Skocz do zawartości

Zdjęcie

Petycja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

#61 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 22.10.2004 - |20:44|

P.S. Czy seriale z sieci faktycznie są nielegalne? Przecież to są rzeczy wyemitowane publicznie i każdy może sobie nagrać (jak z radia)!

TV ripy sa niby legalne, DVD ripy juz nie bardzo

Seriale z sieci , zasadniczo problem jest bardzo śliski , chociaż prawo miedzy narodowe dopuszcza istnienie Fansubów ( czyli seriali z sieci z napisami w formie hardsubów) to zasadniczo są one nielegalne . Nawet te które są puszczane w danym kraju przez telewizję publiczną (bezpłatną 0 ponieważ wszelkie prawa należą do stacji . A widz ma jedynie prawo do obejżenia danego filmu (serialu ) tyle razy za ile zostało zapłacone .
Ale i tak wszyscy wiedzą jakie jest podejście do tego tematu :D.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#62 Garil

Garil

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoGdynia\Trojmiasto

Napisano 21.04.2005 - |09:02|

Hmm a moze jesli sie nie da w konkretnej stacji TV zalatwic nic to moze poprostu podobna petycje do TV kablowej np aby zamiescili w swym repertuarze kanalowym Sci Fi chanell?? Taka petycje to bym polecal do Multimediow(wiecie tej TV kablowej) sedze zo ta mialoby wieksze szanse na sukces wkoncu oni caly czas cos zmieniaja w swojej ofercie programowej :D
  • 0

#63 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 22.04.2005 - |06:15|

Hmm a moze jesli sie nie da w konkretnej stacji TV zalatwic nic to moze poprostu podobna petycje do TV kablowej np aby zamiescili w swym repertuarze kanalowym Sci Fi chanell??

IMO żadnej polskiej telewizji kablowej nie stać na coś takiego. Jeżeli już chcesz i musisz napisać jakąś Petycję to myślę, że więcej sesnu ma skierowanie jej bezpośrednio do Sci-Fi Channel: "Dlaczego Was nie ma w Polsce?" ;)
  • 0

#64 pastor

pastor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 26.04.2005 - |13:17|

Jeżeli chodzi o s-f channel to by był dobry pomysł bo jeżeli chodzi o jakąś petycje to wiadomo co oni z nią zrobią musiało by nas byc naprawdę dużo,dobrze że pojawiła się Andromeda na Tele5 chociaż tyle.
  • 0

#65 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 26.04.2005 - |19:37|

Nie widze przysłości w petycji nawet do sieci kablowych, te firmy kierują sie tylko możliwością zarobienia a prawda że kupno praw do nadawania danego seialu jest drogie i to bardzo zwłaszcza serialu SF, patrząc na to im to sie nie opłaca, mówie tu o TV publicznej i bezpłatnej, co do sieci kablowych jest tak samo im to sie nie opłaca w ty sęsie że wiekszość tzw. podziemia SF nie ma podłączenia do kablówki, ale może z jakieś 5 kiedy nasz kraj bardziej się rozwinie technologicznie to na pweno zacznie sie pojawiać więcej seriali w naszej TV. Prawda jest taka my na to nie mamy wpływu, jesteśmy tylko widzami, a widz ma tylko oglądać. :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#66 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 26.04.2005 - |20:58|

Ave,

no to ja mam pomysl ale od d..y strony !!! :hyhy:

Skoro seriale SF sa za drogie dla polskich TV czy tez nie mozemy spodziewac sie w kablowkach zadnych obcych kanalow tematycznych z SF - :rolleyes:

to moze sami stworzmy jakis serial SF !!! :D

Żelazny

Użytkownik Żelazny edytował ten post 26.04.2005 - |21:03|

• 0

#67 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 26.04.2005 - |22:34|

@Żelazny Po co tworzyć wyjdź na podwórko z kamerą ponagrywaj ludzi przez 30 minut i bedziesz miał s-f. Ja mam takich kosmitów na osiedlu że sorry ale klingoni się chowają. :hyhy:
U nas, trzeba przyznać jest beznadziejnie jeśli chodzi o seriale s-f w polskiej TV ale niestety przyszło nam żyć w dobie telenowel pokroju Plebani, Klanu Złotopolskich i innego shitu, który powoduje u mnie odruchy wymiotne na podstawie tylko piosenki tytułowej.
Fakt tworzenia kolejnych seriali o problemach rodziny x powoduje że niestety rzadko możemy cieszyć się nowymi pozycjami s-f w TV.
Osobiście w 90% procentach oglądam AXN bo jeszcze ten kanał trzyma jako taki poziom. Chociaż porównując AXN Europe a USA to różnica w ramówce jest spora.
Moja propozycja to nie tyle petycja - bo nie tymi prawami rzadzi się rynek TV, a zaopatrzenie się w szybkie łacze i jak pisał jooboo zasysanie z sieci. Ok to jest nielegalne ale co z tego jeśli weźmiemy pod uwagę fakt że gdyby nie sieć to np to forum by nie istniało ba kolebka s-f w Polsce by nie istniała. To nie dzięki TV przez ostatnie lata oglądaliśmy różne bardziej lub mniej wartościowe produkcje, ale właśnie dzięki sieci lub wymianie ze znajomymi. Dlatego wg petycja mija się z celem.

Użytkownik coldmaN edytował ten post 26.04.2005 - |22:36|

• 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

#68 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 27.04.2005 - |06:05|

A jak pokażą to z takim tłumaczeniem, że uszy Ci odpadną.

IMHO zapowiedź :)

"Gwiezdne przygody drużyny GwiezdnychGatci, przez Gwiezdną Dziurkę, pod przywództwem generała Z'Nila, pięknej doktor Krater, doktora Daniela (ale takiego samca łosia, czy czegoś tam) i obcego Talka. Walczą oni z replikami, Guldenami. Na emisję zapraszmy w środy o godzinie 3 w nocy."
  • 0
VeeDee

#69 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.04.2005 - |07:53|

Ludzie , trochę nadziei . A może się uda  namówić jakąś stację na puszczanie Sci-fi .

Nadzieja nadzieją, a zdrowy rozsądek zdrowym rozsądkiem. Póki co wydawcy, nawet seriali sci-fi wydawanych na DVD (np TNG wydane w Polsce) nie zaopatrują w polskie napisy, bo najwyraźniej policzyli, ze się to im nie opłaca, więc nadzieja na sci-fi w TV sama w sobie jest sci-fi ;)

Z drugiej strony są przesłanki, że w bardzo bliskiej przyszłości stacje TV zaczną także transmitowac swoje programy w Internecie i ten problem lokalizacji geograficznej przestanie być istotny, pozostanie tylko kwestia języka... ;)
  • 0

#70 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 27.04.2005 - |08:51|

Można powiedzieć że jest przynajmniej AXN która jednak emituje trochę tych seriali s-f. Zresztą nie tylko dla s-f oglądam ten kanał bo od keidy wszedł on do Cyfry+ to oglądam go codziennie.
Co do polskich stacji to jakby nie wywalali kasy w błoto (czyli M jak cośtam, klany i inne same życia) to byłoby ich stać na dobre seriale s-f a i zyskali by dużo w oczach widzów nie emitując tych gówien. Fakt że straciliby trochę u starych babci (bez urazy dla tych co oglądają te seriale) no ale w końcu najważniejsza dla telewizji jest grupa 16-49 :D.
A o polskim serialu s-f to możemy tylko pomarzyć. No chyba że zrobimy tak jak napisał coldmaN :hyhy: .
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#71 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.04.2005 - |11:25|

Co do polskich stacji to jakby nie wywalali kasy w błoto (czyli M jak cośtam, klany i inne  same życia) to byłoby ich stać na dobre seriale s-f a i zyskali by dużo w oczach widzów nie emitując tych gówien. Fakt że straciliby trochę u starych babci (bez urazy dla tych co oglądają te seriale) no ale w końcu najważniejsza dla telewizji jest grupa 16-49 :D.

Przecież M jak miłość to jeden z najbardziej dochodowych seriali w naszej TV. Trudno więc mówić o "wywalaniu kasy w błoto"... Reszta Twoich wywodów także jest oparta o założenia z kosmosu, więc szkoda tego nawet komentować ;) Ot, pomyśl ile Ty sam wydałeś w zeszłym roku na filmy i seriale sci-fi? ;P
  • 0

#72 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 27.04.2005 - |12:10|

Tylko, ze w Polsce stacje TV kase [niemala] zarobiona z popularnych telenowel woli wydac na jeszcze wiecej telenowel. O sci-fi w naszym kraju tak naprawde NIKT powaznie nie mysli, oprocz samych fanow tegoz.
Gdyby mysleli, to juz dawno mielibysmy kanal przeznaczony tylko pod sci-fi.
Juz nawet gry komputerowe wydaja sie ludziom powazniejsze, co zaowocowalo takim Hyperem, a sci-fi...?
  • 0

#73 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.04.2005 - |12:21|

Tylko, ze w Polsce stacje TV kase [niemala] zarobiona z popularnych telenowel woli wydac na jeszcze wiecej telenowel.

Tak? A kiedy ostatnio w porze dobrej ogladalnosci widziales jakas brazylijska telenowele? Ostatnimi czasy emitowane sa wylacznie takie pozycje, ktore potrafia na siebie zarobic. Zauwaz, ze ostatnio pojawilo sie duzo nowych seriali kryminalnych. Sam jestem fanem Fali Zbrodni ;)

O sci-fi w naszym kraju tak naprawde NIKT powaznie nie mysli, oprocz samych fanow tegoz.

Skad o tym wiesz?
Zakup jakiegos popularnego serialu sci-fi z reguly przekracza dostepne budzety naszych telewizji.

Gdyby mysleli, to juz dawno mielibysmy kanal przeznaczony tylko pod sci-fi.
Juz nawet gry komputerowe wydaja sie ludziom powazniejsze, co zaowocowalo takim Hyperem, a sci-fi...?

Ja mysle, ze gdyby dalo sie w Polsce na sci-fi zarobic to mielibysmy tego pelno. Problem w tym, ze takie produkcje kosztuja w mln USD i ich zakup nawet nie ma szans sie zwrocic a co dopiero zarobic na siebie...
  • 0

#74 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 27.04.2005 - |12:29|

Przecież M jak miłość to jeden z najbardziej dochodowych seriali w naszej TV. Trudno więc mówić o "wywalaniu kasy w błoto"... Reszta Twoich wywodów także jest oparta o założenia z kosmosu, więc szkoda tego nawet komentować ;) Ot, pomyśl ile Ty sam wydałeś w zeszłym roku na filmy i seriale sci-fi? ;P

Wyświetl post

Po pierwsze dla mnie m jak miłość i inne tego typu szajsy są szajsami ;) i jest to wywalanie kasy w błoto. Oczywiście z mojego punktu widzenia i tylko tak należy to odbierać. Zresztą popularność takich seriali tylko świadczy o tym że niestety ale ambitnych seriali to zapewne w Polsce nie uświadczymy nigdy (już nie mówię że musi to być serial s-f).
Po drugie skoro lubisz oglądać takie seriale jak m jak miłość czy cuś w tym stylu to twoja sprawa i nienaskakuj tu na mnie bo napisałem "bez urazy".
Po trzecie a skąd moje wywody miały być jak nie z kosmosu? W końcu to forum o serialach sci fi :P.
I po czwarte: niech se nawet robią te telenowele (czy jak to pięnie nazywają seriale obyczajowe o prawdziwym życiu) ale niech część kasy z nich przeznaczą na coś lepszego a nie pakują w kolejne tego typu śmiecie, zwłaszcza że te kolejne "produkcje" zwykle są coraz gorsze sądząc po ich oglądalności.
No ale tak jak jest napisane kilka postów wyżej póki co naszą najlepszą stacją sci fi jest torrent+kazaa+emule :D.

Użytkownik Pawel edytował ten post 27.04.2005 - |13:22|

• 0

#75 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.04.2005 - |13:02|

Po pierwsze dla mnie m jak miłość i inne tego typu szajsy są szajsami ;) i jest to wywalanie kasy w błoto. Oczywiście z mojego punktu widzenia i tylko tak należy to odbierać.

Błąd logiczny - nie napisałem nic ponadto, że serial MjM na siebie zarabia. Rachunek ekonomiczny, albo szerzej, księgowość nie zna pojęcia "mój punkt widzenia". To czy ja, albo ktokolwiek inny lubi MjM nie jest tematem tego o czym pisałem. To, że potrafię dostrzec, że jakaś produkcja potrafi na siebie zarobić nie oznacza, że jestem fanem tej produkcji - a taki wniosek wyciągnąłeś. Mój wniosek - na serialach SciFi w Polsce nie można zarobić - zbyt mało jest tu widzów. Z tym polemizuj a nie o MjM.

Tak więc jeżeli ja piszę o pieniądzach a Ty odpowiadasz na to argumentami typu "moim zdaniem", "szajs" etc - to są to argumenty z kosmosu, zupełnie nie pasujące do niczego.

Zresztą popularność takich seriali tylko świadczy o tym że niestety ale ambitnych seriali to zapewne w Polsce nie uświadczymy nigdy (już nie mówię że musi to być serial s-f).

Zdefiniuj pojęcie "ambitny serial".

I po czwarte: niech se nawet robią te telenowele (czy jak to pięnie nazywają seriale obyczajowe o prawdziwym życiu) ale niech część kasy z nich przeznaczą na coś lepszego a nie pakują w kolejne tego typu śmiecie.

Czyli krótko mówiąc postulujesz, żeby kasę jaką zarabia MjM przeznaczyć na jakiś serial sci-fi, co realnie, czyli biorąc pod uwagę nasze realia, oznacza, że wyrzuca się ją w błoto? Fajnie, też chętnie przyjmę od każdego widza MjM 1 zł, bardzo chętnie ;P

Na litość boską, bądźmy realistami... SciFi nie jest w Polsce popularne, seriale mają oglądalność poniżej granicy błędu statystycznego, czyli na poziomie ok 10-20 tys. widzów. Jak to porównac z faktem, że Amerykanie cancelują serial (np Enterprise), bo widownia spadła poniżej 2 mln widzów, co najwyraźniej jest progiem opłacalności?
  • 0

#76 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 27.04.2005 - |14:14|

Błąd logiczny - nie napisałem nic ponadto, że serial MjM na siebie zarabia. Rachunek ekonomiczny, albo szerzej, księgowość nie zna pojęcia "mój punkt widzenia". To czy ja, albo ktokolwiek inny lubi MjM nie jest tematem tego o czym pisałem. To, że potrafię dostrzec, że jakaś produkcja potrafi na siebie zarobić nie oznacza, że jestem fanem tej produkcji - a taki wniosek wyciągnąłeś. Mój wniosek - na serialach SciFi w Polsce nie można zarobić - zbyt mało jest tu widzów. Z tym polemizuj a nie o MjM.

Po pierwsze: nie pisałem tego z punktu widzenia ekonomisty tylko z punktu widzenia fana sci fi. A dla takiego ekonomia nie ma znaczenia (no, przynajmniej w tym aspekcie ;) ).
Po drugie: nie wiem czy jesteś fanem takich produckji jakie serwuje nam polska tv ale mogłem odnieść takie wrażenie po twoim poście tak samo jak ty odniosłeś mylne wrażenie że chce zamiast tych telenowel seriale sci fi. Błąd. Mówie że za pieniądze za nie można by zrobić jeden skromny serial sci fi. Dodałem też że moim zdaniem pieniądze na te telenowele to wywalanie kasy w błoto bo takie mam zdanie o tych produkcjach. A że na siebie zarabiają, cóż sądzać po oglądalności takiego np. m jak miłość to pewnie tak jest.

Tak więc jeżeli ja piszę o pieniądzach a Ty odpowiadasz na to argumentami typu "moim zdaniem", "szajs" etc - to są to argumenty z kosmosu, zupełnie nie pasujące do niczego.

Dlatego ci odpowiadam że z kosmosu bo to ważna część seriali sci fi ;).

Zdefiniuj pojęcie "ambitny serial".

Tutaj każdy sam sobie powinien odpowiedzieć co rozumie pod pojęciem ambitny serial. No ale jak dla kogoś np. abitny serial kończy się na klanie i złotopolskich (nie mówie tego o tobie) no to o czym my tu rozmawiamy.

Czyli krótko mówiąc postulujesz, żeby kasę jaką zarabia MjM przeznaczyć na jakiś serial sci-fi, co realnie, czyli biorąc pod uwagę nasze realia, oznacza, że wyrzuca się ją w błoto? Fajnie, też chętnie przyjmę od każdego widza MjM 1 zł, bardzo chętnie ;P

Nie, postuluje że zamiast robić kolejne tego typu seriale (a tylko takie robi nasza telewizja, ewentualnie jakieś kiepskie seriale policyjne) można zrobić choćby na próbę jakiś serial sci fi. Przecież nie muszą tam zaraz być efekty takie jak w Star Treku czy innych tego typu serialach. Po prostu można na próbę zrobić cos na polskie warunki. Badź też kupić jakiś amerykański serial sci fi, skoro Tele 5 stać na Andromede to tym bardziej powinno na to stać inne stacje.

Na litość boską, bądźmy realistami... SciFi nie jest w Polsce popularne, seriale mają oglądalność poniżej granicy błędu statystycznego, czyli na poziomie ok 10-20 tys. widzów. Jak to porównac z faktem, że Amerykanie cancelują serial (np Enterprise), bo widownia spadła poniżej 2 mln widzów, co najwyraźniej jest progiem opłacalności?

Wyświetl post

Amerykanów jest więcej niż Polaków ;).

I nie bierz też wszystkich postów na serio, bo wiem że w Polsce takie seriale sci fi nie są zbyt popularne (ciekawe czemu :angry: ) ale prawda jest taka że i wśród produkcji z innych gatunków które są emitowane w TV wiele z nich zapewne ma jeszcze gorszą oglądalność a mimo wszystko stacje wolą emitować właśnie te inne produkcje a nie coś z sci fi.
Dlatego tak jak mówię ja cieszę sie ze jest taka stacja jak AXN no i że są takie strony czy programy p2p dzięki którym można sobie obejrzeć dobre, ciekawe produkcje zza wielkiej kałuży (i nie mówie tu tylko o produkcjach sci fi).

Użytkownik Pawel edytował ten post 27.04.2005 - |14:16|

• 0

#77 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.04.2005 - |15:07|

Amerykanów jest więcej niż Polaków ;).

O widzisz, wreszcie napisałeś coś rozsądnego. Ich jest cirka about 300 mln ;) Czyli już 5% oglądalność (raptem 15 mln) pozwala liczyć na zysk ;) Nas jest mniej niż 40 mln a seriale sci-fi ogląda 20 tys... Czyli 0,05% ;P Dalej się dziwisz, dlaczego nie ma u nas seriali SciFi? ;) btw. MjM ogląda 12 mln Polaków... ;)
  • 0

#78 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 27.04.2005 - |16:48|

Z jednym nie mogę się zgodzić Panowie. W polskiej telewizji emitowano Sci-fi tylko że w tragiczych godzinach. Telewizja zapłaciła za emisje danego serialu i zamiast wypełnić nim ramówke w największej oglądalności emitowano je rano albo w nocy nad ranem.
Tak było z Voyem na TV4 tak było z EFC na TVP1. Czyli pieniądze idzie znaleść ale gorzej z poważnym traktowaniem widzów i fanów sci-fi.
Co do produkowania polskiego Sci-Fi.... Realny koszt jest bardzo wysoki jak na polskie realia. Budowa scenografi, charakteryzacja, fx to zabiłoby producentów. Nawet tnąc koszty to i tak produkcja jednego odcinka to min. 250 tyś złotych "na oko" Czyli cały sezon oscylowałby w kosztach QuoVadis. Z tym, że QuoVadis zarabiało w kinie a nie TV.
Nie wiem dokładnie ile teraz kosztuje 60 sekundowy spot reklamowy w TV bo jakiś czas już nie robie w tej branży, ale w największej oglądalności to 40. tyś?.... z tych pieniędzy stacja musi wyżyć. Reklam w ciągu godziny również nie może być więcej ponad wytyczne z koncesji. Reasmując produkcja takiego serialu byłaby wysoce nieopłacalna bo stacja musiałaby dokładać do takiej produkcji (lub mniej zbiorczo zarobić).
  • 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#79 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 27.04.2005 - |16:56|

12 mln to mjm ma od czasu do czasu ale średnio ponad 10 to chyba jest przynajmniej według danych które można znaleźć w necie.
Ale to nie zmienia faktu że jak dla mnie jest to dziadowski serial i razem z innymi tego typu pierwszy do odstrzału. No ale chyba nie o tym jest temat.
Co do oglądalności seriali sci fi to skąd masz dane o tym ile osób je ogląda? Ja myślę jednak że gdyby pojawił się w jakiejś otwartej telewizji dobry serial sci fi to jednak miałby większą oglądalność niż ty mówisz (oczywiście pod kilkoma warunkami m.in. że nie "leciał" by o 3 w nocy oraz że byłby to dosyć nowy serial). Zresztą takie Archiwum X na TVP 2 chyba musiało mieć niezłą oglądalność bo przecież o ile mnie pamięć nie myli TVP 2 pokazało wszystkie odcinki tego serialu (choć mogę się mylić bo nie oglądałem Archiwum X w TVP 2).

Była tu poruszana sprawa kanału poświeconego tylko sci fi. Na pewno jest to dobry pomysł. Jednak zapewne taki kanał byłby dodatkowo płatny i wtedy jest problem że jak zrobią zbyt drogi abonament to mała liczba osób taki kanał by wykupiła a z kolei jeśli abonament byłby zbyt niski mogłoby się okazać że nie starczyłoby kasy na zakup filmów i seriali. Narazie taki kanał napewno nie powstanie w Polsce bo jakoś nikt się do tego nie kwapi ale może wkrótce.

Dopisze jeszcze do tego postu:
15 mln to w USA jednak mają już te co lepsze seriale a z tego co obserwuję to jeśli serial ma oglądalność powyżej 6 mln to raczej go nie cancelują. A takie Smallville na WB ma ok. 3 mln widzów i już idzie 4 sezon.

Jeszcze do polskiego sci fi. BST piszesz że drogo. Fakt drogo. Ale przecież mogłyby to kręcić dwie telewizje jedna tzw. otwarta (np. Polsat czy TVN) a druga kodowana (np. Canal+) najpierw by ten serial leciał na TV kodowanej a potem na otwartej. Nie wiem czy to by coś dało ale myślę że co dwie tv to nie jedna ;).
Zgadzam sie z Tobą BST że jak już telewizje wydadzą zapewne nie małe pieniądze na taki serial sci fi to potem robi u nich za zapchajdziure, emitują go o bardzo kiepskich godzinach (prawie wcale nie dając spotów reklamujących taki serial) i potem sie dziwią że nie ma oglądalności i nie kupują dalszych sezonów.

W każdym razie my tu sobie możemy pisać różne rzeczy a rzeczywistości w polskich TV i tak nie zmienimy ;).

Użytkownik Pawel edytował ten post 27.04.2005 - |17:24|

• 0

#80 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.04.2005 - |17:32|

Z jednym nie mogę się zgodzić Panowie. W polskiej telewizji emitowano Sci-fi tylko że w tragiczych godzinach. Telewizja zapłaciła za emisje danego serialu i zamiast wypełnić nim ramówke w największej oglądalności emitowano je rano albo w nocy nad ranem.Tak było z Voyem na TV4 tak było z EFC na TVP1. Czyli pieniądze idzie znaleść ale gorzej z poważnym traktowaniem widzów i fanów sci-fi.

IMHO te seriale dostali w pakietach i potraktowali je jako zapchaj dziury. Z drugiej strony jestem przekonany, ze statystycznie da sie wyliczyc jaki jest wzrost ogladalnosci w zaleznosci od pory emisji i co za tym idzie, gdyby ktorys z w/w seriali rokowal jakies szanse to zmieniliby ta pore.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych