Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 082 - S04E13-14 - There's No Place Like Home 2&3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
357 odpowiedzi w tym temacie

#61 Grzechu

Grzechu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 53 postów
  • MiastoPyskowice

Napisano 30.05.2008 - |23:41|

Odcinek dobry, brakowalo mi tylko jakiegos wiekszego cliffhangera na koncu :(

Nie zdaje Wam sie, ze charakteryzatorzy probowali sprawic, ze Locke wygladal w trumnie mlodziej? Wyszlo upiornie :D

No i kwestia tego, czy on nie zyje - zdaje mi sie, ze kiedys byl filmik z The Orchid o dwoch krolikach, bedacych jednym. Moze Locke sie tez tak 'sklonowal'? Tylko w jakim celu?
  • 0
Legends may sleep, but they never die.

It's better to die upon your feet, than to live upon your knees.

#62 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 30.05.2008 - |23:49|

To nie do konca prawda. Producenci ostatnio ujawnili, że przed katastrofą Oceanic 815 Inni nie wiedzieli o istnieniu Swan, tym bardziej jakie jest zadanie tej stacji. Dodatkowo Ben przeciez miał szansę samemu nie wcisnąc przycisku i tym samym juz w polowie 2 seoznu rozładowac Swan... ale tego nie zrobił. Wcisnął przycisk.

Cos tu nie gra. Ben przywodca Innych w Dharmie rowozil zaopatrzenie do Swana. Musial wiec wiedziec o jego istnieniu. Po prostu nie mieli do niego dostepu. Byl obsadzony przez emerytowanych wojskowych (Inman) i byl forteca nie do zdobycia. Zreszta nie mieli klucza do rozladowania systemu. To musial zrobic ktos z Dharmy. Udalo sie.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#63 MisIIek

MisIIek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 30.05.2008 - |23:52|

Odcinek niszczący mi psychikę ;) cudny!!
Do dzisiaj myślałem ze jednak nie wydostana sie z wyspy a FF były tylko by pokazac alternatywe gdyby sie wydostali ( nie czytam spoilerów i wiekoszsci postów wiec zyje w błogiej nieświadomości :P ). Piękna scena z Sawyerem gdy słyszy ze trzeba sie pozbyc 100 kg widać jak bije sie z myślami i wie co musi zrobić.
Przed 4 sezonem myslalem ze to bedzie koniec pewnej epoki Losta ze nie bedzie to samo przez FF ale jednak wyszło bardzo dobrze.Dzis znów mam
takie myśli :( przecież od wydostana z wyspy minęly 3 TRZY lata !!!!!!! ( tak mówi Kate do Jacka ) 3 lata żyli sobie na wypie..ile i co tak musiało sie wydarzyć az nagle po 3 latach sie znowu na wyspie zjawia ? echh nie pasuje mi to...hmm oczywiscie zakladajac ze 3 lata w swiecie odpowiadaja 3 na wypie..pewnie Sawyer zajął sie Juliet odpowiednio :lol:
  • 0
Były użytkownik Michał od prawie trzech lat nie mogę się zalogować...

#64 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 31.05.2008 - |01:10|

W końcu zobaczyłem finał. Dużo fake'ów po drodze, zanim podłapałem prawdziwy epizod.
Bardzo podobny klimat, co poprzedni finał, teraz już wiemy jak doszło do wydarzeń z Through The Looking Glass. Trochę żałuję, że nie było 3x1 odcinek, gdyby emija była wg zamysłu twórców, byłony jeszcze ciekawiej. Było trochę WOW'ów:
- Rzeczywiście dramatyczne wydarzenia stworzyły Oceanic 6, całość dość logiczna
- Brawa za decyzję Sawyera
- Mistyka i przekręcanie Donkey-Wheel też OK
- Ben za karę nie może widzieć Wyspy
- Charlotte była na Wyspie!
- Keammy pobity przez...Ben'a
- zniknięcie Eye-Land
- śmierć Micheal'a i Jin'a
- Jack słucha Pixies, song nr 15 z Doolittle
- Jeremy Benjam! samobójstwo? Nawiązanie do "cel uświęca środki"?!

Jak dla mnie Donkey Wheel mógł przesunąc każdy, ale wybraniec wcale nie miał takiego zadania, wystarczyło tylko wiedzieć co zrobić. Wybraniec ma inne zadanie/zadania.

To o czym następny sezon? Chyba nie tylko Locke'u?
  • 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

#65 elpaco

elpaco

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 31.05.2008 - |01:12|

Charlotte była kiedyś na wyspie? O co chodzi Milesowi?

Charlotte coś tam przebąkiwała ze szukała miejsca gdzie sie urodziła a Miles sugerował ze ona już tu była, ze tak jakby tu wrociła wiec po co znów chce wracać skoro tego miejsca szukała.

Reasumując Charlotte musiała sie urodzic na wyspie :)

A Odcinek GIGANT
  • 0

#66 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 31.05.2008 - |01:20|

Ciekawa sprawa - nowe/niedawno wprowadzone tajemnice są odkrywane, a stare (sez.1) w ogóle? Nie wiemy za wiele o pochodzeniu bunkrów/stacji, ale już wiemy kto siedzi w trumnie.
Wg mnie dopiero w ostatniej chwili sezonu 6 dowiemy sie np. czym jest dym i dwa szczegóły absolutnie kluczowe - czemu Jack budzi się poza samolotem w s01e01 i kim są Adam i Ewa z jaskini.

Marciin88 - trupy w USA mają charakteryzacje, żeby ładnie wygładały na pogrzebie. Tak zniknęła blizna.

Jonasz, dzięki za świetną analizę Swan'a i Orchid - teraz mi się rozjaśniło (post #36).
Rimak również, no jasne, stąd Black Rock na środku Wyspy! Wartościowe uwagi, nawet gdyby nie były w 100% trafne. Przywraca mi to wiarę w sens czytania forum o drugiej w nocy ;)
  • 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

#67 Ficek

Ficek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 31.05.2008 - |02:16|

Zastanawiam się dlaczego wszyscy uśmierciliście Jin'a skoro był odcinek, w którym biegał po szpitalu z pluszową pandą, kiedy Sun rodziła jego dziecko.
  • 0

#68 Korzi

Korzi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 77 postów
  • MiastoSanok

Napisano 31.05.2008 - |02:52|

Zastanawiam się dlaczego wszyscy uśmierciliście Jin'a skoro był odcinek, w którym biegał po szpitalu z pluszową pandą, kiedy Sun rodziła jego dziecko.

To nie tak kolego. Ten odcinek był o retrospekcjach Jina (przeszłosć) i o flash-forwardach Sun (przyszłość). Dopiero na końcu odcinka można się było zorientować.
Jin nie żyje, w końcu wystawiono mu b. ładny, choć skromny nagrobek. > Patrz epizod 4x07 - "Ji Yeon" pod koniec.
Pozdro B)

Użytkownik Korzi edytował ten post 31.05.2008 - |02:53|

• 0
Dołączona grafika
EVERYTHING HAPPENS FOR A REASON
4 8 15 16 23 42..... >> DESTINY FOUND <<

#69 Wicuch

Wicuch

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów
  • MiastoWrocLOVE

Napisano 31.05.2008 - |05:01|

heh. kolejnos odcinkos.
sawyeros plynos stylos zmiennos i w piecios minutos na wyspos na dopingos rekinkos. miejscos w reprezentacjos polskos na olimpiados pekinos murowanos. kwestios obywatelstwos. kaczynskos do robotos! zlotos wisios w powietrzos!

milesos wpierniczos orzeszkos solonos bez zgodos rosos. skrobios mlodos ziemniakos za karos.

mlodos indonezyjczykos pstrykos zdjecios cyfrowos lustrzankos rozbitkos oceanos. bez zdejmowanos kapeluszos.

michaelos frozejros baterjos cieklos azotos. michaelos zrobios swojos, michaelos mogos spados.
frankos klejos dziuros w bakos za pomocos tasmos klejacos. brawos! wspaniałos improwizacjos.

na deseros: katies podnoszos sluchawkos a tam wspakos gadajos. wizytos w salonos operatoros telefonos rekomendowanos.

pozdros :)

Użytkownik Wicuch edytował ten post 31.05.2008 - |05:59|

• 0

#70 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 31.05.2008 - |06:19|

Czy może ktoś pomóc znaleźć mape na kartce która była pokazana niedawno w jakimś odcinku - Ilustrująca wygląd i kształt wyspy ?? bardzo ważne dla mnie
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#71 Sparrowhawk

Sparrowhawk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 31.05.2008 - |06:54|

Odcinek mi się podobał, aczkolwiek bez rewelacji; ucieszyło mnie, że miałam rację w poprzednim topiku mówiąc, że Oceanic nie ma nic wspólnego ze ściemą Oceanic 6.

A kolejne moje podejrzenie to to, że Miles, Lapitus, Charlotte i Daniel byli już na wyspie i teraz wrócili na nią w grupie, tak jak ma to zrobić Jack. Wskazują na to słowa Milesa oraz notatnik Dana, w którym wiele rzeczy na temat wyspy ma ponotowane moim zdaniem z poprzedniego na niej pobytu.
  • 0
"Couldn't find the anthuriums, could you?"

#72 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 31.05.2008 - |07:45|

Wicuchos, ty łobuzos. :lol:

Przyszło mi do głowy, że Widmore też był kiedyś na wyspie i ją przesunął, dlatego teraz nie może na nią wrócić.

Czemu Locke zmienił nazwisko a pozostali tego nie zrobili? Czy zabił go ktoś od Widmore'a?

Jak Dharma znalazła wyspę? (Mam nadzieję, że pokażą to w 5 sezonie...za 8 miesięcy.grrr).

Spoiler

A tak w ogóle to finalos superos. Szkoda, że to koniec. :(
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#73 ZdL

ZdL

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów
  • MiastoOpole

Napisano 31.05.2008 - |09:27|

- zniknięcie Eye-Land

chyba Island...
  • 0
LOST
Prison Break
24
Jericho
CSI: Miami
House
Knight Rider

#74 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 31.05.2008 - |09:29|

chyba Island...

eye-island to nawiązanie do motywu oka ;) tak też nazywał się jeden z utworów na ost. To nic innego jak gra słów. ;)
  • 0

#75 Mastero000

Mastero000

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 31.05.2008 - |09:30|

heh. kolejnos odcinkos.
sawyeros plynos stylos zmiennos i w piecios minutos na wyspos na dopingos rekinkos. miejscos w reprezentacjos polskos na olimpiados pekinos murowanos. kwestios obywatelstwos. kaczynskos do robotos! zlotos wisios w powietrzos!

milesos wpierniczos orzeszkos solonos bez zgodos rosos. skrobios mlodos ziemniakos za karos.

mlodos indonezyjczykos pstrykos zdjecios cyfrowos lustrzankos rozbitkos oceanos. bez zdejmowanos kapeluszos.

michaelos frozejros baterjos cieklos azotos. michaelos zrobios swojos, michaelos mogos spados.
frankos klejos dziuros w bakos za pomocos tasmos klejacos. brawos! wspaniałos improwizacjos.

na deseros: katies podnoszos sluchawkos a tam wspakos gadajos. wizytos w salonos operatoros telefonos rekomendowanos.

pozdros :)

zesikalem sie ze smiechos ;p

czy ktos ma moze pomysl o co chodzi z przewijaniem filmu w THE ORCHID?
  • 0

#76 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 31.05.2008 - |09:31|

Wyśmienity odcinek. Przesunięcie Wyspy pokazano chyba w najlepszy sposób - nie zdradzając za dużo, a jednocześnie efektownie. Nie wiem, czy tylko ja mam takie wrażenie, czy Wyspa schowała się pod powierzchnię (było widać kręgi na wodzie)? Bardzo podoba mi się teoria z Wyspą jako Atlantydą - rozwiązanie niegłupie i wbrew pozorom zaskakujące.

Locke nie jest osobą, która mogłaby popełnić samobójstwo. Prędzej już stawiałbym na zakamuflowane morderstwo. Sądzę, że cały czas starał się powrócić na Wyspę. To nie jest człowiek, który łatwo odpuszcza.

P.S. Scena, kiedy Frank mówi, że muszą pozbyć się dodatkwych 100kg i ujęcie na zakłopotanego Hugo - priceless
  • 0

#77 Cez

Cez

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 108 postów
  • MiastoTczew

Napisano 31.05.2008 - |09:37|

Zapomnialem o czyms wczoraj wspomniec.

POŁOŻENIE WYSPY

Nikt chyba nie zwrócił uwagi, na to, że Hurley mówi, iż musieli przepłynąc 3 tysiace mil by znalesc sie na południu Indonezji. Mam nadzieję, ze nie namieszałem, ale 3 tysiace mil morskich to około 5400 km. Wystarczy wziąć teraz mape Oceanii. Wyspa znajduje się w jakiejs odległosci od Fidżi, w konkretnie jakiej nie wiemy. Od Fidzi wzdłuz brzegu północnej Australii jest do południowej Indonezji... około 3 tysiecy mil. Jednak gdzie teraz wyspa sie znajduje, po przesunieciu, tego nie wiemy.

ATLANTYDA?

Rozwine jeszcze tę teorię, jako, ze od dziecka fascynuje mnie mit Atlantydy. Generalnie Atlantyda miała byc kontynentem, nie wyspą, ale byc moze na potrzeby serialu została tak zminimalizowana. Atlantyda miała byc, wg przekazu Platona, wieksza niz Europa. Obecnie wiekszosc badaczy skłania się ku hipotezie, ze Atlandydą była Thera/Santorini lub... Antarktyda. Ta teoria nawet została wykorzystana w serialu Stargate: Atlantis, co mnie bardzo cieszy. Zresztą całe uniwersum Stargate to przepisane teorie Ericha von Danikena, ktorego pomysły rowniez mnie od lat fascynują.

Nie tylko ocean Atlantycki miał miec swój zaginiony ląd. Na Pacyfiku miała istniec cywilizacja Mu, pozostałoscią po niej miałyby byc wyspy Oceanii w tym Wyspa Wielkanocna. Z kolei na Indyjskim kontynent Lemuria. Mi sie wydaje, że te trzy lądy to tak naprawdę jeden - Antarktyda. Jest na tyle spora i oblewana przez wszystkie trzy oceany, ze jesli istotnie była tam przez 10 tys. p.n.e. jakas zaawansowana cywilizacja, to echa jej istnienia rozniosły sie na wszystkie strony swiata.

Ale wrócmy do LOST. Co jesli twórcy skorzystaja z tych podań dotyczących trzech zaginionych kontynentów? Wyspa lezy na Pacyfiku, wiec to sie kłoci z Atlantyda, ktora była na Atlantyku. Ale moze własnie starozytna technologia znajdujaca sie na wypie pozwala na przesuwanie w czasie i przestrzeni, na inny ocean? Moze wyspa była tysiace lat temu na Atlantyku, potem na Pacyfiku (moze kiedys na Indyjskim), a dzis po kolejnym przesunieciu nie wiemy gdzie jest i kiedy.

Aha, co do mapy Atlantydy, którą ktos zamiescił. Ten schemat jest jednym z wielu, ten akurat dotyczy Atlantydy na srodku Oceanu Atlantyckiego. Ta mapa to oczywiscie wymysł autora ksiazki o Atlantydzie, teoria. Moze twórcy LOST sie na mapie wzorowali, ale pamietajcie, ze ta mapa pokazuje ogromny kontynent, wiekszy niz Europa, a nie mała wyspę.

SEZON 5

Jeszcze o moich oczekiwaniach wzgledem 5 sezonu. Przede wszystkim Dharma! Czekam na wyjasnienia dotyczace tego projektu od 2 sezonu. Mam nadzieje, ze ostatecznie dowiemy sie w 5 sezonie jak Dharma znalazła wyspe, o historii tego projektu, ile ostatecznie jest stacji na wyspie i za co konkretnie kazda była odpowiedzialna, kto zrzucał jedzenie dla Swan. Liczę na to, że do konca rozgryziemy mape z Blast Door. Mam nadzieje, ze Locke, jako nowy przywódca innych wypyta o te sprawy Alperta :P
  • 0

#78 cieglo

cieglo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 31.05.2008 - |09:42|

Czemu Locke zmienił nazwisko a pozostali tego nie zrobili?

Ano dlatego, że przecież on nie miał prawa przeżyć. Według bajeczki Jacka nikt poza nimi się nie uratował, potwierdził to zresztą Sayid. Gdyby Lock wrócił pod swoim nazwiskiem całą historię drzwi by ścisnęły. Lista pasażerów lotu przecież była powszechnie znana.
  • 0

#79 EDiSON

EDiSON

Kapral

• Email
  • 230 postów

Napisano 31.05.2008 - |10:25|

a co z wizja Desmonda ktory widziale Claire i dziecko w helikopterze? A podobno ona juz nie zyje. Jak widac tworcy cos nowego wymyslaja i zapominaja o rzeczach z poprzednich sezonow jak np. hieroglify bo zamiast ich mogl byc nawet napis DEATH...

Ps. w newsach lostowych bylo wspomniane ze w s3 widzielismy potwora. Kto kto byl?
  • 0

#80 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 31.05.2008 - |11:12|

Ps. w newsach lostowych bylo wspomniane ze w s3 widzielismy potwora. Kto kto byl?

"Yemi" :rolleyes:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych