Skocz do zawartości

Zdjęcie

Equilibrium (2002)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
117 odpowiedzi w tym temacie

#61 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 25.11.2003 - |21:06|

Trzeba jednak przyznać, że zbyt łatwo sobie radził ze wszystkimi. Przez to stał się troche takim supermenem.

I dzięki temu filmik różnił się od innych. Szczególnie jeśli chodzi o walkę finałową. Jak to ktoś już zauważył na starym forum, najczęściej ostatnia walka jest najtrudniejsza i najdłuższa, a główny bohater wychodzi z niej ledwo żywy. Tu było inaczej i to traktuję jako plus.

Fajnie, że Preston starał się jakoś wybrnąć z sytuacji bez walki (scena z psem), dobrze, że nie walczył w obronie rozstrzeliwanych rebeliantów, bo raczej nie miałby szans z tyloma żołnierzami i klerykiem na dodatek.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#62 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 07.12.2003 - |13:05|

Nie sposób się nie zgodzić z artpim. Dość krótka finałowa walka, a potem egzekucja Ojca pokazały, że Preston czuje, także negatywne uczucia. No bo chyba właśnie uczucia są tym co czyni nas ludźmi.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#63 Wiluss

Wiluss

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.12.2003 - |19:01|

Film zaczął się jakoś przeciętnie... Akcja była taka.... Już oblatana...Walka w ciemnym pomszczeniu była spoko oglądam do tego momentu i myślę jakiś zwykły film ... ale potem znaleźli te obrazy ...Ooo!! znaleźli obrazy fajnie fajnie (Nuda) ..... a potem je spalili wtedy opadła mi kopara przewinąłem ze 3 razy i pomyślałem ten film jest świetny:) ....Potem już zaczęła się akacja.. ujmę to tak Matrix przy tym wpadł w dno z i nakrył się 3 metrowym mułem dla mnie to jest lepsze.... może i jedynka była dobra (Matrixa) ...ja bym postawił je obok siebie 1 Matrixsa i Equilibrium ... albo może w ogóle nie powinniśmy ich porównywać to całkowicie... dwa inne filmy ... o różnej tematyce... albo może się tu mylę?
  • 0
Life is what happens when you
plan to do other things -John Lennon

#64 Gość_luczek_*

Gość_luczek_*
  • Gość

Napisano 09.01.2004 - |13:47|

powiem tak, film porusza wazna kwestie, ale w banalny sposob. Co do koncowki, to tez sie nie postarali. I po co tyle przemocy ?
  • 0

#65 Gość_banano_*

Gość_banano_*
  • Gość

Napisano 09.01.2004 - |19:47|

O uczuciach nie można powiedzieć, że tylko zabrakło w tamtym świecie tych dobrych!

Idea ustroju tamtego filmu likwidowała nie tylko te dobre strony uczuć ale i też (to było to co miało być w założeniach tej władzy) te złe.

Unicestwienie ojca przywróciło po prostu inny ład - poprzedni był stabilny ale w swym założeniu niekompletny, nowy rozpoczął to co kiedys w tamtym świecie było wojny, śmierć itp ale i też poczucie dobra.

Każde założenie ma swoje dobre i złe strony - tu nie ma ani dobrego ani złego zakończenia! Końcówka w zasadzie bardzo podobna (nie do końca wyjaśniona) jak w Matrixie Rewolucjach.
Zastanawiać by się mogło kto od kogo pomysł ściągnął, czy też może nastąpiła moda na takie niejasności?
  • 0

#66 arci

arci

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 30.01.2004 - |16:29|

kiedyś dawno temu bedąc w kinie na komedi będącego u szczytu sławy Louisa de Funes "Zawieszenie na drzewie: ani razu nie zaśmiałem się. Taka to była komedia.Equlibrum to takie smae SF
  • 0

#67 Mad M.A.X

Mad M.A.X

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 31.01.2004 - |08:44|

E tam nielubie jak dobre filmy sie dobrze kończą bo to oznacza praktycznie zakończenie histori. A tak jes nadzieja, że kiedyś ktoś może wróci do tematu. Pozatym ja wogóle nielubie happy enduffff. Final destination rulez :].

nie lubię
historii
poza tym
w ogóle

Użytkownik gulus edytował ten post 31.01.2004 - |23:29|

• 0

#68 Wiluss

Wiluss

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.01.2004 - |11:04|

Zakonczenie było strasznie banalene... ale tego własnie się nie spodziewałem myslałem ze film jakoś mnie zaskoczy ... jak to się działo na samym początku... a ty Drzewo (Lipa- dla niewtajemniczonych ) ... ale ten film przynajmniej się skończył. nie jak Matrix ... ktorego może wyjść jakby się uprzeć 4 część ...
  • 0
Life is what happens when you
plan to do other things -John Lennon

#69 Gość_4909_*

Gość_4909_*
  • Gość

Napisano 03.02.2004 - |20:31|

Bardzo dobry film. I co ważne niejest kopią MATRIX-a ale jego pżeciwwagą. Dobrze by było gdyby powtała następna część (mam uczycie że chistoria została zbyt szybko opowiedziana). Jeśli chodzi o momenty to najbardziej zaskakujący był koniec, nieprawdasz?
  • 0

#70 Gość_karina_*

Gość_karina_*
  • Gość

Napisano 06.02.2004 - |02:27|

film ma swoj niepowtarzalny klimat i moim zdaniem jest lepszy od matrixa :P
  • 0

#71 HENTAI

HENTAI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów
  • MiastoToruń

Napisano 13.03.2004 - |10:42|

moze sie powtorze ale jestem tu nowy i niechce mi sie sprawdzac wczesniejszych

chodzi mi oto, ze Equilibrium czerpie garsciami z taki jak 451(?) stopnii farenhaita (sorry za pisownie) - chodzi mi o palenie sztuki (chociaz tam byly tylko ksiazki, ale podobnie nawet przemiana glownego bohatera), poza tym Metropolis z 26 roku (na przyklad scena jak bochater wchodzi po schodach z reszta choloty), i wielu innych. ale nawet z ksiazek P.K.Dick'a (ale tytulu nie pamietam - cos o dyktatorze, ktory juz dawno nie zyje, ale komputer go udaje - prawie jak w filmie).

to taki moje przemyslenia o dobrym filmie z fajna gunkata i muza B)

a tak przy okazji, caly film to miniaturka panstwa totalitarnego wszyscy tak samo ubrani, robia to samo, wszystkim wolno to samo, ale wladza moze wszystko zabijac, byc inna, byc uczuciowcem :angry:
ja tez jestem za zniszczeniem uczuc :angry:

Użytkownik HENTAI edytował ten post 13.03.2004 - |10:46|

• 0
WATASHI WA KIREI DESU

#72 rafip

rafip

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 29.03.2004 - |20:22|

Film jest super :). Sceny walki wymiatają ale film nie stał sie przez bezduszna nawalanka ma swój klimat i dobrą fabułe. Ukochana tez obejrzala i sie podobało... ciekawe naprawde.
Moze to pomysł na nakrecenie serialu... kto ich tam wie co wymyśla bo film spotkał się z dobrym przyjęciem z tego co wiem.

A moje zdanie - uczucia rządzą :) bez nich nie byłoby fanów Stargate - nie sądzicie.

Oby więcej takich filmów.

Pozdrawiam
  • 0
"Miej odwagę być mądrym..."

#73 rafip

rafip

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 29.03.2004 - |20:37|

Tak, zgadzam sie przynajmnej jest jakieś zakończnie bo ostatnio zauważylem że modne stało się na zakończenie filmu zostawianie tylnej furtki i mamy póżniej multum kolejnych części. Każda kolejna część MATRIXA była gorsza więc tego tu nie mamy i dobrze ;)

Banalne zakończenie?? No cóż nie zgodze się. Dla mnie było okey ;)
Brutalne?? No cóż nie zgodze się - dla mnie troche za szybko mu poszło ale poza tym bardzo ładnie i z opanowaniem zakończył sprawę ;)

Nie można zgasić ognia jeżeli nie pozna sie jego natury. Podobnie jest z uczuciami, nauczmy się panować nad nimi i wtedy każdy podejmie decyzje czy chce się ich wyzbyć. Ale pamiętajmy nawet ogień się przydaje w pewnych aspektach naszego życia :P .

Pozdrawiam
  • 0
"Miej odwagę być mądrym..."

#74 mmaarroo

mmaarroo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów
  • MiastoGalaktyka

Napisano 18.04.2004 - |14:58|

Pomysł fajny z tym że producenci i ludzie związani z ta produkcją chyba za dużo naoglądali się Matrixa!!! Troche scenariusz powinien być bardziejn rozbudowany ale nie na długośc tylko dogłębnie!!! Ogólnie rzecz a raczej film biorąc to na 10 przyznaje 6 punktów!
  • 0

#75 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.04.2004 - |15:02|

Pomysł fajny z tym że producenci i ludzie związani z ta produkcją chyba za dużo naoglądali się Matrixa!!!

Niemożliwe . Obydwa filmy powstały w podobnym czasie .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#76 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 18.04.2004 - |16:21|

Niemożliwe .  Obydwa filmy powstały w podobnym czasie .

Witam,

Od razu zaznaczam, że nie uważam Equilibrium z klona Matrixa.
Raczej chyba tak nie do końca w jednym czasie. Matrix jest z 1999 roku, a Equilibrium z 2002. Co prawda nie znalazłem nigdzie, kiedy Wimmer zaczął pisać scenariusz, ale nie sądzę, zeby zajęło mu to aż 2-3 lata.
Wiadomo, znajdzie się jakieś powiązania z Matrixem, ale są one tak małe, że nie można tego uznać za klon. Film czerpie z tradycji science fiction: "Fahrenheit 151", "1984" George’a Orwella, itp.
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#77 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 18.04.2004 - |16:28|

Ten wiersz pojawia sie w Equilibrium - a przynajmniej jego fragment - odczytuje go Kleryk tuz przed swa smiercia.
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#78 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.04.2004 - |17:13|

Matrix jest z 1999 roku, a Equilibrium z 2002.

To czemu ja dorwałem Eqilibrum jakieś 2 tygodnie po premierze Matrixa w Polsce ??
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#79 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 18.04.2004 - |17:32|

To czemu ja dorwałem Eqilibrum jakieś 2 tygodnie po premierze Matrixa w Polsce ??

Hmmm, może zacznijmy od tego, którego Matrixa. Bo na pewno nie pierwszego, to byłoby niemożliwe. Po Reaktywacjach to się zgodzę.
Matrix 1 był już 5 lat temu. Na pewno tyle czasu mineło, odkąd oglądałeś Equilibrium? :)
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#80 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.04.2004 - |17:45|

Hmmm, może zacznijmy od tego, którego Matrixa. Bo na pewno nie pierwszego, to byłoby niemożliwe. Po Reaktywacjach to się zgodzę.
Matrix 1 był już 5 lat temu. Na pewno tyle czasu mineło, odkąd oglądałeś Equilibrium? 

Tak , po pierwszym . Film jest starszy niż wiekszośc osób sądzi ( bieże się pod uwagę jego polską priemierę ).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych