Zapomnialem o czyms wczoraj wspomniec.
POŁOŻENIE WYSPY
Nikt chyba nie zwrócił uwagi, na to, że Hurley mówi, iż musieli przepłynąc 3 tysiace mil by znalesc sie na południu Indonezji. Mam nadzieję, ze nie namieszałem, ale 3 tysiace mil morskich to około 5400 km. Wystarczy wziąć teraz mape Oceanii. Wyspa znajduje się w jakiejs odległosci od Fidżi, w konkretnie jakiej nie wiemy. Od Fidzi wzdłuz brzegu północnej Australii jest do południowej Indonezji... około 3 tysiecy mil. Jednak gdzie teraz wyspa sie znajduje, po przesunieciu, tego nie wiemy.
ATLANTYDA?
Rozwine jeszcze tę teorię, jako, ze od dziecka fascynuje mnie mit Atlantydy. Generalnie Atlantyda miała byc kontynentem, nie wyspą, ale byc moze na potrzeby serialu została tak zminimalizowana. Atlantyda miała byc, wg przekazu Platona, wieksza niz Europa. Obecnie wiekszosc badaczy skłania się ku hipotezie, ze Atlandydą była Thera/Santorini lub... Antarktyda. Ta teoria nawet została wykorzystana w serialu Stargate: Atlantis, co mnie bardzo cieszy. Zresztą całe uniwersum Stargate to przepisane teorie Ericha von Danikena, ktorego pomysły rowniez mnie od lat fascynują.
Nie tylko ocean Atlantycki miał miec swój zaginiony ląd. Na Pacyfiku miała istniec cywilizacja Mu, pozostałoscią po niej miałyby byc wyspy Oceanii w tym Wyspa Wielkanocna. Z kolei na Indyjskim kontynent Lemuria. Mi sie wydaje, że te trzy lądy to tak naprawdę jeden - Antarktyda. Jest na tyle spora i oblewana przez wszystkie trzy oceany, ze jesli istotnie była tam przez 10 tys. p.n.e. jakas zaawansowana cywilizacja, to echa jej istnienia rozniosły sie na wszystkie strony swiata.
Ale wrócmy do LOST. Co jesli twórcy skorzystaja z tych podań dotyczących trzech zaginionych kontynentów? Wyspa lezy na Pacyfiku, wiec to sie kłoci z Atlantyda, ktora była na Atlantyku. Ale moze własnie starozytna technologia znajdujaca sie na wypie pozwala na przesuwanie w czasie i przestrzeni, na inny ocean? Moze wyspa była tysiace lat temu na Atlantyku, potem na Pacyfiku (moze kiedys na Indyjskim), a dzis po kolejnym przesunieciu nie wiemy gdzie jest i kiedy.
Aha, co do mapy Atlantydy, którą ktos zamiescił. Ten schemat jest jednym z wielu, ten akurat dotyczy Atlantydy na srodku Oceanu Atlantyckiego. Ta mapa to oczywiscie wymysł autora ksiazki o Atlantydzie, teoria. Moze twórcy LOST sie na mapie wzorowali, ale pamietajcie, ze ta mapa pokazuje ogromny kontynent, wiekszy niz Europa, a nie mała wyspę.
SEZON 5
Jeszcze o moich oczekiwaniach wzgledem 5 sezonu. Przede wszystkim Dharma! Czekam na wyjasnienia dotyczace tego projektu od 2 sezonu. Mam nadzieje, ze ostatecznie dowiemy sie w 5 sezonie jak Dharma znalazła wyspe, o historii tego projektu, ile ostatecznie jest stacji na wyspie i za co konkretnie kazda była odpowiedzialna, kto zrzucał jedzenie dla Swan. Liczę na to, że do konca rozgryziemy mape z Blast Door. Mam nadzieje, ze Locke, jako nowy przywódca innych wypyta o te sprawy Alperta