Błąd logiczny - nie napisałem nic ponadto, że serial MjM na siebie zarabia. Rachunek ekonomiczny, albo szerzej, księgowość nie zna pojęcia "mój punkt widzenia". To czy ja, albo ktokolwiek inny lubi MjM nie jest tematem tego o czym pisałem. To, że potrafię dostrzec, że jakaś produkcja potrafi na siebie zarobić nie oznacza, że jestem fanem tej produkcji - a taki wniosek wyciągnąłeś. Mój wniosek - na serialach SciFi w Polsce nie można zarobić - zbyt mało jest tu widzów. Z tym polemizuj a nie o MjM.
Po pierwsze: nie pisałem tego z punktu widzenia ekonomisty tylko z punktu widzenia fana sci fi. A dla takiego ekonomia nie ma znaczenia (no, przynajmniej w tym aspekcie

).
Po drugie: nie wiem czy jesteś fanem takich produckji jakie serwuje nam polska tv ale mogłem odnieść takie wrażenie po twoim poście tak samo jak ty odniosłeś mylne wrażenie że chce zamiast tych telenowel seriale sci fi. Błąd. Mówie że za pieniądze za nie można by zrobić jeden skromny serial sci fi. Dodałem też że moim zdaniem pieniądze na te telenowele to wywalanie kasy w błoto bo takie mam zdanie o tych produkcjach. A że na siebie zarabiają, cóż sądzać po oglądalności takiego np. m jak miłość to pewnie tak jest.
Tak więc jeżeli ja piszę o pieniądzach a Ty odpowiadasz na to argumentami typu "moim zdaniem", "szajs" etc - to są to argumenty z kosmosu, zupełnie nie pasujące do niczego.
Dlatego ci odpowiadam że z kosmosu bo to ważna część seriali sci fi

.
Zdefiniuj pojęcie "ambitny serial".
Tutaj każdy sam sobie powinien odpowiedzieć co rozumie pod pojęciem ambitny serial. No ale jak dla kogoś np. abitny serial kończy się na klanie i złotopolskich (nie mówie tego o tobie) no to o czym my tu rozmawiamy.
Czyli krótko mówiąc postulujesz, żeby kasę jaką zarabia MjM przeznaczyć na jakiś serial sci-fi, co realnie, czyli biorąc pod uwagę nasze realia, oznacza, że wyrzuca się ją w błoto? Fajnie, też chętnie przyjmę od każdego widza MjM 1 zł, bardzo chętnie ;P
Nie, postuluje że zamiast robić kolejne tego typu seriale (a tylko takie robi nasza telewizja, ewentualnie jakieś kiepskie seriale policyjne) można zrobić choćby na próbę jakiś serial sci fi. Przecież nie muszą tam zaraz być efekty takie jak w Star Treku czy innych tego typu serialach. Po prostu można na próbę zrobić cos na polskie warunki. Badź też kupić jakiś amerykański serial sci fi, skoro Tele 5 stać na Andromede to tym bardziej powinno na to stać inne stacje.
Na litość boską, bądźmy realistami... SciFi nie jest w Polsce popularne, seriale mają oglądalność poniżej granicy błędu statystycznego, czyli na poziomie ok 10-20 tys. widzów. Jak to porównac z faktem, że Amerykanie cancelują serial (np Enterprise), bo widownia spadła poniżej 2 mln widzów, co najwyraźniej jest progiem opłacalności?

Amerykanów jest więcej niż Polaków

.
I nie bierz też wszystkich postów na serio, bo wiem że w Polsce takie seriale sci fi nie są zbyt popularne (ciekawe czemu

) ale prawda jest taka że i wśród produkcji z innych gatunków które są emitowane w TV wiele z nich zapewne ma jeszcze gorszą oglądalność a mimo wszystko stacje wolą emitować właśnie te inne produkcje a nie coś z sci fi.
Dlatego tak jak mówię ja cieszę sie ze jest taka stacja jak AXN no i że są takie strony czy programy p2p dzięki którym można sobie obejrzeć dobre, ciekawe produkcje zza wielkiej kałuży (i nie mówie tu tylko o produkcjach sci fi).
Użytkownik Pawel edytował ten post 27.04.2005 - |14:16|