mowi - tak, definitywnie zapomnialem o Kasce - a potem ta wielka scena i bicie serca, kiedy znow sie widza? Znow Kate i Jack zdrowo namieszaja wszedzie zamiast cokolwiek naprawic, a przeciez Sawyer jako leader niezle sie sprawdza. Powiewa 'Moda na sukces'...

No ale ogolnie odcinek 7/10, jestem ciekawa co Sawyer zrobi ze 'znaleziskiem' i czy oni tez zostana przyjeci do Dharmy (Moze James wyskoczy z tekstem - no sluchajcie, wreszcie znalazlem reszte czlonkow zalogi naszej lodzi, poznajcie sie, nie zwracajcie tylko uwagi na ich ubior?)
  • 0

#64 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 05.03.2009 - |19:41|

A ja wam powiem, że aktorka która grała Nauczycielke bena to Samantha Mathis znana aktorka i na bank wystąpi znów :) tak jak ten aktor co gra role Ceasara.

Możliwe, że ona i Horacy to rodzeństwo
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#65 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 05.03.2009 - |19:53|

A zatem grupa rozbitkow znow sie spotkala, jak to jest, ze nikt nie rozpatruje co sie stalo z Sayidem i Sun? Ze nikt nie zastanawia sie, w jakim czasie jest teraz Locke i zaloga samolotu i czy dojdzie do jakiejs konfrontacji pomiedzy nimi a reszta? Skad ogniste strzaly?No i czy pilotowi rzeczywiscie udalo sie uciec tym kajakiem z Wyspy?

Lost to specyficzny serial. Nie ma co rozpatrywać co się dzieje z tymi co ich nie widać bo wiadomo że za odcinek dwa i ich wątek zostanie rozwinięty. Narazie zbyt wiele się dzieje żeby pokazać wszystko.

Uwazam, ze tworcy wiedza co robia i zdaja tez sobie sprawe, ze pare rzeczy moga CELOWO pominac, bo czasem cos akurat nie pasuje do schematu - co z tego, przeciez nie sa absolutnymi geniuszami itd, ich zadaniem jest ciagnac historie, a nie uzupelniac WSZYSTKIE luki, w ten sposob uzyskamy tylko takie mini-smietniki.

Święte słowa. Piwo dla tego pana ;)

A co do rozbitków z samolotu to myślę że są w tym samym czasie tyle że wylądowali na sąsiedniej wyspie.
  • 0
don't try

#66 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 05.03.2009 - |20:08|

A co do rozbitków z samolotu to myślę że są w tym samym czasie tyle że wylądowali na sąsiedniej wyspie.

Co do rozbitkow Ajira, wiemy narazie tyle, ze na wyspie rozbili sie w czasach wspolczesnych - mielismy w koncu spenetrowany przez nich oboz rozbitkow lotu 815, lodzie itd. Wtedy wiec na wyspie musial byc rok 2007. Pozniej nastapil skok do 88 roku.

I tu pojawia sie problem - otoz przed skokiem, strzelali do przenoszacych sie w czasie, a po skoku - juz nie. Czy wiec przeniesli sie tez w czasie, ale nie strzelali ze wzgledu na sztorm, czy tez przestali strzelac przez to, ze zostali w 2007 roku? Chyba jednak ta 2 opcja wydaje sie bardziej prawdopodobna.

W tym momencie moja teoria jest taka. Samolot Ajira trafia nad wyspe w tym samym czasie, w ktorym Locke przekreca kolo. Rozbitkowie wrocili, wyspa sie ustabilizowala - tak jak mialo byc. Dlatego tez mamy stabilna wyspe w roku 2007, na ktorym rozbija sie samolot Ajira. Ale Jack, Kate i Hugo doswiadczaja jeszcze tego ostatniego skoku wyspy i przenosza sie tak jak grupa Sawyera w czasy Dharmy. Reszta natomiast rozbija sie w roku 2007 nie doznajac efektow skoku i tam juz zostaje.

Spotkanie grupy Sawyera z rozbitkami Ajiry ma miejsce w roku 2007, do ktorego oni na moment sie przenosza - do przyszlosci, w ktorej Ajira spenetrowala oboz, wypila piwo itd. Kiedy Ajira do nich strzela mamy blysk, w ktorym grupa Sawyera sie przenosi, a Ajira nie, poniewaz oni sa w stabilnej, nieprzenoszacej sie terazniejszosci, tak samo jak nie przenosil sie Richard, Francuzi itd ktory byli w swojej terazniejszosci.

Mam nadzieje ze moja wypowiedz jest dosc jasna, bo opisy tych zawirowan czasowych sa dosc problematyczne do przedstawienia ;)
Wtedy w serialu bedziemy miec 2 linie czasowe - Dharme i wspolczesnosc. Dla mnie bardzo ciekawe ;)

Użytkownik lead edytował ten post 05.03.2009 - |20:22|

• 0

Dołączona grafika

#67 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 05.03.2009 - |20:11|

No jak to, przecież napisałam, że chciałabym się z następnego odcinka już dowiedzieć, co z Sayidem i Sun :)
A Locke i Ajirowcy są zapewne w "normalnym" czasie, czyli 2007. Sądzę, że Sayid i Sun też tam są, a Koreanka jest tą kobietą, która popłynęła z pilotem na Wyspę.
Zresztą, co to dywagować, nie było nic o nich w tym odcinku, trza czekać dalej. Też już nie mogę się doczekać :)
A ogniste strzały to już wyjaśnione, przecież to Inni do nich strzelali.

Możliwe, że ona i Horacy to rodzeństwo

Tez tak sądzę.
  • 0

#68 kleox

kleox

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 05.03.2009 - |20:12|

Za nami kolejny świetny odcinek... zresztą cały sezon prowadzony jest z rozmysłem i o niebo lepiej się prezentuje od drugiego czy pierwszej połowy trzeciego sezonu...

Odcinek miał swój klimat. Zamiast upraszczać wszystko, żeby akcja toczyła się bardzo szybko, tym razem mieliśmy nieco klimatu pierwszego sezonu - przynajmniej pod względem pokazania aspektu psychologicznego postaci, głównie Sawyera.

Tymczasem na forum znowu ci sami wiecznie niezadowoleni z nieścisłości, które pewnie i tak zostaną za n odcinków wyjaśnione, ale że można sobie nabić 10 postów, pisząc w kółko, jakie to nielogiczne i jak twórcy robią z widzów idiotów, to jak można przepuścić taką okazję. A przecież w większości przypadków po kilku odcinkach i tak się sprawa wyjaśnia.
  • 0

#69 Fisher

Fisher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 05.03.2009 - |21:25|

EDIT:

A tu mała "niespodzianka" podczas kręcenia sceny było chłodno i wymagało to masę dubli i piwa DHARMA a potem........ biggrin.gif ( to oczywiście żart- ile ktoś musiał powtarzać ujęcie aż" wyżłobił " ślady- wiem, ziemia była podmokła i zostawił ślady, chociaż wątpię tongue.gif)

Gdyby je jeszcze minął, ale nie, jedzie jak po sznurku-równo po nich biggrin.gif

Zaraz Tajemnicza Wyspa napisze że te ślady to ewidentny babol bo to zmieniło historie a bus dharmy nie jest "special" i nie mógł jej zmienić.... ;/
Dlaczego, pytam dlaczego zawsze szukacie nielogiczności kiedy o wiele łatwiej jest znaleźć sensowne wytłumaczenie?
Olivia jest żoną, może wzięli rozwód, może Horacy na boku miał Ammy, moze zdradzał Olivie, może Olivia nie żyje, może wytłumaczenie znajdziemy w kolejnych odcinkach... Ale nie!!! To jest babol (tak samo jest z młodą Rudą) który robi z LOSTów bezsensowną telenowele... ludzie... opamiętajcie sie!

A po za tym, Tajemnicza Wyspo, czy jesteś fizykiem? Czy te prawa podróży w czasie znasz tylko z innych produkcji (star trek itp...)? Co czyni Cię takim ekspertem w tej dziedzinie??? To co powiedział Dan w poprzednich odcinkach może nie być całą prawdą, może są wyjątki może, zostanie nam to wytłumaczone w kolejnych epizodach... itd. Rozważania nad prawdziwością i sensownością skoków czasowych (skoki czasowe w naszej, prawdziwej rzeczywistości są same w sobie głupotą) w LOST są bezsensowne i co najmniej śmieszne :lol:

Takie kłótnie miały już miejsce na wątkach poprzednich epizodów i z tego co pamiętam wszystko zostało wyjaśnione - bezpośrednio lub pośrednio - w serialu/podcastach lub też było tak nie istotne dla reszty historii że nikt z nas już o tym nie pamięta. Tak samo będzie teraz! Zapamiętajcie moje słowa :D

Edit:
Jeszcze o odcinku :D
Fajny, spokojny, sporo wyjaśnia układa w całość. Super! :D
Tęsknie za Lockiem i nowymi rozbitkami :) Ten klimacik 1-sezonowy... mhmmm xD

Użytkownik Fisher edytował ten post 05.03.2009 - |21:29|

• 0
Сделано в СССР

#70 neo2006a

neo2006a

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 05.03.2009 - |22:26|

Statua przedstawia egipskiego boga Horusa ... który wystepuje tez pod postacia sokoła (zapewne taki "dziubek" jest z przodu posągu). Sokoły mają po ... 4 pazury. Krzyz Ankh, który ma w ręku jest oczywiscie symbolem wiecznego zycia i zdrowia (ktore daje wyspa).

Użytkownik neo2006a edytował ten post 05.03.2009 - |22:28|

• 0

#71 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 05.03.2009 - |22:53|

Jeśli ten krzyżyk to jest naprawdę Ankh i pewnie tak jest to oznacza, że on symbolizuje (poprzez emanowanie energii ze swego wnętrza) nieśmiertelność i wieczne zdrowie!.

To teraz wyjaśnia się czemu Richard chciał jego ciało. Na dodatek Richard w jakiś sposób jest objęty tą magią i też ma tę nieśmiertelność oraz wieczność!
  • 0

#72 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 05.03.2009 - |22:54|

to raczej Anubis - glowa szakala ;)
  • 0

Dołączona grafika

#73 margoq

margoq

Kapral

• Użytkownik
  • 156 postów
  • Miastosie wzial dymek?

Napisano 05.03.2009 - |23:01|

no wlasnie, Horus czy Anubus? oba maja te same atrybuty:
http://en.wikipedia.org/wiki/Horus
http://en.wikipedia.org/wiki/Anubis

ale statua wyraznie ma uszy, wiec obstawiam jednak na Anubisa ;) (chociaz nie ma zadnej czapki na glowie, w odroznieniu do Horusa)
  • 0

#74 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 05.03.2009 - |23:06|

No ale jak jest stopa to ona ma 4 palce. Czy horus czy inny Egipski miał 4 paluszki ? :)
  • 0

#75 margoq

margoq

Kapral

• Użytkownik
  • 156 postów
  • Miastosie wzial dymek?

Napisano 05.03.2009 - |23:09|

no coz, mamy hieroglify i egipski naszyjnik, poza tym po ubiorze i ksztalcie figury dosc latwo skojarzyc z egipska etnika... nie mowie, ze to MUSI byc, ale o ile mi wiadomo, nikt tym bogom palcow nie liczyl, wiec pewnie nigdy sie nie dowiemy :P
  • 0

#76 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 05.03.2009 - |23:10|

Ale jak poszliśmy w tą stronę to jednak zwierzęta mają cztery uwidocznione z przodu palce więc póki co można stwierdzić jedynie po uszach że to jednak szakal czyli reprezentacja Anubisa.

Mam jednak nie odparte wrażenie że ta wstawka ze statuą to zapowiedź tego na co jeszcze długo poczekamy ;)
  • 0
don't try

#77 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 05.03.2009 - |23:14|

Tylko w sumie, przeciez to nie musi byc posag egipski w czystej postaci. Mogl posiadac jakeis nalecialosci innej kultury. Stopa i styl w jakim jest wykonana wskazuje raczej na cos greckiego badz rzymskiego. Na wyspie prawdopodobnie istniala jakas cywilizacja, ktora wywodzila sie z innej, zachowala sporo jej elementow, ale czesciowo mogla je przeksztalcic - np Anubisowi dac 4 palce, nieco rzymski wyglad itd.
  • 0

Dołączona grafika

#78 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 05.03.2009 - |23:15|

A ja uważam że nie ma sensu na ten temat rozmawiać bo mamy za mało informacji i podejrzewam, że dalsze informacje na ten temat będą w 6 sezonie.. Robicie z igły widły i takie dywagacje nie mają żadnego znaczenia i są bez sensu :) Jedyne co wiemy to to, że jest posąg jakiejś postaci. Po co tworzyć do tego jakieś teorie Anubis, Horus, a może jeszcze kto inny. Poznamy odpowiedzi wtedy kiedy będzie trzeba. Popadacie w pułapkę scenarzystów, zamiast skupiać się na fabule, to twórcy rzucają Wam ochłap mięsa na odwrócenie uwagi ;)
Śmiać mi się chce jak czytam, niektóre wypowiedzi... które przedstawiają jakieś niestworzone historię, albo jakieś narzekania (vide buty ojca Jacka) myślałem, że umrę ze śmiechu jak tydzień temu prawie w każdej wypowiedzi pewnej osoby była o tym wzmianka i zdenerwowanie ze strony autora postu, tak barwnie przedstawionej, że człowiek wyobrażał sobie postać tupiącą nogami jak małe dziecko ze złości podczas oglądania Losta. Ludzie apeluje wrzućcie na luz i rozmawiajmy tutaj o tym co mamy w odcinkach a nie o jakiś śmiesznych teoriach i narzekań na jakąś nieznaczącą błahostkę.
  • 0

#79 margoq

margoq

Kapral

• Użytkownik
  • 156 postów
  • Miastosie wzial dymek?

Napisano 05.03.2009 - |23:17|

juz mialam napisac, ze przeciez bogowie egipscy mieli ludzkie torsy i konczyny, ale przystaje teraz do powyzszych argumentow - kultura na Wyspie wyglada na jakas mieszanke ;)
  • 0

#80 cygan

cygan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • Miastokatowice

Napisano 05.03.2009 - |23:22|

odcinek wymiata super ostania scena trochę nieśćisłosci w treści ale liczę ze twórcy nas zaskoczą jeszcze nie raz i nie dwa jak dla mnie bomba
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych